hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 28, 2021

Ken jij Johanna Engwirda-Agricola?

In Spijkenisse zijn in Maaswijk de straten vernoemd naar vrouwen. Je vindt hier de Johanna Engwirda-Agricolastraat. Johanna was het eerste vrouwelijke raadslid van de gemeente Spijkenisse. Johanna Engwirda-Agricola leefde van 1896 tot 1984. 

Een foto van Johanna bij het straatnaambordje van Johanna


Rond 1920 kwam zij met haar man vanuit Leeuwarden naar Voorne-Putten. Johanna was raadslid in Spijkenisse voor de Partij van de Arbeid van 1947 tot 1953. Verder was zij actief in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen en zat zij in het bestuur van de bewonerscommissie van het verpleeg/verzorgingshuis De Marckenburgh. Deze informatie ontving mijn zus Dorothe van haar familie. Ook het mooie portret van Johanna kreeg ze van haar familie. Als rooie vrouw is mijn zus er trots op dat ze in haar voetsporen mag treden als raadslid voor de Partij van de Arbeid. Johanna heeft, als eerste vrouwelijk raadslid in haar gemeente, als voorbeeld gediend voor vele andere vrouwen. In het licht van de naderende Vrouwendag een mooi moment om hier bij stil te staan.



Wednesday, February 24, 2021

Een blog als slaapmutsje

Jarenlang schreef ik iedere avond voor het slapen gaan een blog als een soort slaapmutsje. Even schrijven over wat me die dag had beziggehouden. De laatste tijd is daar toch wat de klad ingekomen en eigenlijk baal ik daarvan. Waarom lukt het niet meer om iedere dag inspiratie te vinden voor een blog?

Zorgen mondkapjes voor gebrek aan inspiratie?


In een training over bloggen werd het advies gegeven om een contentkalender te maken. Zoek bijzondere momenten van het jaar en plan dan een blog. Dat leek me een goed plan, maar helaas heeft het maar tijdelijk gewerkt. Helaas vrees ik dat met name corona debet is aan het gebrek aan inspiratie. Als je niet meer dagelijks op pad bent voor je werk en andere afspraken of vergaderingen, maar alleen maar thuis achter je beeldscherm zit te zoemen, dan helpt dat niet als inspiratie. Vrijdag verzuchtte ik voorafgaand aan onze AB vergadering in Tiel nog dat ik de wandelgangen miste. In pre corona tijd hadden we altijd vooroverleg met de fractie en aten we gezamenlijk een broodje. En voor aanvang van de vergadering heerste toch altijd een soort reuring, die thuis achter je beeldscherm volledig verdwijnt. Ik hoop nog steeds dat de inspiratie straks weer langzaam terugkeert....... Nog even volhouden!

Monday, February 22, 2021

Eindelijk nieuwbouw aan de Burcht

De voorbereidingen voor de bouw van vijftig woningen op de Burcht start op 1 maart. De eerste werkzaamheden bestaan uit aanpassing van de riolering, kabels en leidingen, het saneren van grond en de aanleg van een tijdelijk parkeerterrein nabij Bergseveld. 

Maquette van de oude Burcht van Werkendam


De bouwplannen op de Burcht dateren al van bijna vijftien jaar geleden, toen werd nog gedacht aan een groot appartementencomplex van drie hoog. De huidige plannen bieden veel meer variatie. Onder de ruim 50 woningen die gebouwd worden zijn sociale huurwoningen, patiobungalows (koop), appartementen (huur en koop) en seniorenwoningen (koop).  In de eerste fase worden woningen gebouwd in het noordoostelijke deel van De Burcht en langs de Van Heldenstraat. De start hiervan is in mei/juni 2021. Deze woningen zijn in inmiddels in de verkoop. De bouw van de appartementen start volgens planning in april 2022 en de woningen tussen De Burcht en Bergseveld vanaf februari 2023. 

Archeologische opgraving van de Burcht


Tijdens de werkzaamheden zijn de komende tijd verschillende afsluitingen van straten nodig. Bewoners die hier hinder van ondervinden worden per fase hierover door de aannemer geïnformeerd. Zover nu bekend is De Burcht vanaf 1 maart afgesloten en het Molenplein vanaf 29 maart. De heropening van deze straten is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden. Voor de bouw van de woningen worden regelmatig wegen afgesloten, de totale bouw duur ruim 2,5 jaar.

