hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 29, 2013

Foto expositie tijdens Liniepadfestival


Saturday, September 28, 2013

Achterkamertjes in de waterschappen

Schuilen voor de regen tijdens de excursie in juni 2012




Met het indienen van een klacht door journalist Theo Dersjant en het gegrond verklaren wordt toch nog maar eens de vraag opgeworpen in hoeverre de waterschappen naar binnen of naar buiten gekeerd zijn. Staan de waterschappen met hun rug naar de burgers toe of is het juist omgekeerd? Na bijna vijf jaar als commissielid mee te draaien is mijn voorzichtige conclusie dat ze te veel naar binnen gekeerd zijn. Dat begon eigenlijk al vrij snel na de laatste verkiezingen in november 2008.Op 7 december 2008 schreef ik mijn blog over de ivoren toren van het waterschap. Dit naar aanleiding van een kritische column van Dik de Joode over de waterschapsverkiezingen (ook terug te lezen op mijn blog in december 2008).

En dan de ivoren toren en het openbare marktplein. Daar heeft Dik de Joode een punt. Waterschap Rivierenland hield op 3 en 4 december in Dussen en Giessenburg haar jaarlijkse informatie avonden in Altena en de Alblasserwaard. Waarom werden de avonden niet een maand eerder gehouden, om zo nog wat extra reclame te maken voor de Waterschapsverkiezingen? En desnoods de regionale kandidaten de mogelijkheid te bieden zich te presenteren. Ik heb het dijkgraaf Gerrit Kok voorgelegd. Zijn reactie: “Deze mensen stemmen toch wel en we doen het altijd in deze tijd”. Een typisch voorbeeld van de ivoren toren. 

Anderzijds valt niet te ontkennen dat de maatschappij nauwelijks interesse toont in de waterschappen. In die afgelopen vijf jaar heb ik misschien één keer een burger ontmoet tijdens de vergadering van de commissie Waterkeringen, die gewoon openbaar zijn. Tijdens de AB vergaderingen is de belangstelling iets meer geweest, maar volgens mij zijn ze nog steeds op de vingers van een hand te tellen. De komst van Theo Dersjant was dus een verademing, eindelijk een journalist die bij de vergaderingen zat. Maar helaas bleek hij vaak niet welkom. Een gemiste kans om de impasse tussen overheid en burger te doorbreken.

Friday, September 27, 2013

Klacht Dersjant gegrond verklaard

De excursie van waterschapsbestuurders in 2012. Theo is de man in het camel kleurige colbertje


De klacht van journalist Theo Dersjant dat de vergadering van het algemeen bestuur van 1 maart 2013 niet openbaar is aangekondigd, is door de klachtencommisie van Waterschap Rivierenland gegrond verklaard. Op 1 maart vond een 'vooroverleg' plaats over de begroting. Deze bijeenkomst was niet openbaar en ook niet vooraf openbaar bekend gemaakt. Het argument van het CDH was dat het om een 'informele' bijeenkomst ging en dat deze daarom niet openbaar bekend gemaakt behoefde te worden. De klachtencommissie van Waterschap Rivierenland heeft de klacht echter erkend. Volgens de Waterschapswet wordt geen onderscheid gemaakt tussen formele en informele vergaderingen. De bestuursleden waren door het CDH uitgenodigd en de dijkgraaf leidde de bijeenkomst. 

De klacht van Theo Dersjant was niet de eerste confrontatie tussen hem en Waterschap Rivierenland. Meer dan een jaar lang volgde Dersjant de vergaderingen en thema-avonden voor het schrijven van een boek over Waterschap Rivierenland. Door alle discussies rond het bestaansrecht van de waterschappen, schatte Dersjant in dat dit mogelijk weleens de laatste waterschapsbestuurders zouden zijn. En daar een boek overschrijven is uiteraard interessant. Bovendien vormen de waterschappen met andere overheden het openbaar bestuur van ons land. In 2012 ontstond discussie over zijn aanwezigheid tijdens een excursie van het waterschap. Daar werd hij aanvankelijk geweerd. Wie dat had besloten was niet helemaal duidelijk, de dijkgraaf verbleef op dat moment in het buitenland. Na aandrang van enkele AB leden werd Dersjant alsnog uitgenodigd. Vooral na zijn dreiging dat hij dan maar in zijn auto achter de waterschappers aan zou rijden.

