hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, October 31, 2018

Voortdurend waterbezwaar in Meeuwen

Het gemeentehuis van de gemeente Meeuwen


In het verslag van het bezoek van de commissaris Van Voorst tot Voorst aan Meeuwen las ik nog een interessante passage over het waterbeheer van een eeuw geleden in de gemeente Meeuwen. 


Er wordt ten gevolge van den Bergsche Maas nog voortdurend waterbezwaar ondervonden. Er zijn nl. tegenstrijdige belangen: dezerzijds wenscht men dat aan de Peereboomsluis het water wordt afgemalen tot –0,39 A.P. Te Dussen vraagt men waterverversching; daarvoor wordt het water gedurende twee vloeigetijden achter elkaar ingelaten, maar dan komt het water tot –0,21 A.P. Met dat meerdere water 0,18 M blijft men dan in Meeuwen bezwaard. Er zijn thans plannen in studie, om ergens onder Wijk eene inlaatsluis te bouwen, en dat water langs de Biesheuvel enz. naar Dussen te leiden. Zou dat plan kunnen worden uitgevoerd, dan was men voorgoed geholpen; want dan kreeg Dussen versch water onafhankelijk van het stoomgemaal aan de Peereboomsluis, en kon dat gemaal de gronden, die thans met water bezwaard zijn, droog malen.

Tuesday, October 30, 2018

Meedenktafels in A5H

Het nieuwe watersysteem in A5H

Vanavond werd in de Til in Giessenburg voorlichting gegeven over de veranderingen in het watersysteem in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden, afgekort tot A5H. Heemraad Arie Bassa nam ons mee terug in de tijd, want wat leert de geschiedenis ons over het watersysteem in het gebied. Dat Albrecht van Beieren nog bemoeienis had gehad met het Achterwaterschap was nieuw voor mij. Ook nieuw voor mij was de term 'meedenktafels'. Misschien wel een mooiere term dan burgerparticipatie. Aan de meedenktafels mochten de bezoekers meepraten over de plannen voor de bouw van gemalen bij Groot-Ammers en/of Hardinxveld en andere maatregelen die nodig zijn om te komen tot een nieuw watersysteem. Bij een van de tafels werd de wens geuit voor een vispassage naar de Lek bij Groot-Ammers naar het voorbeeld in Almkerk. De sportvisser die dit had opgeschreven wilde ook vooral de lol van het vissen behouden in de boezem in de poldersloten en in voor- en najaar voldoende water.

De visie op het watersysteem is vastgesteld in de bosatlas van de Alblasserwaard


Tijdens de bijeenkomst werd ook nog eens nadrukkelijk genoemd dat in sommige delen van het gebied in de toekomst het huidige beleid van peil volgt functie weleens kan worden omgekeerd naar functie volgt peil. Het zijn historische tijden voor het waterschap.

De bijeenkomst werd gehouden in de Til in Giessenburg (foto Waterschap Rivierenland)

Monday, October 29, 2018

Meer ruiterpaden in Altena

De menroute door de regio vanaf Sleeuwijk tot aan het Pompveld

Vanmiddag was er een inloopbijeenkomst op het gemeentehuis in Woudrichem over de aanleg van  meer ruiterpaden in de gemeente Werkendam en Woudrichem. Ik werd verrast door de lengte van de paden, omdat ik meende dat het alleen om een pad door de uiterwaarden in Sleeuwijk en Woudrichem ging. Maar de paden bestrijken een uitgebreid gebied van Werkendam tot aan het Pompveld bij Babylonienbroek. In het Pompveld werd al eerder een route aangelegd, de Jannezandroute was het eerste ruiterpad in de regio dat werd aangelegd. Het gaat niet alleen om onverharde paden, maar ook verharde paden zijn opgenomen in de routes. Het gaat om een ruiterpad route en een menroute. 

Bordjes voor het knooppuntensysteem, zoals deze al in de gemeente Deurne zijn geplaatst


Bij de routes worden straks bordjes van het ruiterknooppuntensysteem geplaatst. Vergelijkbaar met het fiets- en wandelknooppuntensysteen. Het initiatief voor het knooppuntensysteem ligt bij RWB. Voor de aanleg van de routes en het plaatsen van de borden kreeg initiatiefnemer ANV Altena Biesbosch een subsidie van het streekfonds. Tijdens de inloopmiddag was veel belangstelling, ik zag vooral veel ruiters.

Saturday, October 27, 2018

Eerste erfgoedfolder voor Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

Kees Vreeken, voorzitter van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. neemt de eerste folder in ontvangst van Hannie Visser-Kieboom, voorzitter van Erfgoed Altena


In het Andries Visserhuis is zaterdagmorgen de eerste museumfolder van Erfgoed Altena en VVV Biesboschlinie uitgereikt aan Kees Vreeken, voorzitter van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.. De uitreiking vond plaats in het kader van de maand van de geschiedenis. 

