hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 28, 2015

Waar was onze dijkgraaf?

Dijkgraaf Roelof Bleker op de fiets met naast hem minister Melanie Schultz-ten Haegen en burgemeester Albert van den Bosch

Vrijdag vond de laatste reguliere vergadering van het huidig bestuur van Waterschap Rivierenland plaats. Toch altijd een beetje bijzonder, want wie keren straks na de verkiezingen terug in het nieuwe bestuur. Een afsluiting van een periode van ruim zes jaar. Des te opmerkelijker dat de dijkgraaf ontbrak. Wegens verblijf in Zuid-Afrika. Hij werd vervangen door loco dijkgraaf Arend Fernhout, die zichtbaar meer moeite had met het leiden van de vergadering dan de dijkgraaf. Ook Water Natuurlijk bestuurslid Wim van Dijk was kritisch over de afwezigheid van de dijkgraaf.

De afwezigheid van de dijkgraaf was ook om een tweede reden opmerkelijk. Aanvankelijk zou na afloop van de vergadering afscheid worden genomen van de burgercommissie leden. Ook al zo'n opmerkelijk gegeven, want aanvankelijk wilde het CDH helemaal geen afscheid nemen van de burgercommissieleden, maar alleen van het algemeen bestuur. Na gemor uit de fracties werd besloten dat het na afloop van de vergadering in de kantine zou plaatsvinden. Maar deze week opnieuw een wijziging, de burgercommissie leden mogen toch aanschuiven bij het afscheid op slot Loevestein. Na afloop van de laatste vergadering dus geen afscheid, maar indien dat wel had plaatsgevonden zou de dijkgraaf dus ook niet aanwezig zijn geweest. Na het afblazen van het afscheid was overigens zelfs de reguliere borrel geschrapt. Zo kende de laatste vergadering van het huidig bestuur van Waterschap Rivierenland een wel heel magere afsluiting. Maar 25 maart komt ze nog eenmaal in de huidige setting bijeen om de geloofsbrieven van de nieuwe kandidaten te onderzoeken. Die worden vervolgens 26 maart beedigd.

Friday, February 27, 2015

Afscheid van Ad van Veldhoven

Op de rug gezien Ad van Veldhoven tijdens het tellen van de stemmen.

Ad van Veldhoven uit Dussen keert na de komende waterschapsverkiezingen op 18 maart niet meer terug in het bestuur van Waterschap Rivierenland. Vele jaren was hij lid van het bestuur, de laatste jaren bij Rivierenland bij de geborgde zetels namens de ZLTO. Ad was geen opvallend bestuurder, maar wist wel altijd op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Of legde met een simpele opmerking de vinger op de zere plek. Daarbij was zijn gebiedskennis vermaard. Vanmiddag vond zijn laatste vergadering plaats. De rol van Ad in deze vergadering? Hij zat in de stemcommissie die de stemmen moest tellen voor de aanstelling van Kees Vonk tot secretaris-directeur in plaats van Eric Jongmans. En in de rondvraag stelde hij zijn laatste vraag, omdat hij het gebied goed wil achter laten. En niet na zijn afscheid te horen wil krijgen 'Wat heb jij laten liggen?".  Zijn vraag ging over de gelijktrekking van de keur in alle regio's. En voor de Bergsche Maasdijk dreigt dat desastreus uit te pakken. Langs die dijk van '100 meter breed' waar volgens Ad niks kan gebeuren, worden al jaren pachtcontracten uitgegeven voor het gebruik van de dijk. Al meer dan honderd jaar sinds het graven van de Bergsche Maas. En wat gebeurt er met die pachtcontracten na de invoering van de nieuwe keur? Heemraad Rene Cruijssen gaf de garantie af dat de huidige pachtcontracten de keur overrulen. Dus mocht een medewerker van Waterschap Rivierenland over willen gaan tot handhaving, dan is slechts het tonen van het pachtcontract voldoende. Het geldt alleen voor bestaande pachtcontracten, niet voor nieuwe contracten.

