hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 31, 2010

Eerste Deltacongres

Waterprins Willem-Alexander op bezoek in Woudrichem

In het Circustheater in Den Haag wordt donderdag 4 november het Eerste Nationaal Deltacongres gehouden. Prins Willem-Alexander opent het eerste Deltacongres. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastuctuur en Milieu spreekt over het belang van het Deltaprogramma voor de waterveiligheid en zoetwatervoorziening van Nederland. Andere inspirerende personen zoals Bernard Wientjes en Robbert Dijkgraaf belichten het Deltaprogramma vanuit onverwachte invalshoeken. Ook hot topics zoals 'bestuurlijke drukte' en 'maatschappelijke betrokkenheid' komen aan de orde. Organisator van het congres, deltacommissaris Wim Kuijken, zal onder meer onthullen hoe hij jongeren actief betrekt bij het Deltaprogramma.

Het Deltacongres heeft als doel om iedereen die betrokken is bij het Deltaprogramma te informeren over de actuele stand van zaken. Tijdens het middagprogramma kunnen de deelnemers interactief en live de pracht van de delta beleven op de Deltaparade. Daar worden ook de vraagstukken waar het Deltaprogramma voor staat en de samenhang tussen die vraagstukken helder belicht.

Saturday, October 30, 2010

Afscheid van Jan Buchner


Tijdens de AB vergadering van vrijdag 29 oktober nam het bestuur afscheid van Jan Buchner (ChristenUnie) uit Slliedrecht. Ik leerde Jan kennen als lid van de commissie Waterkeringen. Jan kwam uit de scheepvaart en dat schept toch een band als je zelf uit een schippersfamilie komt. En als ChristenUnie en CDA leden hadden we natuurlijk nog meer gemeenschappelijks. In april 2010 werd Jan Buchner bij zijn afscheid als raadslid in Sliedrecht geridderd voor zijn maatschappelijke verdiensten. Hij genoot met volle teugen van dat feest. Kort daarna bracht hij nog een bezoek aan Werkendam en mocht ik hem rondleiden door ons dorp. Niet lang daarna kreeg hij de mededeling dat hij ongeneeslijk ziek was, asbestkanker. Opgelopen tijdens zijn werkzame jaren in de scheepvaart. Een aantal maanden was hij afwezig bij vergaderingen, maar bij het afscheid van Gerrit Kok was hij er weer. En zo was hij er ook vrijdag weer. Dit keer voor zijn afscheid als lid van het Algemeen bestuur. De tijd die hem nog rest in dit aardse leven wil hij zoveel mogelijk met zijn naasten doorbrengen. Er waren warme woorden voor Jan. En een ferme handdruk ten afscheid.

Jan Buchner wordt opgevolgd door Harrie Drost (1961) uit Dodewaard. De nummer drie op de kieslijst van de ChristenUnie, goed voor 482 stemmen. Drost was enige tijd burgerraadslid voor de ChristenUnie in de gemeente Neder-Betuwe. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stond hij ook op de kieslijst, hij behaalde 43 stemmen. Drost is de derde opvolger in het AB. Ook de fractie LRR (Gijs van Eeuwijk) en Water Natuurlijk (Ger van Hout) hebben al een nieuw lid geinstalleerd na de verkiezingen van 2008.

Friday, October 29, 2010

Vuurdoop voor nieuwe dijkgraaf



Dijkgraaf Roelof Bleker kreeg vandaag zowel letterlijk als figuurlijk zijn vuurdoop. Op de agenda de reguliere AB vergadering, maar als je die voor het eerst mag voorzitten, kan dat nog best spannend zijn. Maar het ging hem goed af, al duurde deze wel een uur langer dan hij zelf aanvankelijk gepland had. Hij kon de vergadering zelf afmaken omdat de grote brand in de vleesfabriek in Weurt, gaandeweg de middag toch onder controle bleek. Wat heeft WSRL te maken met die brand? Weurt ligt in het grondgebied van het waterschap en bij zo'n grote brand is er altijd zorg over gevaarlijke stoffen die in het water terecht kunnen komen. Bovendien wordt bij het blussen ook de riolering door het bluswater bedreigd. In de ochtend was er dan ook al bestuurlijk overleg in de regio;heemraad Matthieu Gremmen moest de AB vergadering laten schieten om ter plekke te zijn bij de brand. Om 16.00 uur stond een volgende vergadering gepland op het kantoor in Tiel. Vanwege de geringere urgentie van de brand kon die vergadering nog even wachten en begon zo een half uurtje later.
http://www.politie.nl/gelderland-zuid/nieuws/101029aanvullingzeergrotebrandweurt.asp
http://www.waterschaprivierenland.nl/actueel/nieuws/@203806/nieuws/

Thursday, October 28, 2010

Bodemdaling het grootste waterstaatkundige drama?


