hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 31, 2008

Sfeer proeven


Een deel van het dagelijks bestuur van het Waterschap met in het midden Gerard van Herwaarden, links van hem Teus Kool en meest rechts dijkgraaf Gerrit Kok.

Om vast eens wat sfeer te proeven, bezocht ik vanmiddag de vergadering van het Waterschapsbestuur. Uiteraard heb ik weleens vergaderingen bijgewoond toen Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch nog bestond, maar in Tiel was ik nog niet eerder bij een bestuursvergadering geweest. Het was eigenlijk heel vertrouwd, veel termen uit mijn periode als raadslid kwamen voorbij zoals Kaderrichtlijn Water, Nationaal bestuursakkoord water, Ruimte voor de Rivier, gemeentelijke waterplannen en meer. En net als in Werkendam in het verleden nog weleens gebeurde, ook hier haperde regelmatig de microfoons. Één ding miste ik wel, even napraten en een borrel na afloop.

Thursday, October 30, 2008

Woudrichems waterfront




Tijdens de discussieavond MAAS spraken plannenmakers en bewoners van Woudrichem over de nieuwe bestemming van het buitendijkse terrein langs de Afgedamde Maas. In de jaren vijftig zijn er bedrijven gevestigd zoals Fort Bouw en De Klerk Werkendam. Fort Bouw is inmiddels verhuisd, De Klerk doet dat mogelijk eveneens. En wat doe je dan met dat terrein? En wat mag er van Rijkswaterstaat in het kader van Ruimte voor de Rivier? Woudrichem had al eens het projectbureau Belvedere in de arm genomen voor de mogelijkheden. Donderdagavond werd er een plan gepresenteerd om er 200 woningen buitendijks te bouwen, nog een idee was om het bedrijventerrein te behouden voor startende ondernemers. De derde optie om wel te bouwen, maar met een uitgekiend concept. De aanwezigen hadden duidelijk de voorkeur voor die laatste optie. Wel werd nog eens nadrukkelijk gesproken om aan te sluiten bij de plannen van Munnikenland aan de overzijde van Woudrichem. Bestuurders van Waterschap Rivierenland, Zaltbommel en Provincie Gelderland spraken recent hun voorkeur uit voor de toekomstige inrichting van het Munnikenland. Aanleiding zijn de geplande Ruimte voor de Riviermaatregelen in dit gebied. Na uitvoering dragen ze bij aan de bescherming van het rivierengebied tegen overstromingen.

Wednesday, October 29, 2008

IJssels veegt eigen straatje schoon


Burgemeester IJssels van Gorinchem weigert verkiezingsborden voor de Waterschapsverkiezingen te plaatsen. De kosten van plaatsing zijn iets meer dan 2000 euro, zo vertelt hij Stad Gorinchem. En het Waterschap wil niet meer betalen dan 750 euro. "Bij andere verkiezingen wordt ook gewoon de rekening betaald", zo stelt hij. Dat met het plaatsen van verkiezingsborden mogelijk de opkomst wordt vergroot die in stedelijke gebieden toch al achterblijft ten opzichte van het platteland, komt kennelijk niet bij hem op. Meer invloed op waterbeleid in stedelijk gebied is kennelijk evenmin van belang. Hij veegt zijn eigen straatje schoon, wat andere overheden doen interesseert hem blijkbaar weinig. De gemeente Werkendam heeft gelukkig wel borden geplaatst en krijgt daar van het Waterschap 500 euro voor. "Ze waren in no time gezet", zo vertelt een gemeente-ambtenaar. Diezelfde ambtenaar vertelt tevens dat bij provinciale, landelijke of Europese verkiezingen er echt geen rekening gestuurd wordt naar Den Bosch, Den Haag of Brussel, dit wordt gewoon bekostigd uit het gemeentebudget. Misschien moet IJssels daar in zijn eigen gemeentehuis nog maar eens navraag naar doen.

