hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, December 31, 2018

De bestuurlijke spaghetti van Varik Heesselt

Tussen 14 januari en 3 december verstreek bijna een heel jaar; toch is tussen beide data een rechtstreekse lijn te trekken dat alles omvat rond mijn werk als AB lid van Waterschap Rivierenland. Op 14 januari mocht ik een bijdrage leveren aan het programma Reporter Radio op Radio 1; het thema was 'Inspraak in Nederland Waterland'. En dat ging over de hoogwatergeul Varik-Heesselt. 

De dijk bij Varik Heesselt

Protest tegen de Hoogwatergeul in Varik


Een maandje na de 14e januari kwam minister Cora Nieuwenhuizen zelf naar het dorpsatelier Varik; de bewoners grepen het bezoek op 12 februari aan om te protesteren tegen de geul. Uiteindelijk was het protest succesvol, in juli kwam het advies om definitief geen geul aan te leggen. 

Spandoeken als protest tegen de Hoogwatergeul

Op 3 december sprak ik samen met twee andere leden van ons AB (Andries van der Netten van Stigt en Roelof van Loenen Martinet) met onderzoekers van de NSOB over de besluitvorming bij het gehele proces van MIRT verkenning hoogwatergeul in combinatie met dijkverzwaring. En in dat gesprek kwam de complexiteit van besluitvorming en onze rol als commissie waterveiligheid en als AB in relatie tot het College van dijkgraaf & heemraden en de Stuurgroep Varik Heesselt uitgebreid aan bod. Terugkijkend konden we niet anders concluderen dan dat sprake was van een worsteling met dit dossier, En dat zeker de bestuurlijke verhoudingen tussen AB en CDH toe zijn aan een nieuwe fase bestuurlijke vernieuwing.

Met Andries van der Netten van Stigt heb ik intensief opgetrokken in het dossier Varik Heesselt

Vanuit de commissie Waterveiligheid kwamen natuurlijk nog meer dijktrajecten aanbod; zo was bij het traject KIS (Kinderdijk-Schoonhoven) een tekort van bijna 27 miljoen. Ook bleken in oktober de komende dijktrajecten zoals GOWA en TIWA ineens twee keer zo duur volgens de nieuwste normen. Hoe we dat gaan betalen is nog niet duidelijk.  Ik had verwacht aan één blog wel voldoende te hebben om over mijn werk voor Waterschap Rivierenland in 2018 te vertellen, maar morgen komt toch een vervolg. 

Sunday, December 30, 2018

Zonder geluk vaart niemand wel

Tijd om ook iets te schrijven over family affairs aan het einde van 2018. Zo mocht ik ook dit jaar genieten van mijn zes kleinkinderen; mijn oudste kleinzoon werd een tiener, mijn enige kleindochter mocht naar groep 1 op de Morgenster in Sleeuwijk en een kleinzoon mocht naar groep 1 op het Baken. Kinderen worden snel groot, maar ook dat heeft zo zijn charmes. 
Het gezin van mijn dochter Colinda met mijn vier kleinzonen in de speeltuin in Nederhemert

Naast de kleinkinderen zijn daar nog mijn moeder, zussen en broers, In het voorjaar maakten we een uitstapje naar familie in Duitsland, heel gezellig zo met zijn vijven. Op ons zussen uitje mochten we viooltjes schilderen. 

Met mijn zussen en ma een dagje op bezoek bij familie in Duitsland


En dan was daar in het voorbije jaar nog de leergang HBO Bestuurskunde, boeiend om te doen. Maar studeren vergt toch wel veel tijd. De vier modules werden allemaal succesvol afgesloten, maar de eindopdracht moet nog worden afgerond en dat gaat in 2019 gebeuren. Naast studeren was daar ook mijn werk. Zo mocht ik weer mooie verhalen schrijven voor het Kontakt, Weekblad Schuttevaer,  Brabant Remembers en Brabants Dagblad

Een van de leukste foto's die ik mocht maken voor een artikel in het Brabants Dagblad over de zelfplukboomgaard in Zaltbommel


En natuurlijk verhalen voor het ledenblad van Effe Lustere, maar over erfgoed schreef ik gisteren al uitgebreid. Ik ontdek wel dat ik eigenlijk meer tijd nodig heb om echt uitgebreid te schrijven over wat 2018 mij allemaal heeft gebracht. Zo is daar nog het vrijwilligerswerk als scriba voor onze Maranthakerk in Werkendam, het secretariaat voor CDA Altena en de Vereniging Vrienden van het Biesboschmuseum (Ben jij al vriend?)

