hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, August 23, 2020

Monument voor Merwedegijzelaars

Het monument voor de Merwedegijzelaars wordt zaterdag 3 oktober onthuld. Aanvankelijk was de onthulling gepland op 16 mei, maar vanwege corona kon het toen niet doorgaan. In 2011 schreef ik een boekje over de Brabantse Merwedegijzelaars. 

De uitnodiging met daarop het beeld dat Richard van der Koppel heeft ontworpen


Sommige van de interviews voor dat boekje zijn me altijd bijgebleven. Zoals met Arie van der Stelt en Krijn Janse. Jonge mensen die werden opgepakt door de Duitsers en na maanden van ontberingen in Duitse strafkampen weer terugkeerden. Of niet, zoals de Werkendamse Karel van Hartingsvelt. 

Piet Kramer was betrokken bij de totstandkoming van het monument


Het monument voor de Merwedegijzelaars bestaat uit drie delen die in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam worden geplaatst. Het kunstwerk is ontworpen door Richard van der Koppel. De onthulling op zaterdag 3 oktober is om 13.00 uur: onthulling monument in Sliedrecht; om 14.15 uur  is de onthulling monument in Hardinxveld-Giessendam en om 15.30 uur is de onthulling van het monument in Werkendam.