hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 17, 2020

Tien jaar later in de Noordwaard

Tien jaar geleden ging het AB van Waterschap Rivierenland op excursie naar de Noordwaard in Werkendam. Toen nog een polder in de Biesbosch, maar sinds vijf jaar is het gebied 'ontpolderd'. 

Het Biesbosch Museumeiland in de Noordwaard


Toch was tien jaar geleden al wel het besluit genomen tot ontpoldering. Geen simpel besluit voor het waterschap, zo vertelde voormalig dijkgraaf Gerrit Kok tijdens die excursie. "We hadden ook gewoon de dijken op kunnen hogen, zoals we al die voorgaande jaren hadden gedaan".  Maar de rijksoverheid besloot anders en zo werd de polder een overloopgebied, waar natuur en recreatie de ruimte krijgen. Voormalig heemraad Rene Cruijsen mocht er in 2015 daadwerkelijk de dijk doorsteken. Blauwe paaltjes in het veld markeerden de afgegraven dijk. Overigens las ik vandaag dat Rene Cruijsen wethouder is geworden in de gemeente West Maas en Waal.  

Nieuwe wegen in de ontpolderde Noordwaard

Overigens hebben we deze maand juni voor het eerst sinds jaren geen excursie van het Algemeen Bestuur, corona gooide ook hier roet in het eten. We blijven hopen op betere tijden. Datzelfde geldt voor de fysieke vergaderingen, we zoomen nog altijd en gaan pas weer 'live' na de zomer.