hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, December 30, 2009

Lekdijk (4)

Het dijkhuis van de Overwaard (1644)

Speurend in archieven komt je soms onverwachte dingen tegen. Zo was mijn bet-overgrootvader Arie Stam heemraad van de polder Nieuw-Lekkerland van 1901-1911. De polder Nieuw-Lekkerland is later opgegaan in Waterschap Nederwaard. Met googlen heb ik echter niet kunnen achterhalen wanneer dat precies is gebeurd. Waterschap Nederwaard omvatte het Zuid-westelijke deel van de Alblasserwaard, met uitzondering van de polder Papendrecht. De molens die de Nederwaard bemaalden behoren tot de molens van de Kinderdijk. Waterschap Nederwaard ging in 1984 op in Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In het voorjaar bracht het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland een bezoek aan de Kinderdijk, aan de molens en het waterschapshuis van de van de polder Overwaard. Boven de deur hangen daar wapens van heemraden en watergraven. In het pand zelf werd verteld over de hensbekers die bij de installatie van de heemraden werden geschonken. Of naast de hensbekers van de Overwaard, hier ook iets bewaard is gebleven van waterschap Nederwaard is me niet duidelijk. Maar als ik weer eens de kans krijg dat huis te bezoeken, ga ik daar zeker navraag naar doen.

http://www.kinderdijk.nl/

Monday, December 28, 2009

Lekdijk (3)

Johanna met zusjes en broer

Mijn oma wordt geboren op 25 december 1909 als oudste dochter op Lekdijk 81 te Nieuw-Lekkerland. Ze blijft niet lang alleen, een jaar later krijgt ze een zusje Nees en nog een jaar later volgt zus Jannie. Haar enige broer Arie wordt geboren in 1914. Zus Adriana wordt geboren in 1919 en zus Gerrie in 1928. De ouders van Johanna kopen in 1911 de boerderij op Lekdijk 81 van schoonvader Stam.

Sunday, December 27, 2009

De Lekdijk(2)















Lekdijk 87
Lekdijk 81

De ouders van mijn oma, Gerrit de Jong en Adriana Cornelia Stam, zijn zelf ook aan de Lekdijk geboren. Beiden stammen uit een boerengeslacht. Gerrit komt uit een gezin met acht kinderen, Adriana Cornelia uit een gezin van veertien kinderen. De vader van Gerrit is Pieter Gerrit, hij woonde op de boerderij op Lekdijk 87. De vader van Adriana Cornelia Stam woonde op Lekdijk 81. Beide boerderijen zijn opgekocht door Bouw- en aannemingsmaatschappij Adriaan van Erk uit Bergambacht. Hij wil de boerderijen slopen en de grond uitgeven in kavels voor nieuwe woningen. Voor de boerderij Lekdijk 77 is het bestemmingsplan al gewijzigd.

Saturday, December 26, 2009

De Lekdijk

De grafsteen van mijn overgrootouders die begraven liggen op de oude begraafplaats aan de Lekdijk te Nieuw-Lekkerland


Vandaag start ik met een nieuwe serie op mijn blog over enkele bewoners aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. Een dijkvak in het werkgebied van Waterschap Rivierenland dat moet worden verhoogd omdat de dijk onvoldoende stabiel is. Maar het gaat me deze keer niet zo zeer om die dijk, als wel om de bewoners. Op 25 december 1909 werd aan die dijk mijn oma, Johanna de Jong, geboren. Nu dus een eeuw geleden. En vanwege die eeuw heb ik een boek geschreven 'De eeuw van mijn oma' dat momenteel bij de drukker ligt.