Een betoog van commissielid W & W Hugo Dill (fractie HE)

Bodemdaling vormt voor beveiliging én voor overstromingsgevolgen een veel grotere bedreiging dan (eventuele) waterniveaustijging. Het (agrarisch) afzinken met tientallen tot vele tientallen centimeters per eeuw door omlaag-pompen van onze bodem sinds de instelling van de waterschappen zou tot meters, of vele meters daling leiden in ruim 1/3e van Nederland. RWS-Helpdesk zegt daarover dat delen van West en Noord Nederland wel tot 4 à 5 meter zijn gedaald. Evenzo spreekt de wetenschap zich nu over gevolgen uit (UvU). Hier is dan het Grootste Waterstaatkundige Drama, veroorzaakt door (agrarische) waterschappen. Onbeantwoorde vraagstelling blijft daarom in ons waterschap rond: Hoeveel meters dan, en Waar? (Wat zijn de historische en dalingspeil-data van vakken/polders/waarden in het héle WSRL-gebied?) Dijken op veen zijn door bodemdaling veel gevaarlijker en blijken boven 8 keer hogere onderhoudskosten te hebben!

Juist de zorg rond overstromingsgevolgen binnen de bandijken zou een taak van het waterschap zijn (bandijkveiligheid is een rijkszaak). Een tweede voorbeeld van Rampbeleid binnen de bandijken betreft de opstelling van WSRL rond het inrichten van het grootste en meest scheefliggende riviereneilanddeel, de Gelderse dijkring 43, voor extreem hogere ZHse overstromings- en toetspeil-aannamen. De niet-legitimiteit daarvan hield WSRL lange tijd vol. Evenals rond de door WSRL onbekommerd toegelaten, en gebagatelliseerde foutgang voor het eiland door het ZHse Gorinchem rond de 4e Dalemse Waaloverlaat. De belangrijkste, laagst gelegen overstromingswaterafvoer uit ons eilanddeel. Met deze foutgang zouden nu bij diverse overstromingscenario’s hoger gelegen plaatsen als Buren, Tiel, e.v., en de Culemborgerwaard door het kerende - niet uitgestroomde - water kunnen volstromen. WSRL werd gedwongen de zindelijke Gelderse peilen aan te nemen, en de zaak rond de 4e Waaloverlaat gaat onder langdurende weerstand van WSRL in handen van Gelderland.

Wednesday, October 27, 2010

Waterlelienetwerkdag

De Waterlelie vrouwen in de visafslag van Bunschoten-Spakenburg




Vandaag werd de Waterlelienetwerkdag gehouden. Het netwerk brengt vrouwelijke waterschapsbestuurders samen. We waren de gast bij Waterschap Vallei en Eem waar de voormalige Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons dijkgraaf is. In het ochtendprogramma gaf Directeur Generaal Water van het ministerie van Verkeer & Waterstaat Annemieke Nijhof haar visie op financiering van de Hoogwaterbeschermingsprogramma's en de toekomst van de Waterschappen. Ik was er graag bij geweest, maar vanwege mijn werk lukte dat niet. Aan het middagprogramma met een bezoek aan het museum van Bunschoten-Spakenburg en de uitleg over de klederdracht heb ik wel deelgenomen. Heel leuk, vooral de uitleg over de klederdracht en de mode. Thans zijn er nog zo'n 200 vrouwen die de dracht dagelijks dragen.

De volgende Waterlelienetwerk dag is in april bij Brabantse Delta.
http://www.waterlelienetwerk.nl/

Tuesday, October 26, 2010

Een open deur?

