hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, March 30, 2017

De bevermanager

De bever lijkt een schattig, aaibaar dier. Maar graaft wel in onze dijken en is zo een gevaar voor onze veiligheid.

Deze week schreef ik al een keer over de bevermanager. Een functie bij Waterschap Rivierenland die steeds belangrijker wordt. Met de groei van de beverpopulatie neemt ook de schade aan onze dijken toe. Tijdens het lage water na het ongeval bij de stuw in Grave werden meerdere gaten en gangen in de dijk ontdekt die door bevers waren gegraven. Sowieso zijn de bevers in Limburg een steeds groter probleem door de groei van de populatie. Ook in de Biesbosch groeit hun aantal gestaag. Zo werden vorig jaar meerdere bevers doorgereden op de weg. Ze zijn dus op zoek naar een groter leefgebied en wagen zich zelfs op de weg. Ook kwam vandaag het bericht dat in de Biesbosch een hond is aangevallen door een bever. Kortom, de bever zorgt voor steeds meer overlast. Maar hoe pakken we deze 'exoot' aan? Mogen kunnen de muskusrattenvangers een rol spelen bij het 'bestrijden' van de bever. De bever is een beschermd dier en regels voor natuurbeheer worden per provincie gemaakt. Waterschap Rivierenland ligt in vier provincies die elk hun eigen regels rond natuurbeheer hebben. Een landelijke aanpak lijkt dan ook de beste oplossing. Maandagavond tijdens de commissie Waterveiligheid staat de bever op de agenda.

Wednesday, March 29, 2017

De kracht van cultuurhistorie in Altena2019


Rijksmonument aan de Hoge Polderweg; foto is van 2010
Als voorzitter van Erfgoed Altena pleit ik lang voor het koesteren van ons erfgoed. Maar hoe wordt het erfgoed beschermt in onze regio? Daar is in elk geval geen eenduidige visie op bij de drie gemeenten, laat staan dat sprake is van een pro-actieve houding bij de bestuurders en de gemeenteraden. Als het wettelijk moet, dan komen ze in actie, maar anders niet. Verder is natuurlijk de vraag hoe die cultuurhistorische waarden en objecten beschreven worden en hoe ze beschermd worden. Bij nieuwe, ruimtelijke ontwikkelingen zou het belang van erfgoed al in de opstartfase voorop moeten staan en niet als de plannen bijna af zijn ineens nog eens even snel bekeken. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel om erfgoed een volwaardige plaats te geven in de toekomstvisie van de nieuwe gemeente Altena.

Monday, March 27, 2017

CIO, bevermanager en grasfluisteraar

Bevers mogen geen gaten graven in dijke

Bij Waterschap Rivierenland werken mensen met zeer uiteenlopende beroepen. Zo heeft ze een bevermanager in dienst die vooral als taak heeft te zorgen dat bevers geen gaten in de dijk graven. Een belangrijke taak die zorgt voor de betrouwbaarheid van onze dijken, en zo bijdraagt aan onze veiligheid. Tijdens de laatste commissie Waterkeringen spraken we over bloemrijke dijken en de grasvegetatie op de dijken. Ook toen werd een mooi beroep genoemd rond die grote variatie van grassoorten; helaas is mij de precieze naam van dat beroep even ontschoten. Grasfluisteraar leek me net iets te mooi.

Sinds vandaag heeft Waterschap Rivierenland ook een CIO in dienst. Of te wel een Chief Information Officer. Op het nieuws volgde direct een reactie van Theo Dersjant, de schrijver van dat mooie boek 'Oud bestuur'.  Of dat nu nodig was zo'n Engelse term en of we daar nu niet een gewone Hollandse naam voor konden bedenken? Theo heeft wel een punt; wie weet een betere naam voor dit beroep?

Sunday, March 26, 2017

Nieuwe horeca in Werkendam aan de rivier?

