hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, May 31, 2016

De zomerschouw (2)

De Bakkerskil in de Oostwaard

Tijdens de commissie watersystemen heb ik maandag navraag gedaan naar het late versturen van de brieven aan de betrokkenen over de invoering van de zomerschouw. Als argument over het late versturen van de brieven werd genoemd dat de brief aanvankelijk door Waterschap Rivierenland en de ZLTO samen zou worden verstuurd. De ZLTO wilde echter geen medeondertekenaar zijn. Op de vraag naar het waarom kwam geen duidelijk antwoord van de heemraad, maar onenigheid in eigen gelederen lijkt niet uitgesloten. Op hun ledenvergadering op 20 april was al gebleken dat bij een groot deel van de leden weerstand was tegen de invoering van de zomerschouw. Bovendien zou deze alleen effectief zijn in de Oostwaard en niet voor het hele gebied.Juist bij de zomerschouw komen botsende belangen tussen akkerbouwers, veehouders en fruittelers naar voren.

Sunday, May 29, 2016

De wassende maan

De wassende maan in de winter

Illusie in de Noordwaard, gewrocht door
mensenhand in dit door wind en water
geteisterd lage land.

Vanaf de terp het lage licht
spiegelend in vliesdun ijs,
berijpte oevers richten 't zicht
in cirkelende baan naar
het midden van de maan.

Een zwaan rijst op in tegenlicht
en spreidt verdroomd zijn vleugels
opstijgend langs de flanken
is er een zweem van klanken
die zwellen aan en zwemmen rond

De zon verdwijnt, de maan komt op
en hoor - met hemels - oor
een vleugellied in trage maten
Beethovens, Mondriaans sonate

@Cees Visser

Saturday, May 28, 2016

Zomerschouw in Altena


Een van de maatregelen die uit het overleg met Waterschap, ZLTO en stuurgroep wateroverlast landelijke gebied rolde na de 'zondvloed' van 31 augustus 2015 was de invoering van een zomerschouw. De maatregel werd doorgerekend door een bureau en ook de ZLTO werkgroep stemde in met de invoering. Het AB stemde op 19 februari eveneens in met invoering van de zomerschouw. De inspraakprocedure loopt van 26 april tot 6 juni. Toch wordt de invoering van de zomerschouw niet in het hele Land van Heusden en Altena met gejuich ontvangen, integendeel. Geluiden over veel bezwaarschriften hebben mij al bereikt. Kritiek was er ook omdat het Waterschap de betrokkenen niet persoonlijk heeft aangeschreven. Nu zijn vrijdag alsnog brieven gestuurd, maar dat is natuurlijk veel te laat als je weet dat de inspraakprocedure al op 26 april startte. De haast lijkt ingegeven om te voorkomen dat 2016 een verloren jaar wordt. De zomerschouw wordt op 16 juli ingevoerd en dit jaar is een overgangsjaar. Mochten daadwerkelijk veel bezwaarschriften worden ingediend, dan wordt de maatregel uiteraard heroverwogen.

Thursday, May 26, 2016

Eindelijk mobiele noodpompen in Altena

Inspreken van Cees voor den Dag op de AB vergadering van 26 september 2014



Al na de overvloedige regenval van 28 juli 2014 hield Cees voor den Dag een gloedvol betoog tijdens een AB vergadering in Tiel om over te gaan tot de aanschaf van noodpompen en permanente opstelplaatsen. In de commissie Watersysteem van maandag 30 mei komt het voorstel om mobiele noodpompen aan te schaffen aan de orde. Met de aanschaf is een bedrag van 335.000 euro gemoeid. Bij de gemalen Bruine Kil, Oostkil en Peerenboom Noord moeten de mobiele noodpompen straks binnen vier uur operationeel zijn. De opstelplaatsen voor de pompen moeten nog wel ingericht worden. Bij Peerenboom Zuid, het regionale bedrijventerrein de Kop van Brabant en Bakkerskil worden wel voorzieningen getroffen, maar deze moeten niet binnen vier uur kunnen draaien.

