hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 30, 2017

Peilschaal (2)



Toch maar even een bezoekje gebracht aan de peilschaal in Sleeuwijk en het bijbehorende bord van dichtbij gefotografeerd. Daar staat te lezen dat de peilschaal in Sleeuwijk uit de tweede helft van de 19e eeuw dateert. Ook staat op het bord uitleg over de werking van de peilschaal. Het bord staat bij de trap naast de peilschaal en leidt naar de uiterwaarden in Sleeuwijk waar je heerlijk kunt wandelen door de Sleeuijkwerwaard. Terugfietsend naar Werkendam viel het me wel op dat de uiterwaarden daar al weer flink begroeid zijn. Enkele jaren geleden werd daar rigoureus gekapt, maar thans kun je langs grote delen van de dijk de rivier niet meer zien, vanwege het vele groen.

Saturday, April 29, 2017

Woerkum in vogelvlucht


Dinsdag 25 april werden de twee stadspoorten in Woerkum gesloten. Iedere vijf jaar oefent Waterschap Rivierenland het sluiten van de poort met de schotbalken. Deze worden aangebracht bij hoog water en moeten zorgen voor droge voeten in de vesting. In 2011 werden de schotbalken voor de laatste maal aangebracht tijdens hoog water in de winter. Het Waterschap maakte met een drone foto's van de sluiting; het levert een fraai beeld op van het fraaie vestingstadje.

Thursday, April 27, 2017

Laurens Pompe(!) test de noodpompen in de Oostwaard

Na de extreme regenval op 31 augustus 2015 werden eveneens extra pompen ingezet.

De nieuwe noodpompen bij de gemalen Oostkil en Bruine Kil aan de Bruinekilweg en de Jeppegatweg worden woensdag 3 mei van 08.00-16.00 uur getest door Waterschap Rivierenland. De wegen zijn die dag afgesloten. De noodpompen zijn één van de maatregelen die het waterschap en de gemeente treffen om wateroverlast in de Oostwaard te beperken bij extreme regenval. De test heeft gevolgen voor de bereikbaarheid.

In opdracht van het waterschap test aannemingsbedrijf gebr. Tolenaars uit Nieuwendijk vier noodpompen, die worden aangedreven door een tractor. De afvoerleidingen van de pompen komen over de dijk te liggen. Daarom zijn de Bruinekilweg en de Jeppegatweg,  zowel de weg als het fietspad, afgesloten. Vanwege de veiligheid is het verboden in de nabijheid van het materieel te komen.
Projectleider van Waterschap Rivierenland bij het testen is Laurens Pompe. Hij is bereikbaar via telefoon (06) 2293 1001 en email l.pompe@wsrl.nl.

Wednesday, April 26, 2017

Water; vriend of vijand?


Molens in de Kinderdijk van de Overwaard


De PCOB-afdeling Andel houdt op woensdag 10 mei vanaf 14.30 uur een ledenbijeenkomst in de Schutskooi te Andel.  Ad van der Rhee uit Oud-Alblas vertelt die middag over 'Water: vriend of vijand?'. Van Rhee is gids bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en leidt wekelijks groepen rond over het molencomplex Kinderdijk met een bezoek aan één van de twee museummolens, de molenmakers werkplaats en het oude elektrische overwaard gemaal. Hij geeft uitleg over de werking en de gebruikte materialen van een watermolen zoals er 19 in Kinderdijk staan. Aan de orde komen onder andere:   

De geschiedenis van het watermanagement in Nederland, toegespitst op de waarden: Alblasserwaard, Krimpenerwaard en dergelijke. De molens in Nederland, algemeen en de Kinderdijkse molens in het bijzonder. De Waterschappen en polders. De molenaars en hun leven. De diverse molentypes en wat zij malen en pompen. De overstromingen door de eeuwen heen en de dijken en hun sterkte.

Tuesday, April 25, 2017

Peilschaal in Veen



 

In een achtertuin ter hoogte van Maasdijk 311 te Veen ligt een zeer zware natuurstenen paal. Op de achterkant hiervan zijn cijfers gebijteld. Het heeft wel wat weg van een waterpeil of iets dergelijks. De paal lag voorheen als een soort van kering in de stoep om het straatwerk op de plaats te houden. Toen het straatwerk vervangen werd kwam dit naar boven.
 
Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een peilschaal, zoals ook in Sleeuwijk in de dijk langs de Merwede is terug te vinden. Daar is de peilschaal in gemetseld en van een trap voorzien. Ook staat er een bord bij met uitleg over de peilschaal

Sunday, April 23, 2017

Waterinformatiemarkt

Ondergelopen Rijksstraatweg te Nieuwendijk op 28 juli 2014
Aalburg, Werkendam en Woudrichem en Waterschap Rivierenland houden zaterdag 20 mei van 10.30 tot 16.00 uur een waterinformatiemarkt bij tuincentrum Kolbach in Rijswijk. Grappig dat de markt op dezelfde lokatie is als de expositie 'Zonder boer geen voer'. Die staat er nog als de waterinformatiemarkt wordt gehouden.
Klimaatverandering zorgt voor meer en heftiger buien. Ook voor de toekomst wordt rekening gehouden dat er in een korte tijd heel veel regen kan vallen. Tijdens de waterinformatiemarkt wordt gekeken hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan het hoosbuibestendig maken van straten, huizen, buurten, dorpen en akkers. Gemeenten en Waterschap Rivierenland richten zich op aanpassingen in de openbare ruimte. Inwoners kunnen maatregelen nemen in huis en tuin. Alle kleine beetjes helpen.

Tijdens de informatiemarkt kunnen inwoners zien hoe ze hun tuin watervriendelijk kunnen maken. Ook de maatregelen die gemeenten en waterschap nemen om wateroverlast tegen te gaan worden getoond. Voor kinderen zijn er leuke en leerzame activiteiten.

De waterinformatiemarkt sluit aan bij de landelijke Week van ons Water van 12 tot 21 mei.

Saturday, April 22, 2017

Zonder boer geen voer

De expositie 'zonder boer geen voer'

Vrijdagmiddag werd bij Tuincentrum Kolbach de expositie 'Zonder boer geen voer' geopend. Een pop-up museum over de archeologische geschiedenis van West-Brabant van 5000 jaar Agrifood. Al eeuwenlang verbouwen boeren ons voedsel, maar hoe deden ze dat eigenlijk vroeger? In mooie leskisten worden de archeologische vondsten tentoongesteld, maar tevens is archiefmateriaal uit bv. het Biesboschmuseum te zien. Bij de expositie is een boekje gemaakt voor kinderen met uitleg over de historie. Maar ook met receptie om boter en kaas te maken. 

Tegelijkertijd met de opening van de expositie werd het boek 'Van grond tot mond' gepresenteerd. Een boek boordevol verhalen over de boeren voor de ruilverkaveling in het gebied. Maar ook over de armoede in die tijd. Over het boek volgt ongetwijfeld nog een keer een blog. De expositie is tot Pinksteren te zien in het tuincentrum.

Friday, April 21, 2017

Consensus Varik Heesselt


Een superdijk of nevengeul voor Varik Heesselt


De minister, provincie,  gemeente en Waterschap Rivierenland hebben samen een intentie overeenkomst gesloten voor de MIRT verkenning Rivierverruiming Varik Heesselt en Dijkversterking Tiel Waardenburg. Daarin staat dat de vier overheden streven naar consensus bij de keuze voor het voorkeursalternatief. Uit de 18 scenario's die werden gemaakt voor de plannen bij Varik Heesselt zijn er inmiddels drie uitgeselecteerd die nu verder worden onderzocht. Uit die drie wordt straks het voorkeursalternatief gekozen. De drie varianten zijn de nevengeul, een superdijk of een combinatie van dijkversterking met nevengeulen in de uiterwaarden. Overigens is de werkgroep Waalzinnig uiterst kritisch, zeker nadat duidelijk werd dat aan de overzijde van de Waal wordt gewerkt aan natuurontwikkeling en daarbij geen opdracht is gekoppeld voor waterstandsverlaging, In het AB is vanmiddag toegezegd dat het bestuur betrokken wordt bij de keuze voor het voorkeursalternatief.