Het veerhuis bij het voetveer naar Bover-Hardinxveld




Op bovenstaande foto is het veerhuis in Werkendam te zien. Jarenlang een cafe met Ton Bomas (?) achter de bar. Later was het in gebruik als kantoor voor de Eendracht en volgens mij staat het nu alweer jarenlang leeg. Wanneer het als cafe is gesloten weet ik niet, misschien een van mijn lezers? Het pand staat aan het veer en enige tijd geleden waren er plannen op die plek voor woningbouw. Het zou overigens ook een uitgelezen plek zijn voor horeca; zo aan het water. Met vlak daarnaast het voormalige insteekhaventje van RWS als een haventje voor historische scheepsjes. Werkendam, waar wachten we nog op?

Saturday, March 25, 2017

Logeren op Fort Bakkerskil

De familie van Tilborg met Marjolein Lucas op Fort Bakkerskil


Tijdens het Liniepadfestival op 25 en 26 februari werd de speciale kinderspeurtocht 'Goedgemutst' gehouden met Slot Loevestein Kwartiermeesters Fort Altena Fort Giessen Bed and Breakfast Fort Bakkerskil. Een van de winnaars was Thomas van Tilborg (8 jaar) die een nachtje mag logeren in Bed and Breakfast Fort Bakkerskil Vandaag kreeg hij de sleutel overhandigd van Marjolein Lucas Samen met zijn zus Liselotte, zijn ouders Tamara en Jeroen en opa en oma Van Tilborg heeft hij heel veel zin in zijn logeerpartij op het Fort.

Friday, March 24, 2017

Natuurinclusieve landbouw


Lente in de Sluyterstraat

Op Fort Giessen werd donderdagavond een bijeenkomst gehouden over natuurinclusieve landbouw. Ik had eigenlijk nog nooit van die term gehoord. Maar het gaat om landbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de natuur. In het verleden stonden boerenorganisaties en natuurorganisaties vaak lijnrecht tegenover elkaar. De avond met Altenatuur, ZLTO en ANV was dan ook een mooi begin op weg naar samenwerking in Altena. Zoek elkaar op, blijf niet hangen in je eigen gelijk, maar zoek anderen op. Want hoe kunnen we op het eiland Altena als natuur en agrarische sector duurzaam samenwerking? Door bonding, bridging en linking! Samen doelen stellen, elkaar ontmoeten, bouwen aan vertrouwen, kennis en ervaringen uitwisselen en verbindingen leggen met andere partijen.

Ariaan Straver, voorzitter van de ZLTO noemde de natuurinclusieve landbouw niet nieuw. Wel vertelde hij over de onzekerheden voor de landbouw; boeren die vechten voor een eerlijke prijs voor voedsel. Ook stipte hij de klimaatverandering aan. De datums 28 juli 2014 en 31 augustus 2015 zal hij nooit meer vergeten. In 2016 bleven de piekbuien weg, maar waar zullen ze in 2017 vallen? De boeren zijn in studieclubs in elk geval volop bezig met ontwatering, gewaswisseling, voorkoming van te intensieve teelten, bodemegalisatie, drainage en meer. Ook gaf hij aan dat de boeren het eerlijke verhaal over het verbouwen van voedsel beter moeten uitdragen. Want het lijkt soms alsof er meer gespoten wordt, maar door verbeterde technieken wordt juist vaker gespoten met lagere dosis. Straver eindigde zijn verhaal met een filmpje van een verkiezingsdebat waar een boerin juist Jesse Klaver fel aanvalt omdat juist in Nederland de beste boeren 'boeren'. En het besef dat transitie nodig is in de landbouw. Maar om te kunnen investeren zijn gezonde boerenbedrijven nodig.

Thursday, March 23, 2017

Het klimaat draait door


De innovatieve voorbeelden werden verteld door o.a. John van Boxtel van EQA-projects, tweede van links. Naast hem Sophie HIlbrand




Ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Waterschap Rivierenland werd in Tiel de talkshow 'Het klimaat draait door' gehouden. Die 15 jaar was natuurlijk niet helemaal correct; Waterschap Rivierenland in zijn huidige vorm bestaat pas sinds 1 januari 2015, inclusief Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en Alm en Biesbosch. Maar aandacht voor het klimaat is natuurlijk altijd goed. Diverse sprekers schoven aan tafel bij dijkgraaf Roelof Bleker en gastvrouw Sophie Hilbrand. Het ging over de urgentie van het klimaatprobleem, doe we wel genoeg, samenwerking in de keten en de rol van de burger. Maar ook over vragen of Waterschap Rivierenland zelf energieneutraal moet worden; of dat ze ook een taak heeft om stroomproducent te worden, als die kans zich voordoet. Aan het einde kwamen enkele innovatieve ideeen aan bod. Waaronder EQA Projects dat een stuw heeft ontworpen die gebruik maakt van waterkracht, maar ook nog eens gemaakt is van hergebruikt materiaal. Het gaat om een Werkendams bedrijf van John van Boxtel en Ralph Vermeulen. Mooi om te horen dat ook zij werken aan een duurzaam Nederland.

