hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 18, 2019

Tien procent eigen bijdrage HWBP moet op de schop

Bij de discussie over de financiering van het HWBP (hoogwaterbeschermingsprogramma - waterveiligheid dijken) heeft het CDA ingebracht dat de tien procent eigen bijdrage op de schop moet. 

Dit deel van de Waaldijk wordt een landgoeddijk,  het kwelbos keert echter niet terug

In de Spoedwet 100 miljoen euro van 2011 is afgesproken dat de dijken niet meer voor honderd procent door het rijk worden vergoed, maar slechts voor vijftig procent. De andere vijftig procent wordt voor veertig procent betaald uit de solidariteitspot van alle gezamenlijke waterschappen en de resterende tien procent (ProjectGebondenAandeel) worden door het eigen waterschap betaald. In 2011/12 werd dit zo afgesproken en was de tien procent vooral bedoeld als 'doelmatigheidsbijdrage'. Dat als waterschappen zelf moeten bijdragen ze wel zuiniger met het geld om zouden springen. De totale jaarlijkse bijdragen van alle waterschappen tezamen is 100 miljoen euro. Maar bij vaststelling van die Spoedwet konden we nog niet bevroeden wat dit echt zou gaan betekenen voor waterschappen met een grote dijkopgave, zoals ons waterschap. 

Ook de dijk bij Fort Vuren moet op de schop voor de nieuwe ronde dijkversterkingen

Gezien de grote opgave voor ons waterschap in de komende jaren betekent dit een forse last die door onze inwoners moet worden betaald. Zo betalen de inwoners binnen ons waterschap dus meer voor hun waterveiligheid dan inwoners van andere waterschappen en dat is een slechte zaak. Op 22 november bespreekt de Commissie Waterkeringen van de Unie van Waterschappen de evaluatie over de subsidiƫring van het HWBP. Onze heemraad Hennie Roorda is bij deze vergadering aanwezig en heeft in de commissie Waterveiligheid toegezegd dat ze het tien procent PGA (ProjectGebondenAandeel) aandeel ter discussie gaat stellen.