Tuesday, October 28, 2008

Kunnen de Waterschapslasten omlaag?


Maandagochtend had ik samen met CDA collega Nel Vink-Anker een interview met een journalist van de Gelderlander. Ook schoven de PvdA dames Cathrijn Haubrich uit Deil en Marlies Hulsentop uit Nijmegen aan. Het werd een pittig interview. Één van de vragen ging over de Waterschapslasten. Maar ook over het dure Waterschapskantoor. De vraag om te kiezen tussen geld voor veiligheid of waterzuivering is natuurlijk niet reëel. Het Waterschap moet beide taken gewoon goed uitvoeren.

Monday, October 27, 2008

Durf jij slootwater te proeven?


In het kader van de Waterschapsverkiezingen van 13 tot en met 25 november nodig ik als CDA kandidaat Waterschapsbestuurder vrouwen (organisaties) uit voor een waterproeverij op Fort Altena op vrijdag 7 november van 15.00-17.00 uur. Één van de taken van het waterschap is het waterbeheer inclusief de waterkwaliteit. Hoe is het gesteld met die kwaliteit, durf jij slootwater te proeven? Naast de waterproeverij wordt er die middag een voorlichtingsfilm over het werk van het Waterschap en een campagne filmpje getoond. Tevens wordt de kennis van het Waterschap getest bij de deelnemers aan de waterproeverij. De middag wordt afgesloten met een rondleiding op fort Altena, Tol 8 te Werkendam, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vrouwen die willen deelnemen zijn van harte welkom, aanmelden kan via hanviskie@cs.com

Sunday, October 26, 2008

Campagne voeren


Omloopkanalen in de Papsluis, eigendom van Waterschap Rivierenland

Kennelijk was ik vergeten hoe hectisch een verkiezingscampagne kan zijn. Vrijdag overleg in Tiel en s' avonds in Giessenburg geweest bij CDA bijeenkomst met Arie Bassa en Bas Baan. Zaterdag nog wat aan de site geknutseld en zo zijn er toch weer de nodige uurtjes in gaan zitten. Nog een maand te gaan en dan wordt de uitslag bekend. Volgens mij wordt het superspannend. Overigens zag ik zaterdag voor de eerste maal in het journaal een item over de Waterschapsverkiezingen.

Saturday, October 25, 2008

ChristenUnie in Waardhuizen


De Alm bij Waardhuizen

Woensdag 29 oktober presenteert de ChristenUnie zich in het Brabantse land en wel in Waardhuizen. Lijstttrekker Jan Buchner schrijft er over op zijn weblog: "Hoe langer ik daar over nadenkt, het meer tot leven komt, mijn jeugd en ons ouderlijk gezin weer naar boven. Ik hoor nog de taal van mijn Opa en vader in mij op klinken. Beide zijn nooit hun Brabants taal gebruik vergeten, zij waren n.l. geboren en getogen aan de Nieuwendijk en Almkerk. In het begin van de dertiger jaren zijn ze vanwege de toenmalig crisis, vandaag zeggen we recessie, naar het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs verhuist. Als ik in die buurt kom, dan denk ik toch terug aan hen". Waar de bijeenkomst wordt gehouden kon ik niet terug vinden op de weblog van de ChristenUnie.

Friday, October 24, 2008

Van nepotisme naar echte democratie




In de Til in Giessenburg sprak Bas Baan vanavond over de reden tot wijzigingen in de Waterschapswet. Meer democratische legitimatie was het belangrijkste argument; van nepotisme naar echte democratie. Straks is het one men, one vote. Ook mag iedereen vanaf 18 jaar straks zijn stem uitbrengen. Tot zo'n tien jaar terug was het nog zo dat bijvoorbeeld mensen met veel land, meer stemmen hadden. Ook het argument van enkele partijen die meedoen dat juist politieke partijen niets te zoeken hebben in het Waterschap werd door Baan tegengesproken. Juist in de nieuwe Waterschapswet is vastgelegd dat de Waterschappen zelfstandige bestuursorganen blijven. Het argument dat door de komst van politieke partijen in de Waterschapsbesturen er straks misschien minder geld naar waterbeheer vloeit en meer naar andere zaken is daarmee van tafel. Bovendien zorgt vertegenwoordiging van politieke partijen in alle bestuurslagen juist voor meer bestuurskracht.

