hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 19, 2020

Kerken verwoest in oorlogstijd (8)

Vorige week schreef ik over het bombardement op de Hervormde kerk van Wijk op 5 januari 1945. Diezelfde vijfde januari werd ook het dorp Veen getroffen. 

Het verwijderen van de klok door de Duitse bezetter


De bommen vielen op slagerij Van Tilborg. Vanwege een noodslachting was het druk in de slagerij, waardoor tien mensen om het leven kwamen. Ook vlak voor de bevrijding zou  nog een bom vlak naast de kerk zijn gevallen, zo schrijft Peter Vos in een boekje over de Hervormde kerk in Veen. Wel werd de pastorie vernield door oorlogsgeweld en na de Tweede Wereldoorlog herbouwd. 
De pastorie ging verloren in 1945, onder herbouw van de pastorie in Veen



Net als in andere kerken werd vanuit de Hervormde kerk in Veen wel de kerkklok uit 1692 gestolen, na de oorlog kreeg Veen weer een nieuwe kerkklok. Op de nieuwe klok staat de tekst:

Het ver verwijdert krijgsgewoel
Beroofde deze klokkestoel
Men stelde mij als vredeswerrk
Weer aan in dienst van dorp en kerk

De nieuwe klok wordt de toren ingehesen.