Gezien de aanvaringen van Dersjant met Waterschap Rivierenland wordt de nieuwsgierigheid naar zijn boek uiteraard alleen maar groter. Al was het maar om te weten hoe duur de maaltijd was die werd genuttigd tijdens de excursie in 2012.



Thursday, September 26, 2013

Dijkverlegging voor nieuwe haven?

Wordt deze haven bij Damen Shipyard straks gespiegeld en ziet de Sleeuwijkse kant er straks ook zo uit?



In het Deltaprogramma 2014-2028 wordt serieus gekeken naar een grote dijkverlegging van de dijk tussen Werkendam en Sleeuwijk. Het gaat om het gebied nabij de kassen aan de Kooikamp. Mocht dit een reële optie worden, dan kan tegenover het huidige bedrijf Damen Shipyard een nieuwe haven aangelegd worden. De Klerk die in Woudrichem buitendijks zit, zou dan verplaatst kunnen worden. De zoektocht naar de vluchthaven in de Woelse waard is nog niet echt succesvol, mogelijk kan zelfs de vluchthaven dan een plek krijgen in die nieuwe haven. Over vijftig jaar kan de Beatrixhaven en de Biesboschhaven dan doorstroomgebied worden. 


Wat die dijkverlegging betekent voor de huidige dijkverzwaring aan de Sleeuwijkse dijk weet ik niet. Hoewel de genoemde locatie wel een eind verderop ligt. Op 9 oktober wordt de commissie Waterkeringen bijgepraat over de plannen. Op 10 oktober wordt de gemeente Werkendam voorgelicht.

Lezing over zalmschouwen

Zalmschouwen in Woerkum


In Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden wordt 9 oktober vanaf 20.00 uur een lezing gehouden over verleden en heden van de Zalmschouw, een bescheiden vaartuigje, oorspronkelijk bestemd voor de visserij op de grote rivieren en in de Biesbosch. 

Arie van der Ree en Jarno van der Linden zijn lid van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ), zij vertellen aan de hand van beeldmateriaal over het rijke verleden, de teloorgang en de terugkeer van de zalmschouw. Tot de museumobjecten van het bezoekerscentrum behoort een zalmschouw, deze is tijdens de lezing  te bekijken. De zalmschouw, of drijverschuit, was onder andere bestemd voor de zegen-, fuik- en drijfwantvisserij. 
In hoofdzaak werd gevist op zalm, de vissers bleven de hele werkweek aan boord, zij leefden onder primitieve omstandigheden. Met de kanalisatie, overbevissing en vervuiling van de rivieren ging de zalmvisserij achteruit, met vissen viel geen droog brood meer te verdienen en de zalmschouwen raakten in verval. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd duidelijk dat de zalmschouw niet van de rivieren mocht verdwijnen. 

Het handjevol overgebleven vissersboten werd van de ondergang gered en teruggebracht in de originele staat. Inmiddels is het aantal zalmschouwen flink toegenomen, het scheepje is geliefd als recreatievaartuig en geregeld te zien bij evenementen met een historische inslag zoals de Visserijdagen in Woudrichem en de Teer- Lijnolie en Ouwe Klare Zeil Race . 
De VBZ streeft naar behoud van authentieke riviervissersschepen, registreert bestaande  schepen, verzamelt kennis over de inventaris van de boot en bewaart de oude vistechnieken voor het nageslacht. 
Toegang: 3,50, donateurs gratis.

www.bcdegroterivieren.nl

Wednesday, September 25, 2013

Waterberging in polder Oude Doorn

Het werk moet voor 1 januari 2014 af zijn. 


