hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 21, 2019

De zonde van boontjes uit Afrika

Hoe erg is het dat je als consument in de supermarkt boontjes koopt uit Afrika? Kunnen we dat zien als zonde? "Natuurgoeroe' Johan Koekkoek vroeg het zich af bij de CDA ledenavond over kringlooplandbouw in Altena. 

De boren Meeuwis Millenaar en Ariaan Straver in gesprek met wethouders Matthijs van Oosten en Roland van Vugt


Is het niet te vanzelfsprekend geworden om in alle seizoenen aardbeien te eten. En waarom betalen we zo weinig voor ons voedsel, slechts tien procent van ons inkomen wordt daaraan besteed. Voorafgaand aan het debat gaf melkveehouder Meeuwis Millenaar uitleg over kringlooplandbouw. Naast zijn boerderij is Millenaar actief als ondernemerscoach voor boeren in de provincie Brabant, is hij bestuurlijk actief bij Friesland Campina en voor Boerennatuur. Verder zet hij zich in voor weidevogelbeheer. Zijns inziens wordt de kringlooplandbouw door te veel regelgeving vanuit de overheid belemmerd. 

Infographic van de economie in Altena

In Altena zijn 125 boeren actief met weidevogelbeheer, daarin is Altena een voorbeeld van hoe het ook kan. Altena telt 300 boerenbedrijven, maar de agrarische sector in Altena is goed voor 3000 banen.