Geen Balkenende norm bij Waterschap
Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.
De provincie stopt met het aankopen van gronden voor het aaneengesloten netwerk van robuuste natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Zij heeft geen geld meer om gronden te verwerven.
Brabant heeft de opgave om in totaal 21.000 hectare EHS te realiseren. Inmiddels is 75 procent van de gronden daarvoor verworven. Om toch door te gaan met het realiseren van de EHS, zal de provincie maximaal inzetten op ruilgronden en op particulier natuurbeheer. Bij zo ’n tien belangrijke projecten zal de provincie alsnog EHS-gronden aankopen die niet op een andere manier kunnen worden vrijgemaakt. Het gaat dan om cruciale hectares, waamee vervolgens een groot gebied ingericht kan worden. GS stellen Provinciale Staten voor om als noodmaatregel € 30 miljoen extra provinciale middelen in te zetten om deze cruciale percelen toch te kunnen verwerven. Uit bijgevoegde extra gegevens blijkt dat er in het Land van Heusden en Altena geen gronden meer aan te kopen zijn voor de EHS.
Museum De Koperen Knop organiseert in het najaar van 2010 een expositie met als titel DE POLDERS. Hieraan is een fotowedstrijd met dezelfde titel DE POLDERS gekoppeld, waaraan iedereen kan meedoen. De beste inzenders dingen mee naar een exemplaar van het grote boekwerk ’De polderatlas van Nederland’ (waarde € 99,50).
Iedereen kan meedoen aan deze fotowedstrijd. Als de foto maar gaat over iets dat te maken heeft met ‘de polder’, een gebied waar de waterstand kunstmatig wordt beheerst. En polders hebben wij in onze omgeving volop. Het hele Alblasserwaarde landschap bestaat eruit.
Het onderwerp van de foto kan van alles zijn, een weiland, een sloot, de waterbeheersing, gebruik van het land, een molen, een gemaal, een dijk, een kade enzovoort. Er is altijd wel iets creatiefs te bedenken.
De expositie De Polders vindt plaats in het kader van de expositiereeks LAAGLIGGEND LAND, waaraan alle Alblasserwaardse musea met een eigen expositie deelnemen.
Op de achterzijde moet duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer vermeld worden. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Een deskundige jury zal alle ingekomen foto’s beoordelen. De foto’s moeten worden ingeleverd bij of opgestuurd worden naar: Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor meer inlichtingen kunt u bellen met 0184-611366 of mailen naar koperenknop@planet.nl
Priester Hendrik gold rond 1100 als een pionier en deskundige op het gebied van de landontginning en was een belangrijke figuur bij de Grote Ontginning die tussen 1000 en 1300 plaatsvond in het Hollands/Utrechtse veengebied en die worden gekenmerkt door langgerekte percelen die tot op heden zo kenmerkend voor dit deel van het land zijn. In 1113 ging Priester Hendrik op verzoek van de aartsbisschop van Bremen en Hamburg met een groep ‘Hollanders’ naar ‘Das Alte Land’ in het Noord-Duitse gebied tussen Hamburg en Bremen om grote stukken veenwildernis in de moerassen aan de monding van de Elbe te ontginnen. Het was de eerste Hollandse landontginning in het buitenland.
De landschappelijke indeling van ‘Das Alte Land’ vertoont opvallende gelijkenis met de veenweidegebieden in het Groene Hart en Jacobswoude. Voor deze ontginning had hij een contract (cope) afgesloten met de aartsbisschop van Bremen, Frederik I. In Zuid-Holland herinneren plaatsnamen als Nieuwkoop en Boskoop nog aan die middeleeuwse contracten die hier met bisschoppen van Utrecht werden afgesloten om het gebied te mogen ontginnen.
Het standbeeld van Priester Hendrik bij de Woudse Dom in Rijnsaterswoude is ontworpen door de kunstenaar Carsten Eggers Het origineel van het beeld staat sinds 1993 voor de Evangelisch-Lutherse St. Martini-et-Nicolai-Kirche in het Duitse dorp Steinkirchen (Kreis Stade). Een exacte kopie ervan staat sinds 2001 op het plein voor de Woudse Dom in Rijnsaterswoude.