hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 28, 2020

Rijles voor mejuffrouw Margot van Hasselt

Mejuffrouw  M.L. van Hasselt was het eerste vrouwelijke raadslid in Brummen, zo las ik vandaag in een mail van de afdeling communicatie. "Er is in Brummen wel een Van Hasseltpaadje, maar dat is niet naar mejuffrouw Margot vernoemd, maar naar de heer des huizes. Het pad bood een kortere route door de weilanden". 

Koetsier Hendrik met rechts op de foto Margot als kind, haar moeder zit al in het rijtuig


Het is even googlen wie nu precies mejuffrouw M.L. van Hasselt is, maar haar namen zijn Margaretha Livina, ze is geboren in Amsterdam in 1879. Haar ouders gebruikten Huize Empe aanvankelijk als zomerhuis, maar later wonen ze het hele jaar in Brummen. In Amsterdam volgt Margot van Hasselt les aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. 

Portret van Margot van Hasselt uit 1915, geschilderd door Martin Monnickendam


In de memoires van koetsier Hendrik Berendsen van de familie Van Hasselt lezen we over het raadslidmaatschap van Margot. 'Als juffrouw Margot in de gemeenteraad is gekozen volgen koetsiersdiensten tot midden in de nacht. "Om 10 uur werd voorgereden. Vaak kreeg ik van de bode te horen: dat duurt nog wel even!". Later krijgt Margot rijles van koetsier Hendrik. Toch leuk om zo te lezen over dat eerste vrouwelijke raadslid in Brummen, ook al is het Van Hasseltpaadje dan niet naar haar genoemd.