hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, July 30, 2018

Beregeningsverbod in de Noordwaard opgeheven

Foto gemaakt op 21 juni 2014 in de Noordwaard

De droogte duurt nog altijd voort, reden voor Waterschap Rivierenland om het beregeningsverbod van 09.00-18.00 uur te handhaven. Wel heeft het college van dijkgraaf en heemraden besloten het verbod voor de Noordwaard op te heffen. Vanaf 31 juli 2018 mag in de Noordwaard voorlopig wel overdag beregend worden. Dit komt doordat de Noordwaard een gebied is met een heel eigen karakteristiek. Er zijn zeven kleine, op zichzelf staande polders zonder kleine vertakkingen in het watersysteem. Per polder zijn er slechts één à twee grondeigenaren. Het water kan er dus goed verdeeld worden. Bovendien is er in de omgeving van de Noordwaard veel water beschikbaar dat gemakkelijk in het gebied ingelaten kan worden. Anders dan in de rest van het rivierengebied is het in deze kleine polders mogelijk om met het beschikbare water alle gebruikers te bereiken. De ZLTO had schriftelijk gevraagd om een ontheffing van het verbod in het Noordwaard.

Saturday, July 28, 2018

Een nieuwe liefde voor AWP Rivierenland


Rechts AWP lid Rene Cruijsen naast de VVDérs Peter van den Bosch en Andries van der Netten van Stigt. Cruijsen nam in november 2017 afscheid

Wie googlet op Algemene Waterschapspartij Rivierenland leest onderstaande vermelding:
 AWP Rivierenland ... Wij hebben 1 zetel in het algemeen bestuur van waterschap Rivierenland en vormen samen met de VVD Rivierenland een fractie.

Maar wie doorklikt komt een heel andere boodschap tegen. Want de AWP heeft gekozen voor een nieuwe liefde. De VVD is aan de kant gezet en de partij gaat nu in zee met de LRR. Opmerkelijke move, maar kennelijk ingegeven door de waterschapsverkiezingen 2019. Overigens was in het verleden de keuze van de AWP om met de VVD op te trekken al opmerkelijk, zeker voor een partij die stelt dat politiek niet in een waterschapsbestuur thuishoort. Benieuwd of op de eerstkomende AB vergadering de bordjes al zijn verwisseld en AWP lid Stefan Daamen plaatsneemt naast Gijs van Eeuwijk en Jan Obbema.
De installatie van Jan Obbema, die Dick van Zanten opvolgde in april, links van hem Gijs van Eeuwijk en rechts VVD'er Peter van den Bosch


Thursday, July 26, 2018

Wadlopen in de Waterllinie (2)

De schuilplaats in de uiterwaarden van Munnikenland


Vorig jaar was het ook al laag water in de Waal. Zo laag dat ik naar de betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog ben ik gelopen. (helaas kon ik mijn foto's niet meer terugvinden!) Of liever gezegd een soort wadlopen. Gisteren fietste ik over de Wakkere Dijk in Munnikenland weer langs de bunker in de uiterwaarden. Het blijft jammer dat de bunker niet bereikbaar is met een trekpontje bijvoorbeeld. Maar nu het opnieuw zulk laag water is, kan mijns inziens opnieuw gewandeld worden naar de bunker. Kan Staatsbosbeheer niet een excursie wadlopen verzorgen naar de bunker?  En wordt het geen tijd voor een informatiebord op de Wakkere Dijk over deze bijzondere schuilplaats die onderdeel was van de linie vanaf Fort Vuren via Munnikenland, de nieuwe dijk en zo verder door het Land van Altena. Bij Fort Giessen werd een educatieparkje over de Eerste Wereldoorlog aangelegd.

Kaart van de linie uit de Eerste Wereldoorlog




Wednesday, July 25, 2018

Zwerven door Rivierenland

Riveer in de haven van Zaltbommel
 
Jarenlang werkte ik in Zaltbommel, maar op de fiets naar mijn werk was er nooit bij. Deze zomermaanden zou het zomaar kunnen. Vanmorgen vertrok ik om kwart over negen vanuit Werkendam met de pont van Riveer naar Gorinchem en van daar rechtstreeks naar Zaltbommel. En zo zat ik om half elf op het terras van de Verdraagzaamheid aan een lekkere cappucino. Jammer dat het even hevig regende, zodat ik niet de hele tocht buiten kon genieten van het rivierenlandschap. De vaartocht is onderdeel van de nieuwe verbinding van Riveer van Zaltbommel naar Loevestein en vice versa. De tocht vanaf Gorinchem rechtstreeks naar Zaltbommel is er alleen in de ochtend en aan het einde van de middag. 

