hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 28, 2021

Veranderen vergt moed, ook van Sicco Mansholt

 Acht jaar geleden zag ik op het festival Hongerige Wolf al een keer een proefvoorstelling over Sicco Mansholt. Vandaag werd de voorstelling van de toneelgroep Jan Vos gespeeld in Genderen, het dorp van de kleiboeren. In Hongerige Wolf werd Sicco ook al gespeeld door Helmert Woudenberg. 

Sicco Mansholt en Petra Kelly in de voorstelling in Genderen


De voorstelling in Genderen was deels een liefdesdrama, maar de echte boodschap was toch vooral dat we niet eindeloos de aarde kunnen uitputten; niet eindeloos de wetmatigheid van de groei kunnen blijven hanteren. De theatertent bood uitzicht op de groene weiden in Genderen, met in de verte als stipjes aan de horizon de koeien in de wei. Met daarboven een hemelse wolkenlucht en in de verte nog een paar windmolens. Een mooier decor was bijna niet denkbaar. Ook het toneelspel van Helmert Woudenberg, Trudi en Bart Kalver, Wim Bouwens, Jose Kuijpers en Stefanie van Leersum maakten het tot een boeiende avond. 'Veranderen vergt moed' was de subtitel van de voorstelling Mansholt. Mooi verbeeld door de boer die zijn boerderij niet wilde verkopen, zijn dochter die bang was om te scheiden, de gedoodverfde opvolger van Mansholt die zijn boodschap van kringlooplandbouw niet wilde horen. 

De tent in het weiland in Genderen


Landbouwcommissaris Mansholt (lees het boek de Graanrepubliek!) was vooral de man van 'nooit meer honger'. Maar het leidde tot een Europees landbouwbeleid met boterbergen en melkplassen. Begin jaren zeventig kwam Mansholt tot het inzicht dat het anders moest, dat we toe moeten naar de nulgroei, naar kringlooplandbouw en een circulaire economie. "Waarom zouden we ons druk maken over de wereld over zestig jaar?", zo vroeg de mogelijke opvolger van Mansholt zich hardop af. Hadden we maar beter geluisterd, vijftig jaar later is deze oproep alleen nog maar urgenter geworden. Wat ik even niet wist was dat Petra Kelly, de geliefde van Sicco, later de oprichter was van de Grunen in Duitsland.

Sicco Mansholt, gespeeld door Helmert Woudenberg

'Veranderen vergt moed' was de subtitel van de voorstelling Mansholt. Wanneer vinden wij zo eindelijk de moed dat we de kringlooplandbouw en de circulaire economie echt gaan omarmen? 


Monday, July 26, 2021

Hoe gaan we ons Werelderfgoed beschermen in Altena?

Prachtig nieuws vandaag, de Nieuwe Hollandse Waterlinie is tot Werelderfgoed uitgeroepen. Wat een geluk, want dat is niet gebeurt dankzij de gemeente Altena maar ondanks de gemeente Altena. 

Deze betonnen schuilplaats wordt langzaam opgeslokt door het bedrijventerrein


Want van bescherming was natuurlijk niet echt sprake in de afgelopen jaren. Begin deze eeuw werden nog zonder blikken of blozen sloopvergunningen afgegeven voor de betonnen schuilplaatsen. Ook de fortwachterswoning van Fort Altena is pas ergens in de jaren negentig gesloopt. Fort Steurgat werd omgebouwd tot appartementen, daar zou nu zeker geen toestemming meer voor worden gegeven. Dan hebben we natuurlijk nog de megalomane plannen voor het bedrijventerrein de Kop van Brabant. Die tweede fase is eindelijk geschrapt, maar dat leverde heel veel weerstand op.

Enig overgebleven limietpaal bij Fort Altena


En dan hebben we het nog niet over 't Loev, het bouwplan bij de vesting Woudrichem. Als Erfgoed Altena hebben we destijds al gevraagd of het Kwaliteitsteam van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wel was geraadpleegd voor de plannen. Dat bleek niet het geval, zij zijn pas op het laatste moment betrokken bij de plannen. Plannen die door de Raad van State van tafel zijn geveegd. Ook ICOMOS schreef al een vernietigend commentaar over het plan, waardoor de werelderfgoed status nog bijna niet door ging.

