hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 31, 2010

Geen Balkenende norm bij Waterschap


Met de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) streeft het kabinet na dat rekenschap wordt afgelegd over de gebruikte publlieke middelen. Het kabinet verwacht bovendien dat van openbaarmaking een remmende werking uitgaat op de salarisontwikkeling. Als een organisatie een of meerdere functionarissen in dienst heeft, die in 2009 meer dan 188.000,- euro verdienden, moet deze gegevens in het jaarverslag worden opgenomen. De organisatie moet de informatie ook melden bij BZK. Bij Waterschap Rivierenland zijn in 2009 in elk geval geen salarissen verstrekt die boven de Balkenende norm uitkomen.

Friday, May 28, 2010

Restauratie Papsluis

Hoewel de restauratie van de Papsluis al in december 2007 is afgerond, is het project nu pas financieel afgerond. In 2007 stelde Waterschap Rivierenland een krediet van 700.000 euro beschikbaar. In de eindafrekening met het Nationaal Restauratiefonds is de subsidie definitief vastgesteld op 158.000,-. De totale overschrijding is 253.000 euro, maar door de subsidie kost dit het Waterschap 95.000 euro extra.

http://www.pvdawerkendam.nl/bladzijden/nieuwsbrief_archief/2010/rr012/filmpje.htm

Wednesday, May 26, 2010

Provincie stopt met aankoop EHS gronden

EHS bij fort Altena


De provincie stopt met het aankopen van gronden voor het aaneengesloten netwerk van robuuste natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Zij heeft geen geld meer om gronden te verwerven.

Brabant heeft de opgave om in totaal 21.000 hectare EHS te realiseren. Inmiddels is 75 procent van de gronden daarvoor verworven. Om toch door te gaan met het realiseren van de EHS, zal de provincie maximaal inzetten op ruilgronden en op particulier natuurbeheer. Bij zo ’n tien belangrijke projecten zal de provincie alsnog EHS-gronden aankopen die niet op een andere manier kunnen worden vrijgemaakt. Het gaat dan om cruciale hectares, waamee vervolgens een groot gebied ingericht kan worden. GS stellen Provinciale Staten voor om als noodmaatregel € 30 miljoen extra provinciale middelen in te zetten om deze cruciale percelen toch te kunnen verwerven. Uit bijgevoegde extra gegevens blijkt dat er in het Land van Heusden en Altena geen gronden meer aan te kopen zijn voor de EHS.

Sunday, May 23, 2010

De gemalendag



Saturday, May 22, 2010

Een terugblik!


Bezoek aan de Hankse molen in 2005


Vandaag staat blog 1298 op mijn site. Reden om even terug te blikken. Lees mijn eerste blog van 31 december 2005!

Op oudjaarsdag word je altijd overvallen door een zekere weemoed. Afscheid nemen van het jaar en verlangend uitzien naar een nnieuw begin. Terugbladerend in je agenda laat je het jaar nog eens de revue passeren. Wat is er zoal gebeurd? Afscheid genomen van de werkgroep Kleurrijk Werkendam met een scholierendebat, een lesbrief gemaakt ter herdenking van '60 jaar vrijheid', hard gewerkt aan het welslagen van Open Monumentendag met als thema 'Religieus Erfgoed', de lesbrief over de historie van Werkendam en het Werkendams straatnamenboek gepresenteerd. Op de valreep bijna nog het boek 'De familie Sigmond in Werkendam' uitgegeven, maar een failliete drukkerij gooide daarbij roet in het eten. Binnenkort verschijnt het boek gelukkig alsnog. Tussendoor nog op vakantie geweest in Turkije bij Dorine.
Ook politiek gezien de nodige zaken afgerond, er is geld gekomen voor extra openbaar vervoer in Sleeuwijk, geld voor onderzoek naar de Sleeuwijkse haven. Ook rond de Noordwaard is de raad volop betrokken bij de planvorming, terwijl we voorheen de plannen slechts mochten aanhoren. En nu op de drempel van het nieuwe jaar, een nieuwe weblog met het goede voornemen om er een dagboek van de verkiezingscampagne op te publiceren. Zal het lukken om dagelijks iets te schrijven? De tijd zal het leren. Morgen begint het echte werk met aflevering 1 van het campagnedagboek van hanviskie

Friday, May 21, 2010

Bijna mijn 1300ste blog!