Sunday, March 19, 2017

Heeft Altena een stem in Tiel (2)



CDA werkbezoek aan ZLTO na wateroverlast in augustus 2015



Aan de vergadertafels in Tiel stond de afgelopen twee jaar ook de wateroverlast in onze regio van augustus 2015 regelmatig op de agenda. Iets meer dan een jaar geleden werd samen met de ZLTO een pakket aan maatregelen overeengekomen om in de toekomst beter voorbereid te zijn op wateroverlast. De invoering van de zomerschouw in het buitengebied stuitte echter op te veel bezwaren van de boeren zelf. Reden voor ons bestuur om de ZLTO te laten weten dat het initiatief nu bij hen ligt. Bij verbreding van watergangen hebben ze zelf het meeste baat. Is met het afwijzen van de zomerschouw het overleg met de ZLTO mislukt? Absoluut niet, juist door samen op te trekken is helder waar de verantwoordelijkheden liggen. En de komende jaren moeten we vooral in gesprek blijven. Ook met gemeenten die voortvarend werken aan de aanpak van wateroverlast door aanleg waterberging en vergroten van duikers.

Mede door de wateroverlast in augustus 2015 wordt ook in Tiel ingezien dat het klimaat verandert. En dat we ons daar nog beter op voor moeten bereiden. Hoe geven we het water de ruimte? En wat kunnen we daar als inwoners zelf aan doen? Het bekendste voorbeeld zijn de tegeltuinen, die vooral in nieuwe woonwijken worden aangelegd. Maar waar tegels liggen, kan geen water de grond in. Met meer groene tuinen wordt een wijk juist meer klimaatbestendig en wordt de hittestress vermindert.  Komend najaar gaan we een subsidieregeling opstellen om juist dit soort initiatieven te stimuleren.

Saturday, March 18, 2017

Heeft Altena een stem in Tiel?



De Kromme Nolkering (foto Patrick Morthko)


Vandaag is het twee jaar geleden dat ik werd gekozen in het bestuur van Waterschap Rivierenland met de slogan ‘Geef Altena een stem in Tiel’. Heb ik dat in de voorbije twee jaar kunnen waarmaken?

Deze week werd ik aangenaam verrast door het persbericht van Waterschap Rivierenland over de proefsluiting van de Kromme Nolkering op dinsdag 28 maart. Vele malen heb ik in Tiel aangedrongen de proefsluiting meer onder de aandacht te brengen van onze inwoners. De kering is een belangrijke voorziening in onze strijd tegen hoog water en dat kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden. Wel moet rond de Kromme Nolkering beter gekeken worden naar de risico’s van het scheepvaartverkeer. Eind 2016 ging het helemaal mis bij de stuw in Grave doordat een binnenvaartschip de stuw ramde. Wat als een schip de kering ramt als deze gesloten is vanwege het hoge water? En het water vanaf de Bergsche Maas het Heusdensch kanaal in stroomt?

Een ander groot project in onze regio is de centralisatie van de rioolwater zuivering in Sleeuwijk. De zuiveringen in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen worden gesloten, terwijl het afvalwater via een transportleiding naar Sleeuwijk wordt gebracht. Daar wordt tevens gewerkt aan de bouw van een energiefabriek. Een eerste stap op weg naar een circulaire economie met het terugwinnen van grondstoffen uit ons afvalwater. Van de teruggewonnen energie kunnen mogelijk de kassen aan de Kooikamp en de nieuwe woonwijk bij Werkendam van schone energie worden voorzien.



