hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, September 29, 2016

Blij dat booractiviteiten van Vermillion zijn gestopt

Polderweg in Veen

Vermilion staakt haar booractiviteiten aan de Zwaansheuvel en dat is goed nieuws.  Hoewel Vermilion in haar voorlichting trachtte alle mogelijke risico’s tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen, kon ze de vrees voor schade niet wegnemen. Als mogelijke risico’s werden genoemd eventuele bodemdaling en de kans op een beving. De verwachte bodemdaling werd ingeschat op minder dan 2 centimeter. Nu vormt bodemdaling in Nederland en daarmee ook in het Land van Heusden en Altena een steeds groter probleem, misschien nog wel groter dan de zeespiegelstijging als gevolg van de klimaatverandering. Om droge voeten te houden wordt water weggepompt, maar door bodemdaling moet steeds harder gepompt worden en zo ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de bodem nog harder daalt. Alle risico’s op bodemdaling moeten dus voorkomen worden, ook bij booractiviteiten zoals van Vermilion. 

Het risico op een beving werd door Vermilion erkend, maar laag ingeschat. Toch wordt een beving daarmee niet uitgesloten. In Groningen zitten ze nu met de gevolgen van de vele bevingen door gaswinning.  Dan was nog sprake van fracken; het injecteren van de boorput met chemische stoffen om de gaswinning te stimuleren.  Hoewel hier sprake was van fracking ‘light’ erkende Vermilion dat ook hier een seismisch risico niet was uit te sluiten, al sprak ze van een ‘zeer laag risico’. Bovendien is de afstand tussen de boorlokatie en het gebied voor de drinkwatervoorziening in Genderen zeer gering, met alle mogelijke gevolgen van dien indien er iets mis zou gaan bij het fracken en chemische stoffen in de bodem terecht zouden komen.  Kortom al die risico’s tezamen maken van de gaswinning in ons regio niet wenselijk is. Zeker in een tijdperk waarin het benutten van alternatieve energiebronnen zoals zon, wind en water steeds sneller gaat.

Zowel gemeente als waterschap konden niet voorkomen dat de rijksoverheid een vergunning gaf voor de gasboringen, omdat dit niet tot haar bevoegdheden behoort. Toch zijn wij als raadslid in Aalburg en algemeen bestuurslid van Waterschap Rivierenland blij met het stopzetten van de gaswinningen. Nu is nog sprake van tijdelijke stopzetting, maar wij hopen op een definitieve stopzetting. We kunnen onze energie beter steken in duurzame bronnen zoals zon, wind en water. Dat past in het CDA uitgangspunt rentmeesterschap; alleen zo geven we de aarde verantwoord door aan ons nageslacht.

Gezamenlijke blog met Arno Bouman



Monday, September 19, 2016

Het zesde Liniepadfestival

Slot Loevestein in de avondzon

Het zesde Liniepadfestival wordt gehouden in februari 2017. Een groots opgezet evenement met medewerking van Slot Loevestein en de Brabantse forten Giessen, Altena en Bakkerskil. De eerste gesprekken zijn geweest en iedereen heeft zijn bereidheid uitgesproken om mee te werken aan het evenement. We houden je op de hoogte.

Sunday, September 18, 2016

Het Vijfde Liniepadfestival (2)



Het vijfde Liniepadfestival is weer voorbij. Zo'n dag vliegt altijd om, maar ik kijk terug op een geslaagd evenement. Kleinschalig, maar met mooi weer en flink wat bezoekers. Zeker gezien de plek van het festival, zo aan de Zevenbansche boezem, en niet direct aan de weg, wisten mensen ons goed te vinden. We hebben louter positieve geluiden gehoord. Volgend jaar weer een zelfde programma? Lees morgen meer over ons zesde Liniepadfestival. 