Thursday, April 20, 2017

Werelderfgoed van Waterschap Rivierenland

Papsluis koestert zich in de zon omzoomd met geel koolzaad en de watertoren van Uppel op de achtergrond

Als erfgoedliefhebber heb ik menigmaal de verkoop van de molens aan de Kinderdijk betreurd. Werelderfgoed ga je toch niet verkopen? Hoewel de molens met verkoop uiteraard niet verloren gingen en bij de huidige stichting in goede handen zijn. Maar met zicht op de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Werelderfgoed, mag Waterschap Rivierenland zich straks toch weer eigenaar noemen. Onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in eigendom zijn van het waterschap zijn de Papsluis bij Nieuwendijk en de Diefdijk. Erfgoed om te koesteren!  

Wednesday, April 19, 2017

Veldbezoek aan de Alblasserwaard

Op een kade bij het Achterwaterschap

Vervorming van de oevers langs de Giessen

Vandaag brachten we met het bestuur van Waterschap Rivierenland een bezoek aan de Alblasserwaard. In dat gebied heeft het waterschap een grote opgaaf om de regionale keringen op orde te brengen. Veel kades zijn zowel op hoogte als stabiliteit afgekeurd. Tevens wordt gekeken naar het watersysteem, kunnen we met slimme maatregelen minder km. kades versterken. Deze twee thema's worden met het bestuur uitgebreid onderzocht, eerder waren er al twee deelsessies. En daarbij is zo'n veldbezoek heel zinvol om met eigen ogen te zien waar we het over hebben. Straks worden oplossingen gepresenteerd, waarover het bestuur vervolgens besluiten mag nemen. Mooi om zo meegenomen te worden in het onderzoek en de mogelijke oplossingen.

Sunday, April 16, 2017

Een interview met Riet de Graaf uit 2005!




Tien jaar na dit interview werd Riet de Graaf alsnog AB lid van Waterschap Rivierenland


Waterschap Rivierenland krijgt een nieuw algemeen bestuur. Alle inwoners van het rivierengebied kunnen daarvoor stemmen tussen 25 oktober en 15 november. Er hebben zich 92 kandidaten verkiesbaar gesteld. Van de 57 zittende bestuursleden hebben zich er 35 herkiesbaar gesteld. Onder hen zijn 12 vrouwen. Het waterschap maakt per kieskring een kandidatenboekje, waarin de kandidaten zich in het kort voorstellen. Alle stemgerechtigden krijgen dit boekje samen met het stembiljet in de week van 24 oktober toegestuurd. De schriftelijke verkiezingen worden gehouden van 25 oktober tot 15 november.  Op 18 november maakt het waterschap de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend.

Één van de mensen die zich reserve-kandidaat heeft gesteld is ZLTO voorzitter Riet de Graaf uit Nieuwendijk. Ad van Velthoven is haar ‘sparring-partner’ en al jarenlang bestuurder bij het Waterschap in de categorie ongebouwd (grondeigenaren). De reserve kandidatuur is bedoeld om bij langdurige afwezigheid te kunnen inspringen. 

“De interesse in water is er altijd al geweest”, zo vertelt Riet de Graaf. “Misschien wel vanwege het vleugje schippersbloed dat ik heb. Ook moesten wij vroeger op het boerenbedrijf regelmatig koeien overzetten naar de Sliedrechtse Biesbosch. De invloed van water in beleidsstukken wordt natuurlijk ook alleen maar groter. Zie de opgaaf voor regionale waterberging, het peilbeheer, de kwaliteit van het water, de aanleg van ecologische verbindingszones, het baggeren van de sloten. Het heeft allemaal met water te maken. Daarbij zitten natuurlijk ook heel landbouwbelangen. Is het land niet te nat of juist te droog? Daar staat of valt ons werk natuurlijk mee. Kijk bijvoorbeeld naar maatregelen die genomen moeten worden na grote regenbuien. Je kunt dan maar beter  meepraten, dan dat je je haken in het zand zet. Overigens moet ook het behoud het behoud van de natuur niet uit het oog verloren worden, daarom is het goed als allerlei groepen straks vertegenwoordigd zijn in het bestuur. Ondanks de reserve-kanditatuur wil ik er een serieuze invulling aan geven, anders moet je er niet aan beginnen. Met Ad van Velthoven heb ik altijd goed overleg. Het is natuurlijk een ingewikkelde materie, maar voorlopig is dit voor mij een perfect plekje. Als voorzitter van de ZLTO ben ik een beetje in het diepe gegooid, nu kan ik me in die vier jaar goed inlezen en voorbereiden. Over vier jaar zie ik wel weer of ik me opnieuw kandidaat stel. Ik heb geleerd niet te ver vooruit te kijken”.  