De torenspits van Bommel, gezien vanaf de pont

Maar in de ochtend heb ik sightseeing in Zaltbommel gedaan, jammer dat de Sint Maartenskerk alleen in de middag open is. Om twee uur had ik een afspraak in Gameren en daarna ben ik terug gefietst naar Loevestein. Na de regen in de ochtend was het bloedheet in de middag. Ik voelde de zon branden. Maar op Loevestein bood de Taveerne verkoeling, net als de overtocht met het voetveer. Met Riveer voer ik vervolgens vanaf Woudrichem via Gorinchem weer terug naar Werkendam. Gewoon drie provincies op een dag bezoeken en dat allemaal voor tien euro! 

Terug met de pont vanaf Woudrichem naar Gorinchem

Tuesday, July 24, 2018

Fietsen door Rivierenland

Grenspaal bij Doornenburg


Vanavond heb ik weer eens langs de rivier gefietst in de Noordwaard. Heerlijk verkoelend na zo'n tropische dag. Ik moest denken aan mijn fietsvakanties door het Rivierengebied in 2009, 2010 en 2011. Tijd omdat dat weer eens te doen en langs de rivier naar Nijmegen, Lent, Millingen en Doornenburg te fietsen. Misschien volgende week als de temperaturen weer iets aangenamer zijn?

Friday, July 20, 2018

SGP Altena gaat voor zeven zetels?

Op de foto van links naar rechts ?, Leon Vink, Peter Noordergraaf, Theo Meijboom, Corne van Gammeren, Arjan Versluis en ?

In mijn mailbox vond ik deze mooie foto van SGP Altena. Zeven mannen die een gooi doen naar het raadslidmaatschap, zouden ze rekenen op zeven zetels?. Jammer dat Emmikhoven.nl niet meer bestaat, ik zou hier wel een mooi bericht bij kunnen schrijven. Deze keer beperk ik me maar tot het getal zeven

En tot de feitelijke informatie in het persbericht dat bij de foto was gevoegd. Bij de komende verkiezingen zal de SGP-lijst opnieuw aangevoerd worden door Theo Meijboom, dit keer voor de gemeente Altena. Hij wordt daarbij ondersteund door Corné van Gammeren, die momenteel fractievoorzitter in Aalburg is. Hoogste nieuwkomer op de lijst is Jan Bossenbroek, afkomstig uit de gemeente Woudrichem. De top van de lijst bestaat voornamelijk uit ervaren kandidaten, maar ook jongeren hebben een plek op de lijst.

Na Meijboom en van Gammeren neemt Arjan Versluis de derde plaats in op de lijst. Net als Meijboom al ruim 10 jaar actief in de Werkendamse politiek. Peter Noordergraaf is nummer vier op de lijst. De top zeven wordt aangevuld door respectievelijk Henri de Raad, Leon Vink en Jan Bossenbroek. De lijst kenmerkt zich door haar ervarenheid en is betrokken tot de Kern.  

De kandidatenlijst telt daarnaast meerdere jongerenkandidaten, zoals Arie Rijneveld (nr. 11), Maarten van der Sluijs (nr. 23) en Rick Bossenbroek (nr. 25) van de in 2014 opgerichte SGP-jongerenafdeling in Werkendam.

Momenteel telt de SGP in Aalburg 4 van de 15 zetels. In Werkendam 3 van de 21 en in Woudrichem hebben de mensen na jaren van afwezigheid weer de gelegenheid om op de SGP te stemmen.

Wednesday, July 18, 2018

Jannezandbrug toch sneller dan Merwedebrug?


