hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 31, 2013

Kinderdijk-Schoonhoven

De Lekdijk in Nieuw-Lekkerland in 1954 met op de achtergrond het geboortehuis van mijn oma Johanna de Jong

In de komende commissie Waterkeringen op 3 april staat de dijkversterking Kinderdijk-Schoonhoven op de agenda. Een omvangrijke dijkversterking van 12 kilometer dijk. Vanwege de dichte bebouwing is het een complex trace, maar liefst 51 woningen moeten gesloopt worden voor de dijkversterking. Deze woningen mogen wel weer herbouwd worden. Maar waar worden deze 51 gezinnen straks gehuisvest en mogen ze op dezelfde plek terugbouwen? Waterschap Rivierenland heeft zeer veel tijd besteed aan de voorbereiding van het traject, ze is zelfs zover gegaan dat grond van de te slopen panden niet altijd wordt aangekocht, omdat de eigenaren op dezelfde plek mogen herbouwen. Zelfs met banken zijn hierover afspraken gemaakt. Toch maar even mijn licht opgestoken bij CDA raadsleden in Molenwaard.

Saturday, March 30, 2013

Een doop op stille zaterdag

Merwedewater dat werd gewijd door aalmoezenier Van Welzenes


Het was zaterdagmiddag in de Biesboschhaven een bijzonder moment bij de inzegening van motortankschop Antibes door binnenvaartpastor Bernhard van Welzenes. Vlakbij het aloude steiger van de familie Kieboom; streng reformatorisch in de leer en wars van alles wat riekt naar Rome. Met water uit de Merwede, opgeschept door Peter Versluis werd het schip ingezegend, na het lezen van het Paasevangelie en gebed. "God, dank U dat Jezus ons de goede Boodschap van geloof, hoop en liefde heeft gebracht, maar vooral heeft voorgelefd. Zend uw goede Geest, nu Mario en Bianca met de nieuwe Antibes beginnen. Geef hen en hun gezin met Jonas en Thomas en Mathias die zojuist de Antibes heeft gedoopt, uw zegen. Laat het vak schippers aan boord steeds een grote vreugde zijn. Zegen alle mensen die aan deze nieuwe tanker Antibes hebben gewerkt; de tekenaars en de rekenaars, de werkers met hun handen en hun hoofd; weest bij hen met Uw genade".

Thursday, March 28, 2013

Draaiboek Kromme Nol waterkering getest






Wednesday, March 27, 2013

Test voor Kromme Nol waterkering

Kromme Nol waterkering in aanbouw

Waterschap Rivierenland test donderdag 28 maart de hoogwaterkering Kromme Nol in de Afgedamde Maas. Met deze schuif wordt tijdens hoogwater op de Maas voorkomen dat het waterpeil in de Afgedamde Maas te hoog wordt. Gedurende de afsluiting is het scheepvaartverkeer gestremd. 

Ieder jaar test Waterschap Rivierenland hoogwaterkering Kromme Nol ter hoogte van Wijk en Aalburg. Deze stalen hefdeur, 52 meter breed en 9 meter hoog, zorgt er tijdens hoogwater op de Maas voor, dat het waterpeil in de Afgedamde Maas niet te hoog wordt. Het maximale peil in de Afgedamde Maas is +3,50 meter ANP. De stabiliteit van de dijken langs de Afgedamde Maas is bij hogere waterstanden niet meer te garanderen.

Tijdens de oefening wordt op een aantal zaken gelet: Hoe verloopt de samenwerking tussen waterschap, Rijkswaterstaat en Dunea (het drinkwaterbedrijf dat water uit de Afgedamde Maas onttrekt)? Verloopt alles volgens de sluitingsprocedures en hoeveel tijd is nodig voor het sluiten en het weer openen van de hoogwaterkering?

Tuesday, March 26, 2013

De klompjes van Agnes

De boerenschuur aan de Nerzienweg met de klompjes


Klompjes aan een boerenschuur, een alledaags beeld in ons vlakke polderland. Maar juist het alledaagse biedt ons soms een blik op het bijzondere. Zo vergaat het ook de klompjes aan de schuur aan de Nerzienweg. Hoe lang ze daar hebben gehangen? Geen idee, maar nu staan ze in het Biesboschmuseum bij de expositie 'Dag Noordwaard'. Ontdekt door fotograaf Agnes van Noorloos (1980) die al lang door het gebied rondstruint en alle veranderingen vastlegt. Zo ook de klompjes, die verdwenen zouden zijn bij de sloop van de boerenschuur, als Agnes ze niet had ontdekt en per paar gefotografeerd.
 