Friday, April 14, 2017

Niemand kan vechten in modder


Liniepadfestival 2016

'Blijf weg van een gevecht in de Lage Landen. Je kunt vechten in bergen en woestijnen maar niemand kan vechten in modder', zo schreef een voormalig Engels diplomaat in 1917. Een eeuw later hebben wij met de organisatie van ons Liniepadfestival niet meer gevochten in de modder, maar juist geprobeerd bezoekers de schoonheid van dit ( bijna) Werelderfgoed in Provincie Noord-Brabant te laten proeven. Om zo invulling te geven aan de verbeeldingskracht van erfgoed via de verhaallijn 'Bevochten Brabant'.

Thursday, April 13, 2017

Het kierbesluit

De Haringvlietdam

Het allereerste kierbesluit dateert uit 2000. Ik kan me nog herinneren dat eind jaren negentig daarover ook in Werkendam voorlichtingsavonden werden gehouden over de gevolgen voor de Biesbosch van dat besluit. Aanvankelijk zou vanaf 2004 de Haringvlietdam op een kier worden gezet, maar dat werd al snel utigesteld tot 2008. Ook toen werd nog geen uitvoering gegeven aan het besluit, sterker nog, in 2010 werd het ingetrokken. Na protesten vanuit Europa moet het kierbesluit nu per 1 september 2018 worden ingevoerd. Vandaag bezochten we met de Waterlelies de uitvoering van compenserende maatregelen voor het kierbesluit op Goeree-Overflakkee. Voorkomen moet worden dat het de Haringvliet verzilt en dat zo op de eilanden Goeroe Overflakkee en Voorne-Putten de zoetwatervoorziening in gevaar komt. Inname punten van zoet water worden verder landinwaarts geplaatst en tevens wordt een groot zoetwatertracé aangelegd en worden bestaande watergangen verbreed. Het project wordt uitgevoerd door Evides Waterbedrijf, Rijkswaterstaat en Waterschap Hollandse Delta.

Tuesday, April 11, 2017

Commandant op Fort Giessen

John Kollen weet de kinderen te boeien met zijn spannende verhalen


Vandaag bracht groep 4 van basisschool het Baken een bezoek aan Fort Giessen. Het bezoek was één van de prijzen die werden gewonnen tijdens het zesde Liniepadfestival met de kinderspeurtocht 'Goedgemutst'. De kinderen werden gastvrij ontvangen op het fort en kregen vooral spannende verhalen te horen van John Kollen. Ook mochten ze het fort buitenom verkennen en met metaaldetectors zoeken naar muntjes in de wallen. Mooi om zo iets te kunnen laten zien van ons Werelderfgoed in de streek.

Monday, April 10, 2017

Het dijkenwaterschap

Het kerkje bij Eeuwijk op het dijktraject Wolferen-Sprok, dat in de eerste fase van het HWBP is opgenomen

Met meer dan 500 kilometer dijk is Waterschap Rivierenland het dijken waterschap bij uitstek. Dat wordt nog eens extra duidelijk als we zien hoeveel kilometers dijk zijn afgekeurd bij de laatste toetsronde volgens de nieuwe normen. Onze dijkvakken staan dan ook hoog in de ranglijst van het HWBP 2017-2022. Vanavond hadden we een extra informatie avond over het HWBP en veel van de informatie was bekend. Maar dat het dijkvak Schoonhoven-Everdingen ook hoort bij deze eerste fase van dijkversterkingen kwam nog niet eerder zo duidelijk naar voren. Wel was Ameide al eens genoemd als zwak vanwege de risico's op piping. Overigens is aan een deel van deze Lekdijk nog maar zeer recent gewerkt aan dijkversterkingen. Dus hoe vertellen we het straks aan onze burgers dat de dijk misschien wel weer moet worden versterkt?