De wekelijks bloemen in de Maranathakerk, die altijd bij een zieke of jubilaris worden gebracht


Een vleugje cultuur kun je nog terugvinden in het werk voor stichting Poëzie Altena; in 2018 mocht ik een bescheiden bijdrage leveren aan het project 'Poetry4OneAltena'. Genoeg voor vandaag, morgen mijn blog over het werk voor Waterschap Rivierenland. 

Het gedicht in Dussen wordt bij het Kasteel voorgedragen door drie kleindochters samen met dichter Ton Lensvelt

Saturday, December 29, 2018

Zonder erfgoed zijn we spoorloos

Ook in 2018 heb ik me ingezet voor het behoud van ons erfgoed. Als voorzitter van Erfgoed Altena, als organisator van het Liniepadfestival, als gids op Fort Altena en nog door de eindredactie van het ledenblad van onze Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. Op school was geschiedenis al mijn lievelingsvak en inmiddels zo'n vijftig jaar later eigenlijk nog steeds. 

De picknickset met recepten uit de Eerste Wereldoorlog, ze zijn ontworpen door Janneke Kornet

Zo mocht ik in maart vanuit het Liniepadfestival samen met anderen enkele prachtige kunstobjecten onthullen langs het Liniepad. Om zo anderen het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te laten beleven. Nog meer beleving van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vond plaats rond de opening van het Educatieparkje bij Fort Giessen in april van dit jaar. Als Erfgoed Altena hebben we daar zeker zo'n tien jaar aangewerkt. Vooral dankzij het aanhoudende enthousiasme van mijn geschiedenisleraar Kees van Maastrigt kwam het parkje uiteindelijk van de grond. 

Het eduatiepark ligt bij Fort Giessen dat ook prachtig werd gerestaureerd en nu een permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog heeft
Als gids op pad tijdens een rondleiding op Fort Altena

En dan was daar natuurlijk de Slag om Altena; de herdenking dat het 625 jaar geleden was dat in onze regio een gevecht plaatsvond rond de Motte in Almkerk als onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Een prachtig evenement, georganiseerd door de Heeren van Altena.

De Slag om Altena werd gehouden op 14 en 15 juli bij de Motte in Almkerk



En daarna was het gelijk aan de slag voor de samenstelling van de expositie 'Van Emmikhoven tot Altena'.  Met de komst van de nieuwe gemeente Altena was het goed om nog eens te laten zien hoe die gemeente ontstond uit 14 voorgangers. De expositie werd samengesteld met Kees Vreeken en Malu Muhlmann van het Streekarchief. De opening was in september ter gelegenheid van Open Monumentendag op Kasteel Dussen, wat een prachtige entourage voor zo'n expositie. Daarna reisde de expositie naar de Werf. het gemeentehuis in Aalburg en het gemeentehuis in Werkendam. Inmiddels zijn de banners naar het Streekarchief in Heusden gebracht, ook daar zullen ze nog te zien zijn.

De expositie van Emmikhoven tot Altena in de Werf in Woudrichem


In december werd dan tenslotte de peilschaal in Veen officieel opgeleverd. Het is een plaatje geworden, de steen ingemetseld in het dijktalud bij de veerstoep in Veen. Met een al even mooi bord met daarop het verhaal van de peilschaal uit 1858. Ik schreef al eerder dat de peilschaal me deed herinneren aan mijn tijd als schipperskind, toen ik in vakantie aan boord iedere dag de waterstanden op mocht schrijven voor mijn vader. 

De peilschaal is ingemetseld in de dijk, rechts het bord met historische informatie


Helaas eindigt deze blog in mineur, in december gaf de gemeente een sloopvergunning af voor het Rijksmonument op Hoge Polderweg 3. Jarenlang heb ik bestuurders gewezen op de verwaarloosde stand van het monument, maar er werd niet gehandhaafd. Als Erfgoed Altena reden om de gemeente Werkendam een brief te schrijven en haar te wijzen op haar plicht tot handhaving. Dat moet in de nieuwe gemeente Altena echt beter. Zonder erfgoed zijn we spoorloos. Verleden geeft reliëf aan 't heden en zet de weg uit naar de toekomst. Erfgoed laat zien waar je vandaag komt en wie je bent. 


