hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 30, 2012

In de ban van buiten

De breibunker langs de Zevenbansche boezem

Zaterdag en zondag helemaal ondergedompeld geweest in het Liniepadfestival, meer in het bijzonder bij het bunkerbreien. Sinds Waterschap Rivierenland de Zevenbansche Boezem heeft voorzien van natuurlijk vriendelijke oevers en samen met Brabants Landschap ook bomen heeft gekapt, is het een beeldschoon stukje natuur geworden met bunkers en molens. Zelf hebben we het nog een beetje mooier gemaakt, door een bunker van een kleurrijk jasje te voorzien. 


Saturday, September 29, 2012

Week van het Landschap


Thursday, September 27, 2012

Geen nieuwe bezuinigingen voor Waterschappen

sitestat

Wednesday, September 26, 2012

Geen vrijliggend fietspad Sleeuwijkse dijk

De Sleeuwijkse dijk bij Jooren voor de dijkverzwaring in 1984

Er komt geen vrijliggend fietspad op de Sleeuwijkse dijk na de dijkverzwaring. Eerder verzocht de raadscommissie Grondgebied om de mogelijkheden van een vrijliggend fietspad nogmaals te onderzoeken. Het oorspronkelijke inrichtingsplan omhelst een voetpad en fietssuggestiestroken. In de raadsinformatiebrief wordt de oorspronkelijke variant vergeleken met drie mogelijke oplossingen en kiest het college voor de variant met fietssuggestiestroken. in september hield de gemeente nog een informatie avond voor bewoners en zij spraken eveneens hun voorkeur uit voor de fietssuggestiestroken. Ook Veilig Verkeer Altena schaarde zich achter dit plan. Bij een vrijliggend fietspad is er weinig ruimte voor een voetpad en wordt de rijbaan te smal. Alles overziend lijken de Werkendamse raadsleden dus mensen blij te hebben gemaakt met een dooie mus. Of moet je zeggen valse verwachtingen gewekt? Bovendien kun je je afvragen of een vrijliggend fietspad nodig is op een dijk waar zelden of nooit ongelukken gebeuren. De commissie Grondgebied spreekt over het voorstel in de eerstvolgende commissievergadering van maandag 8 oktober.

Saturday, September 22, 2012

Groningse boeren leggen zelf natuurvriendelijke oevers aan


Gemaal Hongerige Wolf in Oost-Groningen
 
 
Boeren kunnen en willen zelf natuurvriendelijke oevers maken. 19 september tekenden twee Groninger boeren, Fokko Luinstra in Niezijl en Arie van der Spek in Houwerzijl, daarvoor het eerste contract. Bij Luinstra zijn de oevers al voor het grootste deel aangelegd. "Dat tekent het enthousiasme van de boeren", complimenteerde voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur Groningen. Provincie en waterschap zijn blij: De oevers zijn positief voor de natuurwaarde, maar ook voor de waterkwaliteit.

De aanleg van natuurvriendelijke oevers gebeurt in het kader van Groenblauwe Diensten Groningen, een initiatief van BoerenNatuur, de ANV’s in Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en de provincie Groningen. Bij Luinstra liggen de natuurvriendelijke oevers langs het Hoerediep, een afwateringsriviertje in Niezijl in de buurt van Grijpskerk.

Aanvulling op plasdrasakker
Luinstra legde op zijn biologische melkveebedrijf al eerder een plasdrasakker voor weidevogels aan. De 600 meter lange natuurvriendelijke oevers vormen daarop een prima aanvulling. Het liefst zou hij nog een laag schelpen op de oevers aanbrengen zodat ook scholekster, oeverloper en pluvier een goede broedplaats kunnen vinden.

Natuurwaarde en waterkwaliteit
,,Ik kwam en zag dat het goed was.’’ Die historische woorden sprak gedeputeerde Wiebe van der Ploeg bij de ondertekening van het contract aan de boorden van het riviertje. Volgens Johannes Lindenberg van Waterschap Noorderzijlvest snijdt het mes aan twee kanten. ,,De oevers zijn positief voor de natuurwaarde, maar ook voor de waterkwaliteit.’’ Hij ziet de aanleg van natuuroevers als de grootste uitdaging voor het waterschap de komende twintig jaar.