Thursday, February 26, 2015

Voldoende waterberging in Altena

Waterberging langs het Liniepad

In het Land van Heusden en Altena in de afgelopen jaren in totaal 45 ha. extra waterberging aangelegd. Daarmee voldoet het gebied aan de eisen in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW), als één van de eerste van  Waterschap Rivierenland. Zo zijn daar de Kornsche Boezem, de Oude Doorn, de klimaatbuffer in Babylonienbroek en nabij de Hollandse Waterlinie in de Zevenbansche Boezem langs het Liniepad.Van de waterberging in de Kornse Boezem herinner ik me nog dat dat vlak voor de Waterschapsverkiezingen in 2008 is uitgevoerd. De andere gebieden zijn later uitgevoerd.

Wednesday, February 25, 2015

Heeft Altena een passend polderpeil?




In de Koppelpaarden werd vanavond een informatieavond gehouden voor de boeren over de wateroverlast van 28 juli en de nasleep daarvan. Na uitleg over de extreme bui zag het merendeel van de boeren wel in dat het watersysteem niet aangepast kan worden aan buien van meer dan 100 mm regen in korte tijd. Maar niet alleen kijkend naar het incident op 28 juli kwam wel de vraag bovendrijven of in het gebied niet structureel iets mis is met het watersysteem. Want niet alleen 28 juli, ook op andere momenten is regelmatig sprake van wateroverlast. Moet daarom niet eens gekeken worden naar het peilbesluit van 2011? Het water is niet onder controle en dan moet het waterschap zich niet verschuilen achter normeringen, zo liet een van de bezoekers weten. "We verzuipen constant in de laatste drie, vier jaar. We verkwanselen ons goede land, het peil moet lager en de grond moet droger. Het klopt dat we voor 28 juli aan het beregenen waren, we moeten dus ook de hand in eigen boezem steken, maar die te hoge peilen leiden voor ons tot schadeposten. En hoe gaan we dit oplossen?" De heer Straver (?) hield een warm pleidooi om met enkele boeren en Waterschap Rivierenland daar serieus naar te kijken. Sinds de ruilverkaveling in de jaren zestig is het gebied decimeters ingeklonken. Boeren vragen zich af of het polderpeil nog wel past bij het gebruik van het gebied door de landbouw. "En we verwachten dan  een open dialoog waarbij het waterschap zich ook kwetsbaar durft op te stellen om zo samen tot een oplossing te komen".Goed om daarom te zien dat de heemraden Arie Bassa en Matthieu Gremmen toezegden het initiatief te nemen om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Alleen als het waterschap bereid is haar macht te delen met bewoners heeft zij bestaansrecht.

Tuesday, February 24, 2015

35 huizen gered van de sloop

Ontwerp van herinrichting Sleeuwijkse dijk na sloop van 35 huizen

Voor de dijkverzwaring langs de Merwededijk bij Werkendam werd ineens het plan geboren om 35 woningen langs die dijk tussen de Sasdijk en De Werken te slopen. Na de dijkverzwaring konden de huizen dan weer teruggebouwd worden. Wie dat idee lanceerde weet ik niet meer, maar ik vond het van meet af aan een dwaas plan. Alsof het zo simpel was om even je huis te laten slopen en enkele jaren later gewoon een nieuwbouw huis te betrekken. Er is zelfs serieus onderzoek gedaan naar deze optie, zelfs tekeningen van de herinrichting zijn gemaakt. Met bewoners werden gesprekken gevoerd van een uur of ze zoiets wel zagen zitten. Alsof je in zo'n kort tijdbestek een beslissing kunt nemen over zoiets ingrijpends. Ik heb er dan ook stevig bezwaar tegen gemaakt, uiteindelijk is het gelukkig niet door gegaan. Als je ziet hoeveel weerstand ontstond bij de bewoners aan het Kerkeinde toen dit najaar ineens een plan opdook voor dijkverlegging, is het nog steeds niet te begrijpen dat er toen zo weinig protest klonk.