Het Rijksmonument waar de gemeente Werkendam in december een sloopvergunning voor af gaf


Friday, December 28, 2018

Afscheid in 2018

Het einde van het jaar nodigt altijd weer uit tot terugblikken op het voorbije jaar. Zomaar enkele momenten om te memoreren. In het voorjaar heb ik afscheid genomen van het werk bij Bibliotheek Cultuurpunt Altena; het waren acht prachtige jaren, ik zou er een boek over kunnen schrijven. 


Samen met Ab Helderman nam ik afscheid van het toezichthoudend bestuur van Bibliotheek Cultuurpunt Altena


Ook nam ik recent afscheid als huurderscommissaris van Land van Altena. Door de komst van de nieuwe gemeente (en de nieuwe Woningwet!) was de functie niet meer verenigbaar met de functie van voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging Land van Heusden en Altena en nam ik met pijn in het hart afscheid. Het was een fijn bestuur om mee samen te werken. Maar het stoppen met beide bestuursfuncties biedt wel weer perspectief op iets nieuws. Daar ga ik zeker naar op zoek in 2019. Morgen meer over het jaar 2018, maar dan over al mijn erfgoed activiteiten.

Thursday, December 27, 2018

Laat de Werkendamse scheepsbel weer klinken!

Sommige tradities moet je koesteren. En als je ze niet meer wilt behouden, maak dan duidelijk waarom je dat niet meer wilt. Dat heeft de Schuttevaer afdeling Werkendam nog niet zo goed begrepen. 
Op deze foto uit 2006 staat de scheepsbel linksonder in beeld


Oud voorzitter en erelid Leen Verheij vroeg tijdens de jaarvergadering op 27 december in Fort Altena opnieuw naar de scheepsbel waarmee jarenlang de jaarvergaderingen werden geopend. De scheepsbel was geschonken aan de afdeling bij het 75 jarig bestaan in 1980. Maar in 2016 was de scheepsbel ineens verdwenen, ook toen liet Leen Verheij al weten de bel te missen. Voorzitter Chris Kornet liet toen al weten dat hij nog een bestemming zocht voor de bel en dat het bestuur had besloten de bel niet meer te gebruiken. Gisteravond herhaalde Leen Verheij zijn vraag, nadat voorzitter Chris Cornet de vergadering had geopend met een hamerslag. En vroeg hij zich af waar de bel was gebleven. Gelukkig kon Ton Cornet het antwoord geven, de scheepsbel stond op zijn kantoor en wed af en toe gebruikt door shantykoor de Biesbosch. En Chris Kornet liet opnieuw weten dat zo lang hij voorzitter is, de scheepsbel niet meer zou klinken tijdens de jaarvergadering. Jammer, het was een mooie traditie. 

Twee gehaktballen was wel iets teveel van het goede


De traditie van de gehaktballen wordt overigens wel in ere gehouden door Schuttevaer Werkendam. Maar deze avond kreeg iedereen ineens twee gehaktballen in plaats van een? Wie had dat nu bedacht?


Monday, December 24, 2018

Merry Christmas!


Saturday, December 22, 2018

Meer vrouwen in de politiek na herindelingsverkiezingen

UITSLAGEN HERINDELINGSVERKIEZINGEN
Op 21 november vonden er Herindelingsverkiezingen plaats, waarbij 38 gemeenten werden samengevoegd tot 12 nieuwe gemeenten. Deze gemeenten, waaronder Groningen, Haarlemmermeer en West Betuwe, kozen die dag hun nieuwe gemeenteraad. Wij delen graag met jullie het goede nieuws: Het gemiddelde aantal vrouwen is gegroeid van 23 naar 30 procent! 

Stem op een Vrouw werkte in aanloop naar de verkiezingen aan:
  • Dataverzameling over het percentage vrouwen in de gemeenten vóór de verkiezingen, en deelden dit in een persbericht met lokale media,
  • Online deelden wij - via slimme advertenties in de 12 nieuwe gemeenten - een oproep richting kiezers om op vrouwen lager op de lijst te stemmen, en
  • Op 16 november organiseerden wij samen met Women's March Groningen een verkiezingsdebat voor vrouwelijke kandidaten (zie foto's hieronder)!