Een klein, maar daarom niet minder mooi project, was juist de aanleg van de vispassage in de Vierbanse Gantel bij de Hillegatsche sluis in Hank. Een eeuwenoude waterafvoer vanaf de Kornsedijk tussen Dussen en Almkerk naar het westen naar de Biesbosch werd door de vispassage weer in ere hersteld. Het project kwam tot stand door grote betrokkenheid van de bewoners. De oplevering werd zelfs feestelijk gevierd in de achtertuin van één van de omwonenden.

Friday, March 17, 2017

Lezing Biesboschkaart bij Vrienden Biesbosch Museumeiland



Een detail van de bijzondere Biesboschkaart

De Vereniging Vrienden Biesbosch Museumeiland houdt zaterdag 25 maart vanaf 10.00 uur haar ledenvergadering in het museum in de Biesbosch. Op de vergadering staan de diverse jaarstukken.


Na de ledenvergadering houden Wim van Wijk en Peter Ebben een lezing over een bijzondere landkaart van bijna 500 jaar oud uit het regionaal Archief Dordrecht. Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 190 bij 375 cm is zonder meer uniek te noemen. De maker is waarschijnlijk Cornelis Schilder, die in 1537 ook de – zwaar gehavende – kaart heeft gemaakt waarvan een fragment is afgebeeld in de in 2012 verschenen Historische Atlas van de Biesbosch.

De reuzenkaart staat bol van namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Van sommige is het soms slecht leesbare schrift – met hulp van historisch onderzoekers – ontcijferd, op andere wordt nog gestudeerd. Maar er valt intussen genoeg te vertellen over deze uitzonderlijke kaart.

Mensen die lid willen worden van de vereniging Vrienden van het Biesbosch Museumeiland zijn welkom in het museum bij de lezing. Het lidmaatschap van de vereniging kost 25 euro per jaar en biedt het gehele jaar gratis toegang tot het Biesbosch Museumeiland voor twee personen. Entree tot het museum kost per keer 7,50 euro.Met het lidmaatschap steun je het Biesbosch Museumeiland; van de contibutie worden bijzondere projecten gefinancieerd.

Thursday, March 16, 2017

De lezende vrouw


Standbeeldje van de lezende vrouw bij de huidige bibliotheek in Giessen

Vandaag precies zeven jaar geleden had ik een sollicitatiegesprek voor lid van de Raad van Toezicht voor bibliotheek Altena. Volgens mij was het in de Bolderik in Sleeuwijk. Het was een goed gesprek, ik mocht toetreden tot de Raad van Toezicht; op 7 april was vervolgens de eerste bijeenkomst met de nieuwe raad die was gevormd na de fusie tussen de bibliotheken in de gemeente Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Inmiddels is de Raad van Toezicht omgevormd tot een toezichthoudend bestuur. De afgelopen zeven jaar hebben zich gekenmerkt door een bibliotheek in beweging. En thans staan we aan de vooravond van vijf verhuizingen en de start van zeven vestigingen van de Bibliotheek op School. Een spannend jaar, waarin veel gebeurd. Zo zal de bibliotheek in Giessen sluiten en verhuizen naar de Werf; in het gemeentehuis van Woudrichem. Nog één jaar mag ik meebesturen bij stichting De Bibliotheek CultuurPuntAltena; dan zit mijn termijn van twee maal vier jaar erop. Ik weet nu al dat ik het ga missen! 

Monday, March 13, 2017

Opletten in de Noordwaard

Het welkomstbord in de Noordwaard
 
Van Bas Voor den Dag kreeg ik een foto doorgestuurd van een informatiebord in de Noordwaard. Welkom in de Noordwaard zo is te lezen op het bord. En wat las hij nog meer: “houden steden als Gorinchem en Werkendam droge voeten”. Bas kon zich haast niet voorstellen dat de Noordwaard is aangelegd om de stad (?) Werkendam te redden bij hoog water. Zijn gedachte was altijd dat Gorinchem en Dordrecht gered moesten worden.
 
Bij de waterbuffels een verhaal dat deze 126.00 (?) jaar terug ook voorkwamen. Een informatiebord is prima maar iets meer zorgvuldigheid zou m.i. gepast zijn.

