hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 16, 2019

Welke geheimen bevatten fotoalbums nog van de oorlog?

Vrijdag werd ik op Fort Altena verrast door foto's van de mobilisatie in 1940. Voor mij onbekende foto's uit de foto collectie van de familie Van der Mast. 

Willem van der Mast

Elzelina Benckhuijsen

Willem van der Mast uit Rotterdam (22 augustus 1908-1972) was in 1939-1940 op Fort Altena gelegerd. Na de mobilisatie keerde hij terug naar Rotterdam, maar om aan de Arbiedseinsatz te ontkomen zat hij later ondergedoken op een boerderij van de familie De Graaf tussen Nieuwendijk en Dussen. De boerderij is later afgebroken voor de aanleg van de A27. Willem van der Mast behoorde later tot de verzetsgroep Albrecht. Ook zijn latere echtgenote Willemijntje Elzelina Benckhuijsen (16 februari 1911-1993) was betrokken bij verzet. Ze deed koerierswerk vanuit Dussen via het pontje naar de overkant van de Bergsche Maas. Ze huwden in 1945 in Den Bosch. 

De fortwachterswoning bij Fort Altena