Wednesday, May 25, 2016

Blue deal in Brabant

Medewerkers van waterschap Aa en Maas en de Dommel waren vandaag te gast op Fort Altena



De provincie Brabant en de vier Brabantse Waterschappen hebben een overeenkomst getekend om samen te werken aan een gezond en robuust watersysteem. Deze doelstellingen staan in de Kaderrichtlijn Water, in het Provinciaal Waterplan 2016-2021 en het Waterbeheerplan van de waterschappen. Zo wordt 285 km. extra waterberging aangelegd om wateroverlast tegen te gaan, wordt 178 km. beek- en kreekherstel uitgevoerd en worden 124 vispassages aangelegd. Met de Blue Deal is een bedrag van 90 miljoen euro gemoeid. De helft wordt betaald door de provincie en de andere helft door de waterschappen. 

Saturday, May 21, 2016

Wereldvismigratiedag





Vispassage tussen de Gantel en de Alm bij de Rabobank in Almkerk


Vandaag was het Wereldvismigratiedag. Een dag om aandacht te vragen voor de migratie van vissen en de obstakels die zij tegen kunnen komen, zoals sluizen en stuwen. In het Land van Heusden en Altena wordt de vismigratie bevordert door de aanleg van vispassages in de Alm (bij de Rabobank), in de kanalen in Altena zoals in de Gantel bij Sleeuwijk en in de voormalige Biesboschkreken. In het gehele gebied van Waterschap Rivierenland zijn tot 2015 in totaal op 24 plaatsen vistrappen/passages aangelegd. Tot 2027 moet het aantal uitgebreid worden tot 35 plaatsen.

Tot 2027 worden ook in Altena maatregelen voorgesteld om de vismigratie nog verder te stimuleren. In het gebied Alm en Biesbosch is de visroute van Hollandsch Diep / Amer / Bergse Maas; via kreekrestanten naar Alm en naar de Merwede via het gemaal Altena. Op drie locaties verbinden zij Bakkerskil, Oostkil, Bleke Kil met rijkswater. Het verbinden van de kreken met de Alm via de Gantel op twee plaatsen wordt al uitgevoerd. Tot slot moet de Bakkerskil via de Gantel met rijkswater worden verbonden via gemaal Altena.


Bij de Gantel in Sleeuwijk is al een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de vistrap. De resultaten van het onderzoek zijn zeer positief: hoge aantallen vis, alle te verwachten soorten en alle lengteklassen (oplopend tot 1 meter). 

http://nieuwsbladaltena.nl/nieuws/285-vissen-springen-van-gantel-naar-alm-1.5402442



Friday, May 20, 2016

Meer waterbewustzijn door Kinderdijk?

Het nieuwe bezoekerscentrum bij Kinderdijk

De ombouw van een deel van het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk tot een ontvangstruimte voor bezoekers kan bijdragen aan meer waterbewustzijn. Vrijdagmiddag werd in het gemaal uitleg gegeven over de plannen rond Kinderdijk. Het Werelderfgoed wordt beheerd door het SWEK en zij laten voor een bedrag van 6,7 miljoen een nieuw bezoekerscentrum bouwen inclusief een nieuwe routing, brug en parkeergelegenheid. Daarbij worden de bezoekers gescheiden van die delen in het gebied die het waterschap nodig heeft voor het waterbeheer in het gebied. Naast het J.U. Smitgemaal gaat het om het Gerrit Kok gemaal. Het SWEK wil met haar plannen de bezoekers aan het Werelderfgoed nog beter ontvangen en zo bijdragen aan de instandhouding van de molens. Juist aan de Kinderdijk kan het verhaal verteld worden van Nederland verteld worden. Hoe de Hollanders al eeuwen vechten tegen het water. Eerst door de molens en anno 2016 door het J.U. Smitgemaal dat het water vanuit de boezems naar de Lek pompt. 