Ervaringen
Voor het project is 3,5 ton aan financiële middelen beschikbaar. Met dit geld worden verschillende groenblauwe diensten uitgevoerd, waarvoor zich een 50-tal boeren meldde, aldus Datema van BoerenNatuur. In eerste instantie kunnen vier, vijf boeren meedoen met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Hij verwacht met de ervaringen die nu worden opgedaan een format, een soort plan van aanpak, te maken dat aan waterschappen kan worden voorgelegd. ,,Dan kan de boer het werk zelf uitvoeren of aan een loonwerker uitbesteden.’’

bron: BoerenNatuur, 20/09/12

Friday, September 21, 2012

Waterschappen bezorgd om maatregelen Miljoenennota

Avondrood aan de Merwede

Nederland boven peil houden. Dat is, en blijft, prioriteit voor de waterschappen. Als reactie op de Miljoenennota 2013 roepen zij de nieuwe Tweede Kamer op, om in de Rijksbegroting voldoende ruimte te laten om de kwaliteit van het waterbeheer in onze delta te garanderen.
 
In 2011 heeft het Rijk met de decentrale overheden het Bestuursakkoord Water ondertekend. Volgens de begroting van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu wordt de uitwerking van de afspraken uit het Bestuursakkoord Water voortgezet. De waterschappen ondersteunen deze ambitie.
De besparingen lopen op tot 750 miljoen euro per jaar in 2020, waarvan de waterschappen ruim 300 miljoen euro voor hun rekening nemen. De Rijksbegroting wordt door de waterschappen in 2013 met 100 miljoen euro, in 2014 met 150 miljoen euro en vanaf 2015 met 200 miljoen euro per jaar ontlast.
Dit hangt voornamelijk samen met de bijdrage die de waterschappen leveren aan de versterking van de primaire waterkeringen en het overnemen van taken.

Toch blijkt uit de begroting dat er een extra bezuiniging op het Deltafonds komt van in totaal 600 miljoen euro tot 2028. Dit is een maatregel die niet was opgenomen in het Lenteakkoord. De waterschappen zijn verontrust over deze greep in het Deltafonds.

Thursday, September 20, 2012

Bakker vecht voor zijn leven

http://nos.nl/artikel/419744-zonder-het-middel-ga-ik-dood.html

Wednesday, September 19, 2012

Kromme Nol waterkering krijgt opknapbeurt

Kromme Nol wordt getest; woensdagmiddag 19 september 2012 15.00 uur







http://www.brabantsdagblad.nl/regios/heusdenaltena/11729317/Belettering-maakt-Kromme-Nol-herkenbaar.ece

Tuesday, September 18, 2012

Waalsafari op Dag van de Dijk


Van Tiel tot aan Slot Loevestein, vindt zaterdag 22 september de publieksdag ‘Beleef de Waal’ plaats tijdens de landelijke Dag van de Dijk. Bezoekers kunnen meedoen aan de vele activiteiten en genieten van de mooie plekken in het westelijke Waalgebied. Er zijn fiets- en wandelroutes, men kan deelnemen aan een Waalsafari per boot, er wordt een kunstwerk op Bato’s Erf onthuld, er is een informatiemarkt in Zaltbommel met activiteiten voor kinderen en nog veel meer. Tijdens de dag geven boswachters, cultuurhistorici, vissers en andere betrokkenen uitleg over wat er allemaal te beleven is in en langs de Waal. 

WaalWeelde Waalsafari neemt de bezoeker per boot mee over de Waal. Betrokkenen vertellen over actuele ontwikkelingen en men kan kennismaken met Waalprojecten die nu of later worden uitgevoerd. Op het parkeerterrein aan de Veerweg in Zaltbommel vindt een informatiemarkt plaats. Verschillende organisaties zijn hier met een stand te vinden, onder andere bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Agrarische Natuurvereniging de Capreton, Rijkswaterstaat en het programma WaalWeelde. Naast informatie vindt de bezoeker een kinderboerderij en een springkussen.