Op de museumfolder staan kastelen, molens, forten, musea en andere erfgoedpareltjes in de Biesboschlinie. Erfgoed Altena bezocht in de afgelopen twee jaar de drie musea in de regio en andere bezienswaardigheden zoals de noodwoning in Meeuwen, de Kraamkamer in Dussen, de Museumzolder in Wijk en Aalburg, de Oudheidkamer van Grietje Post, de Klompenmaker in Dussen en het Andries Visserhuis in Werkendam. De forten, kasteel Dussen en de molens werden toegevoegd aan de folder om zo een compleet beeld te krijgen van het vele fraaie erfgoed in de streek. Hoewel de folder zeker niet compleet is, biedt ze wel volop mogelijkheden om kennis te maken met het erfgoed van de gemeente Altena. Ze vormt zo een aanzet tot de ontwikkeling van het erfgoedtoerisme in de Biesboschlinie. De folder is ontwikkeld in samenwerking met VVV Biesbosch Linie en wordt binnenkort verspreid over de folderposten.

De overzichtskaart met erfgoed locaties


In november verkent Erfgoed Altena samen met Erfgoed Brabant de mogelijkheden voor het samenstellen van de Canon van Altena. De gemeente Werkendam lanceerde in 2009 de Canon van Werkendam, maar alleen de thema's zijn nog teruggevonden, de teksten zijn spoorloos. Ook de schilderijen die gemaakt werden bij de thema's heeft de gemeente Werkendam weggegeven. 


Friday, October 26, 2018

Niemand zit te wachten op een schrijver in de familie

Wendy van Ooyen interviewde Marieke Rijneveld bij het Woerkums Literair Cafe


Moet je je verantwoorden voor je familie als je schrijver bent? Die vraag kreeg Marieke Rijneveld voorgelegd tijdens het Woerkums Literair Café. Een vraag waar ze maar moeilijk een antwoord op wist te vinden. "Niemand zit te wachten op een schrijver in de familie. Maar je kunt geen schrijver zijn zonder je eigen leven daarbij te betrekken".  Maar zo zei ze ook, dit is mijn beroep, dit maakt mij gelukkig'. In haar debuutroman 'de avond is ongemak' schrijft ze over haar ouders en haar jeugd. Ze adviseerde hen om het boek over een tijdje pas te lezen, als de roman minder in beeld is. Inspiratie voor het schrijven vindt Marieke in de natuur, maar ook in de schrijver Jan Wolkers. 'Terug naar Oegstgeest' las ze toen ze pas op kamers woonde. Recent verbleef ze nog korte tijd in het tuinhuisje van Jan Wolkers op Amstelglorie; een huisje zonder internet en TV. Ze was er in de nacht bang geweest en had in haar verbeelding Jan Wolkers om het huisje horen rennen. "Ik voelde me wel een beetje Wolkers". 

In de pauze signeerde Marieke haar boek voor het publiek

In januari komt haar tweede dichtbundel 'Fantoommerrie' uit, het eerste exemplaar reikt ze uit aan Anna Enquist. Haar eerste bundel 'Kalfsvlies' was een groot succes, ze schreef deze terwijl ze ook aan haar eerste roman werkte. Ze had zes jaar nodig om die roman te voltooien, maar schreef tussendoor wel poëzie. En zo ontstond het idee samen met haar uitgever om eerst poëzie te publiceren. Na haar tweede poëziebundel gaat ze haar tweede roman schrijven, misschien wel over Zeeland. En vanuit het perspectief van een jongen. 

Haar debuutroman wordt inmiddels in diverse talen vertaald en ook wordt een film van het boek gemaakt. 




Thursday, October 25, 2018

Bewoners en bestuur vormen samen de waterschapsdemocratie


Uitzicht vanuit het kantoor van Hoogheemraadschap op de Maas in Rotterdam


Vandaag was de 37e bijeenkomst van het netwerk de Waterlelie van de vrouwelijke waterschapsbestuurder bij Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard in Rotterdam. Zij hadden Jeroen Haan uitgenodigd om over burgerparticipatie te vertellen. Over democratie in de polder en wie het nu voor het zeggen heeft. En wat een boeiende spreker; hij hield ons voor dat de waterschapsdemocratie uit twee benen bestaat. De besturen van de waterschappen zijn het ene been, zij zijn de representatieve democratie met de democratische legitimatie, die besluiten moet nemen over bijvoorbeeld het peilbeheer. Het andere been is de participatieve democratie met initiatieven van onderop en het bieden van maatwerk in vooral lichte netwerken met regelvrije ruimte. Burgerparticipatie is dus uitermate belangrijk, alle overheden zijn er volop mee bezig, laat ze vooral luisteren naar de gebiedskennis die er al is. En die twee benen van de representatieve en participatieve democratie moeten natuurlijk wel een beetje gelijkwaardig zijn. Juist met die tweebenige democratie sta je stevig in de maatschappij. 