Wednesday, February 17, 2021

Waterschapskantoor wordt 'Poort van Woudrichem'

Het oude waterschapskantoor van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch aan de Middelvaart bij de entree van Woudrichem maakt plaats voor het appartementencomplex 'Poort van Woudrichem' . 

De ondertekening van de overeenkomst door wethouder Hans Tanis (links) en Van Daalen


Wethouder Hans Tanis en projectontwikkelaar Van Daalen hebben een overeenkomst getekend en het bestemmingsplan ligt ter inzage. Op de plaats van het vroegere kantoor van het waterschap komen 28 duurzame appartementen, waarvan 7 huurappartementen. De Poort van Woudrichem is één van de prioriteitsprojecten van woningbouw in de gemeente Altena. Wethouder Hans Tanis hoopt dat de bouw snel kan starten zodat er weer nieuwe woningen in Woudrichem bijkomen. 

De allerlaatste vergadering van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch


De appartementen komen in plaats van het oude kantoor van het waterschap, dat in 2005 opging in Waterschap Rivierenland. Na 15 jaar leegstand en tijdelijke verhuur is er met dit initiatief weer zicht op een passende herbestemming van het perceel. Na de omgevingsdialoog en het voorontwerpbestemmingsplan ligt het ontwerpbestemmingsplan nu ter inzage. Tanis: “We zijn blij dat er bij de verschillende momenten inwoners uit de omgeving, maar bijvoorbeeld ook Altenatuur hebben meegedacht en reacties hebben gegeven. Bij de verdere inrichting van de buitenruimte van het appartementencomplex vinden wij participatie ook belangrijk. Samen werken we aan een fijne leefomgeving.” De planning is dat de gemeenteraad in juni het bestemmingsplan vaststelt. Daarna kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd en kan de aannemer de koopappartementen in de verkoop zetten.

Monday, February 15, 2021

Dertig gemeenten hebben eerste vrouwelijke raadsleden geëerd met straatnaam

 Van de ca. 350 gemeenten die Nederland anno 2021 nog telt, hebben dertig een straat vernoemd naar het eerste vrouwelijke raadslid. Of dit exact klopt is niet met zekerheid te zeggen, omdat is gebleken dat lang  niet iedere gemeente deze informatie beschikbaar heeft en sinds 1919 eindeloos veel herindelingen plaats vonden. Deze dertig gemeenten hebben samen zo'n veertig straten vernoemd naar politiek actieve vrouwen. 



De dertig gemeenten die een straat hebben vernoemd naar het eerste vrouwelijke raadslid (of wethouder)

Sunday, February 14, 2021

Oma Matje moest in 1940 vooruit betalen bij ziekenhuisopname

Vandaag kreeg ik via de mail een bijzonder document. De rekening voor de ziekenhuisopname van mijn oma Matje Heijns in januari 1940. Uit de rekening maak ik op dat ze vooruit moest betalen voor haar ziekenhuisopname.

De rekening van het ziekenhuis van mijn oma


De rekening is gedateerd op 4 januari en er wordt betaald voor tien dagen. Helaas is mijn oma al op 6 januari 1940 overleden en op 11 januari begraven in Werkendam. Op de rekening is de datum 13 januari genoteerd voor opname in het Gast - en ziekenhuis in Dordrecht, dat ziekenhuis stond aan de Bankastraat. Later veranderde de naam in gemeenteziekenhuis. Verpleging kostte in 1940 f 3,50 per dag, volgens mij een kapitaal voor mijn grootouders, die het al niet breed hadden. Ook de datering roept vraagtekens op, volgens een opschrijfboekje van mijn opa is het ongeluk met mijn oma Matje op 2 januari gebeurd. Ze zou de volgende dag naar het ziekenhuis in Dordrecht zijn gebracht, dat moet dan 3 januari zijn? Helaas kan ik het niemand meer navragen, alle kinderen van Hendrik en Matje Kieboom-Heijns zijn inmiddels overleden. 