Panorama foto van Slot Loevestein


De publieksdag is een initiatief van het programma Waalweelde. WaalWeelde organiseert de dag samen met verschillende partnerorganisaties, zowel overheden als niet-overheden. In het programma WaalWeelde werken de Provincie Gelderland,  gemeenten, Rijkswaterstaat,  Waterschap Rivierenland, Programma Ruimte voor de Rivier, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer samen met bewoners en bedrijven om de Waal en haar omgeving mooier, veiliger, natuurlijker en economisch sterker te maken.

Monday, September 17, 2012

Sluizendag in Haarlemmermeer


Friday, September 14, 2012

Waterschap wil geen risico met Thermisch gereinigde grond


Thermisch gereinigde grond in kades in de Noordwaard



Waterschap Rivierenland wil geen financiele risico's lopen met het gebruik van thermisch gereinigde grond in primaire keringen en kades. Dat schrijft ze in een brief van 21 juni 2012 aan Rijkswaterstaat. Hierover is ook gesproken in de commissie waterkeringen in mei. 

De volledige tekst van de brief: 
 
Op 14 juni 2012 hebben wij uw brief ontvangen met de afspraken die zijn gemaakt door de heer Hoenderkamp van Rijkswaterstaat en de heer R. Cruijsen (heemraad van Waterschap Rivierenland) omtrent eigendommen c.q. beheer en onderhoud in de Noordwaard. Deze afspraken zijn aanvullend op de Samenwerkingsovereenkomst ‘Ontpoldering Noordwaard’. Het college van Dijkgraaf en Heemraden heeft op 10 juli 2012 ingestemd met deze aanvullende afspraken. Graag verlenen wij onze medewerking om de gemaakte afspraken samen met u uit te voeren.

Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende. Bij de behandeling van de gemaakte afspraken in het college van Dijkgraaf en Heemraden is ook specifiek gesproken over de risico’s voor Waterschap Rivierenland met betrekking tot de toepassing van thermisch gereinigde grond in de primaire kering en hoge kaden. Het waterschap staat op het standpunt dat mocht als gevolg van veranderende wet- en regelgeving, in de toekomst grond van klasse ‘Industrie’ (thermisch gereinigde grond) als een groter risico worden beschouwd voor volksgezondheid en milieu, de gevolgen hiervan voor rekening dienen te komen van het Rijk.  

We gaan er vanuit uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zien uw uitnodiging om een generieke afspraak te maken over vastgoedkosten en beheer&onderhoud-kosten graag tegemoet.


Hoogachtend,
de dijkgraaf
van Waterschap Rivierenland,

Thursday, September 13, 2012

Ipads voor waterschappers

Zelfs Waterschap Rivierenland wil overgaan tot de aanschaf van Ipads voor het algemeen bestuur en de commissieleden. Morgen mag het AB daar over beslissen. Gelukkig wordt in het voorstel ons niet voorgerekend dat Ipads voordeliger zijn dan papier, dat gebeurde wel in de gemeente Werkendam, maar dat lijken vooral boekhoudkundige trucs. Wat ik wel in de rekensom van het waterschap miste is de bestuurwisseling in 2014. In het huidige voorstel worden de Ipads tot 2016 afgeschreven. Maar wat als in 2014 een bestuurswisseling plaats vindt? Moeten dan vertrekkende bestuurders hun Ipad inleveren en geef je die aan de nieuwe bestuurders? Zijn die dan blij met een oude Ipad? En willen de oude bestuurders hem dan nog missen?

Wednesday, September 12, 2012

Rivieren in beweging

De Afgedamde Maas tussen Altena en de Bommelerwaard


Rivieren in beweging: het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met uitzondering van de Biesbosch is dit gebied tussen de Maas en de Waal-Merwede tamelijk onbekend. Dit land is ontstaan uit de kracht van de botsing tussen zee en rivier en gevormd door de mens. Het steeds terugkerende verhaal van overstromingen en bedijkingen sijpelt overal doorheen.