De tweebenige waterschapsdemocratie

Maar alle belangen moeten in beeld gebracht worden en het moet duidelijk zijn waar de besluiten worden genomen. En bij het nemen van bijvoorbeeld een peilbesluit moeten uiteraard alle belangen worden meegewogen; van de landbouw, maar ook van de natuur, recreatie, economie. En hoe lang kunnen we dan volhouden dat we alleen een functionele democratie zijn en laten we de omgevingsvisies over aan de algemene democratie; juist in kantelgebieden waar vragen gesteld worden over de duurzame toekomst van de landbouw. Moeten we dan als waterschappen niet opschuiven naar de voorkant van de ruimtelijke ordening in tijden van klimaatverandering? Kunnen we volhouden dat we er niet over gaan of hebben we er wel een mening over?  Als we als functionele democratie willen overleven moeten we ons verbinden met deze hedendaagse (klimaat) vraagstukken. Blijven we dan volhouden dat we alleen gaan voor onze kerntaak (zo goedkoop mogelijk) of kiezen we voor een bredere taakopvatting?

Plafond van de kamer van de dijkgraaf in het kantoor van Schieland Krimpenerwaard


Voor de leden van de waterschapsbestuurders had Jeroen Haan ook nog goede adviezen. Zoals om naast de kaderstellende en controlerende rol vooral werk te maken van de volksvertegenwoordigende rol. Wees zichtbaar en aanspreekbaar, ga meer naar buiten, Ga de belangen horen, geef ruim baan aan de initiatieven en zoek naar de energie in de maatschappij. Zelfs weerstand bij plannen moet je koesteren. "Weerstand is betrokkenheid omsloten door prikkeldraad. Haal het prikkeldraad weg en kijk wat er onder zit. Niemand is zomaar ergens voor of tegen. Wees volksvertegenwoordiger voor het hele volk. Zorg dat je met de poten in de klei blijft staan. Wees nieuwsgierig naar wat de ander te zeggen heeft. Toon empathie". 

Tuesday, October 23, 2018

Limietpalen bij Fort Bakkerskil

De twee palen op de dijk bij Fort Bakkerskil



Ik ben waarschijnlijk al honderden, misschien wel duizend keer langs Fort Bakkerskil gefietst, maar had nog nooit de betonnen palen ontdekt. Zouden het limietpalen zijn die bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen? Maar de palen van het Ministerie van Oorlog hadden toch een O met een nummer? Bij Fort Altena ligt nog zo'n paal bij de parkeerplaats. Wie kan meer vertellen over de limietpalen?

De paal op het parkeerterrein van Fort Altena

Monday, October 22, 2018

De brieven van Toontje Sprenger

Toontje Sprenger was het eerste vrouwelijke raadslid in Altena


In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen schrijft Toontje Sprenger de komende weken voor Vrouw en Altena brieven naar vrouwen op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Haar eerste brief schrijft Toontje Sprenger aan wethouder en lijsttrekker van Progressief Altena Paula Jorritsma. Zo wil ze aandacht vragen voor meer vrouwen in de politiek en 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019, maar ook alle lezers meenemen in het levensverhaal van deze bijzondere vrouw. Toontje Sprenger (1872-1947) runde samen met een zus en broer een goedlopend café annex veerhuis bij het veer Sleeuwijk-Gorinchem; ooit onderdeel van de route Napoleon. Met het veer stak in 1811 de gemalin van Napoleon, keizerin Marie Louise over.

Grafsteen van Toontje Sprenger op de begraafplaats aan het Kerkeinde te Sleeuwijk

Toontje Sprenger was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente De Werken c.a. Ze bleef niet lang raadslid; in 1941 werden de gemeenteraden ontbonden door de Duitse bezetter. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerde ze niet terug als raadslid. Het levensverhaal van Toontje Sprenger inspireerde Hannie Visser-Kieboom tot het jaarlijks uitreiken van de Toontje Sprengerpluim voor een vrouw die zich heeft ingezet voor meer vrouwen in politiek en bestuur. In 2018 werd deze voor de tiende keer uitgereikt aan minister Carola Schouten.

