hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 18, 2021

Van lelijk naar lelijk(er)?

Enkele deels afgebrande panden tegenover het voetveer aan het Hoekeinde waren lang een schandvlek voor het dorp Sleeuwijk. In 2018 zijn de panden eindelijk gesloopt, de brand dateerde al van 2010.



Het nieuwe pand aan het Hoekeinde, rechts is nog net het oude, kleinere dijkhuis te zien


Het nieuwe pand dat is gebouwd aan het Hoekeinde op de plaats van de afgebrande panden staat er al weer een tijdje. Maar iedere keer als ik langs fiets, doet het nieuwe pand toch pijn aan mijn ogen. Door de omvang, door de ligging en door de vormgeving.  Door de omvang valt het pand ernaast totaal in het niet, terwijl dat juist zo'n charmant dijkhuis is. Het nieuwe pand is misschien wel drie keer zo groot als het naastliggende pand. En verder valt vooral op dat door de moderne vormgeving het pand volledig uit de toon valt bij de andere dijkhuizen. Hoe kan het dat toestemming is verkregen voor de bouw van zo'n pand van die omvang en op die plek? Dijklinten waren toch cultuurhistorische linten in het landschap die het hoogste beschermingsniveau hebben? Of heeft de gemeente Altena de welstand helemaal afgeschaft? 



De afgebrande panden aan het Hoekeinde stonden jarenlang te verpauperen


Het deels afgebrande pand was jarenlang een schandvlek voor Sleeuwijk, maar ik weet nog steeds niet of ik dit nu een verbetering vind. Het is van een lelijke plek nog steeds een lelijke plek langs het historische dijklint van Sleeuwijk.