hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, August 31, 2013

Monumentendag


Opening van de Historische haven door prins Willem-Alexander in 1998

Alle goede voornemens ten spijt om na mijn vakantie weer trouw iedere dag een blog te schrijven, is dat deze week weer niet echt gelukt. Misschien is het bijhouden van enkele andere sites een mooi excuus. Zo ben ik volop betrokken bij de organisatie van Open Monumentendag op 14 en 15 september namens Erfgoed Altena. Op site die ik mag bijhouden is alle informatie te vinden. Hopelijk kom ik de lezers van mijn blog ergens tegen tijdens Open Monumentendag.  Het thema is 'Macht & Pracht'

www.erfgoedaltena.nl

Friday, August 30, 2013

Natuurvriendelijke oevers in Babylonienbroek


Een kaartje van de locatie van de natuurvriendelijke oevers

Waterschap Rivierenland legt natuurvriendelijke oevers aan langs een gedeelte van de kanalen van Heusden en Altena bij Babyloniënbroek.Waarschijnlijk in de nabijheid van dat prachtige nieuwe huis van de familie van Suijlekom, waar we met ANV over de groen/blauwe diensten werden geinformeerd.

http://www.waterschaprivierenland.nl/werk_uitvoering/waterbeheer/projecten/aanleg_0

Monday, August 26, 2013

Het Veluwemeer

Mijn kleinzonen Matthias en Nathan aan de rand van het Veluwemeer

Tijdens mijn vakantie in Doornspijk reden we ook naar het Veluwemeer. Daar aangekomen vroeg ik me vooral af waarom er geen dijk langs het meer ligt. Al snel werd duidelijk dat de Veluwe zo hoog gelegen is, dat een dijk niet nodig is. Om het nieuwe land tegenover het Veluwemeer (NoordOostpolder) ligt dan weer wel een dijk. Zo heeft ieder gebied zijn eigen kenmerken. En telt Nederland heel veel mooie plekjes.

Friday, August 23, 2013

Sterke watermerken geven impuls aan toerisme Rivierengeboed

Molen Kinderdijk

Slot Loevestein, de molens van de Kinderdijk, het Biesboschmuseum, nationaal park de Biesbosch, het Glasmuseum in Leerdam, het Nationaal Baggerman en landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt tekenen woensdag 28 augustus samen met Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost op landgoed Marienwaerdt een intentie overeenkomst voor de oprichting van de cooperatie Sterke Watermerken. De ondertekenaars vertegenwoordigen allen toeristische trekpleisters in het rivierengebied en willen zo samen de krachten bundelen voor het behoud van cultuurhistorisch erfgoed. Door samen te werken willen de leden van de coöperatie de toeristische aantrekkingskracht van het rivierengebied vergroten. Het betreft grofweg het gebied van Dordrecht en Kinderdijk tot Beesd en Zaltbommel.

Slot Loevestein

De samenwerking spitst zich met name toe op marketing en promotie, lobby en bedrijfsvoering. Naast kostenbesparingen door activiteiten te bundelen hopen de partijen meer toeristen naar de regio te trekken en ze vooral langer in het gebied te houden, bijvoorbeeld door aantrekkelijke arrangementen te bieden.

Kenmerkend voor een nieuwe generatie coöperatie is het betrekken van ondernemers, investeerders en publieke organisaties. Van de leden wordt een nauwe functionele betrokkenheid verwacht bij de activiteiten van de coöperatie en het toezicht daarop. De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, een samenwerkingsverband van zes gemeenten, ondersteunt het initiatief van harte en zal samen met de coöperatie Sterke Watermerken werken aan de ontwikkeling van recreatie en toerisme.

Nieuw ontwerp Biesboschmuseum


De intentieverklaring is het resultaat van een onderzoek naar nieuwe samenwerkingsmogelijkheden voor erfgoedinstellingen, dat onder leiding van Prof. Dr. Ir. Gert van Dijk van Nyenrode Business Universiteit is uitgevoerd. Het onderzoek is gestart op initiatief van Stichting Museum Slot Loevenstein en Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost.

