hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 30, 2010


Gisteren ontving ik een CD rom van de provincie over het Provinciaal Waterplan Noord-Brabant 2010-2015. In de discussie over de inrichting van het bestuur in Nederland hebben de Waterschappen voorgesteld om per beleidsterrein maximaal twee bestuurslagen te laten bestaan. Bij de uitvoeringsmaatregelen van het Provinciaal Waterplan komt je al een aantal dubbelingen tegen bij Waterveiligheid in het Rivierengebied.

-De provincie zal participeren in de uitvoering van vier maatregelen uit de PKB ‘Ruimte voor de Rivier’: de Overdiepse Polder, de Noordwaard, waterberging op het KrammerVolkerak en een aantal dijkverhogingen rond de Biesbosch

-De provincie zal rapporteren over het afvoerend vermogen van de Brabantse grote rivieren op basis van door rivierbeheerders aan te leveren gegevens (mits de invoeringstermijn van deze verplichting binnen de planperiode valt)

-De provincie zal een ruimtelijke vertaling geven van de langetermijnvisie zoals opgenomen in de Planologische Kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’

-De provincie zal de Europese Richtlijn Overstromingsrisico’s implementeren voor de NoordBrabantse situatie

-De provincie zal relevante informatie voor rampenbestrijdingsplannen voor hoogwater ontwikkelen, actualiseren en toetsen

-De provincie zal deelnemen aan landelijke onderzoekstrajecten en beleidsontwikkelingen en daarbij de NoordBrabantse visie, belangen en wensen inbrengen, mede door afstemming met de Brabantse regio’s

-De provincie zal in samenwerking met derden een praktijkvoorbeeld voor een doorbraakvrije dijk ontwikkelen.

Labels:

Sunday, June 27, 2010

Inloopbijeenkomst Cloppenwaard

Avondrood in de Cloppenwaard


Op woensdag 30 juni is in het gemeentehuis een inloopbijeenkomst over de uiterwaarden ter hoogte van Werkendam, de Cloppenwaard / Kwellingen. In de uiterwaarden tegenover de Sasdijk en de Sleeuwijksedijk gaan vanaf komend najaar werkzaamheden plaatsvinden. In deze uiterwaarden wordt grond (zand en klei) ontgraven. Het gebied is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (een landelijk netwerk van waardevolle natuur, zie www.minlnv.nl/ehs). Op bepaalde plaatsen zal de Cloppenwaard natter worden. De bestaande waterplassen worden vergroot. De duinen langs de rivier, die vanuit landschappelijk, archeologisch en natuurlijk oogpunt het meest waardevol zijn, zullen ontzien worden. Met het beëindigen van de agrarische pacht zal het beheer van het terrein anders worden. De natuur in de uiterwaarden krijgt de kans om zich te ontwikkelen.

Het weghalen van grond is noodzakelijk om het verlies aan waterberging door de kadeaanleg in de Beatrixhaven in het rivierbed te kunnen compenseren. In totaal gaat het om ongeveer 55.000 m3 waterberging. Na afloop van de ontgraving zal de Cloppenwaard net als nu een open gebied zijn, waarin liefhebbers kunnen rondstruinen. Er worden geen verharde paden aangelegd. De plaatsing van eventuele (klap- of klim)hekjes zal in nauw overleg met het waterschap en andere belanghebbenden gebeuren. Daarbij zullen we ook rekening houden met de plannen voor de dijkversterking van de Sleeuwijksedijk.


Saturday, June 26, 2010

Opnieuw de Mansvelder sluis

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/06/mansvelder-sluis-4.html

Friday, June 25, 2010

Gemalendag (4)


Gemaal Hagoort

Tijdens de landelijke Gemalendag werd ook het boek 'het water de baas' van Daan van Rijn en Rutger Polderman gepresenteerd. In het boek wordt de geschiedenis van de mechanische bemaling in Nederland beschreven. Met uiteraard heel veel informatie over de meer dan 3000 gemalen ide Nederland anno 2010 telt. Uit het Land van Heusden en Altena wordt het gemaal Hagoort beschreven. Het gemaal is in 1963 gesticht in het kader van de ruilverkaveling in de regio. De naam is afgeleid van een nabijgelegen buurtschap dat verdween bij het graven van de Bergsche Maas aan het einde van de 19e eeuw. Jammer dat in het boek niets geschreven wordt over dat bijzondere gemaal bij Hank met die 22 pompgemaaltjes in de Biesbosch (zie gemalendag 1 en 2). Het zou de eerste keer zijn dat voor het droogmalen van polders een kleine electriciteitscentrale werd gebouwd. En dat in een tijd dat er nog nauwelijks electriciteit was.

Thursday, June 24, 2010

Gemalendag (3)


Het gemaal de Drie Sluizen in Nieuwendijk


Tijdens de landelijke gemalendag was er bij de lezingen over architectuur en gemalen uiteraard veel aandacht voor de vormgeving van de gebouwen. Maak je er een lelijke betonnen doos van of probeer je er iets moois van te maken? Bouw je historiserend, naar het voorbeeld van de vele prachtige gemalen uit de 19e en begin 20e eeuw? Of probeer je met moderne materialen functioneel en toch mooi te bouwen? En zijn de waterschappen bereid om er iets moois van te maken of mag het niets extra's kosten? En kun je met mooie gebouwen iets laten zien van het werk van de Waterschappen? Mooi voorbeeld was Hoogheemraadschap Delftland. Zij hebben gekozen voor een huisstijl van alle gebouwen, zodat ze ook herkenbaar zijn. Eigenlijk vond ik dat wel een mooie gedachte. Misschien iets voor Waterschap Rivierenland?

Monday, June 21, 2010

Gemalendag (2)

Het vervallen gemaaltje aan de Oostkil

Helaas konden niet alle pompgemaaltjes behouden worden., het merendeel van de twintig gemaaltjes is inmiddels verdwenen. Ook het pompgebouwtje dat vlakbij het nieuwe gemaal Oostkil staat, kan eigenlijk als verloren worden beschouwd. In de nota watergerelateerd cultuur historisch erfgoed van Waterschap Rivierenland wordt nog gepleit voor het behoud van het oude gebouwtje, vanwege de grote ensemble waarde door het nabij gelegen nieuwe gemaal Oostkil. Volgens de nota zou het gebouwtje in particuliere handen zijn.
De vervallen staat van het pompgebouwtje toont eens te meer aan dat een nationale gemalendag met aandacht voor gemalen als cultureel erfgoed meer dan nodig is. Kan het gemaaltje aan de Oostkil nog gered worden van de ondergang?

Sunday, June 20, 2010

Gemalendag (1)

Het pompgemaaltje uit 1902

In stoomgemaal de Tuut in Appeltern wordt woensdag 23 juni de nationale gemalendag gehouden. Gemalen zijn een belangrijke verschijnsel in ons laaggelegen land. Zonder gemalen was het gebied allang ten prooi gevallen aan de waterwolf. Tijdens de nationale gemalendag wordt stilgestaan bij die bijzondere rol van de gemalen door de eeuwen heen. Uiteraard heeft ook Altena zijn gemalen. Een bijzonder gemaaltje in ons gebied is één van de twintig gemaaltjes die ooit in polder nabij Hank werden gebouwd na het graven van de Bergsche Maas. In alle poldertjes werd een gemaaltje geplaatst, speciaal daarvoor werd aan de Buitenkade een kleine electriciteitscentrale gebouwd in het gemaal Bleek-Oostkil. De Archiefkring lukte het om pompstation 18, één van de twintig pompgemaaltjes, op te knappen en te behouden.

Saturday, June 19, 2010

Ondernemers en waterschap in gesprek over innovatie


Om in contact te komen met innovatieve ondernemers in Rivierenland organiseren de Kamer van Koophandel Midden-Nederland en de bestuurders bedrijfsleven van Waterschap Rivierenland op dinsdag 22 juni een Watercafé Innovatie. Ondernemers worden voor deze bijeenkomst uitgenodigd om mee te praten over onderwerpen als ontwerp, advies en uitvoering van weg- en waterbouw en kunstwerken, innovatieve aanbesteding, innovatief (her)gebruik van water, wateropgave en watertoets en gebiedsontwikkeling.

Op het programma staan presentaties 'Duurzame gebiedsontwikkeling en kansen voor bedrijfsleven' en presentatie 'Innovatiesysteem in watersector'. Na de pauze zijn er rondetafelgesprekken over waterketen: van riolering tot effluent van de RWZI (hergebruik water en waterzuivering); watersystemen: oppervlaktewater, grondwater (waterberging, watertoets, gebiedsontwikkeling) en waterveiligheid: dijken en kaden.

