hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, June 15, 2020

De vijfde commissie Waterveiligheid

Vanavond hadden we opnieuw een commissie Waterveiiligheid, de vijfde al in 2020. Dat is bijna iedere maand een commissievergadering. Ooit hadden we vijf commissievergaderingen per jaar; als we niet oppassen komen we in 2020 dus uit op het dubbele Twee vergaderingen staan in elk geval al gepland in september en oktober. 


Bouwen langs de dijk bij Nijmegen


Toch had ik geen enkele van die commissievergaderingen willen missen. Ook de vergadering van deze avond niet. We hebben gesproken over bouwen op de dijk. Moeten we het bestaande beleid handhaven of geven we meer ruimte voor bouwen op de dijk? Nu zijn de uitgangspunt veiligheid onderhoudbaarheid en uitbreidbaarheid. Bouwen in het waterstaatswerk staan we niet toe, maar soms kiezen we toch voor maatwerk zoals bij Waalfront Nijmegen (parkeergarage als kering) en Hazelaarsplein in Vianen. 

Ontwerp van nieuwbouw op Hazelaarsplein


Uitkomst van de discussie is dat we altijd kijken naar maatwerk. Verder willen we gemeenten vragen om een dijkenvisie te ontwikkelen, zodat we niet steeds voor aparte bouwplannen in overleg moeten, maar dat duidelijk is wat we in stedelijk gebied of  dorpskernen aan de dijk doen en wat we in het landelijk gebied willen. Op dijken die versterkt moeten worden, blijft het waterschap terughoudend met bouwen op de dijk omdat we niet willen dat bouwwerken latere dijkversterkingen in de weg zitten. 

Klimaatdijk n Streefkerk