hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, August 26, 2020

Wanneer krijgt Altena een gedicht van Marieke Rijneveld in de polder?

Prachtig dat Marieke Lucas Rijneveld de internationale Booker Prize heeft gewonnen! En dan nog wel eerste Nederlandse auteur ooit. Haar boek 'de avond is ongemak' is dan ook een intrigerende roman; het is in het Engels vertaald in 'the discomfort of the evening'. 

Marieke Lucas Rijneveld met Jan van Mersbergen in boekhandel Atheneum in Amsterdam


Ik mocht haar begin 2016 interviewen in Utrecht, toen had ze alleen nog maar haar eerste dichtbundel Kalfsvlies gepubliceerd. Maar ik mocht al veel vaker over haar schrijven en heb haar meerdere malen ontmoet tijdens het Woerkums literair Cafe, maar ook tijdens de poëzie avonden in Eethen. Uit de bundel Kalfsvlies mochten we als stichting Poëzie twee gedichten publiceren in onze bundel '200 jaar gedichten Land van Heusden en Altena'.  Wat waren we trots dat zij die bundel als eerste in ontvangst mocht nemen, samen met Jenneke Mijnlieff-Verschoor. Met het winnen van de internationale bookerprize is ook de waarde van die streekbundel toch weer een beetje gestegen. Verder was ze te gast op Letteren op Loevestein bij het 25 jarig bestaan van het Woerkums Literair Cafe. Hopelijk komt ze snel weer een keer naar het Woerkums Literair Cafe!

De dichtbundel waarin ook een gedicht van Marieke is opgenomen


Maar wat natuurlijk het allermooiste zou zijn is een gedicht van haar ergens in de polder rond Nieuwendijk. De Alblasserwaard ging ons al voor, daar staat een mooi gedicht over 'de boezem' van haar ergens in het polderland. Dan kunnen we in Altena natuurlijk niet achterblijven!