Waterschap Rivierenland is gestart met de aanleg van natuurvriendelijke oevers in de polder Oude Doorn, ten noorden van Almkerk. Door de waterberging houden inwoners van het gebied droge voeten. Het water van de polder wordt zo ook vanaf de Provincialeweg Noord bij Uppel beter zichtbaar. Het werk moet vóór 1 januari 2014 af zijn. 



Integriteit

De Zandwijkse molen

Het bestuur van waterschap Rivierenland spreekt op maandag 7 oktober tijdens een speciale thema avond over integriteit. Altijd een heikel onderwerp voor bestuurders, de voorbeelden van fouten zijn legio. Maar is het bij waterschap Rivierenland weleens mis gegaan? Misschien horen we dat ook tijdens die thema-avond. 

Tuesday, September 24, 2013

Waterschap test sluiting coupure Bruine Kilhaven


De coupure is dinsdagmorgen getest

Waterschap Rivierenland oefende dinsdagmorgen 24 september het sluiten van de coupure Bruine Kilhaven in Werkendam. De coupure bevindt zich aan het begin van de Bolstrastraat, ter hoogte van de kruising met de Dijkgraaf Den Dekkerweg. Eens in de vijf jaar oefent het waterschap het sluiten van deze coupure, zodat ze goed voorbereid zijn op hoge waterstanden in de rivier.

Houten balken
Tijdens de oefening wordt op een aantal zaken gelet: Hoe verloopt de samenwerking tussen waterschap en gemeente, zijn alle materialen, zoals de houten afsluitbalken, beschikbaar en in goede staat. Verloopt alles volgens de sluitingsprocedures en hoeveel tijd is nodig voor het sluiten en het weer openen van de coupure.


Een coupure
Coupures zijn openingen in waterkeringen die dienen om het verkeer gemakkelijker de waterkering (dijk, kade) te laten passeren. Wanneer hoogwater dreigt, sluit het waterschap die ‘gaten’ af, zodat het gebied erachter beschermd is tegen het rivierwater
Het oefenen in het sluiten van coupures is nodig om goed voorbereid te zijn op hoge waterstanden in de rivier. Alle coupures in het gebied van Waterschap Rivierenland – circa 55 stuks – komen eens in de vijf jaar bij oefeningen aan de beurt.

Monday, September 23, 2013

Boerderij Beverstaart gered?

boerderij van de familie Roubos

De Werkendamse raad is ineens wakker geschud en gaat zich nu bekommeren om cultuurhistorisch waardevolle panden die nog over zijn in de Noordwaard. Het gaat om een lijst van vijftien panden. Één van de panden waar enige urgentie rondom is ontstaan blijkt het pand Beverstaart 1. De boerderij van de familie Roubos (zie foto boven) met die grote zwarte houten schuur. Hout vanwege de nabijheid van fort Steurgat, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De boerderij ligt in het schootsveld van het fort. De familie Roubos verhuist naar het Zalmpje, omdat rondom de boerderij geen land meer ligt. Lang leek het erop dat de boerderij na de verhuizing gesloopt zou worden, maar dat lijkt nu toch niet te gebeuren. Architect Huub Branderhorst uit Genderen, noemde deze boerderij ooit de enige waardevolle boerderij in de Noordwaard. Mogelijk zag hij de boerderijen van het Kroondomein over het hoofd.

Sunday, September 22, 2013

Gay bridge

Het wensenweb bij de Zevenbansche boezem

Tijdens het optreden van Forttreffelijk op het Liniepadfestival vertelde Klaas Rienks helemaal blij te zijn geworden van het wensenweb op de brug over de Zevenbansche boezem. Hij herkende in de brug met al die kleurrijke webben een 'gay bridge'. Bekijk de foto en oordeel zelf.