Tuesday, December 22, 2009

Waterschap koopt bos


Brabants Landschap en Waterschap Rivierenland kochten samen ongeveer 12 hectare bos aan bij Fort Altena. Het betreft het noordelijk gedeelte van het bos tussen Sleeuwijk, de Rijksstraatweg en het afwateringskanaal. Het bos vormt een cruciale schakel in de robuuste ecologische verbindingszone (revz) Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze robuuste verbinding moet de grote natte natuurgebieden Biesbosch, Vechtplassen en Naardermeer met elkaar verbinden, zodat soorten als de bever, otter, roerdomp en grote karekiet zich weer tussen deze gebieden kunnen verplaatsen. Met de aankoop ontstaat de mogelijkheid om het bos zo optimaal mogelijk in te richten voor deze soorten. Het zuidelijk deel van het bos tussen het afwateringskanaal en de Tol is gekocht door een particulier die het als natuurgebied in stand wil houden.

Naast de realisatie van de robuuste ecologische verbindingszone ontstaan er met de aankoop van het bos ook mogelijkheden voor de aanleg van het Liniepad. In het bos staan ook vier bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Liniepad is een wandel- en fietspad van Fort Bakkerskil naar de vesting Woudrichem. Het pad loopt via Fort Altena, de Zandwijkse en Uitwijkse molen en het landgoed Kraaiveld. Brabants Landschap, Waterschap Rivierenland, de gemeenten Werkendam en Woudrichem en Gebiedscommissie Wijde Biesbosch werken samen aan dit project.
Verder gaat Waterschap Rivierenland in een gedeelte van het aangekochte gebied tevens een waterbergingsgebied realiseren.

Monday, December 21, 2009

Startnotitie dijkverbetering Lekdijk

Molen aan de Lekdijk te Nieuw-Lekkerland

Sunday, December 20, 2009

De Klimaatconferentie (11)


Hebben de critici dan toch gelijk? Is er helemaal geen sprake van klimaatveranderingen? Kijk eens naar al die sneeuw vandaag. Volgens mij heb ik zelfs nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel sneeuw is gevallen op een dag. Wordt het misschien nog een witte Kerst? In de twintigste eeuw is er zes maal een witte Kerst geweest. Of er in de 21e eeuw al een witte Kerst is geweest weet ik eigenlijk niet. Vandaag was de sneeuw nog niet echt een ramp, maar morgen naar mijn werk misschien wel?

Friday, December 18, 2009

De Klimaatconferentie(10)

Is de Klimaatconferentie in Kopenhagen nu wel of niet mislukt? De berichten spreken elkaar tegen en de onderhandelingsresultaten zijn minder dan verwacht. Er komt een vervolg top in Bonn. Tijdens een interview met Johan Koekkoek, milieugoeroe van Altena, noemde hij alleen het houden van de top al een succes. Voor het eerst werd er immers wereldwijd op zo grote schaal en door zoveel landen gesproken over de noodzaak om te komen tot CO2 reductie. De tijd zal ons leren of de Klimaatconferentie nu wel geen succes is geweest.

Thursday, December 17, 2009

De Klimaatconferentie(9)


Wethouder Jan Luteijn vertelde tijdens de laatste raadsvergadering dat de provincie Brabant per direct het bouwen in uiterwaarden gaat verbieden. Zou de klimaattop in Kopenhagen dan toch enig effect hebben? ook al dreigen de onderhandelingen over de eindtekst in de soep te lopen?

Wednesday, December 16, 2009

De Klimaatconferentie (8)

http://www.youtube.com/v/GswxXkguHbM

Monday, December 14, 2009

De Klimaatconferentie(7)

De Klimaatdijk in Tiel moet er binnen tien jaar liggen, als het aan de provincie Gelderland ligt. Tijdens de klimaattop in Kopenhagen wordt de klimaatdijk als nieuw concept voor dijkbouw gepresenteerd.
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/article5898678.ece
http://www.klimaatdijk.nl

Sunday, December 13, 2009

De Klimaatconferentie(6)


‘’Water speelt een hoofdrol bij klimaatadaptatie. Het is nú tijd om op internationaal niveau samen te werken aan een strategie om ons aan te passen aan de klimaatverandering’’. Dit is de boodschap van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat op woensdag 16 december bij haar bezoek aan de Klimaattop in Kopenhagen.

