hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 22, 2008

Wildspiegels

Terwijl ik me nog zo had voorgenomen vaker op mijn weblog te schrijven, is het deze week weer helemaal mis. Toch wordt mijn blog af en toe nog gelezen. Onderstaand commentaar van Otto van Breugel.

Ik las op je weblog dat de wildspiegels er niet komen maar dat is niet waar. Ondanks het vreemde antwoord van het college dat er geen borden komen (hebben geen nut volgens het college) en niemand op de hoogte was van de aanwezigheid van reeën op het gemeentehuis en dat het allemaal wel meevalt komt er wel een onderzoek naar de wildspiegels.

Ik ga het punt agenderen in de volgende cie want door bewoners ben ik erop aangesproken dat ze de reeën nog steeds zien op de Zandsteeg en verder staat de gehele gemeente vol met zulke borden maar niet op de Zandsteeg en dat is juist zo vreemd omdat er al maanden 10-15 reeen lopen

Thursday, May 15, 2008

Het effect van de vragen

De uitkijkheuvel bij de Petrusplaat


Wie wordt de Werkendamse Marianne Thieme, de kampioenvragensteller die twee ambtenaren aan het werk houdt in Den Haag?De Werkendamse raad laat er ook geen gras over groeien. Inmiddels zijn er veertien art. 35 vragen gesteld aan het college. Koploper is nog steeds Otto van Breugel met vijf vragen.


CDA
-Trage voortgang rond duidelijkheid voor Noordwaard bewoners
-CO2 in schoollokalen
-Toegankelijkheid voetpad Sasdijk
-Zebrapaden Kastanjelaan
-Waarschuwing voor reeën langs Zandsteeg (allen Otto van Breugel)
-Subsidie voor radio A-FM (Gerard Paans)
-Ergernis over gratis groen (Gerard Paans)
-Verlaging haventarieven (Vincent van den Berg)
-Uitkijkheuvel Petrusplaat (Gerard Paans samen met PvdA).


SDC
-Huurvoorwaarden Sigmondschool (Elsbeth van Beek)
-Spaarlampenactie (Elsbeth van Beek)
-Rebound leerlingen (Peter Ribbers samen met ChristenUnie)


PvdA
-Peuterspeelzaalwerk (Corine Verwey)
-Kaalslag uiterwaarden (Bert van Seeters
-Uitkijkheuvel Petrusplaat (Bob du Burck samen met CDA)

ChristenUnie
-Rebound leerlingen (Michiel Verdoorn samen met SDC)

Niet het aantal vragen is belangrijk, maar uiteraard het effect van de vragen. Het zebrapad in Sleeuwijk komt er, maar de wildspiegels niet. Het opschuiven van het werk in de uiterwaarden van Sleeuwijk zal niet gebeuren. Een aantal vragen was natuurlijk onzinnig zoals CO2 in scholen (gewoon de ramen openzetten) en de spaarlampenactie (zich afzetten tegen Werkendam). Verder zijn nog niet alle vragen beantwoord.

Friday, May 09, 2008

In Mozambique



Mjn zoon is voor studie in Zuid-Afrika en heeft intussen ook enkele omliggende landen bezocht. Bijgaande foto is in Mozambique gemaakt (Kees staat rechts). Zijn reisverhalen zijn te vinden via de link rechts onder Kees in Zuid-Afrika. Beslist de moeite waard om te lezen!

Wednesday, May 07, 2008

Tegen de stroom in






Sunday, May 04, 2008

5 mei 1945


De vrijheid mag oranje dragen

Hoe licht is licht in overdaad

De zon in blauwe lucht paraat

De wind strooit bloesem door de dagen

Nog leeft het ongeloof bij vlagen

Sporen van leed op het gelaat

De vrijheid mag oranje dragen

Hoe licht is licht in overdaad

De vrede zal de pijn gaan schragen

De wereld lijkt van goudbrocaat

De vlaggen hoog, weg het verraad

De zorg voor opbouw gaat reeds dagen


De vrijheid mag oranje dragen

J.A. Mijnlieff-Verschoor

Thursday, May 01, 2008

Veel boerderijen gesloopt


Voormalige boerderij op Werkensedijk 44

In de voormalige gemeente Werkendam zijn sinds 1991 tien van de 45 cultuurhistorisch waardevolle boerderijen gesloopt. Het behoort daarmee tot de koplopers van de sloop van boerderijen in Brabant.

Bij de opstelling van het Monumenten Inventarisatie Project (1991) werden in de voormalige gemeente Werkendam (Werkendam, Sleeuwijk en Nieuwendijk) 45 cultuurhistorisch waardevolle boerderijen opgenomen. Bij een latere inventarisatie werden nog eens negen boerderijen als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt, van deze boerderijen is er geen enkele gesloopt. In de gemeente Dussen ging het om 35 waardevolle boerderijen in het MIP. Naar aanleiding van het jaar van de boerderij in 2003 is er nu vijf jaar later een inventarisatie gereed van de nog bestaande boerderijen. Van de in totaal 80 boerderijen in de gemeente Werkendam in 1991 zijn veertien boerderijen afgebroken in de tussenliggende jaren (17,5 procent). In de voormalige gemeente Werkendam gaat het om een percentage van 22 procent van de MIP boerderijen. Denk bijvoorbeeld aan de drie boerderijen aan de Werkensedijk die zo’n vijf jaar geleden werden afgebroken. In de voormalige gemeente Dussen is elf procent van de boerderijen uit het MIP afgebroken. Van vijf boerderijen verdween het oorspronkelijke karakter door verbouwingen. Dertig van de tachtig boerderijen hebben hun oorspronkelijke karakter wel weten te behouden.

Aan rijksmonumenten telt de gemeente Werkendam in totaal zestien boerderijen als Rijksmonument, absolute koploper is Dussen met maar liefst twaalf boerderijen. Verder is er nog een boerenschuur in Nieuwendijk aangewezen als Rijksmonument. In totaal zes boerderijen zijn recent benoemd tot gemeentelijk monument (drie in Dussen, een in Hank, een in Nieuwendijk en een in Werkendam).