Saturday, September 21, 2013

Liniepadfestival (1)


In de drijvende galerie in de Zevenbansche Boezem zijn negen kunstwerken te zien. Één daarvan is van Lisette Kant, ze noemde haar nest Together.


Adje van Herwijnen noemde haar beelden 'Graskijkers'

Liniepadfestival (2)

Genieten van het landschap

Vandaag was de eerste dag van het tweede Liniepadfestival. Het Liniepad voert deels langs de Zevenbansche Boezem en daar heeft Waterschap Rivierenland een ecologische verbindingszone ingericht. Stonden de bunkers voorheen verscholen in het groen, nu zijn duidelijk zichtbaar. Het pand langs de Zevenbansche Boezem is prachtig geworden en vooral de plek bij het molenhuisje bij de Uitwijkse molen is ongekend. Wat een schoonheid in dit typische Hollandse landschap van molens, sloten en knotwilgen. Een bezoek is echt een aanrader. Vandaag en morgen worden hier door Bert van den Bandt workshops Hollandse landschappen schilderen gehouden. Misschien kan al dat werk straks geexposeerd worden in het RCKC in Giessen?

Thursday, September 19, 2013

Baggeren in de Bakkerskil


Tuesday, September 17, 2013

Fietsen wordt wandelen?

Kaart van Munnikenland

Enkele maanden geleden fietsten we met de werkgroepleden Eerste Wereldoorlog langs alle betonnen schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. Als een soort verkenningsroute om straks langs al die relicten van een eeuw oud een fietsroute uit te zetten vanaf fort Vuren via de Bommelerwaard naar het Land van Heusden en Altena. Vanaf Woudrichem trokken we Munnikenland in. In de uiterwaarden en langs de Nieuwedijk liggen enkele van de schuilplaatsen. Nu wordt in het Munnikenland in het kader van ruimte voor de rivier het gebied ontgraven en heringericht. Tijdens onze fietstocht beseften we al dat de dijk langs de Waal zou worden afgegraven en dat de betonnen schuilplaats in de uiteraarden daardoor minder goed te zien zou zijn. Tijdens de informatie avond in Brakel van vanavond toch maar eens navraag gedaan hoe het een en ander uitpakt. En dat is eigenlijk nog dramatischer dan ik had gedacht. De dijk wordt inderdaad afgegraven en de schuilplaats (is dit de sneepkil?) ligt straks in een geul. Niet alleen de dijk langs de Waal wordt afgegraven, ook het tijdelijk fietspad onder langs de Nieuwedijk verdwijnt straks weer. Vanaf dat moment kun je alleen nog maar fietsen op de Wakkere dijk en die ligt op 200 meter afstand. Het lijkt er dus op dat er straks weinig meer te fietsen is. En dat is eigenlijk heel erg jammer. Hoe gaan we dit oplossen?


Monday, September 16, 2013

Hilpolders in Noordwaard stromen vol met water



Luchtfoto van het afgraven voor de aansluiting Hilpolders aan Jantjesplaat



Met het afgraven van de lage kades eind augustus, zijn de werkzaamheden in de Hilpolders afgerond. De Hilpolders zijn onderdeel van ontpolderingsgebied Noordwaard van Ruimte voor de Rivier. Een deel van de Noordwaard zal bij hoogwater doorstroombaar worden. Bij de Hilpolders stroomt het water nu al het gebied in. Rijkswaterstaat heeft de Hilpolders laten inrichten, Staatsbosbeheer en gemeente Werkendam zijn beheerders. Het gebied is weer opengesteld voor het publiek.

De heringerichte Hilpolders zorgen opnieuw voor een impuls voor het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch. Lepelaars en kleine zilverreigers vliegen volop door de polder en ook de zeearend laat zich er nu al regelmatig zien. Het gebied is opengesteld voor kanovaarders en wandelaars.Staatsbosbeheer gaat dit najaar in samenwerking met het Biesboschmuseum speciale vaar- wandeltochten richting de Hilpolders organiseren.

De Hilpolders maken deel uit van het plangebied van het project Ontpoldering Noordwaard en vallen onder het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. De inrichting van dit gebied is mede gefinancierd door de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland in het kader van het project Deltanatuur. In de Hilpolders worden bijzondere natuur, aantrekkelijke recreatiemogelijkheden en hernieuwde getijdewerking gecombineerd. Het gebied leent zich uitstekend om er te wandelen, fietsen en kanoën.




Saturday, September 14, 2013

Paspoort Muskusrat en beverrat

Paspoort Muskusrat
Pasfoto
Lengte: Ruim 50 cm (inclusief staart)
Staart: 20 à 25 cm lang, aan de zijkant afgeplat
Pelskleur: Roodbruin tot donkerbruin
Voedsel: Oeverplanten, zoals rietstengels en -wortels,akkerbouwproducten, zoals maïs en bieten
Aantal nestjes per jaar 3 (soms 4)
Aantal jongen per nest 6 (gemiddeld)
Natuurlijke vijand: Geen
Huisvesting: Hol met gangenstelsel onder en boven de waterlijn
Leefgebied: Voorkeur voor waterrijke gebieden
Oorsprong: Alaska, Canada
Bijzonderheden: Gaan 2x per jaar op trektocht (in voorjaar op zoek naar geschikte partner en nestruimte). In najaar vallende families uit elkaar en gaan de dieren zelfstandig een nestruimte  zoeken.

Een beverrat heeft grote geeloranje voortanden
Paspoort beverrat
Pasfoto
Lengte: Bijna 100 cm (inclusief staart)
Staart: 30 à 45 cm lang
Pelskleur: Lichtbruin
Voedsel: Oeverplanten, zoals rietstengels en -wortels,akkerbouwproducten, zoals maïs en bieten
Aantal nestjes per jaar 2 (soms 3)
Aantal jongen per nest 6 (gemiddeld)
Natuurlijke vijand: Geen
Huisvesting:Meterslange gangen met de ingang op waterniveau en een nestkamer.
Leefgebied: Voorkeur voor waterrijke gebieden.
Oorsprong: Zuid-Amerika
Bijzonderheden: Grote geeloranje voortanden, de achterpoten hebben zwemvliezen.

Worden bevers de nieuwe ganzen?

Vangstkooi voor muskusratten in de Biesbosch


Tijdens de behandeling van de beleidsnota muskusrattenbeheer 2013-2017 werd eveneens gesproken over de bever. In de nota komt naar voren dat de bestrijding van de muskusratten en de beverratten goed op peil is. Maar hoe zit het met de bever?
Momenteel leven ca. 500 bevers in Nederland. De schatting is dat die aantal tot 2025 groeit tot 1600 tot 2000 bevers, maar deze schatting is aan de voorzichtige kant. De groeiende populatie heeft al eens gaten in de dijklichamen gegraven en dat is een horrorscenario voor de veiligheid van onze dijken. Probleem is dat bevers een beschermde diersoort zijn en waarop niet gejaagd mag worden. Dus hoe kun je nu voorkomen dat bevers toch schade aanrichten.Oplossingen worden gezocht in de richting van maatregelen aan de dijk, zodat de bevers geen kans krijgen daar te gaan graven. Toch klonk de oproep om alert te zijn. Want zo simpel begon het ooit ook met de ganzen en iedereen weet tot welke overlast de ongebreidelde groei van de ganzenpopulatie heeft geleid.

Friday, September 13, 2013

De ingezetenen

Dijkmagazijn aan de Lekdijk in Langerak


Binnen de waterschappen worden altijd mooie, oude termen gebruikt. Een van die termen zijn de ingezetenen, in modern Nederlands de burgers. Waterschappen en burgers komen vooral met elkaar in aanraking als er projecten worden uitgevoerd in de regio, zoals bij dijkverzwaringen. Mocht er iets mislopen in de communicatie, dan klopt de burger aan bij het Waterschap. Nu verandert de wereld om ons heen constant en dat geldt ook voor de werkwijze van het waterschap bij dijkverzwaringen. Werd voorheen alles door het waterschap voorbereid, tot aan het slaan van de laatste spijkers, nu wordt steeds meer overgelaten aan de markt. Daarmee hopen de waterschappen efficiency voordelen en kostenbesparingen te bereiken. Zodat de burger minder hoeft te betalen voor zijn jaarlijkse lasten. Toch schuilen in een andere manier van werken en aanbesteden wel degelijk gevaren voor de burgers. Als proef wil Waterschap Rivierenland een klein stukje dijk tussen Schoonhovense veer en Langerak aanbesteden via Design & Construct; het gaat om een lengte van nog geen twee kilometer. Maar wat gebeurt er als er straks iets mis gaat tijdens de uitvoering? Klopt de burger dan aan bij de aannemer of toch bij het waterschap? Commissieleden waren kritisch over de Design & Construct optie. Want wat betekent dat eigenlijk voor de bestuurskracht van de Waterschappen?

Thursday, September 12, 2013

Boezemkades in Alblasserwaard


Molens in de Kinderdijk

Tijdens de commissie Waterkeringen kregen we vanmorgen een uiterst informatie presentatie over de regionale waterkeringen in Alblasserwaard en Vijfheerenland. Van de in totaal 237 km boezemkades is 107 km goedgekeurd, 95 km. afgekeurd en nog eens 35 km. wordt nader onderzocht. In het gebied van de Nederwaard en de Overwaard ontstaan vooral bij harde wind problemen door de windopzet bij het gemaal aan de Kinderdijk. Waterschap Rivierenland heeft uitgebreid studie gemaakt om het watersysteem hier toekomstbestendig te maken. Enerzijds door de urgente afgekeurde boezemkades snel te verbeteren, maar ook door te kijken hoe het wateroverschot door windopzet kan worden aangepakt. Met de bouw van een nieuw gemaal nabij de Giessen-West of mogelijk compartimentering zou een deel van de problemen opgelost kunnen worden. Voor de nieuwe gemalen is ook gekeken naar Groot Ammers en Schelluinse Vliet. Met de keuze voor een gemaal bij de Giessen-West zouden meerdere doelen vanuit het waterschap kunnen worden bereikt. Zoals zoetwatervoorziening in relatie tot de zouttong. Ook het invoeren van een maalstop zou kunnen bijdragen aan een oplossing. Als voorbeeld van het combineren van meerdere functies in het gebied rondom water werd de oplossing in de Eendragtspolder genoemd.

http://www.eendragtspolder.nl/

Wednesday, September 11, 2013

Jannezand eindigt als 76e

Tijdens de commissie Waterkeringen kwam het nieuw Hoogwater beschermingsprogramma aan de orde en de financiering. Enige tijd geleden heeft Waterschap Rivierenland hier een aantal koplopers voor ingediend. Op de eerste drie plaatsen in het programma van 2014-2019 staan nu ook inderdaad drie projecten van Rivierenland; Waardenburg-Opijnen (5 kilometer), Vuren-Haaften en de Diefdijk. Het traject Peerenboom-Genderen staat op een 13e plek en Gameren (piping) op een 18e plek. Het traject Jannezand staat op een 76e plek op de urgentielijst. En dat is teleurstellend. Temeer daar vorig jaar 26 oktober 2012 het Algemeen Bestuur heeft besloten de 1,8 kilometer te voorfinancieren. De kosten daarvoor zijn geraamd op 4,1 miljoen euro. Reden voor voorfinanciering is dat het Waterschap aan de slag gaat met de Steurgatdijk voor een Ruimte voor de Rivier project en dat anders de rest van de dijk wel wordt aangepakt en dit gedeelte pas later gedaan kan worden. Dat zorgt voor twee keer overlast voor bewoners plus hogere kosten. Vanuit de regio is dan ook een brief gestuurd om alles in een keer te doen.  Overigens zijn de kosten van de totale dijkverzwaring van de Steurgatdijk geraamd op 16.650.000 euro. Dit is inclusief 75.000 euro voor de aanleg van een fietspad op de dijk.