De Sleeuwijkse dijk begin jaren tachtig

Het Brabants Dagblad schrijft morgen weer over de dijkverzwaring en mogelijk sloop van woningen aan de Sleeuwijkse dijk. De kop dat de stem van de bewoners niet bepalend is, lijkt me nogal een dooddoener. Als dat wel zo was, kon het Waterschap wel worden opgedoekt. Iemand zal toch de rekening moeten betalen van de extra kosten bij sloop en nieuwbouw. En van de Rijksoverheid is dat geld zeker niet te verwachten! Ik heb overigens in de commissie Waterkeringen en wegen van woensdag 6 oktober al gevraagd naar de kansen voor de binnendijkse variant. Toen werd al aangegeven dat die op 20 procent werd geschat, een percentage dat op bewonersavond op 6 oktober nog eens herhaald is. Donderdag is er in De Kwinter een inloopmiddag (16.00 - 18.00 uur) waarbij vertegenwoordigers van het waterschap en een beleidsmedewerker van de gemeente Werkendam vragen van bewoners beantwoorden.
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/heusdenaltena/7515683/Stem-bewoners-niet-bepalend-bij-slopen-huizen-aan-Sleeuwijksedijk.ece

Monday, October 25, 2010

Jesse Ruigrok benoemd tot jeugdwaterschapper


Jesse Ruigrok zet zijn handtekening onder toeziend oog van dijkgraaf Roel Bleker


Waterschap Rivierenland heeft haar eigen jeugdwaterschapper benoemd. Het is de 12-jarige Jesse Ruigrok uit Tiel, met de benoeming is hij lid geworden van het eerste nationale jeugdwaterschapsbestuur. Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Want hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als waterkennisland, is de kennis over dit onderwerp onder middelbaar scholieren zeer beperkt. De waterschappen vinden dat jammer. Niet alleen hebben de beslissingen die zij nemen op het gebied van waterbeheer directe gevolgen voor de jongeren van nu, ook liggen er in de nabije toekomst grote uitdagingen klaar voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland en in de rest van de wereld.

De jongeren -in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar- krijgen een programma aangeboden waarin zij kennismaken met de taken van de waterschappen. Hun eerste opdracht is het schrijven van een manifest waarin zij aangeven hoe de waterschappen jongeren het beste kunnen bereiken met hun boodschap. Het jeugdwaterschapsbestuur overhandigt dit manifest op 1 november officieel aan de Unie van Waterschappen, tijdens de jaarlijkse waterschapsdag.

Jesse Ruigrok zit in de brugklas VO van scholengemeenschap Het Lingecollege in Tiel. Naast hun gezamenlijke, nationale activiteiten, zal de jonge waterschapsbestuurder het komende jaar ook individueel taken uitvoeren voor Waterschap Rivierenland.

Sunday, October 24, 2010

Hoe efficient is de overheid?

Het Steurgat ter hoogte van Pontje Steur


Binnen een maand na het verzoek van WSRL om financiering van de tussenvakken, kwam het antwoord van het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Ze blijken niet bereid te zijn de planstudie kosten voor de tussenvakken te betalen. Het argument is dat het resultaat van de uitkomsten van de derde toetsingsronde nog moeten worden besproken met de provincie en de Inspectie van V & W. Daarna informeert de minister de Tweede Kamer en wordt bekeken of maatregelen nodig zijn. Kortom er gaat veel tijd verloren en de uitkomsten zijn onzeker. Aan het Waterschap zelf nu het besluit om toch de planstudiekosten voor te financieren. Of het risico te nemen dat als er niets gedaan wordt, straks de dijkvakken alsnog moeten worden versterkt.

Saturday, October 23, 2010

Hoe efficient is de overheid?


Op 17 juni stuurde Waterschap Rivierenland een verzoek aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de tussenvakken tussen de dijkvakken die vanwege de planologische kernbeslissing moeten worden versterkt, mee te nemen in de planvorming. De verwachting was namelijk dat deze zgn. tussenvakken bij de derde toetsing alsnog zouden moeten worden versterkt. En uit oogpunt van efficiency is het dan handiger om deze gelijk mee te nemen. In plaats van daar over enkele jaren ook over te gaan tot dijkversterking. Voor Waterschap Rivierenland gaat het om dijkvakken met een totale lengte van bijna 8 kilometer. Het merendeel daarvan is 6 kilometer dijk langs het Steurgat en de Bergsche Maas, de overige 2 kilometer ligt langs de Lek. De totale planstudiekosten van deze dijkversterking van de tussenvakken wordt geraamd op iets meer dan 400.000 euro. Al deze tussenvakken zijn bij de derde toetsronde grotendeels afgekeurd, zoals inmiddels bekend is geworden.