Ook het J.U. Smitgemaal kan ingepast worden in de plannen van het SWEK. Een deel van het gemaal kan als bezoekersruimte worden ingericht voor groepen. Architectenbureau M&DB maakte een voorstudie, hetzelfde bureau ontwierp ook het nieuwe bezoekerscentrum voor Kinderdijk. Op de begane grond een experience ruimte, waar het verhaal van het waterbeheer kan worden beleefd. Op de tweede etage kan de ruimte als panoramazaal met uitzicht op het molens worden ingericht. Naast inrichting van een deel van het gemaal tot ontvangstruimte voor bezoekers, moet het gemaal ook worden gerenoveerd. Zowel de dieselmotoren zouden vervangen kunnen worden, als bouwkundig zijn aanpassingen nodig. De kosten hiervoor zijn 3,5 miljoen euro en deze zijn in de voorjaarsnota opgenomen. De kosten voor inrichting tot ontvangstruimte zijn geraamd op 1,5 miljoen euro. En daar mag het AB zich overbuigen, nog dit jaar moet daarover een besluit vallen.

Thursday, May 19, 2016

Automatisering stuwen in Altena


Stuw in het gebied van Waterschap Rivierenland
Negen stuwen in het Land van Heusden en Altena worden gerenoveerd en geautomatiseerd. Het werk is een van de korte termijn maatregelen uit het project wateroverlast 2015. De totale kosten voor het werk zijn 720.000 euro. Het gaat onder andere om drie stuwen bij de Bruine Kilhaven (geraamd op 150.000 euro). Ook drie stuwen langs de provinciale weg bij Veen worden genoemd in het rapport van de stuurgroep over de wateroverlast. 

Het concrete voorstel van het CDH komt op 30 mei aan de orde in de commissie watersysteem en de AB vergadering op vrijdag 24 juni.

Wednesday, May 18, 2016

Geld voor buurtnatuur en buurtwater

Meer natuur in de buurt

Waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel gaan samenwerken met de provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds op het gebied van buurtnatuur en buurtwater. De waterschappen haken aan bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant; een fonds dat burgerinitiatieven rondom buurtgroen en waterbeheer ondersteunt. Geveltuintjes, buurtmoestuinen, vijvers, eetbare schoolpleinen en insectenhotels verbeteren, de biodiversiteit en de waterafvoer van een buurt. Deze burgerinitiatieven zorgen bovendien voor ontmoeting en samenwerking en daarmee verbinding tussen bewoners. 

De provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn eind 2015 gestart met het ondersteunen van buurtnatuurprojecten.  Nu haken de waterschappen aan bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant. De waterschappen leggen gezamenlijk € 60.000 in. De provincie en het Cultuurfonds stellen hetzelfde bedrag ter beschikking. Zo is er in totaal € 180.000 beschikbaar voor groene burgerinitiatieven. Natuurverenigingen, stichtingen en ZZP-ers kunnen subsidie aanvragen voor uiteenlopende, kleinschalige natuur- en waterprojecten, te realiseren samen met bewoners. Projecten die zorgen voor positieve effecten op het klimaat, het waterbewustzijn, educatie en een gezonde, duurzame leefomgeving.

www.cultuurfonds.nl/buurtnatuurfonds.

Monday, May 16, 2016

Museumtour met Erfgoed Altena (3)

Kevermuseum de Wolfsburcht

Het laatste bezoek van de Aalburgse museumtour was aan het Kevermuseum in Wijk en Aalburg. Het is het hele jaar door iedere zaterdagmiddag open. In de maanden mei, juni, juli, augustus en september is het ook op woensdag, donderdag en vrijdagmiddag open. De entree is 3,50 euro. Het museum is eigendom van Andre van Wijlen, samen met zijn vrouw is hij in het museum tijdens de openingstijden, maar soms springt een vrijwilliger bij. De Wolfsburcht is het eerste museum voor de Luchtgekoelde Volkswagen in Nederland! Het museum is een initiatief van André van Wijlen keveronderdelen v.o.f. Het heeft als doelstelling bezoekers mee te nemen in de geschiedenis van de luchtgekoelde Volkswagen en wat zich in grote lijnen in die periode verder in de wereld afspeelde. Hiermee is dit museum meer dan alleen een auto-museum!