Sunday, October 21, 2018

Een kleurrijk raam in Rijswijk

Het gebrandschildede raam (foto Lisette Kant)

Deze week vierde de Gereformeerde kerk Giessen-Rijswijk dat ze veertig jaar geleden haar intrek nam in de kerk aan de Rijswijksesteeg. Het pand was in de jaren zestig gebouwd als gemeentehuis. Eerst voor de gemeente Rijswijk en toen zij in 1973 opging in de gemeente Woudrichem bleef het nog vijf jaar gemeentehuis voor die grotere gemeente. In 1978 was het nieuwe gemeentehuis in Woudrichem gereed en kon de Gereformeerde kerk haar intrek nemen in het pand. De kerk kreeg de naam 'de Wijnstok en de Rank'. Juist dit weekend vierden zij op feestelijke wijze dat ze al veertig jaar van de kerk gebruik maken. Een fraai element in het pand is het gebrandschilderde raam in de kerkzaal. Hoewel je zou kunnen denken dat het een bruidspaar voorstelt - passend bij de burgerlijke huwelijken die op het gemeentehuis werden gesloten - is het pas geplaatst op 6 oktober 1978 bij de inwijding van het pand als kerk. Op de site van de kerk staat uitleg over de symboliek van het raam, geschreven door Gillis Vingerling. 

De kerk was vroeger het gemeentehuis van Rijswijk


Saturday, October 20, 2018

Knielen voor een paddestoel

Een inktzwam
Als je in de natuur fotografeert moet je gewoon eens door de knieën gaan. Zomaar een tip van natuurfotograaf Marco de Paauw. En een mooie tip, die we direct konden uitproberen tijdens een wandeling op de Deeneplaat met de Vereniging Vrienden van het Biesbosch Museumeiland.

Even vergeten hoe deze paddestoelen heten

Friday, October 19, 2018

Vrouw en Altena aan tafel bij Mona Keijzer


Staatssecretaris Mona Keijzer was op bezoek bij Werkina Werkendam

Vanmiddag was staatssecretaris Mona Keijzer op bezoek bij Werkina Werkendam, het bedrijf van Teo van Maastricht aan de Biesboschhaven. Het werkbezoek begon met een presentatie van WMI door Karin Struijk en het bedrijf Werkina Werkendam BV. Daarna schoven vertegenwoordigers van familiebedrijven en het MKB aan tafel. Als laatste mocht Vrouw en Altena aan tafel met de staatssecretaris; uitgenodigd waren Fientje Bax, Margret van Wijk, Gerla van Breugel, Danielle Pruijssen, Mieke van den Heuvel, Anne-Jose Haaksema en Marina Zwaan. 

Fientje Bax (midden) overhandigde Mona Keijzer de glossy Vrouw en Altena

Fientje Bax overhandigde de staatssecretaris de glossy van Vrouw en Altena en vertelde samen met Marina Zwaan over de verhalen die ze hadden gemaakt voor het magazine. Onbekende verhalen van de vrouwen en daarom goed om door te geven om zo te laten zien dat vrouwen gezien en gehoord mogen worden. Marina Zwaan vertelde nog over het project van 't Willem; daar zijn kinderen van de basisschool al welkom om ze zo kennis te laten maken met techniek en het bedrijfsleven. Mieke van den Heuvel vertelde over haar kaasboerderij de Lange Hoeve in Genderen. Zij liet weten dat agrariers vooral eerlijke prijzen willen en dat de sector voor grote uitdagingen staat zoals milieu- en diervriendelijk produceren, Ook stipte ze het belang van export aan. Mona Keijzer zelf daagde de regio uit om ook werk te maken van recreatie/toerisme. 

Mona Keijzer in gesprek met ondernemers uit Altena

Thursday, October 18, 2018

Luctor et Emergo voor Klaas Otterkop

Gerrit Visser met de penning die hij kreeg van koningin Juliana

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk wordt op 6 november een herdenking gehouden van het sluiten van het dijkgat Ouwerkerk in 1953. Na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 duurde het bijna een negen maanden alvorens het laatste dijkgat werd gedicht. Niet met een reguliere dijk, maar met vier Phoenix caissons. Wie deze manier van dijken maken had bedacht, het zouden zomaar Werkendammer rijswerkers geweest kunnen zijn. Zij hadden al eerder een staaltje van hun vakmanschap laten zien tijdens het dichten van de dijken in Walcheren na de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt heroïsch beschreven in het boek 'Het verjaagde water' van A. den Doolaard. Een prachtig boek, dat iedere Werkendammer (en waterschapper!) een keer gelezen moet hebben. 