Foto via https://twitter.com/Vislift1

Ach, hoe vaak heb ik al geschreven over de brug bij Jannezand?  Op mijn blog dateert de eerste vermelding van 20 mei 2007. Maar dat was een verhaal dat ik al eerder schreef voor het jaarverslag van Pontje Steur. Maar ik schreef bijna ieder jaar wel over de brug en de wens dat deze eindelijk zou worden opgeknapt. Er waren zelfs plannen voor de bouw van een pannenkoekenrestaurant op de plek waar ooit de brugwachterswoning stond. Het bruggetje was van Waterschap Rivierenland die het met een bruidsschat overdeed aan de gemeente Werkendam. En laat ik nu vandaag foto's te zien krijgen dat bij het bruggetje gewerkt wordt. Of het alleen gaat om bomenkap of ook de brug wordt gerepareerd? Binnenkort maar eens een kijkje gaan nemen. Want als dat echt zo is, dan is toch een klein wonder geschied. De brug wordt toch nog eerder dan de Merwedebrug opgeknapt.

Foto via https://twitter.com/Vislift1

Tuesday, July 17, 2018

Fietsen over onze kroonjuwelen

Aankondiging van de expositie van Jan Blanken

Zonder het te beseffen ben ik vanavond nog over een 'kroonjuweel' van Jan Blanken gefietst. Hij immers was de bouwer/bedenker van de waaiersluizen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En in ons polderlandschap tussen Werkendam en Nieuwendijk ligt de majestueuze Papsluis uit 1815; eigendom van Waterschap Rivierenland en onderdeel van die Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ooit waren er plannen om de Papsluis te slopen, deze zijn gelukkig nooit uitgevoerd. Nu kun je heerlijk fietsen over de stille fietsdijk langs Fort Bakkerskil.

De Papsluis uit 1815

Alweer zo'n tien jaar geleden werd de Papsluis juist prachtig gerestaureerd. De benaming Kroonjuwelen van Jan Blanken is dan ook zeker terecht, maar verwijst ook naar een expositie in het museum in Vianen. In de stad werd vandaag tevens een standbeeld onthuld van Jan Blanken. Mooi dat zo onze geschiedenis levend wordt gehouden. En de expositie ga ik deze zomer zeker bezoeken. 

Maquette van een waaiersluis

Monday, July 16, 2018

Van baken naar baken kaart op de Jantjesplaat

Bezoekers aan de Noordwaard bekijken de nieuwe kaart



De gemeente Werkendam heeft bij de parkeerplaats aan de Jantjesplaat in de Biesbosch een ‘van-baken-naar-baken’ kaart geplaatst. Naast een plattegrond van het gebied bevat de kaart bezoekersinformatie en wetenswaardigheden over de natuur en cultuurhistorie. Een aantal ‘bakens’ is opgenomen als herkenbare elementen in het landschap. Bijvoorbeeld de Jantjeskeet, de zwarte Keet, pontjes en het  Biesboschmuseumeiland. De kaart is ontwikkeld door Buro Glaap uit Sleeuwijk en vormt onderdeel van een reeks Van Baken naar Baken kaarten, die op steeds meer plekken in de Biesboschregio te vinden zijn. De panelen staan al in de Noordwaard en het Land van Heusden en Altena en op het Eiland van Dordrecht. De kaart is tot stand gekomen door samenwerking met onder meer Staatsbosbeheer, de VVV Biesboschlinie, Parkschap NP de Biesbosch en ondernemers in of nabij de omgeving van de Jantjesplaat. Overigens ontmoette ik vorige week Nel van Drunen, werkzaam in het Biesbosch Museumeiland, die een cursus voor Biesboschgidsen volgt. Zij was op zoek naar de herkomst van de naam Jantjesplaat, maar ook naar het ontstaan van de Jantjesplaat.

Ook elders in Altena staan dezelfde 'Van baken tot baken' kaarten


Sunday, July 15, 2018

Nieuwe Evangelische gemeente in Werkendam

Het nieuwe pand voor de Frontrunners in Werkendam

De Evangelische gemeente Frontrunners gaat het pand op de hoek Bolstrastraat - Hulsenboschstraat in Werkendam ombouwen tot conferentie zaal annex ontmoetingsruimte voor zo'n 250 mensen. Frontrunners is een initiatief van Tom en Femke de Wal. Voorheen werden de avonden gehouden aan de Ippelsewe 15 in Nieuwendijk.  Wanneer de samenkomsten met de Frontrunners in Werkendam beginnen kon ik niet terug vinden. Wel een filmpje over de inrichting van het pand voor de Frontrunners. 


Saturday, July 14, 2018

Hoekse en Kabeljauwse twisten in Almkerk

 

Wij zijn aangekomen in de heerlijkheid Altena, waar wij ons bij het leger van de Heeren van Holland hebben gevoegd.