De feiten
Voor de verkiezingen was het gemiddelde percentage vrouwen in deze gemeenten 23 procent. Dat is gegroeid naar gemiddeld 30 procent! 
  • In maar liefst 11 van de 12 gemeenten is het aantal vrouwen gegroeid! Alleen Noordwijk blijft achter; hier ging het percentage vrouwen van 28 naar 22 procent,
  • De grootste toename van vrouwen in de raad vond plaats in Hoeksche Waard (+16 procent), Noardeast-Fryslan (+17 procent) en Het Hogeland (+17 procent),
  • In alle gemeenten zijn mannen nog steeds in de meerderheid. Het meest in de buurt van gelijke verdeling komt Het Hogeland met 41 procent vrouwelijke raadsleden.
https://stemopeenvrouw.com/

Friday, December 21, 2018

Wie maakte mozaiek op brugwachtershuisje op de Merwedebrug?


Wie helpt ons uit de brand? Rijkswaterstaat is op zoek naar informatie over de maker van het mozaïek op het brugwachtershuisje van de Merwedebrug. Weet u wie de maker is (of bent u het zelf?)? Neem dan contact .op door een e-mail te sturen naar secretariaatA27HH@rws.nl.

Foto Monumenten Advies Bureau


Thursday, December 20, 2018

Veense bakkersvrouw voorziet schippers van vers brood

Vanmiddag werd het informatiebord bij de peilschaal in de Maasdijk bij Veen onthuld. Al eerder schreef ik over de plaatsing van de peilschaal en de tekst die ik mocht schrijven voor het informatiebord. 
De peilschaal aan de Maasdijk met links het informatiebord


Een mooie klus om te doen en ook goed om te zien dat zo ons erfgoed bewaard blijft. Erfgoed dat onderdeel is van onze identiteit. De strijd tegen het water heeft de bewoners van Altena, maar ook elders in het rivierengebied gevormd. En die strijd was er door de eeuwen heen, maar ook nog in 1993/1995. Voor de onthulling van het bord in Veen waren ook dijkbewoners uitgenodigd. 


Bij het zien van de foto's op het informatiebord kwamen de verhalen los


Na de onthulling van het bord kwamen de verhalen los, zeker na het zien van de foto's. Zo vertelde een dochter van bakker Van Ballegooijen dat passerende schippers op de Afgedamde Maas bij de veerstoep aanlegde om vers brood in te slaan. Maar zij mocht ook wel met de roeiboot het water op om het brood af te leveren bij de schippers.

Op het pand links stond een bord waarop te lezen was dat schippers brood konden kopen (foto Streekarchief)

Bij de onthulling van het bord heb ik nog verteld over de waterstanden die werden afgelezen aan de peilschaal. En die iedere morgen werden voorgelezen op de radio. Als schipperskind mocht ik die waterstanden dan vervolgens opschrijven in een speciaal boek, dat gebeurde met name als we in de vakanties aan boord waren. Een van de meetpunten was Grave beneden de sluis, daarover schreef Ida Gerhardt nog een mooi gedicht.  In 1996 stopte het voorlezen van de waterstanden en werd vervangen door vermelding op teletekst. 




Wednesday, December 19, 2018

Groeten uit Woudrichem


De gemeente Woudrichem houdt op te bestaan
Voor het gemeentehuis is een tegel geplaatst als herinnering aan twintig jaar cultuurprijs Woudrichem
Bewoners van de gemeente Woudrichem mochten tijdens het afscheid van de gemeente nog een wens in de kerstboom hangen

Tuesday, December 18, 2018

Adieu Werkendam

'Ieder afscheid is de geboorte van een herinnering'. Deze woorden van Salvador Dali werden tijdens de laatste Werkendamse raadsvergadering aangehaald door Theo Meijboom. En herinneringen waren er velen tijdens het afscheid van raad, gemeente, wethouders en burgemeester. 

De Werkendamse raad in vergadering bijeen


Zoals de moeilijke periode rond het ontslag van de gemeentesecretaris die een relatie kreeg met burgemeester Breuer en het onterechte ontslag van een ambtenaar. En de herinnering van de partijen die eigenlijk helemaal niet wilden fuseren tot een gemeente Altena, zoals Altena Lokaal en SGP. Ook waren er vele lovende woorden voor alle raadsleden, ook voor raadsleden die al zoveel jaren meedraaien. Zoals Hennie Schermers vanaf 1997, Peter Ribbers die zelfs al raadslid was in de gemeente Dussen. Ook mooi dat zowel Hennie Schermers als Corine Verweij refereerden aan de Toontje Sprengerspluim die zij ooit kregen. 