Sunday, May 15, 2016

Museumtour met Erfgoed Altena (2)

Een ouderwetse platenspeler met muziek van de Zangeres Zonder Naam

Tijdens de lunch in het prachtige, nostalgische eetcafe het Zwaantje in Genderen bestelden meerderen de Jappenburger. Een specialiteit van de zaak, genoemd naar een vroegere eigenaar, toen het nog cafe van Japke was. Na de lunch bezochten we het Museumplein op de zolder in Wijkestein. Daar is de zeer uitgebreide collectie electrische apparaten van Wout Verdoorn uit Eethen te bewonderen. Harry ? gaf ons een zeer uitgebreide en interessante uitleg bij al die bijzondere voorwerpen. Het Museumplein wordt gerund door slechts twee vrijwilligers, ook zij zijn voor hun inkomsten afhankelijk van een vrijwillge bijdrage. Ze zijn alleen open op verzoek en werken mee aan het educatieprogramma Jet en Jan van Erfgoed Brabant.

Saturday, May 14, 2016

Museumtour met Erfgoed Altena (1)

John Kollen, Peter van Beek, Linda van Rooij, David van Gammeren, Piet Pruijssers en Teus van Tilborg bij de noodwoning in Meeuwen

Met Erfgoed Altena maakten we vrijdag een tour langs de musea in de gemeente Aalburg. Enerzijds als informatief uitje, maar vooral om te kijken hoe we die musea kunnen ondersteunen. Want lukt het allemaal om met vrijwilligers en beperkte financiele middelen dat bijzondere erfgoed dat ze in beheer hebben in stand te houden. De start was bij de noodwoning in Meeuwen, naast de Witte Molen. Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog werden langs de zuidrand van Altena veel noodwoningen gebouwd. Een van die noodwoningen die aan de Meeuwensedijk stond, werd verplaatst naar de Witte Molen en heringericht. De noodwoning is iedere zaterdagmiddag te bezoeken van 13.00-17.00 uur. Vrijwilligers ontvangen bezoekers die worden uitgenodigd een vrijwillige bijdrage te schenken. Een van de punten die de vrijwilligers benoemden was het fietsknooppuntensysteem, de molen en de noodwoning zijn geen fietsknooppunt.

Friday, May 13, 2016

Burgerparticipatie zoals het niet moet (2)

De Motte in Almkerk, een archeologisch monument in de regio

Wat ging er dan mis met dat project 'Zonder boer geen voer'? Het projectbureau liet weten al twee jaar te werken aan het project, maar nu pas voldoende geld te hebben om de tentoonstelling te starten. Na even zoeken bleek dat de gemeente Werkendam al op 18 februari 2015 een budget voor deze archeologische tentoonstelling heeft gegeven. Meer dan een jaar later komt er pas een uitnodiging namens de drie regio gemeenten om mee te denken over het project. Maar van meedenken is toch geen sprake als de tentoonstelling al klaar is? En ook niet als je van vrijwilligers verwacht dat ze binnen vijf weken even een nevenprogramma opzetten? Ook bleef volstrekt onduidelijk wie nu de regie had, de gemeente, het projectbureau of de regio archeoloog? Want natuurlijk zijn al die maatschappelijke organisaties echt wel bereid om zich in te zetten voor maatschappelijke doelen. Maar om een project zo door de strot geduwd te krijgen, daar pasten zij terecht voor.

