hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 26, 2020

Waar blijft de Jacoba Koster-van Roonstraat?

Nog altijd ben ik bezig met mijn onderzoek naar straten die vernoemd zijn naar de eerste vrouwelijke raadsleden in Nederland. In de voorbije week had ik contact met Harm Jan Luth-Mulders, stadsarchivaris van Vlaardingen. 
Het boekje over 100 vrouwenkiesrecht


Hij liet weten dat de naam van Jacoba Koster-van Roon (1897-1960) wel op het lijstje staat van mogelijke straatnamen, maar dat dat altijd afhankelijk is van de aanleg van nieuwe straten. Hij stuurde me wel een alleraardigst boekje op over 100 jaar vrouwenkiesrecht in Vlaardingen. In het boek wordt uitgebreid verslag gedaan over de rol van vrouwen in de politiek in Vlaardingen. 

Co Koster-van Roon met haar twee kinderen

Leuk om te lezen, zo maken we kennis met vele vrouwen, maar ook met Co Koster-van Roon die op 3 september 1946 het eerste vrouwelijke raadslid werd in Vlaardingen voor de CHU. Ze was jong weduwe geworden en verdiende haar brood met een eigen hoedenwinkel. 

Nadat ze weduwe werd begon ze een hoedenwinkel in Vlaardingen

Grappig, die hoedenwinkel, ook in Werkendam had een van de eerste politiek actieve vrouwen een hoedenwinkel, haar naam is Margaretha Ridderhof. Inmiddels heb ik al van heel veel gemeenten reactie gehad op mijn vraag over de straatnamen, zo heb ik 27 gemeenten gevonden die een straat hebben vernoemd naar het eerste vrouwelijke raadslid.