Thursday, October 23, 2008

CDA, let op uw saeck!


Dinsdag werden in Werkendam de verkiezingsborden geplaatst. De CDA posters voor het Waterschap zijn echter nog niet gearriveerd in Werkendam. En zo kan het gebeuren dat er dan ineens oranje posters hangen.Nee, niet van de SGP. Maar van een feestje in uitgaansgelegenheid de Kelder. Morgen hoop ik posters te ontvangen tijdens een campagnebijeenkomst in Tiel. En dan moet er snel geplakt worden, zo groot zijn de borden in Werkendam nu ook weer niet.

Tuesday, October 21, 2008

Samenwerken


Samenwerken is een van de belangrijkste succesfactoren voor een in alle opzichten veilig, gezond en veerkrachtig watersysteem. Samenwerken met andere partijen (bijvoorbeeld gemeenten en provincies) vergroot het draagvlak. In de regio dient actief te worden samengewerkt bij het realiseren van de opgaven die het Nationaal Bestuurs akkoord Water en de Kader Richtlijn Water met zich meebrengen.

Bovenstaand citaat is afkomstig uit het verkiezingsprogramma van de Algemene Waterschapspartij. Zij stelt zich onafhankelijk op en geeft aan dat de politiek zich niet mag bemoeien met de Waterschappen. Maar als gesproken wordt over samenwerking levert het toch juist een extra bestuurskracht op dat diezelfde politieke partijen ook vertegenwoordigd zijn in die andere overheden? Samen sterk! Toch?

Monday, October 20, 2008

Kieskompas in werking


Vanaf vandaag het Kieskompas voor de waterschapsverkiezingen "in de lucht is". Kieskompas is er voor kiezers en stemgerechtigden. Het is een methode om aan de hand van stellingen hun positie te bepalen ten opzichte van de deelnemende partijen. Voor kiezers is het dus een hulpmiddel bij het bepalen van hun stem.

In de afgelopen weken/maanden heeft Kieskompas B.V. een tweetal bijeenkomsten georganiseerd. In de eerste bijeenkomst hebben partijen mogelijke stellingen naar voren gebracht, die zouden kunnen worden gebruikt voor het Kieskompas. De tweede bijeenkomst was met name bedoeld om te bepalen welke positie een partij inneemt ten aanzien van de geselecteerde stellingen. Het resultaat van deze bijeenkomsten, dat vooral een samenspel is geweest van Kieskompas B.V. en de deelnemende partijen, is thans voor iedereen op internet te raadplegen !

http://waterschap.kieskompas.nl


Sunday, October 19, 2008

Watersnood 1953


Het water, vriend en blauwe pracht …
soms vlaag van woede, we zijn ongerust,
onverwacht een noordwester op de kust,
een helse kracht, vijand in de nacht.


Duisternis, rollende golven:

de dijk buigt en breekt door …
mensen en vee gaan teloor,
leven wordt zomaar bedolven.


Het land ademt weer zonder zorgen,
boeren turen en ploegen onvervaard …
iedereen denkt aan morgen.

Gij, kinderen van de nieuwe dageraad:

wandelaars en fietsers onbedorven,
flierefluiters in een zee zonder afbraak.