Sunday, March 12, 2017

De bloemrijke dijken van Jac.P. Thysse

Tekening uit het album van Jac.P. Thijsse

Zaterdag kocht ik voor vijf euro het boek 'Onze Groote Rivieren'  van dr. Jac.P. Thijsse. Met daarin die mooie tekening van de bloemrijke dijken. Naast de tekening uiteraard een opsomming van al die kruiden die langs de dijk groeide.Gele Boksbaard, margrieten, knoopkruid, chicorei, luzerne klaver, vogelwikke. peen, pastinaak, berenklauw, engelwortel, pimpernel, primula's, Haarlems klokkenspel en distels zijn zomaar wat namen die genoemd worden in het album uit 1938.
"We behoeven maar enkele minuten bij de bloemen te zitten (lekker op die beschutte dijkhelling) en dan zien we reeds de hommels van bloem tot bloem gaan. Op de schermen van de berenklauw en pastinaak kan het wemelen van allerlei soorten prachtige vliegen, wilde bijtjes en wespen.'

'Nu we onze rivieren zoo aan het veranderen zijn en op menige plaats nieuwe oevers en nieuwe dijken worden aangelegd, is het voor de natuurvrienden wel heel onderhoudend en genoeglijk om te zien, hoe het toch altijd vrij nuchtere pas-affe menschenwerk door de Natuur zelve in de loop der jaren weer wordt verfraaid.'

Saturday, March 11, 2017

Wanneer is de grootste boerenhoeve van Sleeuwijk gesloopt?

De boerderij van de familie Van Arkel op Kerkeinde 1




De grootste boerenwoning in Sleeuwijk is slachtoffer geworden van het hoge water. Zonder dat er ook maar een druppel water in de hoeve heeft gestaan, is het vonnis voltrokken. In de maand februari steeg het water in de Merwede onrustbarend. Dreigend bij Brakel zelfs doorbraken, ook het dijkvak tussen Werkendam en Woudrichem had het zwaar te verduren. Door deze langdurig hoge waterstand is het dijklichaam dermate slap geworden dat het op diverse plaatsen naar binnen werd gedrukt. Weinigen zullen dit hebben waargenomen, daar de verplaatsing slechts enkele millimeters per etmaal gebeurt. 

Op zichzelf is verplaatsing van het dijklichaam bij hoge waterstanden geen zeldzaam iets en behoeft het geen bedreiging te vormen voor het achterliggende land. Voor de boerderij Kerkeinde 1, bewoond door de heer Joh. van Arkel is de waterdruk echter fataal geworden. De enorme druk tegen de dijk heeft als gevolg gehad dat de zware keermuur aan de dijkzijde naar binnen is gedrukt. Deze vervorming deed de spanten knappen als luciferhoutjes. Door snel stutten van de buitenmuur is het instortingsgevaar voorlopig bezworen. Deskundig onderzoek heeft uitgewezen dat reparatie niet verantwoord is, zodat de eigenaar besloten heeft de hoeve te verkopen, waarna zij gesloopt zal worden. Met het verdwijnen van de boerderij van de heer Van Arkel zal het landschap ter plaatse sterk veranderen en zal het ongetwijfeld een kale boel worden, daar bovenaan de Notenlaanstoep.   

Bovenstaande tekst komt uit een krantenartikel, ik heb helaas niet kunnen achterhalen om welke krant het ging en welk jaar.. Opvallend is dat voormalig eigenaar Joh. Van Arkel zelf een ander verhaal vertelde over de sloop van zijn boerderij. 
Al was het jammer dat de boerderij gesloopt moest worden in de jaren zeventig. Door de komst van de Merwedebrug werd het veel drukker op de dijk en werd het ook steeds moeilijker om met de tractor de schuur in te rijden op de dijk. Nadat een keer een vrachtwagen tegen de boerderij was gereden, waren de balken zo ernstig ontzet dat sloop de enige optie leek. De burgemeester kwam nog speciaal kijken en drong ook aan op sloop. Toen zijn we verhuisd naar Kerkeinde 4.

Friday, March 10, 2017

Fruitbomen snoeien in het Almbos (2)




De voormalige Boomgaard aan de Hogelandstraat in Giessen, gelegen in de oude dorpskern achter de Burgstraat en Schoolstraat, een stukje groen met een bijdrage aan het authentieke rustige dorpskarakter.


