hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 14, 2020

De vrouwenpolders van Barendrecht

Vandaag een telefoontje uit de gemeente Barendrecht, over mijn vraag naar straten van vrouwelijke raadsleden. Ze hadden het eerste vrouwelijke raadslid geen straat toebedeeld, dat vonden ze toch niet bijzonder genoeg. 

In het krantenartikel uit 1911 lezen we over de Wilhelminapolder, Catharinaplaat en Corneliapolder
 
In de jaren tachtig had de vrouwenbeweging in Barendrecht nog wel eens aangedrongen om meer straten te vernoemen naar vrouwennamen. En eenmaal in de 21e eeuw leek het mosterd na de maaltijd. Wel besloot Barendrecht een nieuwe woonwijk 'Vrouwenpolder' te noemen. En de straten in die wijk allemaal de naam van een 'vrouwen' polder te geven. Want veel polders zijn naar vrouwen genoemd, de meest bekend is misschien wel de Hedwigepolder in Zeeland. In die provincie ligt ook het dorp Vrouwenpolder en het dorp Hank werd vroeger ook wel Mariapolder genoemd, een straat in het dorp herinnert nog aan die naam. 

Niet erg duidelijk, maar op dit kaartje ligt de Corneliapolder in de gemeente Drimmelen

Ik vond het een creatief idee en dacht direct aan al die polders in onze regio. Toch zijn daar ook weer juist veel polders naar mannen genoemd, zoals Petrusplaat, Jannezand, Japewaard en meer, Toch kwamen na enig zoeken de nodige vrouwenpolders tevoorschijn. Zoals de Wilhelminapolder nabij Fort Bakkerskil en de Anna Paulownapolder in de Biesbosch. Maar ook de Corneliapolder, de Annapolder en de Catharinaplaat of polder. Deze laatste drie polders liggen volgens mij niet allemaal in de gemeente Altena, maar in de gemeente Drimmelen. 

In dit bericht wordt gesproken over de Annapolder in de Biesbosch

In Barendrecht hadden ze alvast 'vrouwenpolders' verzameld, zoals Angelina polder, Henriette polder en Elisabethspolder in de Noord-Westhoek van Brabant. Maar ook de Sophia polder en de Johanna polder op het eiland IJsselmonde worden genoemd. Zo heeft Barendrecht inmiddels een Paulinapolder, Helenapolder, Adrianapolder, Magdalenapolder en meer.  

In deze advertentie wordt het weiland in de Wilhelminapolder verpacht