De erepenning voor het dichten van het dijkgat bij Ouwerkerk

De Werkendamse zinkbaas wordt in het boek Klaas Otterkop genoemd, maar was in werkelijkheid Gerrit Visser (1886-1963). Hij was ook bij het dichten van het dijkgat op 6 november 1953 en kreeg uit handen van Koningin Juliana een herdenkingspenning uitgereikt. De penning is nu in het bezit van zijn kleindochter Greet Visser. 

De penning is nu in het bezit van Greet Visser



Wednesday, October 17, 2018

Een mooiere Molenkade in Groot-Ammers

Het dempen van de oude watergang gebeurt in fasen


Het werk aan de Molenkade in Groot-Ammers is het eerste in de aanpak van de regionale keringen in de Alblasserwaard. Vele kilometers keringen in het gebied voldoen niet aan de veiligheidsnormen. Gekozen is de kades in fasen aan te pakken. Woensdagmiddag werd op het bouwterrein door projectleider Huub Verlouw van Waterschap Rivierenland uitleg gegeven over het werk. De nieuwe watergang is gegraven en de oude wordt in fases gedempt. Ook het werk aan de waterleiding van Oasen is bijna afgerond. 


Ook een passerende kanovaarder liet zich informeren over de aanpak van het werk

Omwonenden en andere belangstellenden die uitleg kregen over het project in uitvoering

Bij de molen zijn de contouren van de omlegging van het fietspad met nieuwe brug al goed te zien

De kade zelf met het fietspad wordt vanaf volgend voorjaar opgehoogd. Om te voorkomen dat fietsers de route een jaar lang niet meer kunnen gebruiken, wordt een tijdelijk fietspad aangelegd. Met de aanpak van de kade wordt tegelijkertijd het fietspad bij de vier molens op de Molenkade verlegd, zodat fietsers niet meer dicht langs de wieken van de molens hoeven te fietsen. Mooi om te zien dat zo tijdens het werk van ons waterschap ook kansen voor recreatie worden benut om inwoners blijvend te laten genieten van de polders in de Alblasserwaard. De excursie naar de Molenkade vormt onderdeel van de Week van ons Water.  

In de oude watergang werden eeuwenoude eiken gevonden, waarschijnlijk uit de tijd van de Sint Elisabethsvloed van 1421

Monday, October 15, 2018

CDA blij met aanpassen belastingvoorstellen

CDA fractie Waterschap Rivierenland

De CDA fractie is blij met het voorstel van de Unie van Waterschappen om te komen tot een aanpassing van de belastingvoorstellen. Vooral het Gebiedsmodel stuitte op veel bezwaren. Eerder in de commissie Middelen stemde het CDA al tegen dit model, omdat het niet transparant is en moeilijk uit te leggen aan onze kiezers. Vrijdag 12 oktober was de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen en is na een stevige discussie besloten te komen tot aanpassing van het voorstel. De Unie komt voor 22 oktober met een aangepast voorstel, zowel op inhoud als op proces. Dat voorstel wordt opnieuw aan de 21 waterschappen voorgelegd. Een nieuwe (bestuurlijke) commissie  gaat werken aan een nieuw Gebiedsmodel. De uiteindelijke besluitvorming wordt zo over de waterschapsverkiezingen van maart 2019 getild. 



Sunday, October 14, 2018

Een eigen griffie voor de waterschappen?

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland


In het artikel ‘Aandacht voor de rol helpt AB waterschappen professionaliseren’  van Arjan Löesink, Evelien van der Kuil en Susan Arts van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde wordt een oproep gedaan tot verdere professionalisering. Het artikel is een vervolg op een eerder artikel over de rol van het AB

In die roep om verdere professionalisering wil ik twee zaken in brengen. Ten eerste de mogelijkheid tot het invoeren van eigen griffie voor het AB van de waterschappen om zo te komen tot professionalisering en een duidelijkere scheiding tussen het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Persoonlijk ben ik daar voorstander van, maar waterschappen kennen een monistisch systeem. Dit in tegenstelling tot gemeenteraden en provinciale staten die wel een dualistisch stelsel kennen. De heemraden zijn immers naast DB leden, ook AB leden. En zouden dan toch ook de mogelijkheid moeten hebben van een eigen griffie gebruik te kunnen maken, zo kan het tegenargument zijn. Behoort een zelfstandige griffie dan wel tot de mogelijkheden? Enkele waterschappen hebben een griffier die het AB begeleidt, maar deze is onderdeel van de concernstaf en heeft geen eigenstandige positie in de organisatie. Het roept de vraag op of een zelfstandige griffie daadwerkelijk alleen mogelijk is binnen een dualistisch systeem of dat we moeten zoeken naar mogelijkheden om wel te komen tot een eigen griffie bij de waterschappen. Achterliggende vraag kan dan zelfs zijn of waterschapsbesturen voor altijd monistisch moeten blijven of toch ook een dualistisch systeem moeten invoeren. Mogelijk kan Douwe Elsinga, de vormgever van het dualistisch systeem in gemeenteraden en provinciale staten daar zijn licht over laten schijnen. Maar ook de Unie van Waterschappen kan zich hierover uitspreken. 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland



Tweede dat ik in wil brengen in de discussie is de professionalisering van de individuele AB leden. Is dit een verantwoordelijkheid van de waterschappen, van de (politieke) partijen of van de AB leden zelf? Om als voorbeeld te noemen, de nieuwe omgevingswet. Alle medewerkers van de waterschappen die daarmee te maken krijgen worden geschoold door de eigen organisatie over de veranderingen die dat met zich meebrengt. Moeten de AB leden daarin dan niet meegenomen worden? Binnen Waterschap Rivierenland worden de mogelijkheden tot scholing in elk geval niet aangeboden. Maar mogelijk wel bij andere waterschappen? Terwijl je bijvoorbeeld bij andere bestuursgremia, zoals bijvoorbeeld de woningcorporaties, zelfs een plicht hebt je regelmatig te laten scholen. Zouden we dat ook bij de waterschappen moeten invoeren? Ik ben benieuwd naar reacties van andere waterschappers.


Saturday, October 13, 2018

CDA Rivierenland pleit voor permanente burgerparticipatie

De bijeenkomst werd gehouden in Oud Vuren

Tijdens de bijeenkomst ‘Burgerparticipatie in de praktijk’ ging de CDA fractie Waterschap Rivierenland zaterdag in Oud Vuren in gesprek met enkele vertegenwoordigers van de klankbordgroepen, die zijn betrokken bij de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg. 

Links op de foto Willy Raaymakers


Lea Ekelmans, lid van de klankbordgroep Vuren namens de LTO en Willy Raaymakers van de klankbordgroep Herwijnen en betrokken bij de stichting Peilschaalhuisje Herwijnen vertelden over hun ervaringen met burgerparticipatie bij de planvorming. Beiden lieten weten blij te zijn dat ze als bewoners zo betrokken worden bij de ensembles en klankbordgroep en zo mee konden denken over de dijkversterking. En dat in het Voorkeursalternatief slechts enkele woningen gesloopt hoeven te worden. Wel vroegen ze aandacht voor de communicatie tussen Waterschap Rivierenland, ensembles met de bewoners en de klankbordgroepen. Ook willen ze betrokken blijven nadat het plan definitief is vastgesteld. “We missen nu het spoorboekje over het verdere verloop van de dijkversterking. Duidelijkheid en transparantie zijn heel belangrijk, het gaat over mensen en hun eigen woonomgeving”, zo stelde Willy Raaymakers.

Lea Ekelmans uit Vuren is lid van de klankbordgroep Vuren namens de LTO


De CDA fractie van Waterschap Rivierenland hecht grote waarde aan burgerparticipatie bij dijkversterking, maar ook bij andere wateropgaven. Ze pleit dan ook voor permanente burgerparticipatie en het betrekken van de inwoners bij oplossingen, zij hebben de kennis van het gebied. Het ophalen van die kennis van inwoners leidt tot duurzamere oplossingen en zorgt voor draagvlak bij ingrijpende trajecten zoals een dijkversterking. Ter afsluiting van de bijeenkomst werd onder leiding van wethouder Ed van Sambeek een bezoek gebracht aan het buitendijkse Buko terrein. 

Friday, October 12, 2018

Toontje Sprenger pluim vergeefse moeite?

Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in Altena


Terwijl mijn zus Dorothe in de bibliotheek van Rotterdam de bijeenkomst bijwoonde over meer vrouwen in de politiek, telde ik zuchtend het aantal vrouwen op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november. Van de 209 kandidaten zijn 45 vrouw; een schamele 21 procent. Het aantal vrouwen lijkt maar niet te stijgen in de gemeentepolitiek. Omdat sprake is van herindelingsverkiezingen is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal verkiesbare vrouwen, omdat het aantal te behalen zetels nu een onzekere factor is. We hebben in elk geval wel twee vrouwelijke lijsttrekkers; Paula Jorritsma van Progressief Altena en Pauline van den Tol van Burgerstem Altena. Deze laatste partij heeft procentueel gezien het hoogste aantal vrouwen op de lijst; om precies te zijn vijftig procent. Progressief Altena heeft tien vrouwen op de lijst en in totaal 37 kandidaten; een percentage van 27 procent. Bij de VVD bestaat een kwart van de kandidaten uit een vrouw. ChristenUnie heeft 23 procent vrouwen en het CDA 17 procent en Altena Lokaal 20 procent. SGP spant de kroon, zij heeft geen enkele vrouw op haar lijst staan. Conclusie van dit relaas, ook na tien Toontje Sprenger pluimen stijgt het aandeel vrouwen in de politiek nauwelijks. 