Tuesday, September 10, 2013

De Deltadijk (2)

De Hoge Maasdijk bij Andel




Wat zijn de voordelen van een Deltadijk ten opzichte van een gewone dijk? In de visie van waterschap Rivierenland is een deltadijk een dijk die niet doorbreekt. Het water kan er wel overheen spoelen, maar daardoor zal de dijk toch niet bezwijken. Door vooral een brede, robuuste dijk te bouwen kun je zo voorkomen dat een dijkdoorbraak vooral veel economische schade oplevert. Dat zal vooral het geval zijn op plekken in het rivierengebied waar hoge dijken zijn aangelegd en de polder als een soort badkuip fungeert. Denk bijvoorbeeld aan de Bommelerwaard of de Alblasserwaard. Maar ook in het Land van Heusden en Altena hebben we hoge dijken, zoals bijvoorbeeld de Hoge Maasdijk.

Nadelen van de Deltadijk? Hij is drie keer zo duur.

Monday, September 09, 2013

De Deltadijk

Schapen op de Bergsche Maasdijk

Het reces van Waterschap Rivierenland is voorbij. Woensdag 11 september mag ik weer aanschuiven bij de vergadering Waterkeringen. Op de agenda onder andere een visie op de Deltadijken. Nu zijn we als leden van de commissie waterkeringen uiteraard allemaal dol op dijken, maar soms is het om dol van te worden. Want al in november 2010 schreef ik onderstaande blog.
Robuuste dijken, delta-dijken, klimaatdijken. Zie al die verschillende soorten dijken maar eens uit elkaar te houden. In de commissie Waterkeringen & Wegen van Waterschap Rivierenland komen de termen regelmatig terug. Maar wat is nu een robuuste dijk en wat een deltadijk. En waarom noemen ze de dijk bij Tiel nu ineens een klimaatdijk. Het blijft een raadsel, dat misschien binnenkort opgelost wordt als we nog eens nader spreken over robuuste dijken. De term klimaatdijk lijkt vooral ingegeven door de populariteit van het klimaat anno 2010. De klimaatdijk klinkt zo wel sexy.

Maar woensdag gaan we het hebben over deltadijken en de visie van waterschap Rivierenland daarop. Nu is er wel een probleempje voor die visie, er is geen geld om deltadijken aan te leggen. De Rijksoverheid financieert slechts sobere en doelmatige duikverzwaringen. Dus is de vraag woensdag vooral; Is het zinvol een visie op Deltadijken vast te stellen als er eigenlijk geen geld voor is? En wat zijn de voordelen van Deltadijken ten opzichte van onze huidige dijken?

Sunday, September 08, 2013

Paul Berends en de Papsluis

Stuwtjes nabij het Mansfelder gemaal in Munnikenland

In de laatste Waterlijn, nieuwsbrief over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staat een artikel over Paul Berends. Deze man was actief betrokken bij de planvorming rondom de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als aanjager noemde hij de restauratie van de Papsluis die vervolgens als een rij domino stenen zorgde voor gebiedsontwikkeling in Altena in en rondom de forten. Misschien heb ik Paul Berends in de afgelopen jaren vaker ontmoet, maar één moment is me wel bijgebleven. Tijdens de Nationale Sluizendag in Tiel van twee jaar geleden, sprak hij op zo'n inspirerende toon over de Waterlinie, dat je vanzelf ook helemaal enthousiast werd. Destijds noemde hij restanten van de Waterlinie in Munnikenland en toonde ook enkele foto's. Nadien ben ik zelf ter plaatse gaan zoeken naar die resten om nog een paar foto's te maken. 