Taartjes met een Werkendams logo, we zullen ze nooit meer eten.......

Tijdens de laatste raadsvergadering werd ook afscheid genomen van de laatste burgemeester van Werkendam; Yves de Boer. Jan Dokman mocht hem toespreken en sprak van een aimabel man die hield van prachtige volzinnen. Iemand met een luisterend oor die het bewaken van de integriteit belangrijk vond. Yves de Boer nam met weemoed afscheid, hij had genoten van het ambt van burgemeester en had nog wel door gewild als waarnemer in de gemeente Altena. Ook wethouder Machiel de Gelder werd uitgezwaaid. Hij werd wethouder na een carrière in het bedrijfsleven en kwam zo in de wondere wereld van bestuur en politiek terecht, maar had wel genoten van zijn werk als wethouder. 
Wil Drabbe werd verrast et een Koninklijke Onderscheiding bij zijn afscheid als raadslid

Monday, December 17, 2018

Je kunt niet besturen zonder volk

Bijna tien jaar na het tekenen van het bestuursconvenant 'Samenwerken in het Land van Heusden en Altena'  werd vandaag op Fort Altena een mini-symposium gehouden als afscheid van de drie afzonderlijke gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. 

Naterop, Van Agt en Petter tekenden in 2009 het bestuursconvenant op Fort Altena


Per 1 januari 2019 vormen ze samen de nieuwe gemeente Altena. Als spreker was uitgenodigd prof. dr. C.P. Veerman, voormalig landbouwminister en voorzitter van de eerste Deltacommissie. Veerman was uitgenodigd omdat hij een doorslaggevende rol speelde bij de gemeentelijke herindeling. In 2015 schreef hij in opdracht van de provincie een rapport met aanbevelingen om te komen tot één gemeente Altena. Hij sprak over een kruiwagen vol rapporten alvorens hij aan zijn opdracht begon. Met de methode 'biechtstoel' wist hij de tere bestuurlijke processen de goede kant op te bewegen. "Met dwang gaat het niet lukken, het moet uit de harten van de mensen groeien". En de mensen in het gebied moeten het zelf vormgeven, daarmee laat je de veerkracht van het gebied zien en respecteer je de trots van het gebied. 
Prof. Cees Veerman overhandigde zijn rapport aan de burgemeesters Naterop, Haasjes en Noordergraaf

Hij gaf de bestuurders in zijn betoog ook enkele lessen mee. De eerste les is om dicht bij de mensen te blijven, want 'je kunt niet besturen zonder volk'. Teveel afstand tussen het bestuur en de burger is dodelijk, Bestuurders moeten nieuwe sociale relaties aangaan, leren spreken tot de harten van de mensen. En dat kost tijd en geduld. Dus ga op de koffie bij de mensen. Samenleven kan alleen door samenwerken. En samenbrengen kan alleen door samenbinden. 

Als tweede les gaf hij mee dat veranderingen traag van de grond komen. En de derde les is om niet te verzanden in grootse visioenen. 

De burgemeesters Noordergraaf, De Boer en Naterop tekenden aan het einde van het symposium het manifest 'de Kracht van Altena'. 


Sunday, December 16, 2018

Manifest de Kracht van Altena wordt maandag getekend

Het kennisevent van ‘FoodPrint naarFootPrint’ krijgt een mooi vervolg. Door samen in gesprek te blijven met overheden,  ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties is het manifest  'de Kracht van Altena' opgesteld.

Samen aan tafel bij het kennis event van 'Foodprint tot Footprint'


Maandag 17 december zetten de burgemeesters Fons Naterop van Aalburg, Yves de Boer van Werkendam en Arie Noordergraaf van Woudrichem op Fort Altena hun handtekening onder het manifest ‘De Kracht van Altena’ tijdens hun gezamenlijke afscheidssymposium. Met de ondertekening van het manifest geven de drie burgemeesters aan dat zij de initiatieven van ondernemers in Altena, die zijn aangesloten bij het manifest, actief ondersteunen. Een exemplaar van het manifest dragen zij over aan waarnemend burgemeester Marcel  Fränzel van de nieuwe gemeente Altena met het verzoek door te gaan op de uitgezette koers. Ook Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Internationalisering van de Provincie Noord-Brabant, en R.P.  van Brouwershaven, kwartiermaker programmadirecteur Implementatie Visie LNV van het ministerie Economische Zaken, zijn aanwezig om het manifest in ontvangst te nemen.