De Toontje Sprengerpluim wordt jaarlijks uitgereikt. 



Wednesday, October 10, 2018

Samen naar een duurzaam Altena

De zes lijsttrekkers met elkaar in debat over duurzaamheid


Het was een mooi debat over duurzaamheid op het Altena College. Altenatuur had juist op de Dag van de Duurzaamheid de politieke partijen uitgenodigd hun visie op duurzaamheid te geven. Maar het debat begon met leerlingen van het Altena College; en daar konden de politieke partijen nog wel wat van leren. Al was het maar dat de meiden beduidend beter scoorden in het debat; maar waarom zien we bij de politieke partijen dan zo weinig vrouwen terug?

Maar Altenatuur nodigde ook bedrijven uit. Henk Schouten van Schouten Europe lanceerde het idee voor de Pilot Landgoed Kraaiveld; een centrum van educatie, innovatie en fascinatie. Geef leerlingen en studenten les over dierlijk versus plantaardig eiwit; laat ze onderzoek doen naar de verschillen en laat ze lesmateriaal ontwikkelen. Een platform van bedrijven moet zorgen voor innovatie. En voor de fascinatie kunnen bezoekers.n op Hoeve Kraaiveld komen proeven. Om de Pilot te starten zouden gemeenten kunnen meebetalen aan de educatie, de benodigde vergunningen kunnen verstrekken en tot slot zorgen voor bewegwijzering naar Hoeve Kraaiveld. Een mooi plan, jammer dat het in het debat zelf niet meer terug kwam. Overigens liet Henk Schouten zien dat in de regio al sojabonen worden geteeld, die weer worden verwerkt in vleesvervangende producten van zijn bedrijf. 

Hennie Roorda was gespreksleider tijdens het debat

Gespreksleider van het debat met de politieke partijen was Hennie Roorda, heemraad bij Waterschap Rivierenland. Zij vroeg enkele mensen in het publiek wat ze zouden doen als ze wethouder zouden worden van de nieuwe gemeente Altena. Frank Manders (in 80 dagen om de wereld!) gaat bij alle aanbestedingen duurzaamheid als basis nemen. Ernst-Jan van Haaften (Brabants Landschap) kiest voor duurzaam landgebruik en stelt voor dat alle grond die de gemeente verpacht louter gebruikt mag worden voor biologische landbouw of bijvoorbeeld bloeiende akkerranden. Ariaan Straver (ZLTO) vroeg aandacht voor duurzaam waterbeheer, waarbij het water zoveel mogelijk in de dorpen wordt opgevangen en niet direct naar het buitengebied wordt afgevoerd.


Tuesday, October 09, 2018

Op bezoek bij Waterschap Scheldestromen

Het bestuur is morgen te gast bij Waterschap Scheldestromen


Morgen zijn we als bestuur van waterschap Rivierenland te gast bij het Zeeuwse waterschap Scheldestromen in Breskens. Na de lunch bij Loods Tien gaan we per solex langs diverse interessante waterschapsprojecten richting Cadzand-bad, waar een toelichting volgt over het nieuwbouwproject De Blanke Top – The Residences, de Duinboulevard en de nieuwe jachthaven Cadzand-bad. Na een tussenstop bij hotel Noordzee rijden we terug naar Breskens.  De excursie wordt afgesloten met een diner bij Strandpaviljoen Puur te Groede. Dit jaar dus geen overnachting tijdens onze jaarlijks bezoek aan een collega waterschap. 

Monday, October 08, 2018

Innovatie in de maritieme delta met elektrische veerpont

Het ontwerp van CoCo Yachts van de elektrische veerpont; deze vaart op en neer en hoeft niet te keren, zo wordt brandstof bespaard. 

Als het aan Riveer ligt, gaat volgend jaar de eerste elektrische veerpont ter wereld in ons rivierengebied varen. Eerder stelde de gemeente Gorinchem al 4,2 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van twee elektrische veerponten naar een ontwerp van CoCo Yachts in Gorinchem. De aanbesteding is inmiddels gestart, maar voor de 4,2 miljoen euro gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Riveer zoekt dan ook nog naar extra geld bij de provincies Brabant en Zuid-Holland. Bedrijfsleider Johan Hania ziet het al helemaal voor zich dat Riveer als eerste de veren in gebruik gaat nemen. Een geweldige promotie voor de maritieme Delta rond Gorinchem en Werkendam. Ondanks de torenhoge ambities van de provincie Brabant voor innovatie, duurzaamheid en ontwikkeling vrijetijdseconomie heeft ze nog geen bijdrage toegezegd. 