De schuur aan de Nerzienweg was één van de cultuurhistorisch waardevolle objecten in de Noordwaard die moesten verdwijnen vanwege de plannen voor Ruimte voor de Rivier. De schuur stond wel hoog genoeg, maar de huidige eigenaar verhuisde naar elders omdat zijn boerderij te laag stond. Daardoor kwam de schuur leeg te staan. De boerenschuur was één van de oudste gebouwen in de Noordwaard en had een bijzondere spantconstructie. Ook was het telwerk aan de binnenzijde nog intact. De Rijkdienst van Monumentenzorg beoordeelde de schuur daarom als waardevol. De boerenschuur is één van de negen cultuurhistorisch waardevolle objecten die de Werkendamse Monumentencommissie zou willen behouden. “De schuur laat de ontwikkeling van de landbouw in het gebied zien. Zo is bijvoorbeeld ook de boerenschuur van De Jager aan de Galeiweg bijzonder. Net als de aardappelschuur bij polder Steenen muur”, zo vertelt Valentine Wikaart van de Monumentencommissie. Helaas zijn ze allen verdwenen.

Monday, March 25, 2013

Zandstorm

De onverwoestbare bomenrij


Zondag was het ijzig koud in de Noordwaard. Vanwege de felle oostenwind was het tevens erg laag water en ontstonden zelfs zandstormen. Thomas van der Es maakte mooie foto's van dit bijzondere natuurverschijnsel. Omdat mijn foto toestel niet zo scherp is, geen zandstormen. Maar wel het rijtje onverwoestbare bomen dat al een tijdje met haar voeten in het water staat, maar van nog geen opgeven weet.

Sunday, March 24, 2013

Waterschapsverkiezingen (2)

De nieuwe waterschapsverkiezingen zijn in 2015
Tijdens de discussie rond de waterschapsverkiezingen, tegelijkertijd met de provinciale verkiezingen, bedacht ik me wat het houden van verkiezingen tegelijkertijd met de provincie kan betekenen. Want hoe pakken de verschillen in de opkomstpercentage eigenlijk uit? Bij de laatste verkiezingen was die opkomst slechts 25 procent. Bij de provincie is dat zo'n 50 procent. Traditiegetrouw is de opkomst in kleinere gemeenten hoger dan in steden bij de provinciale verkiezingen. Dat zou betekenen dat inzetten op stemmen op het platteland het meeste rendement op kan leveren. Overigens is niet bekend hoe dat zich bij de waterschapsverkiezingen verhoudt. Percentages voor de opkomst in de afzonderlijke gemeenten zijn niet beschikbaar voor de waterschapsverkiezingen.

Saturday, March 23, 2013

Waterschapsverkiezingen

Tijdens de CDA netwerkbijeenkomst werd tevens aandacht besteed aan de waterschapsverkiezingen in 2015. Nog ver weg, maar goed om al met elkaar over van gedachten te wisselen. Met welke thema's kan het CDA zich onderscheiden? Genoemd zijn verbondenheid tussen generaties, genieten van stedelijk water, rentmeesterschap, duurzaamheid. Doelgroepen zijn de sportvissers, gezinnen, agrariers. Ook de wijze van campagne voeren kwam nog aan de orde, maar moet nog verder uitgewerkt worden.


Friday, March 22, 2013

Wereldwaterdag

Jaco Geurts


Op Wereldwaterdag 22 maart werd in het waterschapskantoor in Tiel een waternetwerk bijeenkomst gehouden van de CDA bestuurdersvereniging. Tweede Kamerlid Jacco Geurts, woordvoerder water, stelde zich aan het gezelschap waterschappers voor. In zijn betoog verbaasde hij zich over de geringe aandacht voor water in de Kamer. Zelfs binnen de grote fracties VVD en PvdA is er geen enkel kamerlid dat alleen water doet. Terwijl er bijvoorbeeld wel kamerleden zijn die enkel ICT doen. Geurts zelf doet uiteraard meer dan alleen water, omdat het CDA thans 13 zetels heeft.


