hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 20, 2020

Een beter klimaat begint bij jezelf

Voor de eerste Klimaattafel van Altena op Fort Altena schoven zo'n 150 mensen aan. Ze mochten allemaal vertellen wat we kunnen doen om Altena CO2 neutraal te maken. 


Altena in gesprek aan de klimaattafel

We kunnen bijvoorbeeld 92 windmolens om in onze eigen energiebehoefte te voorzien. Of we rijden alleen in deelauto's. Of we gaan gewoon op de fiets naar Fort Altena. Maar zoals altijd zijn de idealen groot, maar de daden klein. Want zelfs mensen die in het vlakbij gelegen Werkendam en Almkerk woonden, kwamen toch met de auto. Dus hoe serieus zijn we zelf met het klimaat bezig? En hoeveel meer bewustwording hebben we dan nog nodig? We weten het toch allemaal al, maar doen het lekker niet. En hoe zit het eigenlijk met de voedselverspilling in Altena? Ook hier wordt ieder jaar van enkele miljoenen aan voedsel weggegooid.

Wat is nodig om Altena klimaatneutraal te maken?


Ter afsluiting riep Jan-Willem Zeelenberg uit Dussen op dat iedereen aan de Klimaattafel de komende week een ander vertelt over de avond op het fort. Annemieke Straathof vroeg de gemeente vooral om alle tips al te delen op haar facebook pagina en niet te wachten tot de volgende klimaatafel in het voorjaar. Overigens deed aan het begin van de avond Wim Verbaasschot uit Andel een opmerkelijke oproep. Hij hield een pleidooi voor 'het klimaat van tafel'