Monday, February 23, 2015

De Amerikaanse windmotor

De restauratie van de Amerikaanse windmotor in de uiterwaarden van Genderen was nog een besluit Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. In haar laatste vergadering eind 2004 werd besloten geld uit te trekken, zeker gezien de goedgevulde reserves van Alm en Biesbosch een goed besluit. De restauratie werd afgerond in de zomer van 2009. Ik ben zelf nog bij de opening geweest. Cees Visser (geen familie!)schreef nog een mooi gedicht voor de windmotor.

Hercules Metallicus

Ik Hercules ben terug!
De strijd lijkt nu gestreden
veel leed is er geleden
maar ik ben sterk en stug
weersta de tand des tijds
ben door mijn afkomst groot
al was ik op sterven na dood.

't Is ook geen kleinigheid
een eeuw lang hier te malen
in d'uiterwaard als wachter
bij 't water dat achter
mijn rug de centrala
van Truidenberg passeert.

Een nieuwe tijd breekt aan
in het energetisch bestaan
dat plots mijn lot verkeert.

Vermoeidheid in metaal
verging ik tot oud schroot
en zonder slag of stoot
leek dit het einde van 't verhaal.

Maar ik herstelde en zie:
aan d' overzijde vijf Giganten
minzame spijtoptanten
kolossen vol van energie
die mij van ver bedreigen.

Ik Hercules houd stand
als wachter van dit land.
Ooit breng ik ze tot zwijgen

Cees Visser

Sunday, February 22, 2015

Wat deed Waterschap Rivierenland in de afgelopen zes jaar in Altena?

Aanleg van het fietstunneltje in de Werkense dijk


De hele zondagavond bezig geweest om al mijn blogs door te spitten. Op zoek naar zaken die Waterschap Rivierenland in de afgelopen zes jaar heeft gedaan in het Land van Heusden en Altena. En dat was meer dan ik zelf aanvankelijk dacht. In totaal kwam uit op zestien in het oog springende zaken. Het eerste dat ik terugvond was de aanleg van het fietstunneltje in de Werkensedijk. Het werd geopend in de zomer van 2009. De aanleg van het tunneltje had destijds heel wat voeten in de aarde. Aanvankelijk wilde Waterschap Rivierenland niet meewerken omdat het tunneltje in een regionale waterkering is gebouwd. Mocht ooit de Merwededijk doorbreken en de Werkense polder vollopen dan kan het tunneltje een zwakke plek zijn. Het tunneltje kan afgesloten worden met een schuif die vanuit Tiel wordt bediend. Eens in de vijf jaar wordt geoefend of alles goed werkt, zo werd het tunneltje medio 2013 getest.

Thursday, February 19, 2015

Afscheid van burgercommissieleden

Slot Loevestein met regenboog

Na vragen van burgercommissieleden over het afscheid van de voorbije bestuursperiode kreeg ik zaterdag alsnog een uitnodiging. Het informele afscheid is nu gepland op 27 februari vanaf 16.00 uur na de reguliere bestuursvergadering. Het afscheid van het Algemeen Bestuur is gepland op 25 maart op slot Loevestein. Dan is de allerlaatste vergadering van het bestuur in de oude samenstelling. In deze vergadering van 16.30-17.30 uur worden de geloofsbrieven onderzocht van nieuwe bestuursleden. Ik vermoed dat daarna de leden van het AB met een etentje informeel afscheid nemen? De installatie van het nieuwe bestuur is op donderdag 26 maart om 14.00 uur. Op 31 maart en 1 april zijn de introductiedagen van het nieuwe bestuur.

Nogmaals Slot Loevestein

Wednesday, February 18, 2015

Informatiebijeenkomst in Dussen

Waterschap Rivierenland houdt woensdag 25 februari vanaf 20.00 uurt een informatiebijeenkomst voor agrariërs in Het Land van Heusden en Altena en de Biesbosch. Aanleiding van deze bijeenkomst is het onderzoek wat het waterschap heeft gedaan na de wateroverlast van 28 juli 2014. 