Thursday, October 21, 2010

Baggeren in Nieuwendijk




Foto's Piet van Vugt

Wednesday, October 20, 2010

Wanneer gaat dijkgraaf Roelof Bleeker eindelijk twitteren?

http://waterforum.net/nieuws/1012-watersector-moet-met-sociale-media-opnieuw-leren-communiceren

Tuesday, October 19, 2010

Land en water (5)


Zonsondergang langs de Merwede (foto Leen Kieboom)

Monday, October 18, 2010

Land en water (4)

De Cloppenwaard (foto Leen Kieboom)

Sunday, October 17, 2010

Land en water(3)




Foto's Leen Kieboom

Saturday, October 16, 2010

Land en water (2)



Vandaag in het kader van de Week van de Geschiedenis met het thema Land en Water een vaartocht gemaakt met het Streekarchief dwars door ons rivierengebied. Langs waterwerken als de Kromme Nol Waterkering (gebouwd na het hoog water in 1995 en geopend in 2001) en de Wilhelminasluis (gebouwd in 1897 voor de scheiding van Maas en Waal). Dwars door de Waterlinie van Gorinchem en Sleeuwijk. En door de Biesbosch; het gebied bij uitstek van Land en Water en door het Nationaal Historisch Museum uitgeroepen tot één van de 45 ijkpunten uit onze geschiedenis.

Thursday, October 14, 2010

Land en water


De Week van de geschiedenis met als thema 'Land en water' begint op 16 oktober met de landelijke archievendag. In Werkendam is vandaag al vast een voorproefje genomen op die week met de lezing van Valentine Wikaart over het boek 'Niets dan water ende wolcken'. In het boek wordt de rapportage uit 1523 over de grondeigenaren in de Groote Waard na de Sint Elisabethsvloeden van een eeuw geleden beschreven. Het biedt een boeiende inkijkje in die tijd, die al bijna vijf eeuwen achter ons ligt. Het thema 'Land en water' past natuurlijk bij uitstek bij de Biesbosch. Voor 1421 is het land, dan wordt het water, om de 18e, 19e en 20e eeuw weer te worden ingepolderd. Anno 2010 zijn delen al weer prijsgegeven aan het water, binnenkort volgt de ontpoldering van de Noordwaard.

Monday, October 11, 2010

Zeeuwse watervrouwen (3)

http://www.waterlelienetwerk.nl/spotlight_op_zeeland/lenny

Sunday, October 10, 2010

Van boerenland naar doorstroomgebied

Rattenvanger Teus van den Heuvel werkt bij Waterschap Rivierenland, met zijn gezin moet hij verkassen in de Noordwaard vanwege de ontpoldering

De Commissie Geschiedschrijving Noordwaard presenteert donderdag 4 november om 15.30 uur in het Biesboschmuseum het boek ‘Van boerenland naar doorstroomgebied. De Noordwaard in de Brabantse Biesbosch’. Het eerste exemplaar van dit boek wordt door de auteur, dr. Cees de Gast, overhandigd aan de burgemeester Carla Breuer.

De dunbevolkte Noordwaard moet worden ontpolderd, wordt doorstroomgebied om het rivierwater sneller te kunnen afvoeren naar de Noordzee, want de rivieren hebben in de toekomst ruimte nodig. De overheid gaat ervan uit dat door de te verwachten klimaatverandering het rivierwater zal gaan stijgen. Daarom streeft de overheid naar minimaal 30 centimeter waterstanddaling bij Gorinchem. De plannen, die uiterlijk in 2015 moeten zijn gerealiseerd, hebben grote gevolgen voor de bewoners van de Noordwaard.