‘’De helft van de wereldbevolking woont in een delta, gebieden die het hardst getroffen worden door de klimaatverandering. Het delen van kennis over hoe hiermee om te gaan is cruciaal. Het is van groot belang dat we niet alleen CO2 uitstoot beperken maar als Deltalanden ook afspraken maken over klimaatadaptatie om voorbereid te zijn op de toekomst. Zo kunnen we rampen en op de lange termijn veel nadelige gevolgen van zeespiegelstijging, bodemdaling, droogte en heviger regenval voorkomen’’, aldus de staatssecretaris.

De staatssecretaris presenteert in Kopenhagen the ‘’Guidance on Water and Adaptation to Climate Change’’. Deze handleiding van het UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) ondersteunt landen met een gedeeld stroomgebied om gezamenlijk te werken aan adaptatiemaatregelen. De Guidance bundelt de kennis en ervaring van een groot aantal landen en internationale organisaties. De Guidance is opgesteld door Nederland en Duitsland, landen die al jaren samenwerken in het stroomgebied van de Rijn.

Aan het eind van de dag zal de staatssecretaris het Delta Alliance network aankondigen. Dit initiatief van het kennisprogramma Kennis voor Klimaat wil uitgroeien tot een internationaal netwerk van deltapartners dat door middel van kennisuitwisseling en kennisontwikkeling Delta’s klaar wil maken voor de toekomst.

Friday, December 11, 2009

De Klimaatconferentie(5)


Cees Veerman temidden van de Deltacommissie

Thursday, December 10, 2009

De Klimaatconferentie (4)

De Energiefabriek presenteert zich op Klimaattop Kopenhagen

Wednesday, December 09, 2009

De Klimaatconferentie (3)


Geen flesjes water voor de deelnemers aan de klimaattop in Kopenhagen

Om er zeker van te zijn dat tijdens de klimaattop in Kopenhagen de gedelegeerden schoon fris water uit een duurzame bron drinken, heeft de organisatie van het COP-15 event gekozen voor de waterleidingkoelers. In lijn met de doelstellingen in de richting van promotie en ondersteuning van duurzame oplossingen in de voedselvoorziening heeft de klimaattop conferentie gekozen voor waterkoelers rechtstreeks aangesloten op de waterleiding die het water koelen en zuiveren op het punt waar het gebruikt wordt. "Dit impliceert een aanzienlijk voordeel en energiebesparing omdat de productie, het transport en handeling van flessen water zal worden vermeden", aldus de COP-15.

Monday, December 07, 2009

De Klimaatconferentie (2)


Alle ogen zijn deze week gericht op de klimaatconferentie in Kopenhagen. De dreigende klimaatveranderingen door de opwarming van de aarde hebben grote gevolgen voor water. De zeespiegel stijgt, er is meer kans op droogte, waterbronnen kunnen opdrogen. Voor grote groepen mensen dreigt een tekort aan schoon drinkwater door de klimaatveranderingen. Je zou verwachten dat water dan ook hoog op de agenda staat bij de klimaatconferentie in Kopenhagen. Toch is dat op de diverse interfora niet terug te vinden. Integendeel, passages over water zouden juist geschrapt zijn uit de teksten voor het nieuwe verdrag. Misschien kan onze waterprins nog enige invloed uitoefenen. Of zou hij Kopenhagen niet bezoeken?

Sunday, December 06, 2009

De Klimaatconferentie


Ruimte voor de Rivier in de Noordwaard

Morgen start in Kopenhagen de klimaatconferentie. Reden voor weekblad Elsevier om een artikel te wijden aan de klimaatzwendel. De aarde warmt niet op, maar koelt juist af sinds 1998, zo wordt in het artikel gesteld. Een gezonde dosis scepsis over de opwarming van de aarde kan nooit kwaad, maar Elsevier gaat wel erg ver. Want stel dat de opwarming echt niet waar is. Gaan we dan alle plannen voor Ruimte voor de Rivier schrappen? Komende week meer aandacht voor de klimaatconferentie in Kopenhagen op mijn blog.