De kiem voor het manifest 'de Kracht van Altena' is gelegd op het kennisevent 'Van Foodprint naar Footprint'

Altena heeft alles ‘in huis’ om experimenteerzone te zijn voor het sluitend maken van de kringlopen. Duurzame innovaties in de voedselsector, om daarmee tegelijkertijd de biodiversiteit te vergroten. Daarvoor slaan de bij dit manifest aangesloten partijen de handen ineen en sluiten zij de kringlopen door verbindend samen te werken, activiteiten in de keten te verbreden naar andere sectoren en kennis te delen. Met als doel de impact van klimaatverandering te keren door CO2-emissies terug te dringen, verspilling van biomassa in het gehele voedselsysteem te verminderen en door gezamenlijke innovatie Nederland als kennisland van de agrarische sector te behouden en versterken. Op Landgoed Kraaiveld moet het straks allemaal verder worden uitgewerikt.  


Saturday, December 15, 2018

Een mooi kerstcadeautje

Vandaag werd ik verrast met een mooi kerstcadeautje, een wandbord met het wapen van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. Een bord dat jarenlang op de studeerkamer van voormalig burgemeester C.D. van Oosten heeft gehangen. Zijn kleinzoon Matthijs zocht een mooie bestemming voor het bord en maakte mij blij met het bord.


Het bord van oud burgemeester C.D. van Oosen


Overigens ontdekte ik deze week bij de rioolwaterzuivering in Sleeuwijk ook al een bord met het wapen van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. 


Bord met wapen uit de kantine van de rioolwaterzuivering in Sleeuwijk



Het Wapen van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch werd bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1977 verleend. Het werd samengesteld uit de symbolen uit de wapens van de drie eerdere waterschappen van de Brabantse Biesbosch, Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena en waterschap de Alm. 


Het wapen van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch

Uit het wapen van Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena werden beide zalmen overgenomen; van waterschap de Alm de hoorns van het wapen van de graven van Horne en de steur is overgenomen uit het wapen van de Brabantse Biesbosch. De breed gewolkte blauwe zoom om het wapen symboliseren de dreiging van het rivierwater dat aan alle zijden de streek bedreigt. 

Friday, December 14, 2018

Sloopvergunning voor Rijksmonument

Diep triest, ik kan geen andere woorden bedenken voor het afgeven van de sloopvergunning voor het rijksmonument op Hoge Polderweg 3 te Werkendam door de gemeente Werkendam. Waarom hebben zij niet gehandhaafd, maar een vergunning afgegeven voor de sloop?

De schuur in 2008


Dezelfde schuur in 2010


De boerenschuur aan de Bakkerskil was niet zomaar een schuur, maar had cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het gebied rond de Biesbosch en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de vrijstaande boerenschuur. 

De schuur in 2017, waarbij nog een deel van het gebint is te zien


Architectonisch was de schuur van belang vanwege de imposante vorm en de toegepaste houtconstructie van het gebint. De schuur heeft ensemble waarden vanwege de onderlinge functionele relatie met de aan de achterzijde gelegen boerderij en de markante geïsoleerde ligging van de objecten aan de Bakkerskil. De schuur is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde, grote geïsoleerde objecten in de regio, zo is te lezen in het monumentenrapport. Op het perceel bij de boerderij stond ook een griendkeet, ook deze keet is helaas gesloopt. Waarom zijn we toch zo slordig met ons erfgoed?

Het griendkeetje bij de boerderij op de Hoge Polderweg, dat inmiddels is verdwenen



Thursday, December 13, 2018

Fort Giessen op derde Kerstdag open


Fort Giessen is donderdagmiddag 27 december  van 14.00 – 16.00 uur is open voor het publiek. Het fort is door het  Brabants landschap bestemd  als Educatiefort WO I.  

