hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 17, 2021

Nog steeds werk in uitvoering voor wateroverlast in 2014 en 2015

Na de grote wateroverlast in Altena in 2014 en 2015 is door de gemeente en waterschap Rivierenland een maatregelenpakket samengesteld, dat nog niet volledig is uitgevoerd. Het gaat in totaal om 138 matregelen waarvan  nu 103 maatregelen (74%) is uitgevoerd. De uitvoering van de laatste maatregelen neemt, naar verwachting, circa 3 jaar in beslag. Het totale maatregelenpakket van gemeente en waterschap omvat circa € 20 miljoen aan investeringen. Dit is exclusief de maatregelen die het waterschap zelfstandig uitvoert in het buitengebied om zo grip op het water te houden. 

Schema over de uitvoering van alle maatregelen


In 2020 kwamen grote maatregelen gereed, zoals de rioolverbetering in de Korenstraat in Hank en de aanleg van de waterberging naast de Dijkgraaf den Dekkerweg in Werkendam. Ook legden de gemeente in Woudrichem een parallelriool aan in de Vissersdijk en een nieuwe regenwaterafvoer onder de Rijkswal. Zestien maatregelen vervielen in overleg met de bestuurders. Het maatregelenpakket is in 2015 opgesteld onder hoge tijdsdruk. Uit nader onderzoek bleken sommige maatregelen niet doelmatig of haalbaar te zijn, zo schrijft de gemeente in een raadsinformatiebrief. Sommige vervingen ze door een andere maatregel met ongeveer hetzelfde effect. Dit is gedaan in overleg tussen de bestuurders van gemeente en waterschap.



De presentatie van het pakket maatregelen om wateroverlast tegen te gaan


Het cancelen van de waterberging aan de Ippelseweg in Nieuwendijk is het gevolg van gebrek aan overeenstemming tussen het waterschap en de grondeigenaren. Het waterschap gaat in overleg met ons de maatregel heroverwegen. De waterberging bij de Burcht in Werkendam laat nog op zich wachten omdat de inrichting van het gebied nog niet helemaal duidelijk is, binnenkort wordt hier wel gestart met nieuwbouw.

Bezoek op 17 september 2015 van waterschapsbestuurders aan gedupeerde boeren in Altena



Verder is het vergroten van het riool in de Roerdompstraat in Hank vertraagd door de asbestvezels in voegenkit die tot de jaren ‘80 gebruikt is in riolen. In de zomer van 2021 worden landelijke wet- en regelgeving en werkprotocollen verwacht voor het verwijderen van rioolbuizen met asbesthoudende kit. Het verwijderen is dan zeer waarschijnlijk onder een verlicht regime uitvoerbaar. Met de Roerdompstraat starten ze in principe voorjaar 2022, omdat dit werk in de zomerperiode uitgevoerd moet worden in verband met bemaling. De rioolverbeteringen Kerkstraat/Steurstraat Hank en Notenlaan, Meidoornlaan en Berkenlaan in Sleeuwijk zijn nog in voorbereiding en starten najaar van 2021. Als uit onderzoek ook hier asbest aanwezig blijkt te zijn, kan dit ook bij deze projecten leiden tot vertraging.



Aanleg van waterbergbezinkbassin in Nieuwendijk in 2017 



Het betrekken van de  IJsbaan in  Sleeuwijk bij het watersysteem is wel aanbesteed, maar vertraagd doordat voor de watervergunning nog vragen waren bij het waterschap over de detaillering. Hierdoor restte te weinig tijd voor uitvoering van het project vóór het flora- en faunaseizoen en is het werk uitgesteld tot najaar 2021. Het uiteindelijke doel van het werk is de ijsbaan volledig te betrekken bij het watersysteem. Hiervoor is een waterpeilverlaging in drie stappen van 10 cm per jaar benodigd. In 2023 is de ijsbaan dan volledig gekoppeld aan het watersysteem. Deze planning blijft ongewijzigd, omdat na de zomer van 2021 al wel een eerste peilverlaging van 10 cm wordt gerealiseerd.