Sunday, October 07, 2018

RK kerk Jozef Werkman is verkocht

In de tuin van de kerk staat inmiddels het bord verkocht

Op 19 augustus schreef ik dat de rk kerk Jozef Werkman in Sleeuwijk te koop stond.  En toen ik er vorige week langs reed stond het bord verkocht bij de kerk. Wie zou de kerk gekocht hebben? En wat zou er met het pand gaan gebeuren? Op de site van de makelaar stond alleen nog maar dat een bod was gedaan op de kerk. Volgens het parochieplan van de Sint Elisabethparochie zou ook de kerk in Dussen worden verkocht. Of de kerk al daadwerkelijk te koop staat kon ik online niet terugvinden. 



Saturday, October 06, 2018

Henk Driessen CDA lijsttrekker voor Waterschap Rivierenland

Henk Driessen tijdens de CDA ledenvergadering in Marienwaardt


Henk Driessen is vandaag tijdens de ledenvergadering van CDA Gelderland gekozen tot lijsttrekker voor Waterschap Rivierenland. Henk Driessen is 60 jaar en woont in Tiel. Hij is al langere tijd actief voor het CDA en was acht jaar wethouder in Tiel. Daarvoor 12 jaar fractievoorzitter in de gemeenteraad. Ook was hij acht jaar lid van het bestuur van de bestuurdersvereniging Gelderland geweest. Naast enkele andere bestuurlijke functies is hij thans voorzitter van CDA afdeling Tiel. Voor zijn wethouderschap was hij werkzaam in de zorg als o.a. directeur Regionale Ambulancedienst en manager van een zorginstelling. "Het waterschap heeft mijn bijzondere interesse gekregen door de hoogwaterproblematiek in het verleden en enkele 'water'-projecten tijdens mijn wethouderschap. Ik heb er zin in om, namens het CDA, mij in te gaan zetten in het bestuur van Waterschap Rivierenland", zo liet Henk weten tijdens de CDA ledenvergadering.

Friday, October 05, 2018

Burgerparticipatie in de praktijk


De Waaldijk bij Vuren


Onze CDA fractie van Waterschap Rivierenland houdt zaterdag 13 oktober van 10.00 uur tot 12.30 uur een bijeenkomst in het restaurant Oud Vuren.  Het thema is 'Burgerparticipatie in de praktijk'. De fractie gaat graag in gesprek met CDA afdelingen en omwonenden in Rivierenland over burgerparticipatie in de praktijk. De CDA fractie Waterschap Rivierenland hecht veel waarde aan burgerparticipatie bij ingrijpende projecten zoals de dijkversterking van Gorinchem-Waardenburg. Burgerparticipatie is als speerpunt opgenomen in het bestuursakkoord ‘Veilig en Vernieuwend’. Graag horen we van omwonenden hoe dit in de praktijk wordt gebracht om daaruit lessen te trekken voor de toekomst. Tijdens de bijeenkomst wordt de film 'Leven aan de dijk' van Waterschap Rivierenland getoond. Ook komen enkele dijkbewoners aan het woord om te vertellen over hun ervaringen over inspraak bij de plannen rond de dijkversterking. 







Thursday, October 04, 2018

Eindelijk start renovatie bruggetje Jannezand


De Jaanezand brug met brugwachterswoning van de hand van de Hankse kunstschilder Ad Dubbeldam 
  
Wethouder Matthijs van Oosten geeft maandag 8 oktober om 14.00 uur het startsein voor de ontmanteling van het bruggetje Jannezand in Hank. Het bruggetje, dat vele jaren de enige verbinding was tussen Hank en de Oostwaard-polder, wordt zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. Nadat het bruggetje grotendeels is verwijderd, vindt een bodemonderzoek plaats naar mogelijke blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder werd gedacht dat dit onderzoek tot een diepte van 12-15 meter moest plaatsvinden, maar nu is gebleken dat een bodemonderzoek tot 2 meter diepte voldoende is. Volgens planning zijn de werkzaamheden medio 2019 afgerond. 

Een bezoek van het Werkendamse college aan het bruggetje in november 2009



Al meer dan tien jaar geleden schreef ik over het vermolmde bruggetje. En helaas is de bijbehorende brugwachterswoning al in 2011 gesloopt, ooit waren daar plannen voor een pannenkoekenrestaurant door Ron van Dinteren. Maar of dat er ooit komt? Overigens is het bruggetje recent beklad met graffti.