Piet Hartman

Saturday, October 18, 2008

Op de filmset


Een onverwacht telefoontje net na de middag. Of ik tijd had om vanmiddag al op pad te gaan om enkele filmscenes te draaien voor het campagnefilmpje dat 7 november on line gaat. Het was er inderdaad prachtig weer voor, vanwege alle opklaringen. Toch is het nog opmerkelijk hoe vaak zo'n filmscene wordt verstoord door achtergrond geluiden. Vooral bij het waterschapskantoor in Woudrichem ging het helemaal mis vanwege de vele passerende auto's. Maar ook in Tiel verliep het aanvankelijk niet vlekkeloos. Een vliegtuig dat laag overvloog. En net toen ik de tekst nogmaals wilde inspreken, loeide er ineens een sirene met een oorverdovend kabaal. Maar de scenes zijn gedraaid, nu begint het monteren.

Friday, October 17, 2008

Een lot uit de loterij?


Is een stem op de Algemene Waterschapspartij (AWP) een lot uit de loterij? Of moet je maar afwachten wat voor bestuurder je kiest? Om de naamsbekendheid van de partij te vergroten deelt de partij Staatsloten uit. Het enige dat deelnemers moeten doen is raden hoeveel zetels de partij straks wint bij de Waterschapsverkiezingen. Zouden er nu echt mensen gaan stemmen op de AWP omdat zij Staatsloten uitdeelt? Dat is een wel erg simpele manier van denken over een democratisch grondrecht zoals het uitbrengen van je stem. Betaalbare waterschapslasten is een betere manier om mensen naar de stembus te lokken. Dan ze een worst voor te houden dat ze miljonair kunnen worden bij de AWP.


Thursday, October 16, 2008

Wat doen de Waterschappen?


Kaart van Altenase overlaat

In samenwerking met de Volksuniversiteit in Gorinchem geven medewerkers van Waterschap Rivierenland in vier bijeenkomsten een toelichting op de werkzaamheden van het waterschap.

  • Dinsdag 28 oktober. Op deze avond worden de dijken in het Rivierengebied besproken.
  • Dinsdag 4 november. Op deze avond staan het waterbeheer en de ontstaansgeschiedenis van West-Nederland vanaf de ijstijd tot nu op de agenda. Maar ook de verwachte klimaatontwikkeling komt aan de orde en wat die voor veiligheid en droge voeten betekent.
  • Dinsdag 11 november. Deze avond gaat over het waterschap zelf en over de ruim zeven eeuwen waterschapsgeschiedenis in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Ook de komende waterschapsverkiezingen komen aan de orde.
  • Op zaterdag(ochtend) 15 november wordt als afsluiting van de cursus een bezoek gebracht aan de zuiveringsinstallatie voor rioolwater in Schelluinen.

www5.volksuniversiteit.nl/gorinchem

Wednesday, October 15, 2008

Waterproeverij



Binnenkort ga ik een waterproeverij houden voor alle vrouwen uit de streek. Het leek me wel aardig om daarvoor b.v. slootwater te gebruiken. Of water dat van de waterzuivering in Sleeuwijk en/of Genderen afkomstig is. Helaas ben ik kennelijk te optimistisch, al dat water is niet geschikt voor consumptie. Ik zal dus iets anders moeten verzinnen voor de waterproeverij.



Tuesday, October 14, 2008

Subsidie afkoppelen regenwater verlengd



Gemeenten kunnen een bijdrage van Waterschap Rivierenland krijgen voor het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering. Het riool krijgt dan minder water te verwerken, waardoor overstorten van de riolering minder vaak voorkomen. De subsidieregeling is verlengd tot en met 31 december 2014. Een gemeente komt in aanmerking voor subsidie als het waterschap vooraf heeft ingestemd met de wijze van afkoppelen. Daarnaast moet een gemeente de subsidie aangevraagd hebben, voordat het verhard oppervlak wordt afgekoppeld. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van het af te koppelen terrein en het type terrein.