Vandaag begon in Almkerk bij de Motte de Slag om Altena. Een Middeleeuws gevecht uit 1393 in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Een strijd tussen Holland en Brabant, anno 2018 uitgevoerd door dappere ridders. Door de warmte was het echt afzien in al die harnassen van de ridders. In een filmpje legt een van de deelnemers nog uit dat in het verleden een veldslag of in de vroege ochtend of in de late avond werd gehouden. In de middag om vier uur is dan misschien toch niet zo'n goed idee; in de Middeleeuwen waren ze nog niet zo dom. Verder was het vooral genieten langs alle kramen waar Middeleeuwse ambachten werden getoond. Zondag wordt de Slag om Altena nogmaals gespeeld, dan om 14.00 uur.  

Jonkvrouwen die de vlaggen bewaken tijdens de Slag om Altena

Friday, July 13, 2018

Wandelen door Nederland

Vrijdag de 13e schreef Caspar over de Noordwaard

In de Volkskrant lees ik steeds met plezier de rubriek Caspar loopt. Een jaar lang loopt deze verslaggever door Nederland om zo ons land te leren kennen. Maar ook om eindeloos te schrijven over de bloemetjes en de bijtjes onderweg. Hij schreef deze week drie keer over onze regio; het eerste deel ging over Gods akkers. En of je aan de inrichting van het landschap kon af lezen of je nu in kathollieke of protestanse streek terecht was gekomen. Verder schreef hij over de insectenpiek bij het Partridge project in Uppel. En vandaag lazen we over zijn wandeling door de Noordwaard. Leuk om te lezen!

Wednesday, July 11, 2018

De wasvrouw van Fort Altena?

De tekening van twee vrouwen op de deur

Tijdens een rondleiding op Fort Altena werd ik gewezen op enkele tekeningen in één van de remises op het terrein. De remise stond vol rotzooi en tijdens het leegruimen werden de tekeningen ontdekt. Hoewel ik zelf weleens foto heb gemaakt in het gebouw, waren deze tekeningen en enkele namen mij onbekend. Dus van welke datum de tekeningen van de wasvrouwen (?) zijn is mij onbekend. Naast de tekeningen staan ook  enkele namen op de deur.

Tuesday, July 10, 2018

Benchmark besturen in Waterschapspeil

Artikel in Binnenlands Bestuur van Mathieu Paapst


Jaarlijks geeft de Unie van Waterschappen 'Waterschapspeil' uit met daarin trends en ontwikkelingen in het waterbeheer. Goed om je als waterschap te kunnen spiegelen aan andere waterschappen. In 'Waterschapspeil' vinden we echter niets terug over zaken als burgerparticipatie en governance. Ook mis ik in de benchmark een vergelijking over de wijze van besturen van de waterschappen. Zo las ik deze week een interessant artikel van Mathieu Paapst. Hij is AB lid bij waterschap Hunze en Aa en daar zijn de besluitenlijst van het college van dijkgraaf en heemraden niet openbaar. En daardoor wordt de controlerende taak van volksvertegenwoordiger moeilijker en is besluitvorming niet transparant. Hij schreef er een opiniestuk over in het blad Binnenlands Bestuur Bij Waterschap Rivierenland zijn de besluitenlijsten van het college van dijkgraaf en heemraden wel openbaar. Maar de schriftelijke vragen die worden gesteld door AB leden en de beantwoording door het college van dijkgraaf en heemraden is op de site niet terug te vinden. Zelf heb ik daar al meerdere malen aandacht voor gevraagd, alleen zo is immers voor een ieder in te zien hoe wij als volksvertegenwoordigers onze controlerende taak uit oefenen. En mijn vraag is niet uniek, bij Hoogheemraadschap Delfland staan die vragen namenlijk wel gewoon online. Dus waarom kan dat niet bij Waterschap Rivierenland? En waarom bestaan deze verschillen tussen de waterschapsbesturen? Ik heb slechts één voorbeeld genoemd, maar rond transparantie van het besturen van de waterschappen zijn nog veel stappen te maken. Te beginnen met een benchmarkt over besturen van de Unie van Waterschappen in haar jaarlijkse 'Waterschapspeil'.

