hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, December 09, 2024

Van anonieme polderdame tot dijkgraaf Tanja Cuppen

Met de recente viering van 750 jaar historie van Waterschap Rivierenland is het goed nog even in de geschiedenis te duiken bij de installatie van de nieuwe dijkgraaf Tanja Cuppen. 

Dijkgraaf Tanja Cuppen krijgt felicitaties van Commisaris van de Koning Henri Lenferink

De weduwe die in 1491 wordt benoemd in de functie van gezworene van het dorp Wijk krijgt als belangrijkste taak het omslaan en invorderen van belasting- en waterschapslasten. We kennen haar niet bij name, we weten alleen dat ze de weduwe was van Wouter Andriessen. Louter en alleen omdat zij weduwe is, krijgt zij de taak van gezworene toebedeeld, een taak die is voorbehouden aan mensen met eigen grondbezit. Als grondbezitter heeft deze weduwe dus stemrecht in het polderbestuur. Gehuwde vrouwen komen in die tijd niet voor in de administratie van de polderbesturen. 


Cadeau's voor de dijkgraaf met een paar stevige laarzen


In de Middeleeuwen is de hele boerenbevolking betrokken bij het lokale waterbeheer, het merendeel van hen is man. Deze weduwe van Wouter Andriessen is dus een uitzondering. Laten we haar voor dit verhaal polderdame noemen. Anoniem weliswaar, maar haar leven is niet onopgemerkt gebleven. Professor Peter Hoppenbrouwers heeft over haar geschreven in zijn dissertatie ‘Een Middeleeuwse samenleving’ rondom de stad Heusden. Is deze polderdame haar tijd ver vooruit door de taak van gezworene op zich te nemen? Of is ze gewoon een slimme meid, die ook toen al besefte dat vrouwen hun stem moeten laten gelden? 

Ondertekening van de benoeming tot dijkgraaf


We leven thans in 2024, 531 jaar nadat deze polderdame opduikt in de archieven van het waterschap. In de 21e eeuw zijn juist meer en meer vrouwen betrokken bij het werk van het waterschap. We zien het bij de mensen die hier werken, maar ook in ons bestuur. Werden in 2008 slechts drie vrouwen gekozen in het Algemeen Bestuur, in 2023 waren dat elf vrouwen. Ook bestaat ons college van dijkgraaf en heemraden uit twee vrouwen. En met de komst van onze dijkgraaf straks uit drie vrouwen! Het vervult me met trots dat vandaag voor het eerst in onze 751 jaar historie een vrouw benoemd is tot dijkgraaf. Ze treedt daarmee in voetsporen van die anonieme polderdame uit Wijk. Vanaf deze plaats wil ik haar namens alle vrouwen in dit bestuur heel veel succes wensen in haar werk als dijkgraaf.