Waterberging de Oude Doorn werd na de wateroverlast van 28 juli 2014 ingezet voor extra waterberging in het gebied.

Tijdens de Algemene Bestuursvergadering in september sprak agrarier Cees voor den Dag uit Werkendam al in over het in zjin ogen nalatige optreden van het Waterschap. Tijdens het noodweer kreeg Voor den Dag net als andere agrariers in het gebied te kampen met veel waterschade aan zijn oogst. Hij vroeg zich vooral af waarom het Waterschap geen noodpompen had ingezet. Ter voorbereiding zou het Waterschap bovendien een plateau kunnen aanleggen bij de Werkense vliet voor plaatsing van zo'n noodpomp. Ook het aanbrengen van een buis door de dijk om overvloedig water sneller te kunnen lozen werd door hem genoemd. Bovendien was hij teleurgesteld dat niemand van het Waterschap de moeite had genomen om ter plekke te komen kijken. Hij stelde voor één aanspreekpunt te benoemen in Tiel en ieder uur een update te plaatsen op de website van de genomen maatregelen. Tevens moet voorkomen worden dat gemeente en waterschap tegenstrijdige informatie verstrekken bij wateroverlast. 

Ook andere boeren uit de Oostwaard lieten weten ontevreden te zijn en vroegen om meer waterberging in het gebied.Overigens vertelde Riet de Graaf, binnenkort bestuurder bij het Waterschap namens de agrariers, dat op zondag 27 juli al veel water op het land stond in de Oostwaard.

Tuesday, February 17, 2015

Adri Bom van Delfland naar Zuid-Holland

Adri Bom-Lemstra
CDA Zuid-Holland houdt vrijdag 27 februari vanaf 19.30 uur een grote campagnemanifestatie in het kader van de komende  Provinciale Staten- en Waterschap verkiezingen in het dorpshuis te Noordeloos. Tijdens de manifestatie spreken prominenten als Adri Bom-Lemstra (lijsttrekker CDA Zuid-Holland), Ruth Peetoom (CDA-partijvoorzitter) en Elco Brinkman (CDA lijsttrekker Eerste Kamer). ‘In De Waarden voelen wij ons als CDA’ers thuis, het is een geweldige plek om ons verhaal te presenteren’, aldus lijsttrekker Adri Bom. Eerder was zij hoogheemraad bij Hoogheemraadschap Delfland.
Tijdens de avond krijgen CDA-kandidaten voor de Waterschappen en Provinciale Staten de gelegenheid zich te presenteren en is er volop ruimte voor discussie. Het CDA wil met deze avond iedereen de kans geven, een boodschap aan de CDA politici mee te geven.Zoals ook tijdens eerdere edities verzorgt Boerenkapel ‘Vol Herrie’ uit Noordeloos de muzikale omlijsting. Afsluitend is er een traditionele borrel. De avond is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Voorafgaande aan de avondbijeenkomst voeren de zes CDA-afdelingen Zederik, Leerdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenwaard en Giessenlanden campagne in De Waarden. CDA-kandidaten trekken van gemeente naar gemeente om kiezers op te zoeken en enkele werkbezoeken af te leggen.

Monday, February 16, 2015

Huiseigenaren en LRR gaan voor zestien zetels?

Links Sander Heutink en rechts Gijs van Eeuwijk

Wijs geworden door de bestuurservaring van de afgelopen 6 jaar hebben de fracties Huiseigenaren en Lokale Regiobelangen besloten een lijstverbinding aan te gaan voor de komende Waterschapsverkiezingen. Beide fracties vertrouwen op een komende trendbreuk in de verhouding van de samenstelling van het Algemeen Bestuur van waterschap Rivierenland. Qua bestuurlijke inzichten passen beide partijen uitstekend bij elkaar. Tegendraads en eigenwijs, zo kunnen beiden het beste gekarakteriseerd worden. Goed om kritisch te zijn, maar wat hebben ze de afgelopen periode bereikt met die opstelling? Verder is het natuurlijk opmerkelijk dat Sander Heutink toch weer verkiesbaar is, terwijl hij direct na het uitkomen van het boek van journalist Theo Dersjant liet weten zich niet meer verkiesbaar te willen stellen. Mede vanwege zijn leeftijd van 68 jaar.