Monday, July 09, 2018

Verruimen van een duiker onder de Schans


De duiker voert het water vanuit de Nieuwendijk via de Schans naar gemaal Altena

Het verruimen van de duiker onder Schans door Waterschap Rivierenland is onderdeel van het adviesrapport stuurgroep Wateroverlast Land an Heusden en Altena. In het adviesrapport wordt gesproken over drie duikers; ook in de Schenkeldijk en Dijkgraaf den Dekkerweg. Ook stuw Schansdijk wordt nog genoemd als mogelijke maatregelen. Het werk is begroot op 250.000 euro. Een ander onderdeel van het maatregelenpakket is het verruimen van de duiker in de Gijsbertpolder, over dat plan werd vorige week nog een informatieavond gehouden in Tavenu te Nieuwendijk.  Het werk aan de Schans duurt zo'n drie weken. Een van de buren aan de Schans maakt overigens gelijk 'werk met werk'.  Op het pand wordt thans een nieuw rieten dak gelegd, en de rietdekkers hebben zo geen last van passerend gemotoriseerd verkeer op de Schans.

Is dit een deel van de oude duiker?

Friday, July 06, 2018

Aquarellen van Richard Abbink in Biesbosch Museumeiland

Gezicht op Woerkum van Richard Abbink

In het Biesbosch Museumeiland zijn vanaf 16 juli veertig aquarellen van Richard Abbink te zien. Vorig jaar toonde hij zijn aquarellen van Woerkum, Altena en de Biesbosch nog in het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem.  Na die expositie werd in januari 2018 besloten tot een expositie in het Biesbosch Museumeiland. Richard Abbink mocht dit zelf niet meer meemaken, maar zijn vrouw besloot de expositie wel door te laten gaan. . 

Ergens in de Biesbosch

Na jaren waarin zijn tijd anders besteed werd, pakte Richard Abbink in 2015 zijn oude liefhebberij ter hand en begon hij mooie plekjes in Altena en de Biesbosch op zijn eigen wijze vast te liggen in aquarellen. Vorig jaar schonk Abbink de netto-opbrengst van verkocht werk aan KWF Kankerbestrijding. Van acht werken van Richard Abbink liet het Visserijmuseum kaarten drukken. Niet bekend is of deze ook in het Biesbosch Museumeiland worden verkocht.


Thursday, July 05, 2018

De Slag om Altena in de Werf


De Slag om Altena wordt gehouden op 14 en 15 juli



In de Werf in Woudrichem is een nieuwe tentoonstelling te zien die draait om de Slag om Altena. De Heeren van Altena organiseren in verband met de fusie van de drie gemeenten de Slag om Altena. Er zijn diverse projecten rondom dit prachtige evenement. In de Werf zijn diverse replica’s van middeleeuwse voorwerpen te zien. Ter informatie zijn er tekstbordjes bijgevoegd en diverse video’s te zien op de ipad. Het hele weekend van 14 & 15 juli kun je je wanen in de middeleeuwen van Altena. Bezoek de verschillende middeleeuwse kampementen, luister naar muziek uit die tijd en probeer het overheerlijke eten. Het grote hoogtepunt is het naspelen van de Slag om Altena, een beleg dat 625 jaar geleden plaatsvond in 1393.

Het programma van de Slag om Altena
In samenwerking met De Bibliotheek CultuurPuntAltena is er tevens ook een schoolproject georganiseerd. In dit lesproject staat het gebied Altena, het huidige Woudrichem, Werkendam en Aalburg, centraal. Er wordt gekeken naar het middeleeuwse Altena. Dit gebeurt aan de hand van werkbladen en een bezoek van een middeleeuwse edelman in de klas. De leerlingen kunnen ter voorbereiding een nieuw wapenschild voor Altena ontwerpen. Het beste wapenschild wordt uitgekozen en tot een echt schild gemaakt.