Op Fort Giessen is een expositie te zien over de Eerste Wereldoorlog


Er worden twee films vertoond , een introductie film over fort Giessen als onderdeel van  de Nieuwe Hollandse Waterlinie ( 12 minuten )  en een film over burgers en soldaten tijdens de Mobilisatieperiode 1914 – 1918 in het  Land van Heusden en Altena ( 25 minuten) Aansluitend kan een  bezoek worden gebracht aan  de tentoonstelling over Mobilisatieperiode 14-18 in het Land van Heusden en Altena met authentieke voorwerpen afkomstig uit de streek. De entree  is twee Euro persoon , koffie of thee inbegrepen.

Wednesday, December 12, 2018

Tien jaar na dato

Tien jaar geleden, op 12 december 2008, vond de laatste AB vergadering van Waterschap Rivierenland plaats met in het bestuur mensen die nog op persoonlijke titel waren gekozen. Bij die laatste vergadering sprak toenmalig dijkgraaf Gerrit Kok over een vruchtbare periode met waardevol werk. 
Dijkgraaf Gerrit Kok bij zijn eigen 'gemaal' 

Anno 2018 zeggen we regelmatig dat we als waterschap voor grote opgaven staan, maar dat was in 2008 niet veel anders als ik mijn blog van die dag nog eens teruglees. Ook is het tien jaar later goed om nog eens stil te staan bij de bestuurders die op persoonlijke titel waren gekozen. Was dat een betere manier om bestuurders te kiezen? Persoonlijk denk ik van niet, juist door de schaalvergroting van de waterschappen is het moeilijk om in je eentje gekozen te worden. Maar ook is het moeilijker om je te verantwoorden voor wat je gedaan tijdens je bestuursperiode. Recent sprak ik daar nog over met heemraad Gerard Nieuwenhuizen. Hij vond de periode dat hij op persoonlijke titel zitting had in het bestuur gemoedelijker, maar erkende wel dat door de wijziging van een personen stelsel naar een meer politiek stelsel de besturen democratischer zijn geworden. 

Tuesday, December 11, 2018

Internationaal bezoek voor Grip op Water

Vandaag brachten deelnemers van de burgerplatforms uit Mechelen, Zweden, Spanje, Kenia en Zambia aan bezoek aan onze regio. Vier mensen uit Mechelen, Jo Carledeyn, Mon Scheepers, Johan vanBrabant en Koen van der Meulen kwamen als eerste naar Dussen, zij vertelden over hun project in Mechelen, Daar hebben ze de luchtkwaliteit gemeten en zelf kunnen zien wat de effecten zijn van het verkeer op de luchtkwaliteit. Ze deden dat met mobiele meters tijdens het fietsen door de stad. Het bleek dat de luchtkwaliteit met maar liefst 57 procent verbeterd als mensen vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Een interessant project dat we in onze regio ook zouden kunnen toepassen, bijvoorbeeld langs de A27 op verschillende tijdstippen of bij verschillende windrichtingen. En dan kijken hoe dat de luchtkwaliteit beïnvloed.

Op gezoek bij het Andelsch Broek

 

De mensen uit Mechelen maakten een wandelen door de Kornse Boezem en brachten een bezoek aan de waterberging daar. Ze hadden nog wel een interessante vraag voor Grip op water. Hoeveel meer waterberging ontstaat er als alle versteende tuinen worden omgezet in groene tuinen. Zouden daar cijfers van beschikbaar zijn bij Waterschap Rivierenland?


Wandelen door het Andelsch Broek

Daarna reisden ze naar Woudrichem waar ze werden ontvangen in de Werf. Vervolgens bezochten ze een watervriendelijk ingerichte tuin. Daarna reed de bus naar het Andelsch Broek, daar gaf boswachter Jos Schenkeveld voorlichting over de aanleg van de waterberging. 


Simon Opic geeft uitleg over aanleg tweede fase van Andelsch Broek

Toen het al te hard begon te plenzen nam het bezoek plaats in de bus. Daar gaf projectleider Simon Opic van Waterschap Rivierenland uitleg over de aanleg van de tweede fase van het Natura 2000 project in het Pompveld. Om de visstand te verbeteren voor modderkruipers en bittervoorn worden in 2019 in het gebied vistrappen, een extra sloot en een helofytenfilter aangelegd. Na de wandeling in het Andelsch Broek werd het bezoek op Fort Altena afgesloten met een maaltijd en reisde het gezelschap met de bus terug naar Delft. 

Zonsondergang tijdens de wandeling door Andelsch Broek