Wat willen beide lijsttrekkers? Sander Heutink: “Gezamenlijk beleid ontwikkelen en uitvoeren, volgens Europese normen met een hoge financiële bijdrage uit Brussel, is de oplossing voor een reële bereikbaarheid, betaalbaarheid en betrouwbaarheid. De oude belofte van een stroomgebied aanpak moet nu waar worden gemaakt! De tijd is rijp om één integraal Europees waterbeleid te hanteren in het belang van alle ingezetenen”. Wie kan hier eigenlijk tegen zijn?
 
Gijs van Eeuwijk: “Beide fracties dienen samen minimaal 16 zetels te behalen om de zittende macht te doorbreken. Wellicht onmogelijk, maar gezien de voorgesteld eenzijdige prestigieuze plannen en bijbehorende stijging van de lokale lasten is een trendbreuk noodzakelijk voor huishoudens. Burgers betalen gezamenlijk ruim 80% van de totale heffingen. Wie betaalt, die bepaalt”. Van Eeuwijk is ambitieus, 16 zetels is wel heel erg veel?

Sunday, February 15, 2015

Fascinerend filmpje om te zien

http://www.dezeen.com/2013/12/11/movie-concrete-bunker-cut-in-half-raaaf-atelier-de-lyon/

Saturday, February 14, 2015

Happy Valentine


Friday, February 13, 2015

In het stemhokje

Kersvers bruidspaar brengt stem uit
in stemhokje in Werkendam

Nieuw bij de verkiezingen voor de Waterschappen op 18 maart is de kans om twee stemmen uit te brengen. Één voor het Waterschap en één voor de provincie. Maar ook kan deze keer voor de eerste maal een stem uitgebracht worden in het stemhokje. Voorheen vonden de verkiezingen altijd schriftelijk plaats. Groot voordeel daarvan is tevens dat straks duidelijk is waar de stemmen vandaan komen. Alleen uit de eigen woonplaats? Of juist verdeeld over de hele regio? En hoe hoog het opkomstpercentage is per gemeente. Want nu blijft toch altijd de vraag waar de meeste stemmen vandaan komen. Uit de steden of toch van het platteland?

Thursday, February 12, 2015

Angstcommunicatie?

Het beeld vind ik in elk geval wel mooi

Heeft journalist Theo Dersjant een punt als hij zich ergert aan de communicatie van de Waterschappen rond de verkiezingen. Hij verwijt hen dat ze vooral insteken op angst voor dijken die doorbreken, overstromingen en natte voeten. Het stemt in elk geval wel tot nadenken. Zo moet ik eerlijk zeggen dat ik de communicatie rond de herdenking van twintig jaar na de evacuatie van 1995 wat overtrokken vond. Slachtoffers waren immers niet te betreuren en velen spreken van aan hype rond dat hoge water. Wat doe je bovendien bij 25 jaar herdenking, wordt het dan nog grootser opgepakt? De relatie die gelegd werd met maatregelen die nu uitgevoerd worden voor Ruimte voor de Rivier vond ik persoonlijk weer wel sterk. Maar rond de herdenking van de watersnood van 1953, waarbij zes mensen verdronken in ons gebied is nog nooit zo'n communicatie traject opgezet. Verder is het natuurlijk zo dat het voorkomen van overstromingen voor de waterschappen een belangrijke taak is. Maar het vormt slechts een klein onderdeel van het takenpakket. In de waterzuivering en de gemalen gaat in elk geval veel meer geld om dan in dijkversterking en onderhoud. Dus nogmaals mijn vraag, heeft Dersjant een punt als hij zich ergert aan de boodschap van de Waterschappen rond veiligheid?