Thursday, May 12, 2016

Burgerparticipatie zoals het niet moet







Alle overheden hebben hun mond vol over burgerparticipatie, maar hoe ze daar invulling aan moeten geven? Deze week werd ik zelf geconfronteerd met een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet. Op 28 april werden door de regio gemeenten ZLTO, de agrarische natuurvereniging, erfgoed- en natuurorganisaties uitgenodigd om mee te denken over het project 'Zonder boer geen voer'. Op 11 mei zou nadere uitleg volgen. Vol verwachting schoven vertegenwoordigers van al die vrijwilligersorganisaties aan tafel. Daar werd beknopt uitleg gegeven over de tentoonstelling 'Zonder boer geen voer' die bestaat uit acht tentoonstellingskisten die door West-Brabant reizen. In de tentoonstelling informatie over de archeologische en agrarische historie. Of de vrijwilligers bereid waren rond de kant en klare tentoonstelling een activiteitenprogramma op te zetten, inclusief activiteiten met schoolkinderen. De tentoonstelling zou 25 juni! geopend worden op een nog nader te bepalen plaats. Alle vrijwilligers vielen nog net niet van hun stoel. Of ze even in een tijdbestek van vijf weken een nevenprogramma op willen zetten! Budget was er niet. Maar bovenal kan in deze korte tijdspanne zoiets op zetten en ook nog eens scholen benaderen voor een bezoek aan de tentoonstelling natuurlijk helemaal niet. En dan die tentoonstelling, die was al kant en klaar. Daar hadden ze al twee jaar aan gewerkt!  Maar hoe zat het dan met de regionale inbreng in die tentoonstelling?

Wednesday, May 11, 2016

Werkconferentie van Spiegelgroep Waalweelde


Fietsknooppunt bij Varik

De spiegelgroep WaalWeelde ondersteunt het bestuurlijk platform Waal-Merwedes en de bestuurlijke begeleidingsgroep nHWBP door hen te spiegelen op de afstemming tussen de ruimtelijke maatregelen uit het deltaprogramma en de dijkversterkingsopgave van het waterschap. De spiegelgroep vindt dat projecten integraal tot stand moeten komen, zoeken naar meekoppelkansen hoort daar bij. Door het voorhouden van een spiegel hoopt de spiegelgroep bij te dragen aan een mooie en veilige Waal en Merwedes met ruimte voor meekoppelkansen.
 
De spiegelgroep houdt op donderdag 30 juni een werkconferentie met verschillende partijen. Aan de hand van een interessante case gaan zij voor de spiegelgroep een toetsingskader ontwikkelen, de spiegelkist.

Sunday, May 08, 2016

Rivierenland kleurt roze (2)

Wel mooie wieleroutfit met logo Waterschap Rivierenland op de tribune


Hoewel we als fractie zelf hadden aangedrongen om als Waterschap Rivierenland iets te doen rond de Giro om zo meer naamsbekendheid te genereren, hield ik toch wat gemengde gevoelens over aan die dag. Al eerder schreef de media over de 11 miljoen euro die provincie en gemeenten in het evenement hebben gestopt. Betaalt die investering van de overheid zich terug in bijvoorbeeld meer bezoekers aan de provincie? Daar werden grote vraagtekens bij gezet. Kijkend naar de activiteiten van Waterschap Rivierenland moeten we ook de vraag durven stellen of alles wat is gedaan heeft bijgedragen aan meer naamsbekendheid. Het programma in het kantoor was interessant, maar toch vooral gericht op de eigen medewerkers. En op de tribune zaten de eigen medewerkers van Waterschap Rivierenland. Ik zag één ouder echtpaar aarzelend de tribune betreden omdat ze meenden dat die alleen voor medewerkers was. Maar waarom hebben we niet gewoon heel Tiel en omgeving uitgenodigd om op de tribune plaats te nemen? Om te komen luisteren naar het verhaal van Danny Nelissen? Om mee te fietsen onder zijn leiding? Burgerparticipatie in optima forma.
 

Saturday, May 07, 2016

Rivierenland kleurt roze

Een bijzonder beeld in het kantoor van Waterschap Rivierenland


Drie dagen lang was Gelderland in de ban van de start van de Giro d'Italia in Gelderland. Zaterdag reden de renners door het rivierengebied en langs het kantoor in Tiel. Een mooie kans om het gebied van Waterschap Rivierenland te promoten. Zo was er zaterdag op het kantoor in Tiel een mooi programma samengesteld rond de Giro. De dag begon met een tour door de streek van 40 km. onder aanvoering van Danny Nelissen. Daarna hield hij een boeiend betoog over sportsponsoring. Want wie betaalt eigenlijk al die renners? En wat zijn de renners waard? En bestaat er wel eerlijke sport als de commerciele belangen zo groot zijn? In de middag konden we op de tribune de renners langs zien razen. En dat was echt in een vloek en een zucht voorbij.