Saturday, September 07, 2013

Gijsenkrib 2?

Bunker uit WO1 op de Wilhelminasluis

Wiebe de Ringh, bewoner van de Wilhelminasluis en beheerder van www.wilhelminasluis.nl is bezorgd over de bomenkap op de Wilhelminasluis. Hij vreest een herhaling van de 'bomenmoord' rond de Gijsenkrib. Nu was de typering 'bomenmoord' een zware overdrijving van de bomenkap op de landtong tegenover de vesting. Maar het gebrek aan communicatie is uiteraard wel te betreuren. De Ringh zegt dat de bomen vanaf 17 september worden gekapt. Misschien krijgt hij nog bericht voor die tijd?

Friday, September 06, 2013

Twee maal is scheepsrecht?

Het schoonmaken van de sloot
Vandaag kwam ik tot twee maal toe in aanraking met Waterschap Rivierenland. Tijdens een verkenning van het Liniepad voor het naderende Liniepadfestival bleek dat medewerkers zojuist aan het Liniepad aan het werk waren om de slootkanten te schonen. Een prima timing zo'n twee weken voor het Liniepadfestival. Of dat zo gepland is, durf ik niet te zeggen. Over het tweede contactmoment zal ik hier niet uitwijden, misschien op een later moment nog eens. Overigens vergt de voorbereiding de nodige tijd, maar het blijft leuk.

Thursday, September 05, 2013

Peter Aanen stopt als heemraad




Peter Aanen, lid van het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland, heeft in een brief aan de voorzitter van het Algemeen Bestuur laten weten dat hij  terugtreedt als Heemraad. Een opmerkelijke stapt, Aanen is nog geen jaar geleden begonnen als heemraad. Na het vertrekt van Teus Kool.

Peter Aanen en heemraad Hennie Roorda

Aanen geeft in zijn brief aan dat hij zijn werkzaamheden in het Dagelijks Bestuur het afgelopen jaar met veel genoegen heeft uitgevoerd. Hij was verantwoordelijk voor de portefeuilles: Wegen en Vaarwegen en Waterketen (West). Hij zal wel deel uit blijven maken van het Algemeen Bestuur. Eind deze maand beslist het Algemeen Bestuur over de oplossing voor het vertrek van de Heemraad, tot die tijd nemen de zittende collegeleden zijn taken over. Wellicht beter om dat tot de volgende verkiezingen in maart 2015 te blijven doen? 

Monday, September 02, 2013

Einde aan reces


Het klinkt een beetje banaal, maar maandag komt er een einde aan het reces van waterschap Rivierenland. In de avond is er een thema avond op het kantoor in Tiel. Op woensdag 11 september is de eerste commissie vergadering van Waterkeringen. Die ochtend staat een presentatie van de regionale waterkeringen op de agenda.

Dijkmagazijn in Nederasselt

Sunday, September 01, 2013

Het Liniepadfestival

De ijsbeer van Orhan Otay, straks te zien in de drijvende galerie

Een andere site die ik mag bijhouden is www.liniepadfestival.nl Daarop staan alle activiteiten van het Liniepadfestival dat wordt gehouden op 21 en 22 september. Één van de onderdelen is de drijvende galerie. Ik ben nog in afwachting van de instemming van Waterschap Rivierenland. Heel benieuwd of dat allemaal goed gaat. Overigens was Waterschap Rivierenland volop betrokken bij de aanleg van het Liniepad, door het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers. En het resultaat mag er zijn, het is prachtig wandelen langs het Liniepad.

www.liniepadfestival.nl