Wednesday, February 11, 2015

Het Toontje Sprenger ontbijt

Op de foto links Toontje Sprenger (zittend rechts) met haar zus Bet en dienstbode An van der Koppel (links zittend) 

Vrouw en Altena houdt in het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) op zaterdag 7 maart vanaf 08.00 uur het Toontje Sprenger ontbijt bij restaurant Boven de Rivieren. Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar economische zelfstandigheid van vrouwen. Het ontbijt wordt geserveerd voor ondernemende, ambitieuze of politiek actieve vrouwen uit het Land van Heusden en Altena die hun eigen brood verdienen. Tijdens een lekker en gezond ontbijt ter ere van Internationale Vrouwendag staat ook multitasken op het menu. Tussendoor geven enkele vrouwen een pitch en wordt Kennispunt Altena geïntroduceerd. Tevens wordt de vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders gepromoot. Als toetje wordt de toekenning van de zevende Toontje Sprenger Pluim bekendgemaakt. Aanmelden graag voor dinsdag 3 maart via info@stichting-altena-kennispoort.nl Het Toontje Sprengerontbijt is een initiatief van Fientje Bax, Paula Jorritsma en Hannie Visser-Kieboom in samenwerking met Rabobank Altena.

Naamgever van het ontbijt is Toontje Sprenger (1872-1947), de eerste vrouwelijke politica in het Land van Heusden en Altena die in 1939 werd gekozen tot raadslid van de gemeente Sleeuwijk. Naast raadslid runde Toontje samen met haar broer en zus in Sleeuwijk het veerhuis Sprenger, niet ver van restaurant Boven de Rivieren. Toontje Sprenger is tevens de naamgever van de pluim die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouwelijke politica om zo vrouwen te stimuleren politiek en bestuurlijk actief te worden. Eerdere pluimen werden door Hannie Visser-Kieboom  uitgedeeld aan de raadsleden Hetty van der Stelt en Hennie Schermers, wethouders Sylvana de Backer, Loes Lijmbach en Paula Jorritsma en burgemeester Carla Breuer.

http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/toontje-sprenger-de-aletta-jacobs-van-het-land-van-heusden-en-altena

Tuesday, February 10, 2015

Twee boerinnen zoeken meer vrouwen

Riet de Graaff


Na de Waterschapsverkiezingen van 18 maart is Waterschap Rivierenland in elk geval al verzekerd van minimaal twee vrouwen in het bestuur. Bij de geborgde zetels van de agrarische sector nemen Riet de Graaf uit Nieuwendijk en Wilma Fokker uit Driel plaats. “Maar natuurlijk moeten nog veel meer vrouwen gekozen worden in het bestuur van alle Waterschappen”, zo stelt Hannie Visser-Kieboom uit Werkendam en CDA kandidaat voor Waterschap Rivierenland. Al jaren zet zij zich in voor meer vrouwen in politiek en bestuur door de jaarlijkse uitreiking van de Toontje Sprengerpluim aan een politiek actieve vrouw en door het ondersteunen van het Waterlelienetwerk; een netwerk van vrouwelijke bestuurders van de Waterschappen.  Het Waterlelienetwerk deed onderzoek onder de vrouwen in 2014 en bood de uitkomsten van de enquete op haar Waterlelienetwerkdag aan aan Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen. Hij hield toen al een pleidooi om de waterschappen ‘unbeschreiblich weiblich’ te maken.

