hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 15, 2019

Vislift genomineerd voor Waterinnovatieprijs

De Smart Vislift in Almkerk is genomineerd voor de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen, in de categorie digitale transformatie. De vislift is ontwikkeld door John van Boxel.

Het plaatsen van de vislift in november 2018

De eerste vislift is een jaar geleden geplaatst in Almkerk. De vislift is voorzien van een zonnepaneel en alle passerende vissen worden gemoniteerd, ook wordt voor iedere vissoort de stroomsnelheid aangepast. Tegelijkertijd kan de waterkwaliteit worden gemeten. Uit grootschalig onderzoek is gebleken dat 70 procent van de vispassages niet of onvoldoende functioneert en dat nauwelijks aandacht en controle is op de vispassages en de passerende vissen. Ook wordt de visstand nog onvoldoende gemonitord, terwijl dat een van de KRW doelstellingen is. De vislift is volledig online en de gegevens worden uitgelezen in de meldkamer in Tiel. Met de komst van de Smart Vislift is de onderwaterwereld digitaal geworden.  

De feestelijke ingebruikname van de vislift


Er is een publieksprijs en een juryprijs, de bekendmaking van de winnaar is 12 december tijdens het Waterinnovatiefestival. Voor de publieksprijs kunnen stemmen uitgebracht worden!

John van Boxel bij de feestelijke ingebruikname van de vislift