Friday, December 04, 2009

RPV A/V



De overheid staat erom bekend dat ze de meeste bijzondere afkortingen weet te verzinnen. Zo ontdekte ik maandagavond al de afkorting WARIOR. Vraag me niet waar het voor staat, dat weet ik echt niet. Vandaag was er weer een nieuwe; RPV A/V Van deze afkorting weet ik wel de betekenis. Namelijk Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. De werkgroep wordt gevormd door de gemeenten Giessenlande, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik. Maar er zijn nog meer organisatie bij betrokken zoals Veilig Verkeer Nederland, Politie Zuid-Holland-Zuid, Rijkswaterstaat, OM Dordrecht, Provincie Zuid-Holland en ROV Zuid-Holland. Als klap op de vuurpijl prijkt ook de naam Waterschap Rivierenland op het deelnemerslijstje. Een uitvloeisel van het Wegenbeheer in die regio? Zo leer ik nog iedere dag bij in het werk van Waterschap Rivierenland.

Thursday, December 03, 2009

De waterketen


Rioolzuivering in Dussen van WSRL

In het kader van het Bestuursakkoord Waterketen is gemeente Werkendam door de Stuurgroep Duurzame Ontwikkeling West-Brabant gevraagd een bijdrage te leveren aan de Samenwerking Water West-Brabant. Doel van de samenwerking is vergroten van de doelmatigheid en transparantie en verlagen van de kosten van de uitvoering van de taken in de waterketen. Het Werkendamse college heeft ingestemd met deelneming in Samenwerking Water West-Brabant. Ze stelt hiervoor twee jaar achtereen een bedrag van 750 euro beschikbaar.
Het gaat om relatief kleine bedragen, maar gezien de indeling van de gemeente Werkendam bij Waterschap Rivierenland, vraag ik me toch af of samenwerking in deze met West-Brabant slim is. Ik zou bijvoorbeeld best willen weten wat de gemeente Werkendam voor die 750 euro krijgt?

Wednesday, December 02, 2009

Waterschapsverkiezingen niet onrechtmatig

In tegenstelling tot eerdere berichten, is tijdens de waterschapsverkiezingen niets onrechtmatig gebeurd bij het tellen van de stemmen. Het klopt inderdaad dat er een storing was opgetreden waardoor software moest worden aangepast. Deze aanpassing is echter verlopen volgens een tevoren vastgelegd protocol. Dit hield onder meer in dat er onafhankelijk toezicht moest zijn bij het aanpassen van de software die werd gebruikt voor het tellen van de stemmen.

Aan de eisen ten aanzien van compleetheid en vertrouwelijkheid is voldaan. Het stemgeheim is feitelijk met deze operatie geheel niet in het geding is gekomen. De waterschappen hadden daarvoor noch de techniek ter beschikking. Ook was het fysiek onmogelijk, zonder hulp van een groot aantal personen, om de namen achter de stembiljetten te genereren. Ook niet toen die sleutel in de computerkast buiten de verzegelde kluis werd gebracht.

Het logboek hebben alle stembureaus tijdens de openbare zittingen, openbaar gemaakt. Op dat moment konden ook bezwaren naar voren worden gebracht.

www.uvw.nl

Tuesday, December 01, 2009

Fraude met Waterschapsverkiezingen?


Tijdens de waterschapsverkiezingen van november 2008 is achter de schermen veel misgegaan waardoor het stemgeheim onvoldoende veilig was. Bij het stemmen per post werden unieke stemcodes gebruikt die geautomatiseerd verwerkt en geteld werden. Met de servers en software ging van alles mis.

