hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 07, 2019

Wij tegen het water, een eeuwenoude strijd

Met de oratie 'Wij tegen het water' aanvaardde prof. dr. Lotte Jensen, hoogleraard aan de Radbouw Universiteit bij de Faculteit Letteren de leeropdracht 'Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis. De oratie is uitgegeven als boekje en het is een feest van herkenning om te lezen. 


Foto's van de Watersnoodramp van 1953 in de Biesbosch en in Werkendam (onder)



Als natie zijn we gevormd door de strijd tegen het water. Of het nu gaat om de Kerstvloed van 1717, de overstroming van het rivierengebied in 1809, de Zuiderzeevloed van 1916 of onze watersnoodramp van 1953. "We beschouwen de strijd tegen het water nog altijd als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit. Publicaties over watermanagement voor een breed publiek appelleren steevast aan een nationaal gevoel dat met een zekere trots gepaard gaat. De twee grote projecten uit de 20e eeuw, de Zuiderzeewerken en de Deltawerken vormen de kroonjuwelen van deze strijd"  In de 21e eeuw past daar het project 'Ruimte voor de Rivier' mijns inziens ook wel bij. 

Nog een foto van de Watersnoodramp in de Biesbosch

Jensen stelt in haar oratie dat zelfs onze liefdadigheidscultuur is ontstaan door onze strijd tegen het water. Ze gaat daarvoor terug naar 1740-1741 toen grote delen van het rivierengebied waren overstroomd. Een groep vooraanstaande burgers uit Rotterdam en Amsterdam richtte een hulpcomite op en zamelde geld in voor de getroffen landgenoten. Overigens ontstond na de ramp in 1953 het Werelddiaconaat van de protestantse kerken in Nederland. 

Ook in Sleeuwijk liepen straten onder water tijdens de Watersnoodramp van 1953 (foto Nol Dekker)