hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, January 08, 2020

Één vrouw is duizend mannen te erg!

In 2021 wordt herdacht dat het 400 jaar geleden is dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte uit slot Loevestein. In dat jaar, omgedoopt tot Hugo de Groot jaar, worden vele activiteiten ontplooid, daartoe is al een uitgebreid bidboek gemaakt. 



Ook organisaties uit de regio zijn uitgenodigd mee te denken over activiteiten in dat jaar. Daarom heb ik voorgesteld iets met de vrouwen van Hugo de Groot te doen. Met zijn vrouw Maria van Reigersbergen, zijn dienstmeisje (of dienstmaagd) Elsje van Houweningen en zijn dochter Cornelia. En laat ik nu een boeiende scriptie hebben gelezen van Leonie Stolk over Maria van Reigersbergen als Spiegel van de Deugd. Ze werd genomineerd voor de beste scriptieprijs in dat jaar.  

.Portret van Maria van Reigersberch uit 1640 door Michiel van Mierevelt (1566-1641)


Zo zijn er vele gedichten geschreven over Maria van Reigersbergen. De dichtregel 'Één vrouw is duizend mannen te erg' is van Joost van den Vondel uit een gedicht over deze 'huysvrouw' van Hugo de Groot. Volop inspiratie dus om deze vrouwen voor het voetlicht te halen. Overigens zijn er natuurlijk ook prachtige gedichten geschreven over slot Loevestein zelf. Wie kent niet de dichtregels van Hendrik Tollens uit het gedicht 'Herman de Ruyter' 

Waar Maas en Waal te zamen spoelt
En Gorkum rijst van ver
Daar heft zich op den linker zoom
en spiegelt n den breeden stroom
Een slot van eeuwen her

.






.

1 Comments:

At 12:52 AM, Blogger Leonie said...

Ha leuk, dank voor het compliment. Mocht ik een bijdrage kunnen leveren, dan hoor ik het graag! Leonie

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home