Sfeer proeven
Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.
http://waterschap.kieskompas.nl
In samenwerking met de Volksuniversiteit in Gorinchem geven medewerkers van Waterschap Rivierenland in vier bijeenkomsten een toelichting op de werkzaamheden van het waterschap.
Gemeenten kunnen een bijdrage van Waterschap Rivierenland krijgen voor het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering. Het riool krijgt dan minder water te verwerken, waardoor overstorten van de riolering minder vaak voorkomen. De subsidieregeling is verlengd tot en met 31 december 2014. Een gemeente komt in aanmerking voor subsidie als het waterschap vooraf heeft ingestemd met de wijze van afkoppelen. Daarnaast moet een gemeente de subsidie aangevraagd hebben, voordat het verhard oppervlak wordt afgekoppeld. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van het af te koppelen terrein en het type terrein.
De regeling en een aanvraagformulier zijn te downloaden, zie hiervoor onze website http://www.waterschaprivierenland.nl/digitaal_loket/waterschapsloket (alfabetisch/Stimuleringsregeling duurzame inrichting waterketen). Voor vragen kunt u terecht bij Maaike Ros, telefoon 0344 - 64 92 31 email m.ros@wsrl.nl.
Ook vindt de stichting dat geen sprake is van een werkelijk geheime stemming, zoals de Waterschapswet die voorschrijft. Zij baseren dit op het gegeven dat de waterschappen bij het tellen van stemmen gebruik maken van codes op de stembiljetten. De codes zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer. Volgens de stichting kan zo de politieke voorkeur van de deelnemende kiezers bekend worden. Overigens gaat de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet daarbij voorbij aan het feit dat de persoonsgegevens worden ontkoppeld van het stembiljet vóórdat de stem wordt geteld. De gesuggereerde relatie kan daarom in de praktijk niet worden gelegd.
Wij vertrouwen stemcomputers niet beoordeelt de huidige briefstemprocedure als 'onrechtmatig' en heeft de waterschappen in een brief gevraagd om van deze manier van stemmen af te zien. De waterschappen hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van hun briefstemprocedure en zien geen aanleiding de stemprocedure te wijzigen. Door de strenge maatregelen die zijn genomen om het stemgeheim te garanderen, voldoet de briefstemprocedure volledig aan de wettelijke voorschriften van de nieuwe Waterschapswet. Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.
In de NCRV-serie NL onder water staan deze week de provincies Brabant en Limburg centraal. Bij een overstroming van Nederland denken de meeste mensen aan de kust. Met de stijgende zeespiegel zal dat de plek zijn waar het helemaal misgaat. Maar in werkelijkheid zit het gevaar in de grote rivieren: Rijn, Maas, Waal en Lek. Rivieren uit de hoge gebieden van Europa die met grote kracht naar ons lage landje stromen. Met de veranderingen van het klimaat komen er in de winter meer heftige regenbuien: de regen valt in een keer met bakken uit de hemel, de rivieren moeten dat in korte tijd opvangen. En dat leidt tot problemen. Onder andere bij de Maas en de Dommel zijn de afgelopen jaren enorme overstromingen geweest. Met het oog op de toekomst heeft Den Bosch besloten een groot deel van de omgeving aan te wijzen als nood-overstroomgebied. Helemaal vreemd is dat niet. Al in de 17e eeuw liet Den Bosch het omliggende gebied overstromen om vijanden buiten de deur te houden. Deze aanpassingen worden gecombineerd met natuurontwikkeling. In NL onder water gaan we op stap met de jonge waterschapsecologe Mirja Kits om te horen hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Ook Roermond heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de overstromingen van 1993 en 1995. Hier zijn veel maatregelen genomen om rampen in de toekomst te voorkomen. De zware afsluitbare deuren in de Roer getuigen ervan: Roermond is voorbereid op het ergste. Waterexpert John Tolen vertelt erover en laat zien hoe zwaar de nieuwe afsluitdeuren zijn.
In het Land van Heusden en Altena speelt de agrarische sector een grote rol. Agrarische ondernemers beheren en onderhouden dit landschap. Zowel voor de voedselproductie als voor de instandhouding van dit open gebied is de agrarische sector van groot (economisch) belang. Het onderhouden van de watergangen is een belangrijke verantwoordelijkheid van het waterschap.
Initiatieven om blauwe en groene diensten, die bijdragen aan het in standhouden en beheren van het landschap, dient het waterschap positief te benaderen. Dit speelt overigens ook in andere regio's.
De bezwaren van de stichting “Wij vertrouwen stemcomputer niet” richten zich erop dat het stemgeheim in de gehanteerde briefstemprocedure onvoldoende zou zijn gewaarborgd. De waterschappen wijzen erop dat er strenge maatregelen zijn genomen om het stemgeheim te garanderen. Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.