Kritieke servers raakten ondanks de lage opkomst overbelast. De door onafhankelijke partijen gecontroleerde software werd lopende de verkiezing nog snel even aangepast. Als klapstuk crashte de ultra-beveiligde server die het stemgeheim moest bewaren. De waterschappen hebben vervolgens de ultra-geheime digitale sleutels maar gewoon op een test-computer ergens op kantoor geïnstalleerd.

De vele problemen en missers blijken uit een verslag dat de waterschappen zelf hebben opgesteld. De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft het document verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob).

De waterschapsverkiezingen van 2009 waren al een bijna volmaakt fiasco. Het door de waterschappen ontwikkelde systeem voor internetstemmen werd al voor de verkiezingen meermaals door onderzoekers gekraakt en kon niet worden ingezet. Bij de inzet van het stemmen per post duurde vervolgens het verwerken van de stembiljetten veel langer dan was voorzien ondanks een zeer lage opkomst. De waterschappen moesten dan ook nog eens zo'n 10% van de uitgebrachte stemmen als ongeldig terzijde leggen, wat bij verkiezingen wereldwijd een unicum is. Dit laatste kwam vooral omdat mensen de gepersonaliseerde stembiljetten binnen één huishouden bleken te hebben verwisseld zodat niet het bij het stembiljet horende geboortejaar kon worden ingevuld.

De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft voor de verkiezingen bezwaar gemaakt tegen de wijze van stemmen. Kiezers kregen een stembiljet met een unieke code, en de drukker van de stembiljetten heeft in principe toegang tot een bestand waarin van elke kiezer zowel de NAW-gegevens als deze unieke code staan. Bij het inscannen ontstond een tweede bestand waarin deze unieke code werd gekoppeld aan een politieke voorkeur. Wanneer beide bestanden gecombineerd kunnen worden ontstaat een overzicht van wat iedere kiezer heeft gestemd.

De waterschappen beweren dan ook bij hoog en bij laag dat dit nagenoeg onmogelijk is. In een kort geding daags voor de verkiezingen heeft de stichting vanwege deze zorgen geprobeerd de waterschapsverkiezingen in deze vorm door de voorzieningenrechter te laten verbieden. Dat is niet gelukt: De waterschappen hebben voor de rechter bij hoog en bij laag volgehouden dat ze zeer goed op allerlei gevoelige gegevens zullen passen. Tijdens het geding speelde een grote rol dat de computers die het stemgeheim bewaren meervoudig waren uitgevoerd en in speciale computerkluizen stonden. Verder was alle software door onafhankelijke experts gecontroleerd.

De waterschappen en het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn nalatig geweest bij het beveiliging van kritieke servers en het is nu onduidelijk hoe het zit met het stemgeheim van de drie miljoen kiezers bij de waterschapsverkiezingen. De staatssecretaris moet duidelijk maken wanneer zij dit wist en wat ze nu gaat doen. De stichting heeft van tevoren aangegeven dat deze manier van stemmen veel te riskant is en onze bezwaren zijn, zo zien we nu, ten onrechte weggewuifd. De Tweede Kamer overlegt morgen met staatssecretaris Huizinga over de waterschappen, en dan zullen deze verkiezingen ook aan bod komen.

Rop Gonggrijp van "Wij vertrouwen stemcomputers niet": "Verkiezingen via internet brengen veel te grote risico's met zich mee en de waterschappen hebben meer dan afdoende aangetoond dat ze gewone verkiezingen niet eens aan kunnen. Ik hoop ook dat de Kamer de staatssecretaris er morgen van kan overtuigen dat er in Nederland geen verkiezingen meer mogen plaatsvinden waarbij elke kiezer een eigen uniek stembiljet krijgt. Dan kunnen de waterschappen eventuele verdere verkiezingen naar hartelust verprutsen zonder dat het stemgeheim gevaar loopt."

www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl