hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, July 31, 2015

Radio Baken in 'Grensland'

Robbert ter Horst met zijn Radiobaken
 
 
Deze zomer trekt Radiobaken er opnieuw op uit. We waden ditmaal door het water van de Bakkerskil en zompen door de modder rond de Papsluis.Op zoek naar kikkers waarmee je paling vangt en het nieuwsgierigmakende "groen-wit" waar iedereen rond 'Vrouwenhemel' het over heeft. 
 
Radiobaken is onderdeel van het Liniepadfestival. Op 29 en 30 augustus en 26 en 27 september ben je meer dan welkom voor de ontknoping van onze zoektocht op het Liniepadfestival. Het eerste weekend van het Liniepadfestival wordt gehouden rondom fort Bakkerskil met het Beleg van de Papsluis. Het tweede weekend van het Liniepadfestival met als thema 'de Linie in Beeld' wordt gehouden op fort Altena.

Thursday, July 30, 2015

Veilige en bloemrijke dijken


Wednesday, July 29, 2015

200 jaar Waterlinie



Hoeveel erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft Waterschap Rivierenland in eigendom? En zou het Waterschap nog iets doen met al dat waterstaatkundig erfgoed in het kader van 200 Nieuwe Hollandse Waterlinie? Zo is het Waterschap eigenaar van de Papsluis, een van de achttien inlaatsluizen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze meest zuidelijke inlaatsluis is het jaartal 1815 zelfs duidelijk terug te vinden.

Tuesday, July 28, 2015

Een jaar later!


Monday, July 27, 2015

500 jaar Reformatie

Boven de kerk van Aalburg en onder het Sleeuwijks kerkje


Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat de Reformatie begon. Dat kan zeker voor onze regio aanleiding zijn om een aantal evenementen te organiseren rond die 500 jaar. Wat dachten jullie van een estafetteloop vanaf het Oude kerkje in Aalburg (de oudste kerk in onze regio die misschien wel 1000 jaar oud is) over de dijk naar het Sleeuwijks kerkje. Met tussenstops bij alle kerken aan de dijk zoals de kerk in Andel, Giessen, Rijswijk en Sleeuwijk? Of moeten we de Maranathakerk in Werkendam en de Hervormde kerk in Wijk ook als een kerk aan de dijk zien? 




Sunday, July 26, 2015

436 jaar onafhankelijkheid?

Het Plakkaat van Verlatinghe, ook wel Acte van Verlatinghe of akte van afzwering genoemd, ondertekend te Den Haag op 26 juli 1581 conform het besluit genomen op 22 juli 1581 door een vergadering van de Staten-Generaal van de Nederlanden in 's-Gravenhage[1] was de officiële verklaring van een aantal Nederlandse provinciën, waarin Filips II werd afgezet als hun heerser. Het kan dus worden gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579.

Tuesday, July 21, 2015

Gastvrije dijken

De Waaldijk bij Herwijnen
De ANWB heeft eerder het platform ‘Gastvrije Dijken' opgericht om aandacht te vragen voor de mogelijkheden en onmogelijkheden op – en om de dijken. Daar is deze brede raadpleging uit voortgekomen. De resultaten daarvan zullen ze aanbieden aan alle betrokken overheden.

http://www.anwb.nl/belangenbehartiging/recreatie/gastvrije-dijken

Monday, July 20, 2015

Natuur in de Delta


Nog even geduld, maar op 24 september gaat de natuurfilm Natuur in de Delta in premiere. Veel filmbeelden zijn geschoten in de Biesbosch, reden om al eerder een pleidooi te houden voor de premiere ergens in de Biesbosch. Wat te denken van het nieuwe Biesboschmuseum. Maar volgens mij is de premiere elders. De film is een vervolg op de Nieuwe Wildernis. Na deze film wordt nog een derde natuurfilm gemaakt, deze gaat over het Wadden gebied.

Sunday, July 19, 2015

Nog 189 berichten!


Op 1 januari 2015 had ik met mezelf afgesproken dat eind 2015 mijn 2500ste blog zou worden gepubliceerd. Maar als ik in dit tempo doorschrijf gaat dat natuurlijk niet lukken. Deze blog is nummer 2311, nog 189 blogs te gaan. Grote vraag is natuurlijk waar de inspiratie is gebleven om bijna dagelijks te schrijven? Toch te druk met andere social media zoals twitter en facebook? Met enige jaloezie lees ik dagelijks de blog op www.wilhelminasluis.nl. Wiebe de Ringh weet wel de dagelijkse routine vast te houden. Misschien moet ik eens bij hem te rade gaan?

Sunday, July 12, 2015

De eerste vrouwen

Waterschapsvrouwen op slot Loevestein

Terwijl ik mijn blog van 11 juli schreef over de bijzondere ontmoetingen, bedacht ik me dat het misschien leuk zou zijn om portretten te maken van die eerste vrouwen die in de polderbesturen en waterschappen terecht kwamen. Ik heb het idee voorgelegd aan de webmaster van het Waterlelienetwerk. Maar ook Thea de Roos zou daar wel raad mee weten. Bij de laatste verkiezingen in 2015 is 23 % van de nieuwe bestuurders een vrouw. Hiervan is 27 % gekozen bij de verkiezingen. Slechts 11 % van de geborgde zetels wordt ingevuld door een dame. Daarin is Waterschap Rivierenland dan weer vooruitstrevend, daar bestaat de fractie van geborgde zetels voor vijftig procent uit vrouwen; Wilma Fokker en Riet de Graaf.

Saturday, July 11, 2015

Bijzondere ontmoetingen

De dijkstoel? Zouden deze stoelen nog bij de kerk in Ravenswaaij staan, de foto is van 2009

Tijdens het aanbrengen van het geotextiel in de dijk bij Opheusden sprak ik met enkele bewoners, ze vertelden dat de dijk daar veertien jaar geleden ook al was versterkt. Ze vertelde dat er sprake was van het gebruik van verkeerd zand. Of dat correct is, zou ik moeten nazoeken. Maar ze vertelde nog meer. Terwijl we stonden te praten vroeg ze namelijk waarom ik daar in Opheusden was. Uiteraard heb ik haar verteld dat ik bestuurder ben bij Waterschap Rivierenland. Dat vond ze wel mooi, ze had namelijk ook in het bestuur gezeten van polderdistrict Betuwe. Toen ik naar huis reed kreeg ik spijt dat ik haar naam niet had gevraagd, maar ze woonde vlakbij aan de Marsdijk. Thuis geprobeerd via google meer te achterhalen, helaas is het me niet gelukt. Wel vond ik in het boek 'de laatste dagen van de boerenrepubliek' van Rudi van Meurs iets terug over de eerste vrouwen in dat polderbestuur. Mieke Bies-van der Velden en Annette Augustijn-van Buuren worden genoemd in het hoofdstuk over de eerste vrouw. Mieke Bies had met verwondering rondgekeken in het polderbestuur. Het verzoek van een collega bestuurder om bij haar eerste vergadering te vragen om een extra kapstok had ze resoluut geweigerd. Annette was nog bijna in de dijkstoel opgenomen, het dagelijks bestuur van het polderdistrict. Overigens een prachtig woord, dijkstoel. Jammer dat het verloren is gegaan in de geschiedenis.

Wednesday, July 08, 2015

Wereldprimeur met geotextiel

Het aanbrengen van het geotextiel


Waterschap Rivierenland had zelf een ronkend persbericht rondgestuurd over het aanbrengen van het geotextiel in de dijk bij Opheusden. Dat leverde inderdaad de nodige media aandacht op, zoals een artikel in de Telegraaf en een uitzending in RTL Nieuws. Vanmiddag konden we met eigen ogen zien hoe dat geotextiel wordt aangebracht. De aannemers Boskalis en Van den Heerik werken samen aan deze innovatieve techniek. Voorafgaand aan het officiele startsein voor het aanbrengen van het geotextiel vroeg dijkgraaf Roelof Bleker de aannemers nog hoe zij tot innovatie zijn gekomen ontwikkeld. Beide aannemers zagen daarin vooral een belangrijke rol voor het Waterschap als initiator van innovatie. Voorheen deed de markt daarin zijn werk, maar voor een reeel terugverdienmodel is een overheid vaak onmisbaar. "Jullie hebben 600 km. dijk, wij moeten maar afwachten hoeveel kilometer wij daarvan mogen maken, alvorens andere aannemers diezelfde techniek ook hebben ontwikkeld". Het geotextiel wordt op sommige plekken wel tot 12 meter diep aangebracht.

Tuesday, July 07, 2015

Waalzinnig

Spandoek als protest in Varik


De actiegroep Waalzinnig is opgericht om de nevengeul bij Varik Heesselt te voorkomen. Dinsdag schreven ze nog een protestbrief naar de provinciale staten van Gelderland en de gemeenteraad van Neerijnen. In de brief wordt ook Waterschap Rivierenland genoemd. Waar het signaal vandaan komt dat het Waterschap zich zorgen begint te maken is me niet helemaal duidelijk.

Het Waterschap Rivierenland begint zich nu ook zorgen te maken over een extra dijkring op een onbekende ondergrond met zeer waarschijnlijk extra piping dreigingen (er lopen zandbanen in de ondergrond in het gebied). Er zijn andere (goedkopere) oplossingen mogelijk om het afremmend effect van de bocht in de rivier bij Varik-Heesselt af te zwakken. Dan kom je toch niet met een oplossing om twee dorpen volledig in te sluiten door metershoge dijken met alle gevolgen van dien als er bij hoog water een dijk doorbreekt rondom de badkuip! Goedkopere, veiligere en innovatievere alternatieven zijn onvoldoende onderzocht.

De protesten van de bewoners zijn echter begrijpelijk, veranderingen in de eigen leefomgeving en rondom je huis raken altijd een gevoelige snaar. Toch zijn er ook voorbeelden in den lande waarbij zo'n nevengeul wel zorgt voor een nieuwe impuls in het gebied. Kijk naar Lent, daar wordt zelfs al gesproken over de Lentse Waranda.

 http://waalzinnig.nl/

Sunday, July 05, 2015

Van afvalwater naar biologisch afbreekbaar plastic

De ondertekenaars van de overeenkomst

De drie waterschappen Brabantse Delta,de Dommel en Wetterskip Fryslan en partners tekenden op 25 juni op de zuivering Bath een overeenkomst om op kleine schaal het bioplastic PHA te maken. Door dit gezamenlijk initiatief wordt het mogelijk om uit afvalwater nieuwe grondstoffen te winnen. PHA is een bijzonder bioplastic, omdat het relatief snel afbreekt in een waterig milieu. Door het nu te gaan fabriceren uit afvalwater wordt het een duurzaam product. Hiermee is een belangrijke stap gezet om afvalwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen.
Plastic muntgeld uit afvalwater


De productie van plastic uit slib kan een uitkomst zijn. Traditioneel plastic, afkomstig van de olieproductie, hoopt zich op in het milieu en is slecht afbreekbaar (100 jaar). De meeste bioplastics daarentegen breken in enkele jaren af. Een ander voordeel: bioplastic gemaakt door bacteriën uit afvalwater concurreert niet met de voedselketen. Het huidige PHA bioplastic, afkomstig van landbouwproducten, doet dat wel.

Friday, July 03, 2015

Geotextiel inzetten tegen piping

In 2009 moet ik tijdens mijn fietstocht langs de Lek ook langs Opheusden zijn gekomen, toch kon ik geen foto vinden. Op bovenstaande foto zien we Rhenen langs de Lek

Opnieuw kreeg ik een uitnodiging voor een proef met geotextiel bij de dijkverzwaring. Al jaren spreken we in de commissie Waterveiligheid over de toepassing van geotextiel.  De eerste uitnodiging was ergens rond de verkiezingen, maar werd op het laatste moment afgeblazen. Deze keer wordt woensdag 8 juli bij Opheusden een officieel moment gehouden, waar deze innovatieve techniek van dijkverbetering wordt toegepast, vooral om piping tegen te gaan. De innovatieve methode zou weleens tot forse besparingen bij dijkbezwaringen kunnen leiden.