De streek is zeer rijk aan verleden, met eeuwenoude steden en dorpen en trotse kastelen, met stoere dijken en weidse polders en spannende natuur op de grens van land en water. Deze langgerekte regio bestaat uit bijna-eilanden, ieder met een eigen identiteit, omkranst met een natuurlijk lint van kleurrijke uiterwaarden, waar boer en natuurliefhebber elkaar ontmoeten.

Dit is geen wandelboek, maar wel een boek voor wandelaars die willen genieten van de rust en de ruimte van het rivierenland, tussen Bourgondisch Brabant en de drukke randstad. De auteurs nemen de lezer mee op een groot aantal zwerftochten, van de rivierduinen van Bergharen en Hernen in het oosten tot de waterrijke Biesbosch in het westen. Ze gaan op pad met de Romeinen uit het begin van de jaartelling en met kroniekschrijvers uit de negentiende eeuw. Ze laten zien dat Maas en Waal barrières vormden in oorlogstijd en scheidingslijnen tussen katholieken in het zuiden en protestanten in het noorden. De auteurs gaan op zoek naar de grenzen van de Grote Waard, de grootste middeleeuwse polder van ons land, en van de Beerse Maas, het omvangrijkste gebied voor waterberging in bewoond Nederland, twee vergeten iconen in de nationale watergeschiedenis.

Dit boek is geschreven en gemaakt door vader en zoon Nienhuis, Piet (1938) is bioloog en zijn zoon Arjan (1976) is landschapsarchitect. “De vreugde die je kunt beleven aan het wandelen door ons cultuurlandschap, ingebed in kennis over de geschiedenis van het gebied, willen we in dit boek met de lezer delen”, zeggen zij. Het werk is rijk geïllustreerd met foto’s, kaartjes en diagrammen die de historische gelaagdheid van de landschapsverhalen laten zien.

Het hardcoverboek met ISBN 9789081541299 verschijnt op 14 september en is uitgegeven door Foxy Design in Zaltbommel.

Tuesday, September 11, 2012

Regio archeoloog vraagt om alertheid in Noordwaard

De Noordwaard voor de ontgravingen in de kleine Noordwaard en  de grote Noordwaard



Regio archeoloog Leonie Weterings-Korthorst vraagt iedereen zijn ogen en oren goed open te houden bij de ontgravingswerkzaamheden voor de Ontpoldering van de Noordwaard. Er is een archeologisch vooronderzoek geweest in het 455 ha grote gebied op basis waarvan een werkwijze is bepaald m.b.t. archeologie. Op de selectie van de zones voor grondig archeologisch onderzoek, zones die passief archeologisch worden begeleid en de selectie van zones heeft de regio archeoloog geen invloed gehad omdat hogere overheden hierover beslissen. Sommige zones zijn wat haar betreft archeologisch riskant, d.w.z. dat deze zones onterecht zijn afgeschreven en dat er wel degelijk archeologische resten aangetroffen zouden kunnen worden tijdens de werkzaamheden.

De uitvoerders van de werkzaamheden zijn, voor zo ver bekend, geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten en hen is verplicht dit te melden bij het Meldpunt Archeologie Noordwaard. Wij trekken deze meldingsplicht graag wat breder en vinden dat de meldingplicht conform artikel 53 Monumentenwet sowieso van kracht is.

Maar iedereen kan vondsten melden bij het meldpunt; hoe meer ogen en oren, hoe beter. Mocht u bij de werkzaamheden e.e.a. opmerken, aarzel dan niet om dit meteen te melden zodat eventuele archeologische resten toch nog onderzocht kunnen worden. Het meldpunt archeologie is bereikbaar via 033-2779200 en buiten kantooruren via 06-20003868.