De regeling en een aanvraagformulier zijn te downloaden, zie hiervoor onze website http://www.waterschaprivierenland.nl/digitaal_loket/waterschapsloket (alfabetisch/Stimuleringsregeling duurzame inrichting waterketen). Voor vragen kunt u terecht bij Maaike Ros, telefoon 0344 - 64 92 31 email m.ros@wsrl.nl.

Monday, October 13, 2008

Gespreide verantwoordelijkheid


Folkert van Kalkeren, Gerrit Noevermans en Machiel Verdoorn

Één van de uitgangspunten van het CDA is gespreide verantwoordelijkheid. Voor het CDA geldt dat ook voor politieke functies. Zo sluit het CDA dubbeling van functies uit. Dus geen mensen die zowel wethouder als Statenlid zijn. Of raadslid en Statenlid. Datzelfde geldt ook voor de Waterschappen. Gekozen is voor mensen die niet al een andere functie in het openbaar bestuur hebben. Niet alle partijen maken die keuze. Zo heeft de ChristenUnie maar liefst drie raadsleden uit de regio op de kieslijst staan. Overigens ook PvdA (Jan Methorst) en VVD (Cees Branderhorst) hebben een raadslid op de kieslijst staan.

Sunday, October 12, 2008

Kort geding Waterschapsverkiezingen op 3 november


De stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet heeft een kort geding aangespannen tegen het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het kort geding dient op maandag 3 november om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. Als de rechter de vordering toewijst, wil de stichting ook de andere waterschappen in kort geding dagvaarden als zij zich niet naar de uitspraak schikken.

De Stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet wil dat het waterschap bij de waterschapsverkiezingen afziet van de huidige briefstemprocedure. Bij de briefstemprocedure wordt het stembiljet door de kiezer ingevuld en in een retourenvelop teruggestuurd naar het waterschap. De stichting is van mening dat het stemgeheim van de kiezer odor de methode van stemmen kan worden geschonden.

Ook vindt de stichting dat geen sprake is van een werkelijk geheime stemming, zoals de Waterschapswet die voorschrijft. Zij baseren dit op het gegeven dat de waterschappen bij het tellen van stemmen gebruik maken van codes op de stembiljetten. De codes zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer. Volgens de stichting kan zo de politieke voorkeur van de deelnemende kiezers bekend worden. Overigens gaat de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet daarbij voorbij aan het feit dat de persoonsgegevens worden ontkoppeld van het stembiljet vóórdat de stem wordt geteld. De gesuggereerde relatie kan daarom in de praktijk niet worden gelegd.

Wij vertrouwen stemcomputers niet beoordeelt de huidige briefstemprocedure als 'onrechtmatig' en heeft de waterschappen in een brief gevraagd om van deze manier van stemmen af te zien. De waterschappen hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van hun briefstemprocedure en zien geen aanleiding de stemprocedure te wijzigen. Door de strenge maatregelen die zijn genomen om het stemgeheim te garanderen, voldoet de briefstemprocedure volledig aan de wettelijke voorschriften van de nieuwe Waterschapswet. Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.


Friday, October 10, 2008

Herkenbaarheid (2)



Met kandidaten uit het gehele gebied van Waterschap Rivierenland gaat het CDA de verkiezingen voor het Waterschap in, het CDA hecht dan ook grote waarde aan de herkenbaarheid van de waterschapsbestuurders. Op de foto ziet u v.l.n.r. Bas Baan uit Hoornaar, Arie Bassa uit Hei- en Boeicoop, Gerard van Herwaarden uit Kerkdriel (thans dagelijks bestuurslid) Richard Matser uit Tiel, Evert Oskam uit Kesteren, Lambert de Wildt uit Overasselt en Rob de Vries uit Arnhem. Allen wijzen hun eigen woonplaats aan op de kaart van het gebied van Waterschap Rivierenland. Samen met nog tien andere kandidaten brengen zij veel bestuurlijke ervaring mee in zowel waterschap als politiek, broodnodig gezien het belang van veilige dijken en betaalbare waterschapslasten.