Thursday, May 20, 2010

Een collega blogger!


Dijkhuis van Waterschap Rivierenland aan de Lekdijk in Kinderdijk

Sinds kort heb ik een collega blogger bij Waterschap Rivierenland; Frans van den Berg. Hij is projectleider bij de dijkverbetering van de Lekdijk tussen Kinderdijk/Schoonhhovense veer. Op zijn blog schrijft hij regelmatig over de voortgang van het project.

http://www.waterschaprivierenland.nl/werk_in_de_buurt/dijkverbetering/dijkverbetering_0/weblog_frans_van_den?BlgIdt=23

Wednesday, May 19, 2010

Fotowedstrijd de polders



Museum De Koperen Knop organiseert in het najaar van 2010 een expositie met als titel DE POLDERS. Hieraan is een fotowedstrijd met dezelfde titel DE POLDERS gekoppeld, waaraan iedereen kan meedoen. De beste inzenders dingen mee naar een exemplaar van het grote boekwerk ’De polderatlas van Nederland’ (waarde € 99,50).

Iedereen kan meedoen aan deze fotowedstrijd. Als de foto maar gaat over iets dat te maken heeft met ‘de polder’, een gebied waar de waterstand kunstmatig wordt beheerst. En polders hebben wij in onze omgeving volop. Het hele Alblasserwaarde landschap bestaat eruit.

Het onderwerp van de foto kan van alles zijn, een weiland, een sloot, de waterbeheersing, gebruik van het land, een molen, een gemaal, een dijk, een kade enzovoort. Er is altijd wel iets creatiefs te bedenken.


De expositie De Polders vindt plaats in het kader van de expositiereeks LAAGLIGGEND LAND, waaraan alle Alblasserwaardse musea met een eigen expositie deelnemen. De foto (maximaal 1 per deelnemer) moet voor 1 september 2010 worden ingeleverd. Zowel een kleurenfoto als een zwart-witfoto is welkom. De foto moet geprint worden aangeleverd (digitaal aangeleverde foto’s kunnen niet worden geaccepteerd). De foto moet minimaal 18 x 25 cm groot zijn. De ingeleverde foto blijft eigendom van Museum De Koperen Knop en wordt NIET geretourneerd. De winnende foto’s worden geëxposeerd in het museum.


Op de achterzijde moet duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer vermeld worden. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Een deskundige jury zal alle ingekomen foto’s beoordelen. De foto’s moeten worden ingeleverd bij of opgestuurd worden naar: Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor meer inlichtingen kunt u bellen met 0184-611366 of mailen naar koperenknop@planet.nl

Tuesday, May 18, 2010

Ontpoldering (2)

Ontpoldering in de Kleine Noordwaard, de foto is van 2008

De protesten in de commissie Grondgebied van bewoners op de voortgang van het proces in de Noordwaard heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Donderdag is er al een gesprek tussen wethouder Luteijn, 18 bewoners van de Noordwaard en Rijkswaterstaat. Ook raadsleden schuiven later aan bij het overleg. De bijeenkomst is bewust gepland voor de raadsvergadering van 25 mei, dan moet immers besloten worden over de inspraak op het RIP van de Noordwaard.

Monday, May 17, 2010

Ontpoldering

Toasten op het ondertekenen van de SOK Noordwaard

In de bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Werkendam, provincie Noord-Brabant, ministerie van LNV en VWS en Waterschap Rivierenland van 25 februari 2010 beloven de partijen dat ze een goede inbedding van de burgers en bedrijven zoals neergelegd in het Projectbeslissing (SNIP-3) zullen waarborgen. De bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst in het kader van de PKB Ruimte voor de Rivier en de maatregel 'ontpoldering Noordwaard' heeft tevens als doel het bevorderen en behouden van maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak. Tijdens de bespreking van het RIP door de commissie grondgebied van de gemeente Werkendam bleek van die goede voornemens weer eens niet zo veel terecht gekomen. Burgers klagen vooral over de stroperigheid van het proces en de bureaucratie. En wanneer krijgen ze nu echt duidelijkheid?

