hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 06, 2020

Krijgt Heerenveen een Rita van Gelderstraat?


Mijn vraag aan 355 gemeenten of daar een straat is vernoemd naar het eerste vrouwelijke raadslid levert mooie reacties op. Zo heeft de gemeente Heerenveen wel een enkele grietmannen (vanuit de vervening in de periode 1700/1800) en enkele burgemeesters (tot ca 1940 en alleen mannen) vernoemd.

De A is van Aletta


In een nog jonge woonwijk ten westen van de plaats Heerenveen (opgestart in 1999) is gekozen om voor een deel in de wijk de straatnamen aan de Oranjes te wijden (nabij het bosgebied Oranjewoud wat oorspronkelijk een “buiten” is geweest van de Friese Oranjes). Bij een volgend deel is daarna gekozen om als tegenhanger van de Oranjes een serie straatnamen te wijden aan mensen die zich hebben opgeworpen voor de bevrijding van de arbeidersklasse. Ook omdat er ter plaatse het afgraven van het hoogveen heeft plaatsgevonden. 

In Heerenveen werd zelfs een emancipatiewandeling gehouden

Naast Domela Nieuwenhuis zijn daar een aantal dames uit die tijd vernoemd die zich hebben ingezet voor de arbeidersbeweging en of emancipatie. Vernoemd zijn Trui Jentinkweg, Anna Giezenweg, Henriëtte Roland Holstweg, Annie Zernikeweg, AlettaJacobsweg, Nienke van Hichtumweg, Marga Klompéweg en Rosa Manusweg. Een persoon die door Heerenveen wel genoemd wordt, is Rita van Gelder (1940-2014). Zij is in de gemeente Heerenveen diverse jaren wethouder geweest. Of zij daarvoor ook het eerste vrouwelijke raadslid is geweest en de eerste vrouwelijke wethouder kon de gemeente mij niet vertellen.