Wednesday, October 08, 2008

Herkenbaarheid

Ook Hank aan de Biesbosch hoort bij Waterschap Rivierenland

Vandaag een interview gelezen met de Vereniging van Huiseigenaren die eveneens met een lijst deelneemt aan de Waterschapverkiezingen. Op hun lijst staan slechts vier mensen, drie uit Leerdam en één uit Spijk. In het interview vertellen ze twee tot drie zetels te verwachten voor hun lijst. Ik denk echter dat het niet zo eenvoudig zal zijn. Herkenbaarheid van de waterschapbestuurders is uitermate belangrijk, met alleen kandidaten uit Leerdam en omgeving kom je er echt niet. Het Waterschap strekt zich uit van Nijmegen tot Papendrecht. En niet van Leerdam tot Spijk.

Tuesday, October 07, 2008

800 euro per verkiezingsbord


Bij alle verkiezingen plaatst de gemeente Werkendam verkiezingsborden, zodat politieke partijen daar hun verkiezingsposters kunnen plaatsen. Nu de Waterschapverkiezingen voor de eerste maal te maken krijgen met politieke partijen, heeft Waterschap Rivierenland gemeenten in de regio gevraagd om de borden te plaatsen. Vanwege vergunningen bij het zelf plaatsen is gekozen dit aan de gemeenten te vragen. Als vergoeding trekt Waterschap Rivierenland een bedrag van 150 euro per bord uit. Toch doen niet alle gemeenten mee, omdat ze de vergoeding te laag vinden. De gemeente Nijmegen vroeg bijv. een bedrag van 35.000 euro, zo vertelde dijkgraaf Kok. In Nijmegen worden bij andere verkiezingen 44 borden geplaatst. Nijmegen wil dus zo'n 800 euro per bord vangen!

Monday, October 06, 2008

Rivieren in Brabant en Limburg


In de NCRV-serie NL onder water staan deze week de provincies Brabant en Limburg centraal. Bij een overstroming van Nederland denken de meeste mensen aan de kust. Met de stijgende zeespiegel zal dat de plek zijn waar het helemaal misgaat. Maar in werkelijkheid zit het gevaar in de grote rivieren: Rijn, Maas, Waal en Lek. Rivieren uit de hoge gebieden van Europa die met grote kracht naar ons lage landje stromen. Met de veranderingen van het klimaat komen er in de winter meer heftige regenbuien: de regen valt in een keer met bakken uit de hemel, de rivieren moeten dat in korte tijd opvangen. En dat leidt tot problemen. Onder andere bij de Maas en de Dommel zijn de afgelopen jaren enorme overstromingen geweest. Met het oog op de toekomst heeft Den Bosch besloten een groot deel van de omgeving aan te wijzen als nood-overstroomgebied. Helemaal vreemd is dat niet. Al in de 17e eeuw liet Den Bosch het omliggende gebied overstromen om vijanden buiten de deur te houden. Deze aanpassingen worden gecombineerd met natuurontwikkeling. In NL onder water gaan we op stap met de jonge waterschapsecologe Mirja Kits om te horen hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Ook Roermond heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de overstromingen van 1993 en 1995. Hier zijn veel maatregelen genomen om rampen in de toekomst te voorkomen. De zware afsluitbare deuren in de Roer getuigen ervan: Roermond is voorbereid op het ergste. Waterexpert John Tolen vertelt erover en laat zien hoe zwaar de nieuwe afsluitdeuren zijn.

Sunday, October 05, 2008

De Papsluis


Tot veertig heb ik moedig dienst gedaan:
ik heb de beide forten bijgestaan
met water waarvan mijn bestaan
altijd afhankelijk is geweest.

De Fransen sloegen voor mij op de vlucht,
maar Duitsers kwamen door de lucht
en maalden om mijn stromen niet, die
ik stortte uit de Bakkerskil in duizendvoud,
tot ondergang en tot behoud
van 't land. Mijn plicht.