Sunday, April 09, 2017

Nieuwe bedrijventerreinen nodig?


Werkendam legt een nieuw bedrijventerrein aan


Door steeds nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen en niet de oude op te knappen wordt onnodig schaarse ruimte verspild. Het is een discussie die de laatste maanden met enige regelmaat terugkeert in de media. Gemeenten, maar ook provincie worden als hoofdschuldigen aangewezen. En als voorbeeld wordt regelmatig Moerdijkse Hoek aangehaald; een terrein van aanvankelijk 600 ha., terwijl nu volstaan word met 150 ha. Ook Werkendam krijgt binnen afzienbare tijd een nieuw regionaal bedrijventerrein van 40 ha. Afgezet tegen die omvang van 40 ha. heeft het bedrijventerreintje bij Nieuwendijk van 1 ha. me altijd bevreemdt. Temeer omdat hier tegenover ook een terrein ligt dat er desolaat bij ligt. Terwijl ook dat waarschijnlijk opgeknapt kan worden, zodat niet onnodig schaarse ruimte wordt verspild. 

Opmerkelijk bericht hierboven? Inderdaad, het bericht werd 9 april 2007 gepubliceerd op mijn blog. Sommige zaken veranderen dus nooit, alleen de foto is vervangen!

Friday, April 07, 2017

18 maart 1917

Gebouw C, waar straks het kanon een plekje moet krijgen.


Een afbeelding van het kanon
Inscriptie van 18 maart 1917


Wat gebeurde er op 18 maart 1917 op Fort Giessen? Welke militairen waren toen op het fort gelegerd? In deel 23 van de Historische Reeks is de geschiedenis van de forten tijdens de Eerste Wereldoorlog na te lezen. Maar niet zo gedetailleerd, dat we weten wat die dag gebeurde. In elk geval heeft één van de soldaten op het Fort een inscriptie met die datum achtergelaten in gebouw C. Wat er op het fort gebeurde op 7 april 2017 kan ik wel vertellen. Vanmiddag hadden we overleg over de aanleg van het Eerste Wereldoorlog educatieparkje bij het Fort. En de affuit die we mogelijk in bruikleen krijgen van NMM uit Soest. En voor dat affuit hebben we al een mooi plekje bedacht in gebouw C. Bij die mooie inscriptie van 18 maart 1917.

Thursday, April 06, 2017

Rapportcijfer voor Goos den Hartog

Op de foto v.l.n.r. voorzitter Henk van 't Pad, secretaris Jan van Gils, SGP'ers Jan de Ruiter en Willem Keuken, Harrie Drost en Riet de Graaf.

Tijdens de commissie Waterveiligheid hadden we ineens twee gasten. Nu zijn alle commissievergaderingen in Tiel openbaar, maar slechts zelden hebben we een toehoorder. Deze keer ging het om twee heren, die ook maar direct aanschoven bij de vergadertafel (!). Het bleek te gaan om Jan de Ruiter en Willem Keuken; twee bestuursleden van de SGP Gelderland. Uiteraard is het goed als de provincie kennis neemt van het werk van Waterschap Rivierenland. Zelf kreeg ik toch stiekem het gevoel dat beide heren kwamen luisteren naar heemraad Goos den Hartog. Mogelijk heeft hij zelfs na afloop nog een rapportcijfer gehad? Of slaat mijn fantasie nu op hol?

Wednesday, April 05, 2017

Zonnepark in Gorinchem-Oost




Eerst het goede nieuws; op haar rioolwaterzuivering Gorinchem-Oost gaat Waterschap Rivierenland een zonnepark aanleggen; goed voor 750.000 KwH en voldoende om de rioolwaterzuivering energieneutraal te maken. De commissie Waterketen was dinsdagmiddag positief over het voorstel; de kosten zijn 900.000 euro. Tevens krijgt het Waterschap een SDE subsidie voor de aanleg van de zonnepanelen. Wel bleek dat een projectontwikkelaar zich heeft teruggetrokken uit het plan om ook zonne-energie aan derde te leveren. Mogelijk zijn er nog anderen te vinden die zouden willen meewerken aan deze postcoderoos?