Saturday, September 17, 2016

Het vijfde Liniepadfestival

Het tentenkamp van House of Wax langs het Liniepadfestival

Vandaag zijn de voorbereidingen getroffen voor het vijfde Liniepadfestival op zondag 18 september. Net als andere jaren ziet het weer er goed uit. Deze keer is het festival rond het oude gemaaltje bij de Zandwijkse molen aan het Liniepad langs de Zevenbansche boezem. Met een Middeleeuws kampement, een stormbaan, een pop-up restaurant van Patrick de Rade, muziek en streekmarkt wordt het een kleinschalig evenement. Ook de molens leveren hun bijdrage, zij zijn te bezoeken en zullen draaien als er voldoende wind is. Weest allen welkom!

Friday, September 16, 2016

Vispassage in Hank

De vispassage in de Vierbanse Gantel

 De vispassage bij de Vierbanse Sluis aan de Buitendijk in Hank werd donderdag officieel opgeleverd. Mooi bij de oplevering te horen hoe buurtbewoners bereid waren mee te werken aan de aanleg. Zo verleende Gerrit Oldenburg toestemming tot overpad voor het onderhoud van de vispassage en ook de familie Meijer uit Dongen bleek bereid een stukje grond beschikbaar te stellen voor de aanleg. Zonder uitzondering waren ze content met de uitvoering en de contacten met Waterschap Rivierenland. Op het perceel van Oldenburg ligt overigens ook al een paddenpoel.



Het water stroomt weer in de Vierbanse Gantel



Een eeuwenoude waterafvoer vanaf de Kornsedijk tussen Dussen en Almkerk naar het westen naar de Biesbosch is door de vispassage weer in ere hersteld. De sluis werd weer open gegraven en inmiddels stroomt het water weer en kunnen vissen tegen de stroom in naar de Gantel zwemmen. Tijdens de uitvoering van het werk werd nog wel asbest gevonden en moest het peil nog een keer aangepast worden omdat anders de Gantel dreigde leeg te lopen. Bij de Vierbanse Sluis waren al eerder plannen, maar daarin was sprake van een kanoroute. Door de aanleg van de vispassage, zal die kanoroute niet meer worden aangelegd..

Thursday, September 15, 2016

Was Werkendamse moerasburcht een voorloper van de Waterlinie?

Archeoloog Hans Koopmanschap bij gevonden resten van gevlochten takkenmatten bij een van de grachten van de Burcht.

Tijdens archeologische opgravingen in Werkendam zijn restanten terug gevonden van grachten en vaarten rond de moerasburcht. Ook werden houtresten en rietmatten teruggevonden. Een deel van de houtresten wordt nader onderzocht en om te voorkomen dat het vergaat worden de resten gevriesdroogd. De vondst van de tweede gracht was een verrassing voor de archeologen. Bijzonder zijn ook de restanten van gevlochten takkenmatten, de archeologen hebben goede hoop om de faseringen van deze tweede gracht in de uitwerking goed helder te krijgen. Mogelijk werd ook hier al water in ingezet om de Burcht te verdedigen.

Op basis van de resultaten van de opgravingen door Antea Group kunnen we een eerste beeld schetsen. Kijkend vanaf de laatmiddeleeuwse kerktoren langs de Hoogstraat, en over het moerasachtige gebied van het Werkendamse Slik de burcht van Werkendam fier oprees te midden van haar grachten. De waterrijke graslanden van de komgebieden daarachter vormden daarbij vervolgens de omlijsting. De natuurlijke barrières van de laaggelegen komgebieden, het vele omringende water en de dikke kasteelmuren vormden daarmee een verzekering voor de Graaf van Holland dat het gebied Hollands was en voorlopig ook Hollands bleef.

Saturday, September 10, 2016

Terug in de tijd op de Hoogstraat

Tien jaar Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. met links op de foto Cor van der Maas, de eerste voorzitter van de vereniging.

Onthulling van de dorpspomp tijdens het tienjarig bestaan van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

25 jaar Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

Bij de viering van 25 jaar Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. werd het vroegere bordes voor het oudste Werkendamse gemeentehuis nagebouwd.