Monday, February 09, 2015

Twintig procent vrouwen




Bij de verkiezingen in 2008 werden vier vrouwen in het bestuur gekozen; Cathrijn Haubrich, Marlies Hulsentop en Engelina van Steenbruggen; op de foto ontbreekt Hennie Roorda


Op de kieslijsten van Waterschap Rivierenland voor de Waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 is twintig procent van de kandidaten vrouw. In totaal doen twaalf partijen mee, die samen 208 kandidaten op de lijst hebben geplaatst; 167 mannen en 41 vrouwen. Twee partijen hebben geen vrouw op hun lijst; dit zijn 50Plus en SGP. De meest vrouwvriendelijke partij is WaterNatuurlijk. Zij hebben een vrouwelijke lijsttrekker, huidig heemraad Hennie Roorda. Tevens is 33 procent van de kandidaten van WaterNatuurlijk vrouw.

Het percentage van twintig procent vrouwen is hoger dan bij de laatste Waterschapsverkiezingen van Waterschap Rivierenland in 2008. Toen was nog geen tien procent van de kandidaten vrouw. Bij die verkiezingen hadden vier partijen geen enkele vrouw op de lijst, dat waren toen Huiseigenaren, SGP, VVD en de vereniging Kleine Kernen Gelderland. In 2008 werden uiteindelijk vier vrouwen in het Waterschapsbestuur gekozen. In de allerlaatste bestuursvergadering van 27 februari 2015 komt daar nog een vijfde vrouw bij voor de fractie LRR; Hannie Hania-van Emmerik.

Begin 2014 telde Nederland 23 waterschappen met in totaal 595 bestuurders, waaronder 126 vrouwen; ongeveer 21 procent. Van de 595 bestuurders zijn 114 mensen lid van het dagelijks bestuur (heemraad); het aantal vrouwen onder hen is 15, een schamele 13 procent.







Sunday, February 08, 2015

Hurwenense uiterwaard

Het project moet per 1 april afgerond zijn
Vrijdagmiddag moest ik in Hurwenen zijn, in het Hurns kerkje om precies te zijn. Voor een prachtige tentoonstelling van de textielcollectie van Jet Beukers en de uitreiking van haar boek 'Rondom Textiel'. Een mooie gelegenheid om even op de dijk te kijken naar de Hurwenense uiterwaard. Juist in de commissie Waterkeringen van woensdag kwam dat project aan de orde. Vanwege het graven van een nevengeul in het gebied moet ook de waterhuishouding worden aangepast. Een project dat door door Dienst Landelijk Gebied werd begeleidt, maar deze organisatie bestaat sinds 1 januari 2015 niet meer. En zo kon het gebeuren dat we een extra krediet tot voorfinanciering beschikbaar moesten stellen. Op 1 april moet het helemaal klaar zijn, daarna kunnen de rekeningen worden gedeclareerd bij Europa en provincie. En komt ons geld weer terug. Toch verbaas je je over die routing. DLG wist allang dat ze zou worden opgeheven, in september vierde ze zelfs uitbundig feest op fort Altena vanwege hun opheffing. Dus waarom haar zaken niet eerder goed overgedragen, zodat een voorfinanciering niet nodig was geweest?

Saturday, February 07, 2015

Afscheid van de burgerleden

De burgerleden Hugo Dill, Rob Nass, Rob Hoffman, Henk van 't Pad, Mark Laeven ontbreekt op de foto

Naast afscheid van waterschapsbestuurders wordt deze periode uiteraard ook afscheid genomen van meerdere burgerraadsleden. Alleen in de commissie Waterkeringen zijn dat er maar liefst zes. Of er nog speciale aandacht bij het afscheid van het bestuur is voor hen, bleef nog even onduidelijk. Maar zij hadden allen wel degelijk een rol in de commissie Waterkeringen. En hebben zich ook zes jaar ingezet voor Waterschap Rivierenland.

Friday, February 06, 2015

De veiligheid van Engelina

Engelina met naast haar notulist Jan van Gils

Van enkele mensen is al zeker dat ze in de volgende bestuursperiode niet meer terugkeren in het bestuur van Waterschap Rivierenland. Een van hen is Engelina van Steenbrugge uit Gameren. Zij draaide twaalf jaar mee in het Waterschap. Aanleiding voor haar om actief te worden was juist de evacuatie van het rivierengebied in 1995. Dat wilde ze gewoon nooit meer meemaken. Na raadslid in Zaltbommel en waterschapsbestuurder in Tiel doet ze nu een gooi naar een zetel op het provinciehuis in Arnhem.