Thursday, August 08, 2013

Acht biesbosch keten worden gemeentelijk monument



Keet aan de Zesmorgen

Keet aan de Bakkerskilweg

Keet aan de Jeppegatweg

Keet aan de Dertienmorgen

De gemeente Werkendam wijst tevens een groot aantal Biesbosch keten aan tot gemeentelijk monument.  Het gaat om acht keten in de Biesbosch. De meest bekende lijkt de keet de Brabander, die thans in gebruik is als recreatiewoning. Maar ook minder bekende keten zoals aan de Dertienmorgen en aan de Bakkerskilweg. De keet aan de Bakkerskilweg is overigens behoorlijk vervallen. Ook de keet aan de Jeppegatweg wordt aangewezen tot gemeentelijk monument. Daarmee wordt een fout uit het verleden hersteld. Lang werd gedacht dat deze keet een Rijksmonument was, maar uit de beschrijving bleek later dat het gaat om de keet op de Middelste Jannezand en niet de keet aan de Jeppegatweg. Nu wordt deze keet wel een gemeentelijk monument. Deze drie keten liggen overigens allen in de Oostwaard. 

De acht keten zijn
  • Keet de Brabander in Werkendam, thans recreatiewoning
  • Keet Dertienmorgen Draepkilweg
  • Keet Zesmorgen Draepkilweg
  • Keet van Lijnoorden in Werkendam, thans recreatiewoning
  • Keet Bakkerskilweg
  • Sectie Q nr. 113, keet, huidige functie onbekend
  • Keet Jeppegatweg
  • Keet Steen van Kloosteroord, thans opslag – en toiletgebouw


Wednesday, August 07, 2013

TBS schuif wordt gemeentelijk monument

De TBS schuif nabij de Baan




De TBS schuif nabij de Baan wordt gemeentelijk monument. Tenzij iemand nog bezwaar maakt, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik ontdekte de TBS schuif in 2009. Het object was opgenomen in het rapport Watergerelateerd cultuurhistorisch erfgoed van Vestigia, opgesteld in opdracht van Waterschap Rivierenland. Naar aanleiding van het rapport ben ik gaan zoeken, en dat viel nog niet mee. Bij het zoeken sprak ik nog een buurtbewoner die vertelde dat de schuif weleens 's nachts stiekem open werd gezet, om te voorkomen dat sommige mensen wateroverlast kregen.

De TBS schuif (vernoemd naar de producent T.B.S. Soest bv) ligt in een kleine watergang langs de N283 tussen Dussen en Meeuwen, ter hoogte van de Baan. De ouderdom is onbekend en ook de functie is niet direct zichtbaar.
De ombouw en vleugelmuren van het sluisje zijn van baksteen. De ronde schuif aan de oostzijde is van gietijzer en kan door middel van een schroef worden bediend. Aan de westzijde is in baksteen een vierkanten kolk gemetseld, met daarin twee duikers, één richting schuif en één richting zuiden. De noordzijde heeft twee schuingemetselde wanden richting een kleine watergant. De betonnen kokers hebben een halfsteens bakstenen rollaag.

Overigens wil de gemeente Werkendam ook de Hillegatsche (1699) en Vierbanse sluis (bouwjaar onbekend) bij Hank aanwijzen tot gemeentelijk monument. 
De Hillegatse sluis


Friday, August 02, 2013

Dijkverzwaring KIS

Lekdijk 81 in Nieuw Lekkerland, het huis waar mijn oma Johanna de Jong opgroeide


De plannen rond de dijkverzwaring van Kinderdijk-Schoonhoven (KIS) liggen sinds vandaag ter inzage. De provincie heeft het plan goedgekeurd. Bij het Waterschap spraken we dit voorjaar over het plan tot dijkverzwaring langs de Lek. Één van de megaprojecten van Waterschap Rivierenland in de komende jaren. Ook Nieuw-Lekkerland en het huis waar mijn oma opgroeide ontkomt niet aan de dijkverzwaring. Misschien komende week nog maar eens over heen rijden om te zien zoals het nu is, voordat alles op de schop gaat.