hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 30, 2010

De boerderij van mijn bet-overgrootvader



Een jaar geleden bezocht ik met mijn moeder en haar zus het geboortehuis van mijn oma, Johanna de Jong. Dat geboortehuis stond aan de Lekdijk 81 in Nieuw-Lekkerland tegenover de watertoren. (sinds kort te koop!) . Vlakbij die boerderij stond ook de boerderij van mijn bet-overgrootvader Pieter Gerrit de Jong op Lekdijk 77, die al zeker vanaf 1850 in het bezit van de familie De Jong was. Vorig jaar was al duidelijk dat die boerderij gesloopt zou worden. En inderdaad, bij mijn bezoek vandaag was er niets meer over van de boerderij. Kennelijk was het bezoek vorig jaar nog net op tijd! Het geboortehuis van mijn oma staat overigens ook op de nominatie om gesloopt te worden. Dat stond er echter nog.

Wednesday, September 29, 2010

De sluis als hartklep

Dalemse inlaatsluis

Tijdens de nationale sluizendag in Tiel sprak Paul Berends, projectleider Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hij deed dat op zo'n bevlogen manier dat iedereen aan zijn lippen hing. Nu is de NHW natuurlijk ook zo'n boeiend geheel, dat je vanzelf geinspireerd wordt. Liefst ziet Berends weer een NHW functie voor de sluizen in het waterbeheer. Er zijn maar liefst 92 sluizen, met als heel bijzondere de plofsluis. Maar Berends toonde bv. ook de inlaatsluis bij Dalem. De Diefdijklinie noemde hij een Rembrandt. En wat te denken van zijn idee om de Papsluis weer een functie te geven? Er is slechts 20 centimeter meer water nodig om dat mogelijk te maken. En de sluisjes die hij bij Poederoijen had ontdekt, ga ik zelf nog wel opzoeken natuurlijk.


Doorgezaagde bunker aan de Diefdijk

Tuesday, September 28, 2010

Biesbosch en Kinderdijk



De Biesbosch en Kinderdijk zijn door het Nationaal Historisch Museum bestempeld tot ‘plaats van herinnering’. Het Nationaal Historisch Museum wil elk jaar een serie historische locaties op fysieke en digitale wijze ontsluiten, gekoppeld aan promotionele en educatieve activiteiten. Geleidelijk ontstaat zo een groot netwerk van ‘plaatsen van herinnering’, verspreid over heel Nederland en delen van het buitenland. Het museum werkt hiervoor samen met lokale instellingen, gemeenten en provincies.
In 2010-2011 staat de geschiedenis van land en water aan de basis van de selectie. De redactie koos vijfenveertig historische locaties aan de hand van het thema Land en water, een van de zes werelden van het Nationaal Historisch Museum en onderwerp van de Week van de Geschiedenis van 16 tot en met 24 oktober. De Biesbosch is gekozen vanwege de Sint Elisabethsvloed van 19 november 1421. De naam Kinderdijk heeft alles te maken met de Sint Elisabethsvloed. De naam zou ontstaan zijn nadat een wiegje met kind tegen de dijk aanspoelde tijdens die stormvloed. het wiegje werd in evenwicht gehouden door een kat. De molens van Kinderdijk zijn kenmerkend voor Nederland en speelden een cruciale rol in de omgang van Nederland met het water. Ze werden gebruikt voor de inpoldering, maar ook in de industrie. Nergens vind je zo veel molens bij elkaar als bij Kinderdijk, negentien stuks. Ze zorgden voor droge voeten in de Alblasserwaard. De molengang van Kinderdijk staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Het project Plaatsen in Nederland start in het voorjaar van 2011 op vijfenveertig locaties. Op die plaatsen vindt het publiek historische informatie, fysiek en digitaal ontsloten. Centraal staan de gebeurtenis, de plek en de historische context. Wat is waar en wanneer gebeurd? Waar bevinden zich de zichtbare of tastbare sporen? Het publiek maakt kennis met persoonlijke verhalen van betrokkenen die de geschiedenis hier hebben beleefd en kan ook de eigen geschiedenis van die plek toevoegen aan de informatie. Voor een aantal plekken wordt jaarlijks een nieuwe ‘collectie’ gemaakt: een gedicht, film of optreden dat extra aandacht vraagt voor de locatie. Een speciaal ontwikkelde website (plaatsen.innl.nl) is het centrale punt waar alle informatie samenkomt.
Elk jaar worden ongeveer vijftig locaties toegevoegd, steeds aan de hand van het thema van de Week van Geschiedenis. Zo komen uiteindelijk alle belangrijke plaatsen in Nederland aan de beurt. Dan zal het netwerk zich uitstrekken over heel Nederland en delen van het buitenland. Het Nationaal Historisch Museum zal ook wandel-, fiets- en autoroutes aanbieden.
http://www.innl.nl/