Nu het slechte nieuws; al op 3 januari 2017 schrijft Waterschap Rivierenland op haar website dat ze het zonnepark gaat aanleggen. Niks mis mee toch, om hierover te communiceren? Nee, maar wat is dan de rol van besluitvorming in het AB als dit al eerder wordt gecommuniceerd? Het negeren van het AB? Het zou niet de eerste keer zijn. 

https://www.waterschaprivierenland.nl/nieuws/2017/01/wsrl-krijgt-subsidie-voor-zonne-energiepark.html

Tuesday, April 04, 2017

Een kaaspakhuis in Groot-Ammers


Het pand Sluis 51 (google streetview)
De kaasmarkt in Groot-Ammers

Mijn oma Johanna de Jong bracht al kaas op de markt in Groot-Ammers. Ze was een boerendochter en kwam uit Nieuw-Lekkerland, dus de verkoop van kaas was niet zo uitzonderlijk. De kaasmarkt zou daar zijn begonnen in 1927 volgens een advertentie die ik al eens eerder opzocht. Het eerste kaaspakhuis dat werd gebouwd in Groot-Ammers dateert uit 1905; het heette Sluis 51. Het stond boven op de Lekdijk bij de Ammerse Boezem. Juist dat pand is nu door Waterschap Rivierenland aangekocht; er is sprake van een strategische aankoop. Door de studie IVAV (Integrale Verkenning Alblasserwaard Vijfheerenlanden) naar verbeteringen in het eeuwenoude watersysteem in het gebied is al eens eerder gesproken over de bouw van een nieuw gemaal in het gebied. Daarbij is ook Groot-Ammers genoemd. En het aangekocht pand ligt direct naast de Ammerse Boezem. Even googlen leverde als resultaat op dat het pand kennelijk langere tijd eigendom was van de familie Bouter, die het in 1905 lieten bouwen. Bouter groeide later uit tot een groothandel in kaas.

Sunday, April 02, 2017

Gouden Grutto voor Meeuwis Millenaar?


Meeuwis Millenaar zet zich in voor de weidevogelbescherming

Ik heb een melkveebedrijf in het Land van Altena met veel aandacht voor natuur. Ik vind het belangrijk in een mooi en rijk landschap te wonen. Koeien beweiden en boerenlandvogels horen daar voor mij bij. Als telg van een boerenfamilie die stamt uit 1420 weet ik niet beter. Voor mij is er geen heerlijker moment dan het voorjaar. Koeien naar buiten, de terugkeer van de boerenzwaluw, het eerste nest op het land. Het zorgt voor dat ultieme lentegevoel. We werken al sinds 2000 samen met de weidevogelgroepen in ons gebied. We melken 70 melkkoeien in een stal met veel aandacht voor koecomfort. In de stal hebben we ieder jaar 15 boerenzwaluwnesten met buiten een modderpoel om nesten te maken. 15 ha van ons bedrijf is ingericht voor akkervogels met name voor kieviten, veldleeuweriken en patrijzen. Het omgaan met boerenlandvogels hoort bij ons bedrijf. In 2017 starten we met een vogelakker speciaal voor de veldleeuwerik. Het aandeel kruidenrijk grasland neemt ieder jaar toe. Plas-dras wordt bij ons op de Brabantse klei gebruikt door de kievit. Samen met betrokken partners organiseer ik regelmatig excursies. 

Saturday, April 01, 2017

Het dode bomen (Bies) bos

Dode bomen nabij de Reugtweg

De ontpolderde Noordwaard is een prachtig gebied. Steeds opnieuw als je door het gebied rijdt, wordt je verrast door de schoonheid. Zeker in het voorjaar laat de natuur zich van zijn beste kant zien met ontluikend groen, parende vogels en steeds meer vogelaars. Toch zien we ook de schaduwzijden van de natuur; zoals vandaag een dode zwaan langs de weg. En het dode bomen bos. Werden voor aanvang van de ontpoldering van de Biesbosch al heel veel bomen gekapt in het gebied, die bomenkap blijft maar doorgaan. Maar ook zie je bomen omvallen. Niet alleen door storm, maar ook omdat ze sinds de ontpoldering natte voeten hebben. En of dat nu echt de bedoeling was de plannenmakers?