Wat is de reden nog van mijn bestaan?
De waterlinie werkt niet meer,
de vestingwerken van weleer
zijn nog slechts hobbels in de tijd

Ik weet mijn plaats, een onderbreking in de dijk.
Maar daal de trap af en bekijk
mijn kolk, waar 't water bruiste met geweld.
Ik, Papsluis, ben in eer hersteld!

Kees van Gammeren

Saturday, October 04, 2008

Help, de dijk breekt door!


Ben je voorbereid op een dijkdoorbraak? Deze vraag werd voorgelegd aan 1648 mensen in de Noord-Oost polder, Flevoland, Delfland en de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Het blijkt dat deze mensen zich nauwelijks zorgen maken, hun vertrouwen in dijken en keringen is tamelijk groot. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Leven met Water en Stowa door wetenschapper Teun Terpstra van de Universiteit in Twente. Trouw wijdde er in de zaterdagkrant een artikel aan. En stelde terecht de vraag of het voorbereid zijn op een overstroming nu een overheidstaak is of dat mensen zelf die verantwoordelijk moeten nemen en zich moeten voorbereiden.

Friday, October 03, 2008

Een onverwachte ontmoeting


Vandaag ontmoette ik onverwacht Gerard van Herwaarden uit Kerkdriel, dagelijks bestuurslid van Waterschap Rivierenland. Ook hij heeft een plek op de CDA lijst voor de komende Waterschapverkiezingen. De ontmoeting was op Fort Altena, het startpunt van een gezamenlijke raadsexcursie Buitengebied in Altena. Één van de plekken die bezocht werd, was de waterberging aan de Korn bij de Noordeveldsemolen. Midden in de polder ligt ineens een grote waterplas, de aanleg werd gedaan door Waterschap Rivierenland. In de toekomst moet met medewerking van Staatsbosbeheer het nabijgelegen natuurgebied Kornsche Boezem verder uitgebreid worden.

Waar staat het CDA voor?



De verkiezingscampagne voor de Waterschapsverkiezingen komt langzaam op gang. Natuurlijk willen kiezers weten waar het CDA voorstaat. Naast een verkiezingsprogramma voor het gehele gebied van Waterschap Rivierenland, zijn er een aantal regionale aandachtspunten.

In het Land van Heusden en Altena speelt de agrarische sector een grote rol. Agrarische ondernemers beheren en onderhouden dit landschap. Zowel voor de voedselproductie als voor de instandhouding van dit open gebied is de agrarische sector van groot (economisch) belang. Het onderhouden van de watergangen is een belangrijke verantwoordelijkheid van het waterschap.

Initiatieven om blauwe en groene diensten, die bijdragen aan het in standhouden en beheren van het landschap, dient het waterschap positief te benaderen. Dit speelt overigens ook in andere regio's.

Wednesday, October 01, 2008

Kort geding Waterschapsverkiezingen?


De waterschappen hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van hun briefstemprocedure en zien geen aanleiding deze procedure te wijzigen. De stichting “Wij vertrouwen stemcomputer niet” heeft vorige week in een brief aan alle waterschapsbesturen laten weten dat zij grote bezwaren heeft tegen de wijze waarop de gezamenlijke waterschappen van plan zijn hun aanstaande bestuursverkiezingen in te richten. De stichting verzoekt de waterschappen dringend de stemprocedure aan te passen, en kondigt aan dat zij, indien aan dit verzoek geen gehoor wordt gegeven, een kort geding tegen de waterschappen aan zal spannen.

De bezwaren van de stichting “Wij vertrouwen stemcomputer niet” richten zich erop dat het stemgeheim in de gehanteerde briefstemprocedure onvoldoende zou zijn gewaarborgd. De waterschappen wijzen erop dat er strenge maatregelen zijn genomen om het stemgeheim te garanderen. Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.