Revival voor Hankse sluizen

De Vierbanse sluis is helemaal overwoekerd

ArchiefKring Hank is lid geworden van de klankbordgroep die de restauratie van de twee Hankse sluizen in de Buitendijk/Buitenkade voorbereid. Eigenaar Waterschap Rivierenland wil de sluizen restaureren en de open verbinding met de Oostkil herstellen. Tevens wordt een vispassage aangelegd om de visstand in de Gantel te verbeteren.
De Vierbanse sluis en de Hillegatse sluis vormen onderdeel van de inpoldering van de Zuid-Hollandse Polder in 1678. De afwatering van de polder geschiedde door diverse sluizen in de Buitendijk. Ter hoogte van het oude brandweerhuisje kwam een duiker die het restant van het riviertje De Dusse afwaterde in de Nathalspolder. De sluizen op de hoek van de Buitendijk/Buitenkade zijn de enige die nog overgebleven zijn. Zij dateren uit 1699 en zijn daarmee de oudste gemetselde bouwwerken van na de Sint Elisabethsvloed in Hank.

De Vierbanse sluis aan de Buitendijk in Hank is nog slechts van één kant zichtbaar. Aan de andere zijde van de dijk ter hoogte van de sluis ligt een parkeerplaats die hoort bij de woning Buitendijk 137, een gemeentelijk monument uit 1926. Het restaureren van deze sluis kan dus betekenen dus dat de bewoners hun parkeerplaats moeten opofferen.

Sunday, September 26, 2010

Zeeuwse watervrouwen (2)

Waterschapsvrouwen tijdens een cursus in 2008, de tweede vrouw van rechts is volgens mij de Zeeuwse mevrouw Geluk-Poortvliet, die ook nu weer op de lijst staat voor de verkiezingen.

Voor de Zeeuwse waterschapsverkiezingen van 11 tot en met 23 november zijn in totaal 164 kandidaten aangemeld. Afgaande op de naamsvermeldingen op de website zijn er bij de acht deelnemende partijen geen vrouwen als lijsttrekker. Bij zeven van de acht partijen staan wel vrouwen op de lijst. De Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen telt het hoogste aantal van 25 procent vrouwen. Daar zijn vijf van de twintig kandidaten vrouw. (Uitgaande van de naamsvermelding, dubbele namen zijn vrouw?). De PvdA haalt twintig procent vrouwen; vier van de negentien op de lijst. Bij de partijen Water Natuurlijk en de VVD staat elk één vrouw; bji de ChristenUnie, CDA en partij voor Zeeland elk twee vrouwen.
Onder de 164 kandidaten heb ik zeventien vrouwen geteld (uitgaande van de dubbele namen); een percentage van negen procent. Wel erg magertjes, er is nog veel werk aan de winkel voor meer vrouwen in Waterschapsbesturen!

Saturday, September 25, 2010

Het Deltaprogramma (4)

Van de programma’s gericht op een speciaal gebied neem ik alleen de Rivieren, Drechtstedengebied en Zuidwest Delta.

7. Rivieren
Het deelprogramma Rivieren richt zich op de grote rivieren in Nederland, dus op de Maas, de Rijn en de IJssel en al haar vertakkingen. De hoeveelheid water die onze rivieren moet afvoeren, zal in de toekomst vaker extreem kunnen zijn. Meer water vergroot de kans op overstromingen in het rivierengebied. Hoe zorgen we ervoor dat ons rivierengebied ook in de toekomst veilig en aantrekkelijk blijft, ook nadat het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ en de Maaswerken zijn afgerond in 2015? Bij het zoeken naar maatregelen om het rivierengebied te beschermen, kijkt het deelprogramma ook naar natuur, waterkwaliteit, scheepvaart en grondstoffenwinning.