Friday, May 06, 2016

Minister levert Munnikenland op

Het startschot door ministerie Melanie Schultz-van Haegen

Minister Melanie Schultz-van Haegen levert donderdag 9 juni het werk in Munnikenland op. Drie jaar geleden werd gestart met de ontgraving van het gebied voor meer Ruimte voor de Rivier, toen gaf de minister ook het startschot. Door de ontgraving van het gebied is een waterstandsdaling van elf centimeter bereikt door het graven van geulen, ook is de nieuwe Wakkere dijk aangelegd. De oude dijk is afgegraven. Het werk startte begin 2013 en eind 2015 werd de veiligheidsdoelstelling bereikt. Het gebied stroomt nu bij hoogwater mee met de rivier en kan zich ontwikkelen tot natuurgebied.
Het programma start 9 juni om 10.00 uur in een tent op de Wakkere dijk. De minister houdt om 10.45 een toespraak en gaat vervolgens in gesprek met de gemeente Zaltbommel, slot Loevestein, aannemerscombinatie Van Oord-GMB en Waterschap Rivierenland. De opleveringshandeling is om 11.30 uur.

Thursday, May 05, 2016

De rol van de Waterschappen in de Tweede Wereldoorlog



Inundatie van Altena door het open zetten van de Papsluis, links op de foto


Journalist Theo Dersjant vroeg zich in een tweet af wat de rol van de waterschappen in de Tweede Wereldoorlog was geweest. Of daar ooit een uitgebreide studie naar gedaan is, weet ik niet. Hij doeltwaarschijnlijk op de vraag of ze goed of fout waren?

In het boek 'de macht van het water' van Cees de Gast zijn twee pagina's gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Daar gaat hij vooral in op de inundaties in het gebied vanwege de ligging van het gebied in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In augustus 1944 krijgt dijkopzichter De Jong opdracht om 1300 ronde dekkingsgaten van een meter veertig uit de verharding  en met een diameter van 90 centimeter te graven in de dijk van Werkendam naar Veen. Het werk werd uitgevoerd, maar het polderbestuur schreef wel een brief aan de Provinciale Waterstaat van Brabant om haar zorgen te uiten over het gevaar, zeker in de winterperiode. De Duitsers hadden in 1944 ook de Papsluis opengezet, zodat eb en vloed vrij spel kregen in het gebied. In het najaar van 1944 werden de gemalen vernield, zodat je alleen nog met een roeiboot van Almkerk naar Babylonienbroek kon varen. In Den Duyl stond 80 cm. water. Pas in de loop van 1945 vielen de landerijen weer droog.

Wednesday, May 04, 2016

Bunkeren in de Linie


Soldaten in de Eerste Wereldoorlog bij  het soephuis in Werkendam


Het vijfde Liniepadfestival met als thema ‘Bunkeren in de Linie’ wordt gehouden op zondag 18 september op het Liniepad langs de Zevenbansche boezem. Uitvalsbasis is het oude gemaaltje bij de Uitwijkse molen. Soldatenhapjes, streekproducten, oorlogscake, rats, kuch en bonen worden geserveerd tijdens het Liniepadfestival dat begint met een vroege vogels ontbijt en een zondagochtend concert met brunch. Uiteraard zijn ook de molens te bezoeken tijdens het Liniepadfestival en mag muziek niet ontbreken tijdens het festival.

In de historie van de Waterlinie zijn talrijke verhalen terug te vinden rond voedsel. Zo had Werkendam in de Eerste Wereldoorlog zijn soephuis en oefenden soldaten ter verdrijving van de verveling met appeltjes als kanonskogels. Maar ook werd voedsel gestolen vanwege de schaarste in die oorlogsjaren. Bij de mobilisatie in de Tweede Wereldoorlog klaagden soldaten over vette worst die ze kregen voorgeschoteld op de forten. In beide oorlogen ging het voedsel op de bon.