Sunday, May 16, 2010

De gemalendag



Stoomgemaal de Tuut en gemaal Bloemers, beiden in Appeltern

Stowa en de Nederlandse gemalenstichting houden 23 juni de gemalendag in stoomgemaal de Tuut in Appeltern. Het is een symposium over de evolutie en betekenis van Nederlandse gemalen. Gemalen hebben in ons land altijd ene belangrijke rol vervuld bij het wegpompen van water in tijden van wateroverlast en bij de aanleg van polders. Op het symposium zal Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, ingaan op de relatie tussen gemalen en de Nederlandse cultuur. Tevens wordt het boek 'Het water de baas' gepresenteerd. Bij stoomgemaal de Tuut is Jan Reijnen actief, ook een CDA'er die op de kandidatenlijst voor de Waterschapsverkiezingen in 2008 stond. Daarvoor was hij reeds algemeen bestuurslid van WSRL. Jan Reijnen zal tijdens het symposium spreken over de functionaliteit van gemalen.

Saturday, May 15, 2010

Priester Hendrik (2)


De Woudse Dom in Rijnsaterswoude

Lezers zijn natuurlijk nieuwsgierig waarom ik schrijf over Priester Hendrik. Ik trof het standbeeld aan bij de Woudse Dom, de Hervormde kerk van Rijnsaterswoude. Mijn beide oma's, Matje Heijns en Doortje Faas zijn beiden geboren in Rijnsaterswoude en mogelijk gedoopt in deze kerk. Hoewel dat nog nader onderzoek vergt, omdat van Doortje Faas in het trouwboekje van haar ouders wordt gemeld dat ze is geboren in Sassenheim. Ik zal dus nog een keer het archief in moeten duiken voor opheldering over deze vraag.

Friday, May 14, 2010

Priester Hendrik


Priester Hendrik gold rond 1100 als een pionier en deskundige op het gebied van de landontginning en was een belangrijke figuur bij de Grote Ontginning die tussen 1000 en 1300 plaatsvond in het Hollands/Utrechtse veengebied en die worden gekenmerkt door langgerekte percelen die tot op heden zo kenmerkend voor dit deel van het land zijn. In 1113 ging Priester Hendrik op verzoek van de aartsbisschop van Bremen en Hamburg met een groep ‘Hollanders’ naar ‘Das Alte Land’ in het Noord-Duitse gebied tussen Hamburg en Bremen om grote stukken veenwildernis in de moerassen aan de monding van de Elbe te ontginnen. Het was de eerste Hollandse landontginning in het buitenland.

De landschappelijke indeling van ‘Das Alte Land’ vertoont opvallende gelijkenis met de veenweidegebieden in het Groene Hart en Jacobswoude. Voor deze ontginning had hij een contract (cope) afgesloten met de aartsbisschop van Bremen, Frederik I. In Zuid-Holland herinneren plaatsnamen als Nieuwkoop en Boskoop nog aan die middeleeuwse contracten die hier met bisschoppen van Utrecht werden afgesloten om het gebied te mogen ontginnen.

Het standbeeld van Priester Hendrik bij de Woudse Dom in Rijnsaterswoude is ontworpen door de kunstenaar Carsten Eggers Het origineel van het beeld staat sinds 1993 voor de Evangelisch-Lutherse St. Martini-et-Nicolai-Kirche in het Duitse dorp Steinkirchen (Kreis Stade). Een exacte kopie ervan staat sinds 2001 op het plein voor de Woudse Dom in Rijnsaterswoude.