Zeldzame foto van de fortwachterwoning bij Fort Altena


Dus hoe gaan we in de toekomst dat werelderfgoed beschermen? Dat lijkt me een mooie vraag voor het erfgoeddebat dat we op 8 september als Erfgoed Altena gaan houden. De gemeenteraad is reeds uitgenodigd en ook de wethouders zijn uitgenodigd. Als Erfgoed Altena hebben we maar één doel voor ogen; wij willen iedereen laten houden van ons erfgoed! Iets waar je van houdt, dat wil je beschermen!

Sunday, July 25, 2021

Duizenden herinneringen aan mijn lieve zus

Vandaag was het een verdrietige dag, zoals er in juli al veel verdrietige dagen waren na het overlijden van mijn lieve zus Matty. Vandaag is de geboortedag van mijn zus, ze zou 62 jaar zijn geworden. Twee jaar ouder dan ik zelf nu ben. 

Matty met oma de Kooter en ikzelf als baby

Verdrietig omdat ik geen herinneringen meer met haar kan delen. Herinneringen aan mijn jeugd, aan de tijd dat we samen opgroeiden. Samen bij mijn oma woonden terwijl we naar school gingen. En we altijd na een winter vol maillots het liefst zo snel mogelijk kniekousen wilden dragen als het lente werd. En ze op haar verjaardag een monopolyspel kreeg, dat we toen eindeloos speelden in de vakanties aan boord.  Herinneringen aan de pubertijd, de tijd van onze eerste liefdes. De herinnering hoe ze op haar 16e of 17e  verjaardag een wit jeansjasje met een witte broek met wijde pijpen als verjaardagscadeau kreeg. Wat was ze toen trots. En ik jaloers dat zij wel de film 'Saturday Night Fever' had gezien en ik niet. 

Matty als kind met zo'n mooi bedelkettinkje

Herinneringen aan de tijd dat we samen kinderen kregen. Dat we in 1981 met Colinda als baby op schoot samen naar het huwelijk van prinses Diane keken. Ach, wat waren we toen jong. Een paar jaar later woonde ze aan de Wederik en vierden we haar verjaardag in de tuin met allemaal een jeansjasje zonder mouwen aan. Misschien wel hetzelfde jaar dat we een keer een poppenkastvoorstelling hielden voor de jarige Iwan. 

Samen met mijn zus Matty en broer Henk op de foto

Daarna volgde eindeloze verjaardagen, soms met een barbecue. Onvergetelijk was ook haar vijftigste verjaardag toen we een dagje gingen varen in de Biesbosch met familie en vrienden. Op haar zestigste verjaardag gaf ze een groot feest, het was de warmste dag van het jaar. Vorig jaar lag ze in het ziekenhuis en nu kunnen we haar verjaardag nooit meer vieren. Memento Mori zei mijn vader weleens, maar wie had gedacht dat ik uitgerekend mijn lieve zus al zo jong zou moeten missen. 

Haar vijftigste verjaardag werd gevierd met vrienden en familie


Tuesday, July 20, 2021

Eindelijk wordt er gebouwd op de Burcht!

Wethouder Shah Sheikkariem heeft vandaag de eerste paal geslagen voor woningen op De Burcht in Werkendam. Hiermee is de eerste fase van de bouw van 53 woningen gestart. Zo werd in juli 2006 - vijftien jaar geleden! - al archeologisch onderzoek gedaan in het gebied, waarbij resten van de Middeleeuwse Burcht werden blootgelegd. 

Wethouder Shah Sheikkariem sloeg vanmiddag de eerste paal voor de nieuwbouw


In 2008 was er een plan voor de bouw van appartementen in de vorm van een burcht met op de begane grond ruimte voor winkels. Nu worden in de eerste fase van het bouwplan door projectontwikkelaar Jaap Boer van Burgho B.V. 21 woningen bouwen. Deze bestaan uit 14 sociale huurwoningen die Bazalt Wonen gaat verhuren en 7 geschakelde koopwoningen voor senioren. De kopers waren bij het slaan van de eerste paal aanwezig op de bouwlocatie. 