Het ziekenhuis in Dordrecht waar mijn oma is overleden


Friday, February 12, 2021

Biesboschregisseur gaat samenwerking in de Biesbosch versterken

 Cobien Bruggeling gaat in de Biesbosch aan de slag als Biesboschregisseur. Zij gaat bouwen aan een nieuw netwerk met Staatsbosbeheer, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen, ondernemers en gebruikers van het gebied. 

Cobien Bruggeling


De gemeenten en Staatsbosbeheer hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Ondernemers en gebruikers in de Biesbosch worden meer betrokken en krijgen meer positie om zelf bij te dragen aan ontwikkeling in het gebied. Om deze ontwikkeling te stimuleren krijgen de gemeenten, Staatsbosbeheer, ondernemers en gebruikers een steuntje in de rug van een Biesboschregisseur. Cobien zet om dit Biesboschnetwerk te versterken en partijen aan elkaar te verbinden. Waar mogelijk ondersteunt zij de partijen uit dit netwerk en betrekt ze de partijen bij onderdelen van een toekomstig uitvoeringsprogramma dat samen met het Biesboschnetwerk opgesteld gaat worden. Denk hierbij aan de uitvoering van projecten en activiteiten in de Biesbosch die bijdragen aan de kwaliteit van het gebied of aan de belevingswaarde.

 

Witte zwanen, zwarte zwanen

Na de opheffing van het Parkschap zijn de gemeenten en Staatbosbeheer een nieuwe samenwerking aangegaan. Deze samenwerking richt zich op het stimuleren en faciliteren van activiteiten die bijdragen aan een herkenbare en beleefbare Biesbosch. Vanuit deze samenwerking is de Biesboschregisseur aangesteld. Zij richt haar werkzaamheden volledig op het belang van de Biesbosch en het Biesboschnetwerk. Hierin is zij geen vertegenwoordiger van de overheidsorganisaties, maar staat tussen de ondernemers en gebruikers van het gebied. De gemeenten en Staatsbosbeheer schuiven dus naast de Biesboschregisseur aan bij verschillende projecten waar zij aan bijdragen. Per 1 februari 2021 is Cobien gestart in de Biesbosch. Haar eerste werkzaamheden zijn voornamelijk gericht op kennismaken met alle stakeholders en het verkennen van het gebied. 

Wednesday, February 10, 2021

Ouwe koelkast levert perenbomen op

Iedereen die nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet wordt gebruikt, kan deze nu inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Met deze actie wil Urgenda dubbel klimaatwinst boeken. 

Urgunda voert actie voor inleveren van oude koelkasten


Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen. Het is simpel: heb je een oude koelkast staan die je niet meer gebruikt, lever deze tussen 15 en 28 februari in bij de Milieustraat. Maak een selfie van jou en je koelkast bij de Milieustraat en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu . Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer jij in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

 

Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert tevens een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Het is daarbij van belang dat de oude apparaten op een juiste manier gerecycled worden. Als we één miljoen koelkasten van 10 jaar of ouder kunnen inwisselen voor zuinigere apparaten, scheelt dat 400.000 CO2-eq ton uitstoot. Dit is  even veel als 200.000 benzineauto’s een jaar lang van de weg afhalen.



In het najaar organiseert Stichting OPEN namens de producenten van koel/vriesapparatuur een eenmalige landelijke inzamelactie voor koel- en vriesapparatuur. De campagne is er op gericht oude milieuvervuilende apparaten op juiste wijze te recyclen. Om het inruilen van oude koelkasten en vriezers aantrekkelijk te maken, bieden de producenten een retourpremie wanneer een energiezuinig model wordt aangeschaft om het oude te vervangen. De campagne wordt financieel ondersteund door het ministerie van I&W. De actie is een mooie aanvulling op de Koele Peer campagne van Urgenda, die zich voornamelijk richt op ongebruikte koel- en vriesapparaten.