Het Watercafé is een uitvloeisel van het project 'Economie boven water', een initiatief van de KvK Midden-Nederland. De bestuurders bedrijfsleven van Waterschap Rivierenland, Arend Fernhout, Gerald van Ooijen en Fré Vorselman, willen graag gevoed worden met zaken op het gebied van water, die ondernemers in het werkgebied van het waterschap bezighoudt. Op die manier kunnen ze de belangen van de ondernemers goed behartigen in het bestuur van het waterschap. Met innovatieve ideeën uit het bedrijfsleven kunnen de huidige en toekomstige taken van het waterschap efficiënter en kosteneffectiever worden uitgevoerd. Dit biedt ook kansen voor het bedrijfsleven.

www.kvk.nl/mn-waterschap

Friday, June 18, 2010

Roelof Bleker nieuwe dijkgraaf



Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft tijdens de AB vergadering unaniem ingestemd met de voordracht van Roelof Bleker (43 jaar) tot nieuwe dijkgraaf en opvolger van Gerrit Kok. In totaal 76 mensen solliciteerden naar de functie van dijkgraaf, zeven daarvan werden geselecteerd voor een gesprek, zes van hen (vijf mannen en een vrouw) hadden een gesprek met de vertrouwenscommissie onder leiding van Arend Fernhout. Met twee mannen volgde een tweede gesprek, waarna de commissie unaniem voor Bleker koos. Bleker was PvdA wethouder in Enschede van 2001 tot en met 2010 en was betrokken bij de heropbouw van de wijk Roombeek in Enschede na de vuurwerkramp.

Wednesday, June 16, 2010

Waterschap kan schade gedumpte olie niet verhalen

http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2010/06/overheden-kunnen-schade-gedumpte-olie-niet.184936.lynkx

Tuesday, June 15, 2010

Direct of indirecte verkiezingen?


Rondom de waterschapsverkiezingen is nog niet 100 procent duidelijk hoe de volgende verkiezingen in 2012 zullen verlopen. Worden er weer directe of toch indirecte verkiezingen via gemeenteraden? Wat de exacte stand van zaken is rond een wetswijziging voor indirecte verkiezingen is me eigenlijk niet bekend. Toch wil WSRL al een bezuiniging van 800.000 euro inboeken aan besparing op de directe verkiezingen. Maar is er al een kabinetsbesluit overgenomen? Zo nee, dan kan het met de coalitievorming ook nog wel enige tijd duren alvorens zo'n wetswijziging is voorbereid en definitief goedgekeurd door de Tweede Kamer. Gaat dat allemaal nog lukken voor 2012?

Monday, June 14, 2010

Dijk bij Steurgat


Een deel van de dijk langs de woonwijk Steurgat is afgekeurd, omdat deze te laag is. In het eerste plan voor de dijkverzwaring zou er een damwand worden geslagen buitendijks en een nieuwe ontsluitingsweg onder langs de dijk naar de bedrijven. De aankoop van de gronden stuitten echter op grote weerstand bij de bedrijven. Reden voor Waterschap Rivierenland om de plannen te veranderen. De damwand komt nu binnendijks te liggen. De oplossing vraagt om maatwerk omdat ook daar een weg onder langs de dijk ligt en de huizen direct aan de weg liggen. De dijkverzwaring wordt waarschijnlijk gelijktijdig met de aanleg van de dijk rondom fort Steurgat aangepakt. Daarmee wordt dijkring 23 fors verkleind, mede door de ontpoldering Noordwaard.

Sunday, June 13, 2010

Vloeken in de kerk



Het doorsteken van een dijk blijft toch altijd zoiets als vloeken in de kerk voor een dijkgraaf. Zo ook voor Gerrit Kok, zo vertelde hij vrijdag tijdens de excursie van Waterschap Rivierenland naar de Noordwaard. Hij had dan ook grote moeite gehad met de beslissing om grote delen van het gebied terug te geven aan de rivier. "We hadden ook gewoon de dijken op kunnen hogen, zoals we al die jaren hebben gedaan. Het is dan toch even slikken, als het beleid ineens omgegooid wordt". Tijdens de bustour door de Noordwaard liet Ad van Veldhoven nog eens zien hoe mooi het gebied is. Waarmee hij tegelijkertijd kritisch was over de tweede doelstelling van ruimte voor de rivier; verbetering van de ruimtelijke kwaliteit! Wat is er mis met de huidige kwaliteit van het gebied?