Op de wallen van Slot Loevestein ligt de laatste bewoner - Adriaan van Helden - van de Burcht in Werkendam begraven


De woningen worden naar verwachting voor de bouwvakantie in 2022 opgeleverd. Historische locatie De woningen worden naast de locatie gebouwd waar het kasteel ‘De Burcht’ heeft gestaan. Wethouder Shah Sheikkariem: “Het gebied waar de woningen komen is een unieke plek nabij een historische locatie midden in het centrum van Werkendam. De opgravingen en onderzoeken van enkele jaren geleden hebben prachtige inzichten gegeven die we koesteren”. Uit onderzoek en opgravingen in opdracht van de gemeente Altena blijkt dat het aannemelijk is dat De Burcht aan de noordwestzijde van het plangebied stond. Daar is ook de rand van de vroegere kasteelgracht aangetroffen. 


Maquette van het oude bouwplan, deze foto dateert al van 2005!



Naast koopwoningen voor onder andere senioren, worden sociale huurwoningen gebouwd die ook geschikt zijn voor starters in de huursector. Ook is er in het totaalplan ruimte voor verhuur in de vrije sector. Ook daar is vraag naar. Het plan omvat in totaal 53 woningen.  Ontwikkelaar Jaap Boer laat de woningen in drie fases bouwen. De woningen van fase 2 en 3 komen nog in de verhuur en verkoop. In het tweede kwartaal van 2022 start de bouw van fase 2. Dit zijn 22 appartementen in zowel de koopsector als de vrije huursector. Fase 3 is de bouw van 10 patiobungalows. De start van die verkoop is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022.



Thursday, July 15, 2021

Gemeente Altena koopt grond aan op de Burcht

Wat een goed nieuws, de gemeente Altena heeft de grond aangekocht waar de Burcht van Werkendam heeft gestaan. Direct onder het maaiveld liggen de restanten van de muren van de Burcht. 

Restanten van de Burcht op het perceel Hoogstraat 73 te Werkendam


Wat er nu gaat gebeuren met de grond is nog niet helemaal duidelijk, maar jaren geleden vroeg de voormalige gemeente Werkendam al eens naar ideeën voor herinrichting van dit gebied om zo de historie van de Burcht levend te houden. Die plannen kunnen nu dus daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, nu de gemeente zelf grondeigenaar is geworden.

Proefsleuf voor opgraving met op de achtergrond de ouderenwoningen aan de Burcht


In het plangebied de Burcht wordt gestart met de bouw van woningen, het startsein is op 20 juli. In het gebied wordt tussen het Bergscheveld en de Burcht een nieuwe straat aangelegd, deze krijgt de naam van de vroegere burgemeester H.F. van der Elst, hij was van 1858 tot 1859 burgemeester van Werkendam. Hij was maatschappelijk zeer betrokken, onder zijn bewind heerste in het dorp een cholera epidemie. Door het bezoeken van patienten werd hij zelf besmet en stierf uiteindelijk aan cholera. 



Tuesday, July 13, 2021

Altena doet mee aan Dutch Food Week

De gemeente Altena gaat het partnerschap aan met de landelijke campagne Dutch Food Week. Van 9 tot en met 16 oktober bruist het in Nederland van de evenementen rondom de positieve kracht van voedsel. Dit is de zevende editie van de Dutch Food Week. 

Fruit uit eigen streek


Dit jaar staan gezondheid, duurzaamheid en goed leven centraal. Gemeente Altena kiest voor goed eten: lokaal, gezond en duurzaam. Daar maakt de gemeente zich het hele jaar door hard voor, maar tijdens Dutch Food Week extra. De gemeente doet een oproep aan de inwoners, ondernemers, en organisaties in Altena om samen de Dutch Food Week tot een groot succes te maken. 

Fruit uit onze eigen streek


"Een circulair voedselsysteem draagt bij aan goed rentmeesterschap van onze leefomgeving, de gezondheid van onze inwoners en een gezond verdienmodel voor ondernemers in de voedselketen.”, zegt Matthijs van Oosten, wethouder Circulaire economie. Wethouder Duurzaamheid Roland van Vugt: “Altena heeft alles in huis om de Dutch Food Week tot een succes te maken: de vitale en mooie landelijke omgeving, de diversiteit van onze landbouw en voedselsector en de ondernemersmentaliteit van de inwoners.” 

Streekproducten uit Altena


Doe mee en organiseer ook een activiteit in de Dutch Food Week in Altena Laat zien wat Altena te bieden heeft op voedselgebied. Tijdens de eerste editie in onze gemeente willen we de inwoners en ondernemers van Altena nog meer bewust maken van de ‘positieve kracht van voedsel’. Doe mee en organiseer ook een activiteit! Mail ideeën naar dutchfoodweekaltena@gemeentealtena.nl

Thursday, July 08, 2021

Op het Biesbosch Museumeiland is het 'Biesonder'

Het Brabantse land biedt veel mogelijkheden: hier moet je zijn om te ontspannen, proeven, genieten, spelen, beleven en samen te zijn. Het aanbod in Brabant is oneindig en het zijn de Brabanders die de provincie uniek, avontuurlijk, creatief en authentiek maken. En op het Biesbosch MuseumEiland komt dit alles samen.

Peter van Beek met de kleine rode pijl in het museum


Plots stonden er in Brabant op verschillende toffe plekken, unieke locaties, mooie routes, culturele hotspots, waanzinnige steden en indrukwekkende natuurgebieden rode pijlen met inspirerende teksten. “Natuurlijk” stond er ook één voor de deur van het Biesbosch MuseumEiland! En nu is er de Pijl in XL-formaat met daarop de tekst ‘Hier moet je zijn in Brabant’. De Pijl, met een gewicht van 7.000 kg en een hoogte van 5,5 meter, toert vanaf woensdag 9 juni ruim 2 maanden 350 km kriskras door Brabant. Met deze campagne ‘Hier moet je zijn in Brabant’ laat (Visit)Brabant niet alleen zien wáár je moet zijn in Brabant voor een onvergetelijk dagje uit, weekendje weg of zelfs vakantie – maar ook waaróm je daar moet zijn. De locaties zijn geheim: wekelijks kunnen consumenten de nieuwe locatie raden via socialcampagne 

Er is wekelijkse een overdracht door personeel van de locatie waar De Pijl stond naar de locatie waar De Pijl heen gaat. Directeur Peter van Beek naml De Pijl in ontvangst nemen op donderdag 8 juli. De komst van De Pijl is een waardering voor ons Biesbosch MuseumEiland.

Monday, July 05, 2021

Vandalisme in de polder

Voor de tweede keer in korte tijd is het trekpontje over de Bakkerskil, onderdeel van het Oostwaardpad in de gemeente Altena, doelwit geworden van vandalisme.

Het trekpontje over de Bakkerskil


Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Altena Biesbosch, met de boeren over wiens land het pad loopt , beheren en onderhouden het Oostwaardpad waar het trekpontje een onmisbaar en attractief onderdeel van is. Vrijwilligers houden regelmatig toezicht maar beginnen er zo langzamerhand ook moedeloos van te worden. Voor de zoveelste keer zijn onderdelen van het pontje vernield en meegenomen.

Veel wandelaars worden teleurgesteld omdat ze ter plekke een omleidingsroute aantreffen en daardoor een prachtig stuk pad mislopen. ANV Altena-Biesbosch heeft van de gemeente de toezegging dat BOA’s meer gaan controleren (en handhaven als dat nodig is) en ook de wijkagenten en de boswachters van Staatsbosbeheer hebben hun medewerking toegezegd. Ze hopen dat dit er toe kan leiden dat er binnenkort weer overgevaren kan worden naar de grasdijk van de Karnemelkse polder en wandelaars weer genieten in plaats van te worden gedwarsboomd.

 

De vernielingen zijn ronduit nutteloos te noemen en zorgen voor veel overlast en teleurstelling; zowel bij de beheerders, vrijwilligers en natuurlijk de wandelaars.