Tuesday, May 11, 2010

De glazen bol van Gerrit Kok


"De waterschappen zullen niet verdwijnen. Ik denk dat we meer taken zullen krijgen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het voortbestaan van de provincies", zo stelt dijkgraaf Gerrit Kok in een pagina groot artikel over de toekomst van de Waterschappen in de Volkskrant van maandag. Laten we hopen dat hij het bij het goede einde heeft, veel politieke partijen lijken anders te willen. In het interview haalt Kok de tegenstellingen tussen Gelderland en Zuid-Holland maar weer eens aan, door de Diefdijk te noemen. Hier streden in vroeger tijden de graaf van Holland en de hertog van Gelre tegen elkaar en de wateroverlast. Een sterk punt dat Kok noemt is de rol van de provincie. Die moet ophouden met plannen voor de waterhuishouding. "Wat zij doen,voegt niks toe. Laat ons het water doen, en zij de inrichting van het land".

Monday, May 10, 2010

Waterschap in oorlogstijd(6 en slot)


Ondergelopen Biesboschpolder anno 2008

De dijken leden bovendien doordat de Duitse bezetter gaten had laten graven in de kaden van vrijwel alle polders. Na de oorlog begon de Heidemaatschappij aan het herstel ervan. Maar de gevolgen van de oorlogschade en de vers aangebracht grond waren op 27 februari 1946 merkbaar. Door het tot + 2.90 NAP gestegen water braken de dijken weer en wel op 42 plaatsen. De polder Turfzakken, waarvan de dijk op vier plekken was doorgebroken, was pas op 2 mei weer droog. Een deel van de grond was bedorven door stroomzand. Landbouwer J. de Schutter van de polder Nieuwe Turfzak had dat jaar een negatief bedrijfsresultaat.
(Bron: De macht van het water, Cees de Gast)

Sunday, May 09, 2010

Waterschap in oorlogstijd(5)

Haventje van polder Keizersguldenwaard

De kranten noemden de dijjkdoorbraken in 1944 de ernstigste sinds 1916. Maar de Zagerij had regelmatig wateroverlast. En de Jantjesplaat, behorend tot Domeinen, had met zijn 70 hectaren de laatste acht jaar viermaal een dijkdoorbraak meegemaakt, wat elke keer een schadepost opleverde van f 20.000,-. In de doorgebroken dijk zat een grondgat, een opening die onder het maaiveld doorliep,van 150 meter breed. In de Keizersguldenwaard, een particuliere polder, zat een gat van zestig meter breed en vijfenhalve meter diep. Voorlopig moest om de gaten een ringkade worden gelegd van klei met riet er tegenaan, vastgezet met palen of latten, totdat het echte gat was gedicht. Omdat de klei van de Jantjesplaat van mindere kwaliteit was, zou een zandzuiger baggermateriaal moeten persen in het ontstane gat. De herstelkosten zouden minstens f 20.000,- bedragen. De schade die het wintergewas in de Jantjesplaat had geleden bedroeg f 100.000,-. Het zou goed zijn, schreef een journalist, als het inmiddels uitgewerkte bedijkingsplan werd uitgevoerd. Maar een jonge boer zei hem berusten: "Dat beleven we niet meneer, of we moeten honderd jaar worden'.

Saturday, May 08, 2010

Waterschap in oorlogstijd(4)

Arbeiderswoningen aan de Zagerij in Werkendam die veelvuldig wateroverlast hadden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Biesbosch regelmatig geconfronteerd met overstromingen. Door de Noordwesterstorm van 7 april 1943 stroomde nagenoeg de gehele Biesbosch onder water. In de polder Turfzakken brak de kade zelfs op twee plaatsen waardoor, twee grote stroomgaten ontstonden. Pas op 17 mei konden deze gaten worden gedicht, waardoor de kwaliteit van de grond had geleden. Bovendien kon men pas laat gaan zaaien. Dit alles leidde dat er een negatief bedrijfsresultaat ontstond van f 15.000,-. Op 24 januari 1944 bezwaak weer een aantal kaden, onder andere in de polders Jantjesplaat en Keizersguldenwaard. Ook het 'arbeiderskwartier' van Werkendam, de Zagerij, liep onder water. In de nacht van 4 op 5 februari werden de bewoners van de Zagerij voor de tweede keer getroffen door een overstroming. Burgemeester N.J.M. van Dulst bezocht de bewoners en zag hen ploeteren in modder en water, dat 30 centimter hoog in de vertrekken stond. Het behang viel van de muren en de vloerbedekking was voor minstens 95 procent aan flarden en verrot. Elk gezin kreeg een extra mud brandstof om de huizen droog te stoken en gedurende enkele dagen een warm middagmaal.