Dit bracht enkele bewoners op de gedachte om de persoonlijke verhalen van 26 Noordwaardbewoners met hun gezinnen te laten vastleggen. Ze vertellen over het verleden van hun families. Over de crisistijd in de jaren ’30, gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, overstromingen, de voortdurende verhuizingen. Sommige families wonen er al wel drie generaties lang, andere betrekkelijk kort.

Emotioneel moeilijk te verwerken

De door Cees de Gast geïnterviewde Noordwaardbewoners vertellen over wonen en werken, voor- en tegenspoed, lief en leed. Velen van hen moeten vertrekken als gevolg van de herinrichting van de Noordwaard. Dat is emotioneel moeilijk te verwerken. Ze vragen zich af hoe de toekomst er uit zal zien. Waar vinden ze een nieuwe woning, op welke termijn en wat zijn de financiële gevolgen? De interviews met deze personen vonden plaats in 2007, 2008 en 2009, de jaren van onzekerheid, toen velen nog nauwelijks wisten waar ze aan toe waren. Terwijl hun werk ‘gewoon’ doorging, werden ze geconfronteerd met heel veel vragen.

Fotograaf Hans Werther heeft bij de verhalen het landschap van de Noordwaard, met de boerderijen en de gezinnen, in prachtige beelden vastgelegd. De uitgave bevat tevens een beknopte geschiedenis van de Brabantse Biesbosch.

Opgedragen aan alle Noordwaardbewoners

De Commissie Geschiedschrijving Noordwaard draagt dit boek op aan alle bewoners van de Noordwaard. Als herinnering aan een bijzondere periode in hun leven. De uitgave was hun initiatief en het zijn hun verhalen.

De uitgave is vanaf 4 november voor € 24,50 verkrijgbaar bij het Biesboschmuseum (www.biesboschmuseum.nl), in de regionale boekhandels en bij de auteur (c.degast1@hetnet.nl). ISBN: 978-90-9025368-8.

Saturday, October 09, 2010

Weer de Mansfelder sluis!

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/10/mansvelder-sluis-26.html
http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/10/afvoer.html

Friday, October 08, 2010

Waardeloos besluit van de Stuurgroep!


De variant van de dijkverzwaring met nieuwbouw

Alles nog eens overdenkend na de bewonersavond over de dijkversterking van de Sleeuwijkse dijk kan niet anders dan geconcludeerd worden, dat de Stuurgroep in juni een waardeloos besluit heeft genomen. Toen is besloten om de binnendijkse variant met sloop en herbouw alsnog te onderzoeken op draagvlak onder de bewoners. Binnen drie maanden moest een onderzoek op tafel liggen, daarvoor werden alle bewoners geinterviewd. Die interviews duurde maximaal een uur. Hoe kun je nu op basis van een gesprek van een uur beslissen over sloop van je woning? Dat is toch volstrekt onmogelijk? Daar heb je toch eerste weken slapeloze nachten en buikpijn van. Alvorens daar een verstandig besluit over te kunnen nemen? Kijk, eens hoe lang de planvorming rond de Noordwaard in beslag heeft genomen. En als dan ook nog eens verteld wordt dat er slechts twintig procent kans is dat die binnendijkse variant wordt uitgevoerd, vraag je je helemaal af waar het Waterschap mee bezig is.

Thursday, October 07, 2010

Hoe reeel is 68 procent?

De Sleeuwijkse dijk voor de dijkverzwaring van 1985
Al snel bleek tijdens de bewonersavond met de bewoners van de Sleeuwijkse dijk over de plannen voor de dijkverzwaring dat het aanvankelijke percentage van 68 als voorstander voor sloop, heel wat minder scherp lag. Bij de bewoners had kennelijk het idee postgevat dat bij sloop, iedereen zijn eigen stukje grond weer terug kon kopen. En dat het kennelijk ook nog eens budgettair neutraal kon gebeuren. Al snel bleek dat een illusie. Maar hoe is nu te verwachten dat mensen binnen twee maanden een besluit kunnen nemen over zo iets ingrijpend als het slopen van je huis. En dan ook nog eens op basis van heel summiere informatie. Datzelfde geldt voor het onderzoek, waaruit het cijfer van 68 procent voor opdook. Mijns inziens is Waterschap Rivierenland hier ernstig tekort geschoten in de informatievoorziening en het realiteitsgehalte om de binnendijkse variant te onderzoeken. Wetende dat dit financieel een moeilijke zaak zou worden.