Een oude laagstamboomgaard in een parkbos uit de 60/70- er jaren zoals in het Almbos is iets wat je in Nederland eigenlijk niet kent. Je ziet wel dat in enkele Betuwse plekken fruitopstanden weer (duur aangelegd!) onderdeel uit maken van parken. Giessen en Rijswijk hebben dus iets kant en klaars dat elders in den lande voor duur geld wordt aangelegd.
 
Wat de zaak bijzonderder maakt is dat je hier in Giessen-Rijswijk een structuur hebt met 3 ( restanten van) oude laagstamboomgaarden, die dateren van rond de oorlog of eerder. Deze gordel met fruitbomen laat zien dat fruitteelt een belangrijke vorm van landbouw was op de wat hoger gelegen gebieden bij de stroomruggen bij de dorpen in het rivierengebied, buiten de komgronden. In die zin is de structuur met drie ( restanten van) boomgaarden agro-cultuurhistorisch, aardrijkskundig ( geomorfologie in relatie tot bodemgebruik) en educatief van waarde. Een soortgelijke redelijk goed bewaard gebleven en in een parkbos geïntegreerde oude laagstamboomgaardenzone zijn redelijk onbekend.


Te veel bomen sneuvelen door te gering onderhoud ( te veel kruin op te lange gesteltakken; hierdoor worden de bomen topzwaar en dus kwetsbaar bij veel wind en of bij rijke vruchtdracht in combinatie met regen/wind). Dit geldt des te extra voor de Eethense Wijnappels met hun holle, breekbare takken. Daarvan zijn er diverse bij de stam gescheurd! Plant halfstammen van de oude rassen terug als ze door ouderdom sterven, houd de omvang/het gewicht van de kruin in toom .

Thursday, March 09, 2017

Fruitbomen snoeien in Almbos


De snoeibrigade van de Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch gaat zaterdag 11 maart samen met de Brabantse Liniewerkers middelstam fruitbomen snoeien in het Almbos.  De 60 jaar oude middelstam fruitbomen verdienen het om goed onderhouden te worden. De bomen zijn gemeenschappelijk eigendom en dus mag een ieder hier oogsten. Bijzonder zijn de oude witte wijnappels. Iedereen die het leuk vindt om mee te helpen of om iets van het snoeien van oude fruitbomen te leren, is welkom. Om 9.00u is er een korte introductie op Fort Giessen waarna we aan de slag gaan. Aanmelden kan bij AWJquartel@hotmail.com

Wednesday, March 08, 2017

Toontje Sprengerpluim

Corine met haar grote voorbeeld Karl Marx

Van 1991-2001 kende de gemeente Werkendam een Vrouwenraad; ik mocht een aantal jaren voorzitter zijn van die raad. In die tijd heb ik Corine Verweij leren kennen, ze was toen opbouwwerker bij Trema en maakte deel uit van de Vrouwenraad. Daarna ben ik haar een tijdje uit het oog verloren, maar in 2006 werden wij beiden geinstalleerd als raadslid. Zeker dat eerste jaar vond Corine dat raadswerk maar niks. Toen ik zelf in 2007 afscheid nam als raadslid ging het al heel water beter. En nu na tien jaar is Corine Verweij misschien wel het beste raadslid van de gemeente Werkendam. Alle reden dus om haar vandaag de Toontje Sprengerpluim te geven! 

http://corineverweij.blogspot.nl/2017/03/toontje-sprenger-pluim-gekregen.html

Monday, March 06, 2017

CDA Altena kiest Harm-Jan van der Beek als voorzitter



Harm-Jan van der Beek is directeur van het internationale bedrijf Uniform-Agri dat software voor de melkveehouderij ontwikkeld.


De CDA afdelingen Werkendam, Woudrichem en Aalburg hebben maandag 6 maart in dorpshuis Tavenu te Nieuwendijk samen de nieuwe afdeling CDA Altena opgericht.