Friday, May 07, 2010

Waterschap in oorlogstijd(3)


Het sluizencomplex de Drie Sluizen te Nieuwendijk

De Duitse bezetters hadden ondermeer onderdelen meegenomen van de machines in de gemalen van de polders Nieuwe Doorn en Uppel. Een granaatontploffing had dak en muren van het Emmickhovens gemaal voor een deel vernield en de motor beschadigd. Omdat de polder onder water stond moest het waterschapbestuur een tractor huren om het scheprad aan te drijven. De huur van de tractor kostte f 1585,- en het herstel van de motor f 716,60. Het gemaal van de Uppelse polder kreeg een electrische noodbemaling en dat van de Nieuwe Doorn kreeg een elektrische aansluiting op de bemaling van de De Drie Sluizen. De Duitsers vernielden ook nog eens de elektromotor van de Nieuwe Doorn. De machinistenwoning van deze polder was beschadigd doordat er een V1 dichtbij was neergekomen. De machinist van de Emmickhovense polder had zijn huis vanaf januari 1945 moeten verlaten. Zijn woning was meermalen door granaatvuur getroffen. Er waren Duitse soldaten ingetrokken, die behoorlijk veel hadden vernield. Ze hadden onder andere planken uit het huis gebroken voor brandhout. De herstelwerkzaamheden hadden het besdti8ir van waterschap Nieuwland van Altena behoorlijk wat gekost. Het had een voorlopige lening afgesloten van f 10.000,- en de omslag voor het dienstjaar 1949-1950 verhoogd van f 20,- jaar f 22,- De eerste jaren na de aoorlog waren zeker nodig om een en ander weer op orde te brengen.
(Bron: de macht van het water, Cees de Gast)

Thursday, May 06, 2010

Waterschap in oorlogstijd(2)

Het land van Altena geinundeerd in de Tweede Wereldoorlog. De militairen links zitten op de sluiswand. Rechts is nog net de watertoren te zien.

Na de bevrijding, in augustus 1945, kon het dijkbestuur meedelen aan Gedeputeerde Staten dat de Maas- en Merwededijken, in beheer bij het Oudland van Altena, de afgelopen winter niets hadden geleden van stormweer, hoogopperwater of ijsgang.
De Duitsers hadden tijdens de bezetting bij Andel tunnels en schuilplaatsen laten graven aan de buitenzijde van de dijk. De 1300 dekkingsgaten langs de Maas- en Merwededijk waren 'met bekwamen spoed reeds gedicht'. De dijken waren weer in orde gemaakt. De oorlogsomstandigheden hadden ook in andere waterschappen tot schade geleid. Zo hadden de Duitse militaire in 1944 de Papsluis in het Nieuwland van Altena gedeeltelijk opengezet. Het ondergelopen land moest de oprukkende geallieerde legers tegenhouden. In april 1945 werd de sluis zelf vernield. Eb en vloed hadden nu vrij spel, waardoor de wegen dagelijks onder water stonden. De drie heulen in de Zandsteeg, het Schansgat en de Kildijk konden het binnenkomende water niet verzwelgen. Ze werden bovendien door de Duitsers vernield. Vanaf het voorjaar 1944 lieten de Duitsers in geheel West-Brabant polders inunderen, waaronder ook delen van het Land van Altena. Doordat in het najaar van 1944 door plunderingen van de Duitsers de gemalen uitvielen, liep polder Den Duyl ook door regen en kwelwater vol. Met een roeiboot kon men van Almkerk naar Babylonienbroek varen, maar dat stond de Duitse bezetter niet toe. Het centrum van Den Duyl stond ongeveer 80 cm. onder water en de oppervlakte van deze plas was maar liefst ruim 15 km2. Pas in de loop van 1945 vielen de landerijen weer droog.