Thursday, September 08, 2016

Raadsels rond Werkendamse Burcht

Het gebied aan de Burcht voor en na het graven van de proefsleuf



Het archeologisch onderzoek naar de Burcht van Werkendam begon dinsdag. Een van de twee proefsleuven is inmiddels afgegraven, maar Middeleeuwse muren zijn nog niet te zien. Het graven vindt plaats op twee andere lokaties dan het onderzoek in 2006. Destijds werden drie proefsleuven gegraven. In een sleuf, onder het parkeerterrein van de voormalige AMRO bank werden direct onder het maaiveld muurresten gevonden. Van de Burcht is slechts een anonieme tekening bewaard gebleven, maar het is moeilijk inschatten hoe waarheidsgetrouw deze is. Een tweede afbeelding van de Burcht is ontdekt op het bekende schilderij van de Sint Elisabethsvloed dat dateert uit ca. 1490. Door al het onderzoek in de proefsleuven moet tevens een beeld ontstaan over de omvang van het kasteel. Dat is ook de reden dat de proefsleuven steeds op een andere plek worden gegraven.

Wednesday, September 07, 2016

Kromme Nol Waterkering als Icoon van Altena


Foto van de Kromme Nol Waterkering van Patrick Mortko

De fotowedstrijd ‘Iconen van Altena’ is gewonnen door Patrick Mortko uit Waalwijk met een foto van de Kromme Nol waterkering in Wijk en Aalburg. De juryleden Hans Werther uit Dussen en Irene Damminga uit Werkendam (beiden fotograaf), kozen unaniem voor de foto van Mortko, die werd gemaakt in december met een sterke groothoeklens. “Een stevige, krachtige compositie met kleuren die juist door het magenta lijken te stralen. In de spiegeling van de waterkering in het water spreekt de winterse stilte van de vallende avond”, zo schrijven zij in het juryrapport. De Kromme Nol waterkering is een modern waterstaatswerk dat in 2001 werd gebouwd, het verbeeld als geen ander de eeuwenlange strijd tegen het water in het Land van Heusden en Altena en vormt zo een icoon voor de streek. De winnende foto wordt beloond met een overnachting in de Bed & Breakfast op Fort Bakkerskil. De fotowedstrijd van Erfgoed Altena was onderdeel van het programma rond Open Monumentendag met als thema 'Iconen en symbolen'. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens de erfgoedavond in het RK kerkje in Woudrichem als aftrap van Open Monumentendag.

Monday, September 05, 2016

Innovatieve stuw met visglijbaan in Ommeren



Waterschap Rivierenland neemt donderdag 29 september in Ommeren een innovatieve stuw in gebruik van het bedrijf EQA Projects uit Werkendam. De ontwikkeling van de stuw heeft een aantal jaren geduurd maar het principe is al eeuwen oud. De kracht van water in combinatie met de allernieuwste technologie én vis glijbaan zal voor hernieuwbare energie en CO2 besparing gaan zorgen. De innovatieve stuw is gedeeltelijk vervaardigd uit hergebruikt plastic afval en de gebruikte materialen zijn 99% recyclebaar.

Waterschap Rivierenland steunt duurzame innovaties en streeft een belangrijke bijdrage na aan milieudoelstellingen. Bij vervanging van oude stuwen, is deze stuw een duurzame en toekomstgerichte installatie die zelfs volledig zelfvoorzienend zonder kabels is aan te brengen. Verder gaat de bediening volledig automatisch en op afstand zodat fysieke controle overbodig wordt.