Jaco Geurts
Hij ging ook nog in op de mogelijkheid tot vorming van waterketenbedrijven. Waarom hebben waterschap niet de zeggenschap over de waterleiding, riolering en waterzuivering? In het bestuursakkoord Water worden in de waterketen efficiency voordelen voorspeld indien gemeenten en waterschappen beter samenwerken. Maar de gehele waterketen in één hand, zou dat niet juist de grootste besparing opleveren? Niet alle waterschappers waren overigens enthousiast over zijn idee.

Tuesday, March 19, 2013

Waternetwerkdag


Erik van Lith in de Sleeuwijkse haven in november 2004
 
In het Waterschapskantoor in Tiel wordt vrijdag 22 maart vanaf 09.30 uur de CDA Waternetwerkdag gehouden. Jaco Geurts, de nieuwe CDA-woordvoerder Water in de Tweede Kamer zal ingaan op de actualiteit en de standpunten van de afgelopen periode toelichten, zoals het WGO water en de aangenomen moties van het CDA. Nu de waterschapverkiezingen toch directe verkiezingen blijven, is de vraag hoe we de zichtbaarheid en relevantie van CDA-fracties kunnen vergroten. Onder leiding van Erik van Lith gaan we in discussie over dit thema. Geen onbekende naam Erik van Lith, ooit ontfermde hij zich over de gemeente Werkendam in zijn periode als Kamerlid. In die tijd is hij  nog een keer op werkbezoek geweest in de Sleeuwijkse haven en in de Noordwaard, bij Martin de Jager.

Monday, March 18, 2013

Binnenvaart op Senegal rivier

Links op de foto Chris Kornet, directeur van Concordia Shipyards

Tijdens de thema-avond van Waterschap Rivierenland werd tevens verteld over het internationale project waarbij ons waterschap is betrokken; de Senegal rivier. Uiteraard hadden we daar al weleens eerder uitleg over gehad, volgens mij zagen we hetzelfde filmpje als enkele jaren geleden. Maar nieuw voor mij waren de twee kempenaars die in beeld kwamen. Deze beide schepen zijn naar Senegal gebracht om daar het vervoer over water op de Senegal rivier te ontwikkelen. Even googlen leverde al direct een artikel op van Schuttevaer. De twee kempenaars zijn zelfs door het Werkendamse bedrijf Concordia naar Afrika gebracht. Dit deel van het project is in handen van het havenbedrijf Rotterdam. Waterschap Rivierenland is meer betrokken geweest bij de bestrijding van de Typha, een soort riet, waardoor de rivier vrijwel geheel dicht is geslibt. Nu de Typha in bedwang wordt gehouden, wordt in het gebied getracht om de rivier Senegal bevaarbaar te maken voor de binnenvaart. Vandaar die twee kempenaars. En dan ontdek je ineens weer hoe klein de wereld eigenlijk is, toch? Want het mij zo vertrouwde weekblad Schuttevaer schreef er een jaar geleden al over.
 

Friday, March 15, 2013

Bodemvervuiling in de Oostwaard



Zwanen in de Bakkerskil

De bodem van de kreken in de Oostwaard, Bakkerskil en Bleeke Kil is vervuild met zware metalen. Dat blijkt uit onderzoek van Waterschap Rivierenland dat is uitgevoerd voor het kreekherstel in het gebied. Indien de grond wordt afgegraven mag deze niet worden hergebruikt, maar moet tegen hoge kosten worden afgevoerd. Een tegenvaller voor het Waterschap, gezocht is naar een oplossing in overleg met provincie en gemeente. Een van de oplossingen is om minder grond af te graven. Een andere oplossing is om specifiek bodembeleid voor het gebied op te stellen. Dat houdt in dat de grond die afgegraven wordt langs de kreken worden hergebruikt. De zware metalen in de grond blijven dan op eenzelfde plaats en er is geen sprake van transport van vervuilde grond. Indien dit voor de gehele Oostwaard wordt toegepast, kan dit ook voor de gemeente Werkendam zelf voordeel opleveren. De gemeente moet voor de aanleg van het regionaal bedrijventerrein (RBT) in het gebied zorgen voor watercompensatie. Ook rondom de Bruine Kil bij het RBT is sprake van dezelfde bodemvervuiling als in de Bakkerskil en Bleeke Kil. Vooralsnog is de gemeente Werkendam niet bereid mee te werken aan specifiek bodembeleid, zodat ze ook problemen ondervindt bij de watercompensatie van het RBT.