8. Rijnmond-Drechtsteden
In de regio Rijnmond-Drechtsteden (Rotterdam, Dordrecht en omgeving) ontmoeten zee en rivieren elkaar. Als de zeespiegel verder stijgt en de rivieren meer water afvoeren, is deze regio bijzonder kwetsbaar voor hoog water doordat veel gebieden buitendijks liggen. Door het stijgen van de zeespiegel stroomt, in droge perioden, zout water bovendien verder landinwaarts, waardoor de zoetwatervoorziening voor de land- en tuinbouw, industrie en natuur in gevaar komt. Het gebied is dichtbevolkt en is van groot economisch belang. Rijk en regio hebben ruimtelijke ambities vastgesteld om de economie en leefbaarheid te versterken.
Het deelprogramma bereidt een beslissing voor hoe het gebied het best kan worden beschermd tegen teveel water en hoe we de zoetwatervoorziening kunnen veiligstellen. Die beslissing moet bijdragen aan een duurzame en vitale ruimtelijke ontwikkeling van de regio.

9. Zuidwestelijke Delta
De Zuidwestelijke Delta omvat het gebied Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant. Na de watersnoodramp van 1953 hebben de Deltawerken bescherming geboden en veiligheid gebracht. De stijging van de zeespiegel, de stijging van de temperatuur en mogelijk nattere en drogere perioden kunnen invloed hebben op de veiligheid en zoetwatervoorziening van het gebied. Daarnaast hebben de Deltawerken ook schaduwkanten voor natuur, waterkwaliteit en economie. Dat heeft negatieve gevolgen voor wonen, recreatie en visserij. Het deelprogramma Zuidwestelijke Delta onderzoekt oplossingen voor veiligheid en zoet water en tegelijkertijd een vitale en veerkrachtige delta.

Friday, September 24, 2010

Het Deltaprogramma (3)

3. Nieuwbouw en herstructurering
Hoe zorgen we dat we bij de nieuwbouw en herstructurering van steden en dorpen beter rekening houden met het watersysteem, de bodem en het klimaat? Steeds vaker wordt gebouwd in gebieden die daarvoor eigenlijk minder geschikt zijn. Bijvoorbeeld in een diepe polder of op een slappe bodem. Door bebouwing ontstaat bovendien steeds meer verhard oppervlak, van bijvoorbeeld daken en parkeerterreinen, waardoor water niet meer goed weg kan en de kans op overlast toeneemt. Vaak zijn daardoor vergaande maatregelen aan waterssysteem en ondergrond nodig, tegen steeds hogere kosten. Een betere oplossing is een andere wijze van ruimtelijke inrichting en bouw, die van meet af aan rekening houdt met watersysteem en ondergrond. Het deelprogramma Nieuwbouw en Herstructurering werkt aan concrete voorstellen hiervoor.


Thursday, September 23, 2010

Het Deltaprogramma (2)

2. Zoetwater
Nederland heeft een belangrijk deel van haar welvaart te danken aan een goede watervoorziening. Een groot deel van het bedrijfsleven drijft op de beschikbaarheid van zoet water, zoals de land- en tuinbouw, de voedingsmiddelen- en chemische industrie. Ook speelt zoet water een belangrijke rol in het leven van de burgers en voor bijzondere, waterrijke natuur. De vraag is dan ook hoe we op de lange termijn kunnen zorgen voor een duurzame zoetwatervoorziening voor zowel grond- als oppervlaktewater? Welke maatregelen zijn hiervoor nodig? Het deelprogramma Zoetwater onderzoekt maatregelen voor de korte en lange termijn, zowel landelijk als regionaal. Mogelijke oplossingen zijn een grotere verantwoordelijkheid voor de regio’s om zelf hun zoetwatervoorraad op peil te houden en een betere verdeling van zoet water in het hoofdwatersysteem en de regionale watersystemen. Ook zal er onderzoek plaatsvinden naar het beprijzen van water. Het deelprogramma moet inzichtelijk maken hoeveel de maatregelen kosten en wat de maatschappelijke gevolgen zijn.

Wednesday, September 22, 2010

Het Deltaprogramma (1)

Het Deltaprogramma bestaat uit negen deelprogramma’s, drie daarvan zijn generiek en zes zijn gericht op een speciaal gebied.