Sunday, September 04, 2016

Natuurlijke waterzuivering in Park Lingezegen


Thea van Kemenade, Jan-Willem Kamerman en CDA raadslid Henk Mulder

CDA werkbezoek aan Park Lingezegen

Het CDA werkbezoek aan Park Lingezegen werd vrijdag afgesloten met een werkbezoek aan Waterrijk. Het vormde een mooie afsluiter van het bezoek in het teken van duurzaamheid. Niet blijven praten, maar doen. In Waterrijk wordt op een innovatieve manier gewerkt aan waterbeheer, waterzuivering en fosfaatwinning. Delen van het gebied dienen als extra waterberging, maar moeten ook water vasthouden bij droogte. Het water wordt gezuiverd met waterplanten; in diverse fases worden diverse waterplanten ingezet die het teveel aan nutriënten opnemen en zo zorgen voor schoner water. Thea van Kemenade van de Radboud Universiteit gaf bevlogen uitleg over de proeftuin voor natuurlijke waterzuivering. We kregen zo een mooie voorbeeld te zien van duurzaamheid, niet blijven praten, maar doen. Ook een initiatief met de samenleving en het bedrijfsleven. 

Twee meiden op een stuw in Waterrijk

Saturday, September 03, 2016

Hillegatsche Sluis uit 1699 wordt opgeknapt



Ook het opknappen van de Hillegatsche sluis, een van de oudste bouwwerken in de gemeente Werkendam uit 1699, was een zaak van lange adem. De sluis is gebouwd in 1699 in de 'nieuwen dijk' vanaf de Schans in Werkendam via Nieuwendijk naar Hank. Achief Kring maakte een trap in de sluis om deze van dichtbij te kunnen kijken en de gemeente Werkendam plaatste een bord bij de sluis. Dat was in 2008 en dat was tevens mijn eerste ontmoeting met Teus Kool. Hij was destijds heemraad en sprak toen over de mogelijke aanleg van vistrappen in de sluis. Ook dat is niet gebeurt, maar de vistrappen zijn wel aangelegd in de sluis vlakbij; de Vierbansche sluis. De vistrap wordt 15 september officieel opgeleverd. 

Friday, September 02, 2016

Jannezandbrug eindelijk opgeknapt?

Twee foto's uit 2009 op de Jannezandbrug. Boven het Werkendamse college (inmiddels allemaal vertrokken) en onder heemraad Arie Bassa met zijn echtgenoot tijdens een fietstochtje door de streek.


Soms moet je een lange adem hebben. Over het herstel van de Jannezandbrug wordt zeker al zo'n tien jaar gesproken, maar het bleef bij praten. Nu is eindelijk overeenstemming bereikt met Waterschap Rivierenland over de overdracht van de brug en het herstel. Zou dan nu ook het plan van Ron van Dinteren om bij de brug een pannenkoekenrestaurant te bouwen ooit nog werkelijkheid worden? Het restaurant moest komen op de plek waar ooit de brugwachterswoning stond die in 2011 werd gesloopt.

Thursday, September 01, 2016

Foto tentoonstelling Forten van Boven

Foto expositie op Fort Altena



Op Fort Altena is de fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ te zien. Eerder was de tentoonstelling te zien op Fort bij Vechten in Bunnik. Op grote doeken zijn luchtfoto’s van alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. Maar de tentoonstelling laat ook een luchtfoto zien van de inlaatsluis bij Woudrichem. De fototentoonstelling is opgezet vanwege de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed.


De beleving van onze omgeving vanaf de grond verschilt volkomen met een blik vanuit de lucht. Het verrassende perspectief op Nederland van bovenaf toont een uniek door de mens ingericht landschap met veel water. De verdedigingswerken in dat oeroude polderlandschap, worden vanaf hoogte pas goed zichtbaar en inzichtelijk. Vanuit een vliegtuig zie je hun bijzondere vormen en hun strategische ligging.

Fort Bakkerskil van boven

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. De Stelling van Amsterdam ontving twintig jaar geleden het predicaat UNESCO Werelderfgoed en viert in 2016 feest. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh.

De NHW is ook genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Als alles goed gaat komen beide linies in 2019 als een geheel op deze prestigieuze lijst. Fortenringen rond steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groots monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid.