hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 10, 2020

Agrarische hoofdstructuur in Altena

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van ZLTO Altena Biesbosch sprak voorzitter Ariaan Straver over de Agrarische Hoofdstructuur. Een begrip dat recent nieuw leven werd in geblazen door voorstanders zoals Cees Veerman en Louise Fresco, maar ook enkele mensen van de Wageningen Universiteit. 

De Agrarische Hoofdstructuur rondom Dussen


In het gevecht om de schaarse ruimte in Nederland zou juist gekozen moeten worden voor een Agrarische Hoofstructuur van de meest vruchtbare gebieden in ons land. Door middel van ruilverkaveling zouden we die AHS vorm kunnen geven. Ook in Altena leven veel ambities, die mogelijk het ruimtelijk beslag te boven gaan. Nieuwe woonwijken, een derde haven, meer natuur, zonneweides, windmolens, ruimte voor de agrarische sector, ruimte voor waterberging, het moet allemaal ingepast worden. En is opgenomen in bestuursakkoord en omgevingsvisie. Al kon ik op de gemeentepagina de definitief vastgestelde omgevingsvisie toch niet terugvinden.

Overigens sprak ZLTO voorzitter Ariaan Straver van een spannend jaar, boordevol boerenprotesten. Protesten die begin 2019 absoluut nog niet voorzien waren. De kiem lag volgens Straver in de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel in dit voorjaar.