Tot voorzitter van CDA Altena is gekozen Harm-Jan van der Beek (56) uit Genderen. Van der Beek komt uit een echt politiek nest, zo waren zowel zijn opa als vader wethouder, maar ook zijn moeder was raadslid in de gemeente Aalburg. Als 16 jarige werd hij al lid van toen nog de ARP. Hij was raadslid voor het CDA van 2002-2006 in Aalburg. “Het CDA zit diep in mijn hart, het is een degelijke partij met een sociale kant. Ik ben supertrots dat het CDA het goed doet in de peilingen. Het is een partij waar ik mijn talenten graag voor wil inzetten”. Naast zijn werk heeft Van der Beek zich ook altijd ingezet voor samenleving, zo is hij voorzitter van het dorpshuis in Genderen. “Dat dorpshuis is een voorbeeld voor veel andere dorpshuizen, het is goed bezet en veel vrijwilligers zetten zich in zodat alles er piekfijn uit ziet”.

Voor de nieuwe gemeente Altena wil hij zich met het CDA vooral inzetten voor het ‘wij gevoel’. “De gemeente is straks een groot gebied met veel dorpen, die elk hun eigenheid moeten behouden. Voorzieningen moeten we ook zo dicht mogelijk bij de inwoners houden, zoals de dorpshuizen. Die verantwoordelijkheid moet je op dorpsniveau leggen. Een soort super dorpshuis op één centrale plek moeten we niet willen. Lokaal houden, wat lokaal kan”.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Altena gaat hij vooral op zoek naar talenten om zo een goed team samen te stellen. “Het CDA wil een krachtig en goed bestuur voor de nieuwe gemeente; daar maken we graag deel van uit. Zodat de leefbaarheid, de eigenheid en bedrijvigheid in onze regio ten goede komen aan onze eigen inwoners”.

De drie CDA afdelingen trekken al jarenlang samen op in de regio en na het formele besluit tot de herindeling op 26 januari 2016 is gewerkt aan de samenvoeging. Zo hebben CDA (raads) leden tijdens de oprichtingsvergadering reeds een eerste aanzet gepresenteerd voor het verkiezingsprogramma voor de nieuwe gemeente Altena. In de drie gemeenteraden hebben 13 CDA raadsleden zitting. Tevens is het CDA vertegenwoordigd in de drie colleges met drie wethouders.







Sunday, March 05, 2017

Hoe is met het Toontje Sprengerhof?

Krijgt Sleeuwijk ooit een Toontje Sprengerhof?

Over drie dagen is het alweer 8 maart, de jaarlijkse internationale Vrouwendag. Die dag mag ik weer een Toontje Sprengerpluim toekennen. Altijd weer leuk om te doen en om zo aandacht te vragen voor meer vrouwen in de politiek. In 2011 reikte ik de pluim uit aan burgemeester Carla Breuer met het verzoek om een keer een straat naar Toontje Sprenger te vernoemen. Na haar vertrek vreesde ik dat het nooit meer zou gebeuren en heb ik in het voorjaar van 2015 nog maar eens een brief gestuurd naar de gemeente Werkendam om mijn verzoek nogmaals onder de aandacht te brengen. Misschien wil burgemeester Yves de Boer zich nog eens inspannen om mijn wens in vervulling te laten gaan?

Saturday, March 04, 2017

Sportvisserij of binnenvisserij?

Het haventje bij visserijbedrijf Klop aan de Merwede

Tijdens de CDA avond in Noordeloos met Jaco Geurts waren ook de vissers Bas en Wim Klop uit Boven-Hardinxveld te gast. Kamerlid Geurts had eerder een werkbezoek gebracht aan het visserijbedrijf aan de Boven-Merwede. De vissers zijn sterk gedupeerd door vangstverbod op paling en sinds 2011 op de exotische wolhandkrab. De familie Klop stelt dat de sportvisserij de baas is geworden in Nederland. Het visserijbedrijf had juist vrijdag bezoek gehad van het ministerie om hun bezwaren tegen het vangstverbod nog eens op te nemen. Terwijl ze voldoen aan de Europese normen, worden hun fuiken toch uit het water gehaald door sportvissers. De wolhandkrab brengt soms wel tot 25 euro per kilo op. "Ze willen ons willens en wetens om zeep helpen", zo is de vaste overtuiging van Wim Klop. "Terwijl er overvloed van vis is"

Geurts ziet ook de invloed van de sportvisserij, zeker vanwege de vele sportvissers, waar ook een recreatief verdienmodel achter zit. Hij ziet het liefst een vispas voor de Noordzee, vooral ook omdat veel sportvissers uit het buitenland hier komen vissen.