Friday, June 11, 2010

Opnieuw de Mansvelder sluis

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/06/mansvelder-sl-1.html

Thursday, June 10, 2010

Heeft WSRL al zandzakken gestuurd?



Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem schenkt 7300 zandzakken aan het door overstromingen geteisterde Hongarije. De zending is onderdeel van een enorme partij hulpgoederen en materiaal die door de Nederlandse waterschappen beschikbaar is gesteld. Nederland had al 100.000 zandzakken geleverd. Verder leveren de waterschappen aggregaten, vulmachines en mankracht. Hongarije heeft aan de Europese Unie drie miljoen zandzakken gevraagd. Het Rijk draagt de transportkosten. Waterschap Roer en Overmaas heeft toegezegd dat zij 60.000 zandzakken gaan leveren aan Hongarije. Ook andere waterschappen in Nederland zijn bereid zandzakken te leveren. Tot nu toe hebben tien waterschappen hun bijdrage toegezegd in de hoeveelheid variërend van 10.000 tot 50.000 zandzakken.


Tuesday, June 08, 2010

Een thuiswedstrijd

De Noordwaard (foto Bob du Burck)

Jaarlijks maakt het bestuur van Waterschap Rivierenland een excursie in haar beheersgebied. Tijdens de excursie worden projecten bezocht van WSRL en wordt inzicht verkregen over het werk van het Waterschap. Vrijdag 11 juni staat de excursie van 2010 gepland. Het wordt deze keer een thuiswedstrijd. Op fort Altena volgt uitleg over de dijkverbetering van Steurgat-Bergsche Maasdijk. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het Biesboschmuseum met uitleg over de ontpoldering van de Noordwaard. Dit gedeelte wordt afgerond met een veldbezoek, wat zouden ze daar nu mee bedoelen? De excursie wordt afgesloten met een diner. Niet in Altena, maar in de Gouden Molen te Rossum.

Monday, June 07, 2010

Acht vissers bekeurd bij visserijcontrle

De politie heeft zaterdag, verspreid over de dag, samen met de KLPD, Wildbeheer en Waterschap Rivierenland een grote visserijcontrole gehouden. Op en aan de rivieren, Rijn, Lek, Linge en Maas werden 163 vissers gecontroleerd op hun uitrusting en papieren. Daarvan waren er 8 die hun zaken niet voor elkaar hadden. Zij kregen een proces-verbaal. Het gros had het allemaal prima voor elkaar.


Sunday, June 06, 2010

Mansvelder sluis wordt gerestaureerd

Waterschap Rivierenland besloot 23 april drie ton uit te trekken voor restauratie van een gemetselde toogduiker aan de Heemstraweg bij Poederoijen bij het mansvelder gemaal. (zie blog van 19 april) Inmiddels is het werk gestart en schrijft Wiebe de Ringh op zijn site van de Wilhelminasluis met enige regelmaat over de werkzaamheden. Altijd leuk om te lezen wat er gebeurt met het geld van WSRL.
http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/06/mansvelder-slui.html

Wednesday, June 02, 2010

Pompveld en Kornsche Boezem

Het Pompveld

Gedeputeerde Staten van Brabant sturen het Natura 2000 ontwerp-beheerplan Pompveld en Kornsche Boezem naar de provincie Gelderland. Die provincie neemt het bestuurlijk voortouw voor het totale gebied Loevestein, Pompveld en Kornsche Boezem. Na een Gelderse adviesronde voor gemeenten en waterschappen volgt de inspraakprocedure.

Tuesday, June 01, 2010

De Waterbond


Molen aan de Kinderdijk


De Stichting Nederlandse Waterbond is een onafhankelijke consumentenorganisatie op het gebied van water. De bond behartigt de belangen van het publiek betreffende oppervlaktewater, drinkwater, grondwater, waterzuivering, riolering etcetera.Burgers kunnen bij de stichting terecht met vragen, opmerkingen, klachten over beleid, plannen, tarieven of producten van alle Nederlandse waterinstanties zoals waterschappen, drinkwaterbedrijven, zuiveringsschappen of gemeenten.

De Waterbond is medio 2004 opgericht.

www.waterbond.nl