Wednesday, May 05, 2010

Waterschap in oorlogstijd(1)

De Woudrichemse inundatiesluis anno 2010

Het bestuur van Oudland van Altena kon in juni 1940 meedelen aan de commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, dat de eigendommen en beheerde waterstaatswerken geen schade hadden geleden. Alleen waren in de inundatiesluis bij Woudrichem de schotbalken nog niet aangebracht en de sluisdeuren uit hun hengels gelicht, waardoor ze niet draaibaar waren. Pas in augustus 1944 werd het waterschap geconfronteerd met maatregelen van de Duitse bezetten. De Wehrmachtscommandant te Tilburg gelastte namelijk dijkopzichter De Jong dat er in de rivierdijk vanaf Werkendam tot Veen 1300 ronde dekkingsgaten moesten worden gegraven op één meter veertig uit de verharding en met een diameter van 90 centimeter. Doordat op veel plaatsen de basaltglooiing tot boven aan de dijk kwam, was dit bijna onmogelijk zonder de dijk te beschadigen. Toch werd dit werk uitgevoerd, maar het dijkbestuur schreef een brief aan de Provinciale Waterstaat van Noord-Brabant, waarin het zijn zorg uitte over het daaruit voortvloeiende gevaar bij hoogwater. De gaten waren namelijk gestoken aan het talud van de dijk. Ze zouden eigenlijk in november weer gedicht moeten worden. Bovendien was de basaltbezetting hier en daar losgegraven, maar het bestuur zou zelf de stenen weer laten vastzetten.

(Bron: De macht van het water, Cees de Gast)

Tuesday, May 04, 2010

Een Biesboschpostzegel



In september van dit jaar brengt TNT drie Biesboschzegels uit. Ze zullen in speciale mapjes te koop zijn. Deze ‘postbox’ bevat naast een velletje met drie zegels ook drie ansichtkaarten van de Biesbosch. Nationaal Park De Biesbosch is op zoek naar mooi beeldmateriaal en organiseert daarom een fotowedstrijd. Stuur uw mooiste Biesboschfoto in en wellicht wordt van uw foto een ansichtkaart of postzegel gemaakt. De dertig genomineerden ontvangen begin juli bericht. De uitslag van de fotowedstrijd wordt bekendgemaakt bij de aanbieding van de eerste Biesbosch postbox op zaterdag 4 september 2010.

Sunday, May 02, 2010

Laat de waterschappen niet verzuipen!


In het CDA verkiezingsprogramma werd voorgesteld de waterschappen op te heffen en bij de provincies onder te brengen. Het zorgde voor de nodige deining onder de CDA waterschapsbestuurders. Juist het CDA stond altijd bekend alsgroot voorstander van de waterschappen. Zeker gezien hun karakter als 'boerenrepublieken', van oudsher toch een belangrijke kiezersgroep binnen de partij. Tijdens het CDA congres werd in twee rondes gestemd over de amendementen om de waterschappen hun zelfstandigheid te laten behouden. Vrijdagavond kregen twee amendementen 63% en 59% voorstemmers. Alleen bij meer dan 75 procent voorstemmers zou dat voldoende zijn geweest. Nu moest er zaterdag opnieuw gestemd worden.En toen was de stemming 49% voor het amendement en 51% voor huidige programma, dus opheffing van de waterschappen! Toch geven de waterschapbestuurders nog niet op. Er komt nog een gesprek met CDA voorzitter Peter van Heeswijk met enkele partijprominenten zoals Cees Veerman, Karla Peijs en Van der Tak. Alles om het CDA ervan te overtuigen dat de waterschappen niet opgeheven mogen worden.

Saturday, May 01, 2010

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Het dagelijks bestuur, hier nog met Arjen Rijsdijk (derde van links)

Met de benoeming van Hennie Roorda tot heemraad, kan er eindelijk een nieuwe foto gemaakt worden van het dagelijks bestuur. U weet wel, die lelijke foto van die zittende mannen. Tijdens de bijeenkomst van het Waterlelie netwerk voor vrouwelijke waterschapsbestuurders sprak iemand me nog aan over die 'lelijke' foto. Oordeel zelf! Of zouden ze wachten tot de nieuwe dijkgraaf benoemd is?