Het Waterschap heeft nu per brief de Werkendamse raadsleden benaderd om wel mee te werken aan het gebiedspecifiek bodembeleid. Met als argumenten dat een bedrag van 2,2 miljoen voor het project verloren gaat omdat het voor 2015 moet worden uitgegeven, de gemeente zelf de watercompensatie RBT niet kan uitvoeren zonder gebiedspecifiek beleid en dat de overeenkomst voor natuurcompensatie in polder Jannezand ontbonden moet worden. 

Thursday, March 14, 2013

Polstokspringen over de Afgedamde Maas?

De polstokspringer van Mariska Schreuders




Woensdag een bezoekgebracht aan Anne van der Hof in Veen. Ze heeft op Wereldwaterdag een expositie van kunstenaars van dagactiviteitencentrum SOVAK in Sleeuwijk. Zelf kocht ze één van de schilderijen van Mariska Schreuders. Te zien is een polstokspringende dame, een prachtig schilderij door de wapperende haren, de verschrikte blik in haar ogen en de flamboyante rode jurk met rode schoentjes. Het herinnerde Anne aan het polstokspringen met haar oma. Maar bracht haar ook op een lumineus idee; polstokspringen over de Afgedamde Maas. Prachtig toch?

Wednesday, March 13, 2013

Hergebruik industriegrond

Grondstromen in de Noordwaard

Voor het project dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maasdijk is sprake van hergebruik van industriegrond. Als je dat leest, gaan al snel alarmbellen rinkelen. Zeker gezien de beroering die ontstond in de Noordwaard bij het gebruik van thermisch gereinigde grond. Uiteindelijk is besloten dat deze grond niet gebruikt mocht worden in de Noordwaard, maar wel in de dijklichamen. Waterschap Rivierenland heeft hierover contractuele afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat.

Het hergebruik van industriegrond bij de dijkverbetering van de dijk langs het Steurgat is door de gemeente Werkendam beoordeeld in het kader van de bodembeheernota. De gemeente geeft toestemming, ondanks dat het niet geheel past in haar beleid. Toch reden om het grondstromenplan op te vragen bij Waterschap Rivierenland. 

Tuesday, March 12, 2013

Webstilte

Oeps, al twaalf dagen niets geschreven op mijn blog. Ik zal mijn leven beteren.

Friday, March 08, 2013

Vrouwenkiesrecht door de ogen van Toontje Sprenger



Taartjes met de beeltenis van Toontje Sprenger

In 1919 wordt in Nederland het vrouwenkiesrecht ingevoerd. In het Land van Heusden en Altena wordt twintig jaar later, in 1939, Toontje Sprenger als eerste vrouw gekozen tot raadslid in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Toontje Sprenger is niet als eerste vrouw politiek actief in de regio, dat is Margaretha Ridderhof die in 1923 op de kieslijst staat in de gemeente Werkendam, maar niet gekozen wordt. Adrie Werther-van Suijlekom is in 1965 in de gemeente Almkerk de eerste vrouwelijke wethouder in de regio. Negentig jaar na toekenning van het vrouwenkiesrecht wordt Carla Breuer de eerste vrouwelijke burgemeester in de regio.

Toch is nog altijd geen sprake van een gelijke verdeling in de politiek van mannen en vrouwen. Om die reden wordt sinds 2009 in de regio de Toontje Sprenger Pluim uitgereikt om zo vrouwen te stimuleren politiek actief te worden. Dit boekje is een uitgave ter gelegenheid van de uitreiking van de vijfde Toontje Sprenger Pluim op 8 maart 2013. 

Het boekje is voor vijf euro exclusief verzendkosten te bestellen bij hanviskie@gmail.com