Generieke programma’s zijn:

1. Veiligheid
De huidige normen voor veiligheid tegen het water dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Sinds die tijd is zowel het aantal mensen, als de economische waarde achter de dijken, duinen en dammen sterk toegenomen. De potentiële gevolgen van een overstroming worden daardoor steeds groter. Hoe kunnen we Nederland in de toekomst beschermen tegen overstromingen op een maatschappelijk aanvaardbaar risiconiveau?
Het deelprogramma Veiligheid bekijkt in hoeverre het huidige beschermingsniveau tegen overstromingen, nog voldoende overeenkomt met de economische waarden en mogelijke slachtoffers achter de waterkeringen. Het deelprogramma onderzoekt verder deltadijken (dijken die in principe niet kunnen falen), beleid voor buitendijks bouwen en -met behulp van regionale pilots - het concept van zogenaamde meerlaagsveiligheid (waarbij rampenbeheersing en ruimtelijke ordening naast het voorkómen van overstromingen worden ingezet).


Tuesday, September 21, 2010

Prinsjesdag deltaprogramma



Ons land nu en in de toekomst beschermen tegen hoog water en de zoetwatervoorziening op orde houden. Dat is het belangrijkste doel van het eerste Deltaprogramma dat op Prinsjesdag door minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit ‘Deltaplan nieuwe stijl’ is, op voorstel van de deltacommissaris, opgesteld met Hollandse nuchterheid. Het is gebaseerd op metingen en de KNMI scenario’s uit 2006 en staat voor een veilige en flexibele aanpak. Het Deltaprogramma bevat maatregelen om op korte termijn de veiligheid van onze delta op orde te krijgen en biedt houvast voor de voorbereiding op de toekomst.

Het eerste Deltaprogramma, “Werk aan de Delta. Investeren in een veilig en aantrekkelijk Nederland, nu en morgen”, is als onderdeel van de begrotingsstukken van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer aangeboden. Het eerste Deltaprogramma is in opdracht van het kabinet opgesteld door de deltacommissaris, Wim Kuijken. Het Deltaprogramma en de deelprogramma’s

Het Deltaprogramma is een nationaal programma. Rijksoverheid (de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu), provincies, gemeenten en waterschappen werken hierin samen met inbreng van maatschappelijke organisaties. Het doel is om Nederland, ook voor de volgende generaties, te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoet water.


Monday, September 20, 2010

Zeeuwse watervrouwen



De beide Zeeuwse waterschappen fuseren bestuurlijk per 1 januari 2011 tot het nieuwe waterschap Scheldestromen. Dat betekent dat er een nieuw bestuur gekozen moet worden. De schriftelijke verkiezingen voor het nieuwe bestuur vinden plaats vanaf 11 tot en met 23 november. Op 14 september was de kandidaatstelling voor de verkiezingen. Toch kon ik op de websites nog niets terugvinden van de kandidatenlijsten. Wel werd in een eerder persbericht gemeld dat er negen partijen deelnemen aan de verkiezingen. Meest nieuwsgierig ben ik natuurlijk naar de vrouwen op de lijst. In Zeeuws Vlaanderen heeft drie vrouwelijke AB leden en een DB lid; de Zeeuwse Eilanden hebben twee vrouwen in het AB en één in het DB. Voorafgaand aan de Waterschapsverkiezingen in 2008 volgde ik een training bij de NVR en ontmoette daar ook enkele Zeeuwse vrouwen. Ik ben gewoon nieuwsgierig of ze nu weer meedoen aan de verkiezingen.

Sunday, September 19, 2010

De dag van de dijk



Zaterdag werd rondom het Biesboschmuseum ook aandacht geschonken aan de Dag van de Dijk. Hoewel er een aantrekkelijk programma was samengesteld viel de belangstelling toch wat tegen. De tandemtocht onder leiding van een boswachter ging niet door wegens gebrek aan deelnemers. De Kinderfotosafari van Marco de Paauw ging wel door. De kinderen leerden een aantal technieken van fotografie en konden aan het eind één foto opgeven voor de wedstrijd. Of er daadwerkelijk foto's zijn ingeleverd, weet ik niet.

Saturday, September 18, 2010

Basistarief watervergunning blijft gelijk

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft in zijn vergadering van 17 september besloten het basistarief voor een standaardwatervergunning niet te verhogen. De kosten van aanvragen voor grotere projecten stijgen wel.

Het waterschap is verantwoordelijk voor sterke dijken en voor sloten die zorgen
voor een goede wateraf- en aanvoer. Als iemand werkzaamheden wil uitvoeren in de buurt van een dijk of sloot, is het nodig om toestemming te vragen aan het waterschap. Bij veel werkzaamheden is een melding voldoende. Daar zijn geen kosten aan verbonden.

Bij ingrijpender plannen moet een watervergunning aangevraagd worden. Voor de meeste aanvragen geldt het basistarief van € 250,--. Dit tarief zal de komende jaren niet stijgen. Als een watervergunning geweigerd, ingetrokken, verlengd of gewijzigd wordt, berekent het waterschap een lager tarief.

De prijs van watervergunningen voor grotere bouwprojecten gaat wel omhoog. Op dit moment dekken de opbrengsten van watervergunningen zo’n 50% van de kosten die bij de toetsing van aanvragen gemaakt worden. Het waterschap voert dit kostendekkingspercentage in 2011 op tot 55%.

Friday, September 17, 2010

Raadsleden, wethouders en burgemeesters welkom in Tiel


In oktober organiseert Waterschap Rivierenland twee bijeenkomsten voor burgemeesters, wethouders en raadsleden uit het rivierengebied. Op het programma staan onderwerpen als samenwerking, waterplannen, afvalwaterakkoorden en waterveiligheid. Natuurlijk is ook de nieuwe dijkgraaf, Roelof Bleker, beide avonden aanwezig.

Op donderdagavond 7 oktober en dinsdagavond 12 oktober opent het waterschapshuis aan De Blomboogerd 1 in Tiel zijn deuren voor de leden van de colleges en de gemeenteraden. Het programma is beide avonden gelijk. Genodigden kunnen dus zelf de datum kiezen die hen het best uitkomt. De bijeenkomsten beginnen om 19.15 uur. De uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd.

Na deze bijeenkomsten zal dijkgraaf Bleker alle burgemeesters in het rivierengebied benaderen voor een nadere kennismaking.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Carlijn Cellissen, telefoon 0344 – 64 91 66, e-mail c.cellissen@wsrl.nl.

Thursday, September 16, 2010

Was het afscheid van Kok ook zo duur?



http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/afscheid-dijkgraaf-kost-meer-dan-van-cohen.286416.lynkx

Monday, September 13, 2010

Een onbegaanbare weg?

De Werkendamse gemeenteraad bekijkt de dijk bij Werkendam


Waar is Waterschap Rivierenland mee bezig bij de dijkverzwaring in Werkendam? Dat vraag je je af nadat opnieuw verteld is hoe serieus er onderzocht wordt of alle 30 tot 35 binnendijkse woningen gesloopt kunnen worden voor de dijkverzwaring. Omwonenden zouden door het slaan van een damwand zo bang zijn voor schade aan hun woning, dat ze liever hun huis gesloopt zien! Terwijl al sinds de jaren zeventig overal bij dijkverzwaringen protesten klinken bij sloop van woningen, zouden hier bewoners wel voor sloop kiezen? Waarom koos Werkendam ooit voor een fietsdijk in Sleeuwijk? Waarom is de Kromme Nol Waterkering gebouwd? Afgezien van fors hogere kosten bij sloop en herbouw, betekent dit ook nog eens een grove aantasting van de cultuurhistorische waarden langs de dijk. Maar er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met alle bewoners en zij zouden in meerderheid positief zijn over sloop, zo vertelde een ambtenaar van WSRL? Zijn hun gouden bergen beloofd of zo? Want waaarom stemmen ze zo gretig in met sloop, terwijl in de Noordwaard alle bewoners nog steeds buikpijn hebben omdat ze weg moeten voor het water? Het lijkt mij eerlijk gezegd een onbegaanbare weg, waarmee maar beter direct gestopt kan worden.

Wednesday, September 08, 2010

Mansfeld sluis wordt steeds mooier!

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/09/mansvelder-sluis-18.html

Tuesday, September 07, 2010

Bleker op 27 september beedigd



Roelof Bleker wordt op 27 september op het provinciehuis in Arnhem beedigd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Bleker (43) werd in juni al door het Algemeen Bestuur van het waterschap aanbevolen bij de Kroon. Op 20 augustus volgde de bevestiging van zijn benoeming bij Koninklijk Besluit. De benoeming gaat in op 1 oktober 2010 en geldt voor een periode van zes jaar. Roelof Bleker volgt Gerrit Kok op, die op 1 september met pensioen ging. De beediging zou aanvankelijk plaatsvinden in een extra AB vergadering op vrijdag 1 oktober, maar de commissaris van de Koningin bleek verhinderd. De extra AB vergadering op vrijdag 1 oktober gaat wel door voor de installatie van de nieuwe dijkgraaf. De vergadering begint om 15.30 uur.

Sunday, September 05, 2010

Wat doet het Waterschap eigenlijk?

Gemaal Oostkil


Wat doet het Waterschap eigenlijk? Vaak krijg ik die vraag voorgelegd en probeer dan uit te leggen hoe belangrijk het werk is van het Waterschap. Maar wat doet het Waterschap zelf om te laten zien wat ze doet. Met andere woorden, hoe communiceert ze met de burgers? Of beter gezegd, hoe communiceert ze niet met de burgers. Op woensdag 8 september vanaf 19.30 uur is er een voorlichtingsavond over het nieuwe peilbesluit voor het Land van Heusden en Altena in de Koppelpaarden in Dussen. Toch een goede manier om te laten zien waar je mee bezig bent als Waterschap. En zo geef je burgers de kans tot inspreken. Maar hoe kan ik weten dat die voorlichtingsavond wordt gehouden? Tja, dat is iets voor de die-hards kennelijk. In de wekelijkse advertenties van de laatste drie weken in de regionale media is niets terug te vinden over de voorlichtingsavond. Op de website is het ook ver zoeken naar het bericht. En waarom ook niet gewoon een persberichtje naar de regionale media over het peilbesluit en de voorlichtingsavond?


http://www.waterschaprivierenland.nl/algemene_onderdelen/uitgebreid_zoeken/@195932/pagina/

Friday, September 03, 2010

Een stap dichter bij veilig Nederland (2)!

Landbouwgrond wordt opgeofferd voor waterberging



De rivier krijgt op 39 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie. Ontpoldering Noordwaard is één van de 39 maatregelen, die op lange termijn een groot deel bijdraagt aan de veiligheidsdoelstelling!

Er zijn ongeveer 50 zienswijzen ingediend. Veel van deze reacties gaan over het Ontwerp Rijksinpassingsplan: over de keuze voor deze maatregel, overlast tijdens de uitvoering, bouwregels, de vorm van terpen enz.
Op de ontwerpvergunningen zijn nauwelijks zienswijzen ingediend. Ook betreft een aantal zienswijzen zaken die niet in het Rijksinpassingsplan worden geregeld, maar die bijvoorbeeld de wijze van uitvoering of het beheer in de toekomstige situatie betreffen. Deze vragen zijn zo goed mogelijk beantwoord.
Een deel van de zienswijzen heeft geleid tot aanpassingen. Het was echter niet mogelijk om alle zienswijzen te honoreren. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt een antwoord hierop thuisgestuurd. In een apart document (nota van beantwoording) worden alle zienswijzen beantwoord en wordt aangegeven welke wijzigingen zijn doorgevoerd.

Het Rijksinpassingsplan en de daarbij behorende documenten liggen van 10 september tot en met 21 oktober 2010 op een zestal locatie ter inzage.




Thursday, September 02, 2010

Een stap dichter bij veilig Nederland!

De kleine Noordwaard in 2008

Demissionaire ministers Huizinga en Eurlings hebben het vaststellingsbesluit van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard getekend. Een belangrijke mijlpaal voor het project, maar zeker ook voor de belanghebbenden in de Noordwaard. Na een lange planvoorbereiding geeft het Rijkinpassingsplan zekerheid over de belangrijkste zaken.
Samen met de verleende vergunningen/ontheffingen via de rijkscoördinatieregeling komen de documenten nu in het laatste procedureel traject: voor de indieners van zienswijzen staat beroep open bij de Raad van State. De eerste schop in de grond kan volgens planning in eind 2011 plaatsvinden.

In het dagelijks nieuws zien we dat overstroming veelvuldig voorkomt. In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een eventuele dijkdoorbraak zijn in het ongunstigste geval 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen.

Wednesday, September 01, 2010

De Mansfelder sluis

De restauratie van de Mansfelder sluis in Poederoijen vordert gestaag. Kijk even mee op de site van de Wilhelminasluis in Andel. De sluis is eigendom van WSRL.

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/09/mansfelder-sluis-16.html