hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, January 09, 2020

Expo van Oude Hollandse Waterlinie in Woudrichem


Een beetje een misleidende kop boven deze blog. Want de bieb staat natuurlijk niet echt onder water, stel je voor al die natte boeken. Nee, het gaat om een expositie over de 'Oude Hollandse Waterlinie' die te zien is in de Werf vanaf 11 januari tot en met 20 februari. 

In de Werf is een expositie te zien van de Oude Hollandse Waterlinie


We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen... ‘De Waterlinie’. In deze gratis tentoonstelling van zeven informatiezuilen met duidelijke informatie en achtergronden, een interactief sprekend schilderij waarop de Zonnekoning zijn verhaal vertelt en schilderijen (replica’s), wordt het verhaal verteld van de Oude Hollandse Waterlinie. Speciaal vanwege de expositie geeft Kees van Maastrigt op dinsdag 28 januari vanaf 19.00 uur een lezing over de Oude Hollandse Waterlinie.

Een bekende schoolplaat van de Oude Hollandse Waterlinie


In onze regio hoort vestingstad Woudrichem tot de Oude Hollandse Waterlinie, ook delen het oosten van Altena behoren tot de waterlinie. Daar lagen de inundatiegebieden tot aan de inlaatsluis bij Hedikhuizen. 

In 2014 was het Leger van de linie te gast bij het Liniepadfestival op Fort Altena