Wednesday, October 06, 2010

Waar was onze Heemraad?


Ik heb er het bestuursakkoord nog maar eens op nageslagen, maar kon niets terug vinden over de taakinvulling van het dagelijks bestuur. Toch vind ik dat heemraad Rene Cruijsen ernstig tekort schiet als hij niet aanwezig is op een bewonersavond waar gesproken wordt over de mogelijke sloop van 35 woningen vanwege een dijkverzwaring in Werkendam. Als heemraad waterkeringen hoort hij ook te weten wat er leeft onder de bewoners. Zij hebben de slapeloze nachten en buikpijn over die plannen. Daarnaast is de heemraad ook nog eens lid van de stuurgroep die straks beslist over de binnendijkse- of buitendijkse variant. Nu moest de wel aanwezige wethouder Jan Luteijn als enig lid van die stuurgroep zich uitspreken. Als dan bij verkiezingen steeds geroepen wordt dat het waterschap zo onzichtbaar is, dan komt dat door dit soort zaken.

Twintig procent kans op sloop


De kans dat er daadwerkelijk woningen gesloopt gaan worden langs de Sleeuwijkse dijk voor de dijkverzwaring is slechts twintig procent. Toch krijgen bewoners vanavond in de Kwinter informatie over de aankoopregelingen. Worden mensen zo niet op het verkeerde been gezet? Mijns inziens wel, reden des te meer om vanavond te gaan luisteren in de Kwinter.

Tuesday, October 05, 2010

Vlekkeloze sluiting Kromme Nol waterkering



Het testen van de Kromme Nol waterkering bij Wijk en Aalburg door Waterschap Rivierenland verliep dinsdag vlekkeloos. Alvorens de waterkering neer gelaten kon worden, inspecteerde een duiker de drempel. Pas daarna kon de schuif nog verder naar beneden zakken. Ook bij sluiting controleerde een duiker of alles in orde was. De sluiting bij de Wilhelminasluis bij Andel vond twee weken eerder plaats. Met de waterkering en de sluis kan de Afgedamde Maas worden afgesloten bij hoog water boven 3.50 NAP. Zo worden de huizen en bedrijven in de uiterwaarden beschermd bij hoog water. Rijkswaterstaat was paraat om het scheepvaartverkeer over de Afgedamde Maas te weren. Tegen het middaguur werd de vaarweg weer vrij gegeven voor het scheepvaartverkeer. De waterkering wordt tweemaal per jaar getest.

Friday, October 01, 2010

Dijkgraaf Roelof Bleker

Loco dijkgraaf Arend Fernhout overhandigt de voorzittershamer aan Roelof Bleker

Tijdens de Algemene Bestuursvergadering is Roelof Bleker geinstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. De beediging was maandag op het provinciehuis in Arnhem. Namens het AB sprak Gerard Nieuwenhuizen de nieuwe dijkgraaf toe en waarschuwde hem dat in Tiel het dualisme nog niet doorgedrongen is. Verschillen tussen coalitie en oppositie zijn er evenmin. Verder refereerde hij aan de onzekere toekomst van het Waterschap. In het nieuwe regeerakkoord staat weliswaar dat de waterschappen blijven bestaan, maar hoe zal de bestuursaansturing straks vorm krijgen. Voor loco-dijkgraaf Arend Fernhout betekende de installatie tegelijkertijd een einde aan het 'stadhouderloze tijdperk' dat hij tijdelijk had waargenomen. Hij overhandigde hem de voorzittershamer, wel met de waarschuwing dat zijn voorganger Gerrit Kok deze nooit gebruikte.

Roelof Bleker zelf gaf aan vooral de communicatie van het waterschap te willen verbeteren, daar valt nog een wereld te winnen. Daar kon ik hem alleen maar gelijk in geven. Verder sprak hij nog over de legitimatie van het Waterschap. In het nieuwe regeerakkoord worden de volgende verkiezingen indirecte verkiezingen. Maar komen er minder bestuursleden, wanneer zijn dan die nieuwe verkiezingen? Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014? Of toch gewoon in 2012? Kortom, er is werk aan winkel voor de nieuwe dijkgraaf.