Friday, March 03, 2017

Wordt Jaco Geurts de nieuwe minister van landbouw?

Jaco Geurts spreekt in Noordeloos


CDA Kamerlid Jaco Geurts uit Voorthuizen werd begin dit jaar opnieuw uitgeroepen tot de beste landbouwpoliticus. Vanavond sprak hij in het dorpshuis in Noordeloos en werd hem de vraag gesteld of hij de volgende minister van landbouw wordt. Hij zei geen ja, maar een minister van landbouw staat wel hoog op zijn wensenlijst voor na de verkiezingen van 15 maart. De export van landbouwproducten bedroeg in 2016 maar liefst 94 miljard. En misschien zijn de gevolgen van de Brexit (export 9 miljard) wel veel groter dan de huidige Russische boycot en het voorkomen van dat risico kunnen we als Nederland niet aan Europa overlaten. Tevens moet Nederland om geopolitieke redenen veel alerter zijn op haar eigen voedselvoorziening. Het grootste Nederlandse landbouwbedrijf staat thans te koop en wat als een Chinese koper zich meldt? En wat als Unilever toch wordt overgenomen?

Naast een eigen landbouwminister heeft Geurts nog een top drie voor de komende verkiezingen.
-Inkomen van de boer moet omhoog; alles voor een eerlijke boterham
-Jonge boeren moeten kunnen blijven boeren; voorkom dat ze naar het Oostblok vertrekken
-de evenwichtsbemesting; de grond mag niet worden uitgeput.

Maar Geurts zet zich ook in voor meer duurzaamheid en roept de overheid op te stoppen met landbouwgrond op te offeren voor natuur. Zeker omdat aanleg van meer natuur misschien wel mooi is, maar dat vergeten wordt het onderhoud goed te regelen. Juist boren zijn de beste stoffeerders van het landschap.

Thursday, March 02, 2017

Oma's Breicafé

Oma Johanna in haar jonge jaren
Vanmiddag bracht ik een bezoekje aan de Ontmoeting in Almkerk voor een artikel over de afronding van de verbouwing. Maar die middag was juist het breicafé, toen ik binnenstapten hadden de meeste dames hun breiwerkje alweer in hun tas gestopt. Maar ik moest wel direct terugdenken aan zo'n dertig jaar geleden. Aan de tijd dat ik met mijn twee dochters iedere dinsdagmorgen koffie dronk bij mijn oma aan de Havenstraat in Werkendam. Het was daar altijd heel gezellig met al die andere tantes en familieleden. En iedereen nam zijn breiwerkje mee, een soort voorloper op het breicafé in Almkerk. Misschien staken we elkaar wel een beetje de loef af, wie het mooiste breiwerkje bij zich had. Maar ik herinner me toch vooral de gezelligheid van die koffieochtenden. Mijn oma breide zelf niet zoveel, ze was meer van het borduren en haken. Ze was wel één van de eerste vrouwen in het dorp die een breimachine had, toen een ultra moderne uitvinding. Ach, kon ik nog maar een keer op de koffie bij mijn oma.......

Wednesday, March 01, 2017

Complimentendag

Arie, Roland en Lambert, bedankt voor de samenwerking in de voorbije twee jaar
Uiteraard ook een complimentje voor ons burgerlid Kees van Rooijen, van onze gewaardeerde fractiesecretaris Arie van den Herik kon ik geen foto terug vinden.

Vandaag is het complimentendag, hoogste tijd om ook eens een compliment uit te delen. Die wil ik vooral uitdelen aan mijn mede fractiegenoten, we werken plezierig samen in onze CDA fractie van Waterschap Rivierenland. We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens, maar een stevige discussie kan nooit geen kwaad. In september brachten we ons eerste werkbezoek aan het Park Lingezegen; komend voorjaar willen we op bezoek in Kinderdijk.