Afgelopen zomer redden Meer Bomen Nu, een campagne van Caring Farmers, Meergroen en Urgenda, gezamenlijk 190.000 perenbomen. Deze perenbomen waren door corona niet verkocht en dreigden verbrand te worden. De kweker wilde verspilling voorkomen en doneerde de perenbomen aan gegadigden. 100.000 perenbomen werden direct weggegeven en veroorzaakten perenboomfiles in het hele land. 90.000 stuks werden ingekuild en krijgen deze winter via de Koele Peer actie een tweede leven. Het gaat om laagstam conference perenbomen: ze worden niet groot, passen in achtertuinen en leveren lekkere peren. 

Monday, February 08, 2021

Het Waterschapswonder

 


Koning Winter

Tja, en dan ineens ligt er een pak sneeuw van meer dan tien centimeter. Wat zeg ik, op sommige plekken wel twintig centimeter sneeuw. Hoe lang is het geleden dat het zoveel gesneeuwd heeft? Even een blog over 'oma vertelt'. 

De watermolens langs de Zevenbansche Boezem in de sneeuw



 Ik weet nog van de strenge winters van 1985, 1986 en 1987, jaren waarin de kinderen nog klein waren. Herinneringen aan de sneeuw van toen ik zelf jong was, heb ik niet zo. Wel weet ik dat ik voor het eerst ging schaatsen op het Kanaaltje, het was vooral koud. In de winter van 1979 konden we op straat schaatsen In januari 2009 was er ook veel sneeuw gevallen, toen heb ik zelfs tot tweemaal toe met een lege accu gestaan in de barre winterkou in Zaltbommel. De vooruitzichten geven nog zeker een week winterse temperaturen op, zodat de sneeuw nog wel even blijft liggen. Gelukkig levert het altijd mooie plaatjes op.

Wednesday, February 03, 2021

Was de subsdieregeling Klimaatactief effectief?

In januari 2018 is de subsidieregeling Klimaatactief gestart met een totaal budget van 500.000 euro. De doelen van de Subsidieregeling Klimaatactief waren vergroten van het waterbewustzijn, versterken van groen- en waterstructuur in bebouwd gebied met bijvoorbeeld aanleg groene daken en groene schoolpleinen, verminderen hoeveelheid regenwater op de riolering, bevorderen burgerparticipatie, duurzaamheid en sociale cohesie. 


Infographic met informatie over de besteding van de subsidie



In de zomer van 2020 was hetsubsidiepotje van 500.000 euro leeg en is de subsidieregeling tegen het licht gehouden. Zo was een van de doelen het waterbewustzijn te vergroten, maar hoe meet je dat? Je zou bijvoorbeeld af kunnen spreken hoeveel mm's extra waterberging moet zijn behaald of hoeveel hittestress is voorkomen. Nu het subsidiepotje leeg is, is besloten de regeling niet te verlengen, maar anders op te zetten. Doelen worden meer SMART gemaakt, dus hoeveel extra waterberging is er behaald, hoeveel meer mensen zijn bereikt? Het subsidiëren van regentonnen is heel sympathiek en belangrijk voor het vergroten van waterbewustzijn, maar is dat het meest effectief voor klimaatadaptatie? Kunnen niet beter grotere oppervlakten zoals groene schoolpleinen en waterpleinen worden aangelegd? 




Er zijn maximaal 410 (particuliere) initiatieven waaraan subsidie is verleend. Bij veel initiatieven zijn meerdere mensen betrokken. Het betreffen namelijk huishoudens, scholen, stichtingen en verenigingen. Ook naar de spreiding van het verdeelde geld is gekeken, zo bleek dat veel subsidie is aangevraagd vanuit Culemborg, Geldermalsen en Papendrecht. En dat de subsidie is verleend in licht tot matig versteende wijken en niet in de meest versteende wijken. Die wijken zijn herkenbaar op kaarten, waar ze zwart zijn gekleurd. Ook zijn veel subsidie verstrekt in groene wijken in regio Arnhem en Nijmegen. Naast de subsidie die is verleend zijn ook andere acties opgezet zoals het uitdelen van zesduizend flyers en tienduizend bloemzaadzakjes die zijn uitgedeeld bij Gardenista, Markt in Papendrecht en de Bloesemtocht. Deze materialen zijn ook gedeeld met verschillende gemeenten zoals Tiel, Papendrecht en Nijmegen.