In 2017 wordt het Liniepadfestival in het voorjaar gehouden met een vijfdaagse veldtocht vanaf slot Loevestein langs de forten in de regio.

Tuesday, May 03, 2016

Dijken kleuren roze voor doorkomst Giro d'Italia


De dijken kleuren roze voor de Giro

De Giro d'Italia toert zaterdag 7 mei door het rivierengebied en passeert daarbij ook het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel. Speciaal vanwege die bijzondere doorkomst is het mogelijk die zaterdag op het kantoor de renners te zien passeren. Het kantoor is inmiddels voorzien van roze accenten en op diverse plaatsen heeft Waterschap Rivierenland haar dijken met roze bekleedt. Geen bloemrijke roze dijken, maar spandoeken met welkom Giro d'Italia. De beelden gaan straks heel Europa door, zo kan iedereen zien dat we zorgen voor sterke dijken in ons rivierengebied. Nu zelf nog een roze truitje zien te scoren voor zaterdag. Wel benieuwd of Marianne Vos nog een keer te gast is tijdens de Giro op 6 of 8 mei. Zelf rijdt ze 7 mei in de Marianne Vos Wielerklassieker in Aalburg.

Monday, May 02, 2016

Maatregelen wateroverlast Werkendam, Woudrichem en Lingewaal


Bosmanmolen in Andel als onderdeel van het maatregelenpakket (foto met Arie Bassa en wethouder Renze Bergsma)



Tijdens de AB vergadering van vrijdag is ook het maatregelenpakket wateroverlast Werkendam, Woudrichem en Lingewaal goedgekeurd. Voor uitvoering is een extra krediet van 148.000 euro uitgetrokken. Het restant van 953.000 euro is gevonden in al bestaande budgetten voor de waterplannen. Naast geld dat in de aanpak van concrete maatregelen wordt gestoken, wordt ook een publiekscampagne opgezet om het waterbewustzijn te vergroten. Dat is een van de punten uit het Waterbeheerprogramma 2016-2021.Inwoners zijn zich nog te weinig bewust van de risico's van het wonen in een rivierdelta. In 2016 wordt een communicatiestrategie en plan van aanpak opgesteld. De campagne moet aansluiten op reeds bestaande initiatieven zoals Ons Water en de Overstromingsapp.

Sunday, May 01, 2016

Nog tekort aan waterberging in Aalburg




Kromme Nolkering in Wijk en Aalburg

 In zes gemeenten in het gebied van Waterschap Rivierenland ligt de aanleg van waterberging zoals is vastgelegd in de waterplannen niet op schema. Het gaat om Aalburg, Giessenlanden, Geldermalsen, Maasdriel, Neerijnen en Sliedrecht. Zeker gezien de klimaatveranderingen en toename van piekbuien is haast geboden, de waterberging moet in 2018 gereed zijn. Ook de gemeente Woudrichem loopt achter in de planning, maar de verwachting is dat door nieuwe afspraken, mede naar aanleidingen van extreme wateroverlast in 2014 en 2015, de uitvoering versneld wordt uitgevoerd en voor 2018 klaar kan zijn. Waterschap Rivierenland voert extra bestuurlijk overleg met gemeenten die achterblijven.

Maar wat als de gemeenten toch geen vaart maken met de waterberging, kan Waterschap Rivierenland dit dan afdwingen? Gemeenten hebben echter wel een zorgplicht vanuit de Waterwet, net zoals het waterschap. Indien gemeenten vervolgens aansprakelijk gesteld worden voor schade, moeten ze aantonen dat ze voldoende inspanningen hebben verricht.

Tijdens bespreking in het AB over de stand van zaken rond de uitvoering van de waterplannen werd door Bas de Peuter de link gelegd tussen het niet op orde hebben van de waterplannen in die gemeenten en de wateroverlast. Daar moeten we uiteraard extra alert op zijn, maar van de zes gemeenten die achterblijven bij waterberging staan niet de vier gemeenten die met extreme regen te kampen kregen in augustus 2015; dat waren namelijk Werkendam, Woudrichem, Hardinxveld-Giessendam en Lingewaal.