De plattegrond van het evenemententerrein op Hoekje 7b te Almkerk

Wednesday, July 04, 2018

Geen thermisch gereinigde grond bij dijken

Brief met beantwoording vragen over thermisch gereinigde grond in de Noordwaard

Rijkswaterstaat en het Hoogwaterbeschermingsprogramma gaan voorlopig geen thermisch gereinigde grond meer gebruiken in dijken. Dit naar aanleiding van de vervuiling die vorig jaar werd aangetroffen in de dijk bij Bunschoten Spakenburg.  Ook in Zeeland werd vervuilde grond aangetroffen. Waterschap Vallei en Eem heeft inmiddels besloten de vervuilde grond op de dijk af te graven. Bij de ontpoldering van de Noordwaard is ook thermisch gereinigde grond gebruikt in kades en wegen. Bij de eigendomsoverdracht van de kades aan Waterschap Rivierenland heeft ze vast laten leggen dat bij veranderende wet- en regelgeving Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor mogelijke verontreiniging. Over het gebruik van de grond heb ik een jaar geleden vragen gesteld aan het college van dijkgraaf en heemraden. Toen werd bevestigd dat de thermische gereinigde grond niet gebruikt is bij andere dijkversterkingstrajecten van Waterschap Rivierenland. Bij de beantwoording van die vragen werd vermeld dat ons waterschap extra monitort op waterkwaliteit in de Noordwaard. Tijd om in de volgende commissievergadering navraag te doen naar de resultaten. De bewonersprotesten tegen het gebruik van thermisch gereinigde grond in de terpen blijkt dus eens temeer terecht te zijn geweest.





Tuesday, July 03, 2018

Was Truus Groeneveld-Damminga de eerste vrouw in Waterschapsbestuur?


Truus Damminga-Groeneveld met op de voorgrond Teuni Burgers

Vandaag 100 jaar geleden werd Suze Groeneweg als eerste vrouw gekozen in de Tweede Kamer. Aan haar verkiezing in de kamer ging een lange strijd om het vrouwenkiesrecht vooraf. Dat werd uiteindelijk in 1919 verleend, Suze Groeneweg werd dus door louter mannen gekozen. De aandacht in de media voor deze bijzondere, historische gebeurtenis was voor mij aanleiding om te zoeken wie de eerste vrouw in het bestuur van een waterschap of hoogheemraadschap was. Op een factsheet van Atria kwam ik tegen dat het om Truus Groeneveld-Damminga zou gaan, zij werd in 1978 gekozen in het bestuur van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. Toch twijfel ik of ze echt de eerste vrouw was, hadden elders nog geen vrouwen in het waterschapsbestuur gezeten? Ik ga dat toch nog eens uitzoeken. De eerste dijkgraaf was Joan Leemhuis, zij werd in 1984 de eerste dijkgraaf.

Monday, July 02, 2018

Eigenaar moet wrakken in Noordwaard weghalen

Wrakken in het haventje bij Keizersguldenwaard


Rijkswaterstaat heeft laten weten dat een handhavingstraject is gestart tegen de eigenaar van de schepen in het haventje van Keizersguldenwaard. De eigenaar heeft nog de tijd om zelf de situatie te beëindigen, de schepen moeten verwijderd worden. Na het verstrijken van de termijn zullen de schepen mogelijk in opdracht van Rijkswaterstaat verwijderd worden. De kosten hiervoor zullen vervolgens verhaald worden op de eigenaar van de schepen. Via mijn twitteraccount @Noordwaard had ik Rijkswaterstaat al eerder geattendeerd op het aantal verroeste wrakken dat in het haventje lag. En het leek wel alsof er iedere maand eentje bij kwam. Goed om te horen dat Rijkswaterstaat gaat handhaven. 

Het haventje staat in verbinding met het Steurgat

Sunday, July 01, 2018

Dominees dol op Werkendam

De Bethelkerk heeft weer een nieuwe predikant; H.J. Agteresch uit Capelle aan de IJssel

Deze week werd bekend dat de Bethelkerk in Werkendam weer een nieuwe predikant heeft. H.J. Agteresch (48)  uit Capelle aan de IJssel wordt de nieuwe predikant bij de Gereformeerde Gemeente. Een man die op latere leeftijd theologie ging studeren en voorheen werkte als arts. Hij kreeg 38 beroepen vanuit het hele land, maar koos voor de gemeente in Werkendam.

Bij de Hervormde Gemeente (wijk 2, bondsgemeente) heeft ds. H.J. Lam het beroep aangenomen. Hans Lam was ooit voorzitter van de Gereformeerde Bond en in die hoedanigheid gekant tegen vrouwen als predikant. Bij de Hervormde Gemeente (wijk 1) wred vandaag G.R.G. van der Neut uit Utrecht bevestigd als nieuwe predikant. Beide wijken waren meer dan twee jaar vacant.