Monday, September 10, 2012

Zetten we de hakken in het zand?

http://www.waterlelienetwerk.nl/gastcolumns/column_klazien

Sunday, September 09, 2012

Informatieavond Biesboschkreken

Een winters plaatje van de Bakkerskil




Waterschap Rivierenland houdt woensdag 12 september voor omwonenden en belanghebbenden in Hank een informatie avond over de baggerplannen in de Biesboschkreken en herinrichtingsplannen rond Jannezand. Dat vertelde althans een bewoner aan de dijk die is uitgenodigd, anders had ik het niet geweten. Het blijft altijd gissen wanneer er nu wel of geen publiciteit wordt gegeven over dergelijke bewonersavonden. Op de speciale site die voor het plan is opgezet, is in elk geval helemaal niets terug te vinden over de bijeenkomst. Ook over de verdere planvorming geeft de site weinig extra informatie. Wat zouden al die communicatie medewerkers van Waterschap Rivierenland toch de hele dag doen?

http://biesboschkreken.mett.nl

Friday, September 07, 2012

Kromme Nol Waterkering gestremd?

De Kromme Nol Waterkering

Donderdag 6 en vrijdag 7 september bleek de Kromme Nol gestremd van 08.00-16.00 uur. Onaangekondigd nog wel, zo is te lezen op de populaire site van de Wilhelminasluis. Vreemd, waarom is dit niet aangekondigd? En waarom twee dagen achter elkaar? Toch maar eens navraag doen in de volgende commissie.

Monday, September 03, 2012

Fietspad Sleeuwijkse dijk








Vanavond vond er een informatie avond plaats voor bewoners aan de Sleeuwijkse dijk over een fietspad op de dijk. Een informatie avond die overigens nergens werd aangekondigd, maar kennelijk alleen voor bewoners en raadsleden was bedoeld? Veel kan ik er dus niet over vertellen, maar twitter bood deels uitkomst. Overigens zijn er mijns inziens ook wel verkeerde verwachtingen gewekt door raadsleden. De dijk biedt te weinig ruimte voor een fietspad, dus dan moet je realistisch zijn. Niemand wil toch een tweede fietsdijk à la Sleeuwijk? Of gaat de Werkendamse raad het fietspad betalen? Want wees nu eerlijk, hoe vaak gebeuren er nu ongelukken op de dijk?

 

Nu in het gemeentehuis Werkendam. Informatieavond omwonenden fietspad Sleeuwijksedijk. Politiek is weer begonnen. 


Aantal leden van de klankbordgroep Sleeuwijkse dijk is voor de variant van fietssuggestiestroken i.p.v. de veiligere(?) variant vrijliggend. 

Inwoners verdeeld op infoavond Sleeuwijksedijk

Sunday, September 02, 2012

De aardappelschuur is niet meer.....

De sloop van de aardappelschuur is in volle gang

Vandaag een rondje gereden door de Noordwaard. Het was al weer even geleden en het gebied wordt steeds leger. Ik was nog net op tijd voor foto's van de sloop van de aardappelschuur bij boerderij de Steenen Muur. Het is één van de negen panden die de Werkendamse monumentencommissie destijds wilde behoeden voor sloop, vanwege de monumentale waarde. Helaas bleek verder niemand bereid zich voor deze monumenten in te zetten. De Werkendamse gemeenteraad niet, maar ook Rijkswaterstaat niet. Zo werd al eerder de boerenschuur in Amsterdamse stijl op de Galeiweg gesloopt. En nu dus de aardappelschuur, daarmee verdwijnt opnieuw een stukje van de geschiedenis van het gebied.

De aardappelschuur in betere tijden

Saturday, September 01, 2012

De hoogste tijd.....

Het vervoer van Woudrichem naar Loevestein vond uiteraard over water plaats.

Mijn vakantie is nu echt voorbij, de hoogste tijd om weer eens te schrijven op mijn blog. Donderdag 30 augustus was er de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de Brabantse waterschapsbond. Altijd een interessante bijeenkomst, al moest ik in de ochtend verstek laten gaan wegens een bezoek aan de oogarts. Jammer, ik hoorde dat commissaris Wim van der Donk een boeiende lezing had gehouden in Woudrichem. Waarin hij overigens vertelde de verkiezingen het liefst te willen afschaffen.  In de middag toog het gezelschap naar slot Loevestein, daar werd uitleg gegeven over de vergraving van Munnikenland. Met de bus reden we naar de plek waar de wakkere dijk straks wordt aangelegd. Ger de Vrieze, projectleider bij waterschap Rivierenland wist daar op aanstekelijke wijze de geschiedenis van de dijken in het gebied te vertellen.