Thursday, February 05, 2015

Afscheid van de man van elf miljoen (2)

Hugo Dill spreekt een afscheidwoordje (boven) en Hugo in de regiekamer in het kantoor te Tiel



Van sommige mensen ga je na jarenlange samenwerking toch een beetje houden. Zo was het ook met Hugo Dill. Wat kon Hugo doordenderen, soms tot grote ergernis van zijn medecommissie leden. Maar wat wist Hugo veel. Hij wist echt alles over de Diefdijk Linie. Daar raakte hij in 2002 bij betrokken en sinds die tijd heeft hij daar onophoudelijk voor gestreden. Volgens mij heeft hij zelfs in zijn slaap nog gedroomd van de Diefdijklinie. Naast de Diefdijklinie was Hugo ook de man van de bodemdaling. Zes jaar lang heeft hij erop gehamerd dat de gevolgen van bodemdaling vele malen groter zijn dan de klimaatveranderingen. Nu zelfs de Deltacommissaris erkent dat bodemdaling toch echt aangepakt moet gaan worden, lijkt Hugo toch zijn gelijk te krijgen. En natuurlijk blijft Hugo voor altijd de man van de elf miljoen. Door Waterschap Rivierenland voor te houden dat de dijkverzwaring van de Diefdijklinie ook grotendeels door het Rijk betaald moet worden, kreeg ze toch elf miljoen extra op haar rekening gestort. Hugo, we gaan je allemaal missen. Het ga je goed.

Wednesday, February 04, 2015

Afscheid na zes jaar

Meest rechts heemraad Rene Cruijssen met daarnaast de ambtenaren Jacob Knoop, J. Spieksma (?) en Jan van Gils

Vandaag vond in Tiel de laatste commissievergadering Waterkeringen plaats van de bestuursperiode die maar liefst zes jaar in beslag nam. De laatste verkiezingen waren in november 2008 en we staan nu voor de verkiezingen op 18 maart 2015. In al die jaren hebben we toch zo'n dertig vergaderingen gehouden onder leiding van heemraad Rene Cruijsen. En zoals Rob Nass terecht opmerkte, gaandeweg groeide Rene in zijn rol. Hij gaf anderen de ruimte voor hun inbreng. Vandaag spraken we over het Waterbeheerplan 2015-2021; over enkele kleinere dijktrajecten en een project in de Hurweense Kil. Overigens kwam naar aanleiding daarvan nog de opstelling van de gemeente Maasdriel ter sprake. Deze gemeente heeft afstand genomen van Waalweelde West. Cruijssen denkt dat de gemeente zich daardoor juist buitenspel zet.

Monday, February 02, 2015

600 jaar Sint Elisabethsvloed

Getijdentrap bij nieuwe brug bij Biesboschmuseum

Nog zes jaar te gaan en dan is het 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. In de nacht van 18 op 19 november in dat jaar. Overigens zorgde ook enkele stormvloeden in de jaren kort daarna voor het ontstaan van de Biesbosch.Maar 600 jaar geschiedenis na 1421 biedt kansen genoeg om van die herdenking iets groots te maken. Een mooie klus voor het nieuwe Biesboschmuseum? Voor echt iets groots is het zelfs slim om nu al plannen te gaan maken. Wie neemt het initiatief?

Sunday, February 01, 2015

Herdenking Watersnoodramp

Verleende oorkonde verleent aan Gijsbertje 't Lam uit Veen voor haar hulp tijdens de Watersnood in Werkendam

Als we dan toch aan het herdenken zijn, dan maar gelijk ook de Watersnoodramp van 1 februari 1953, nu 62 jaar geleden. Daar kwamen 1863 mensen om het leven. Dat is wel even iets anders dan een herdenking van een evacuatie van twintig jaar geleden. Vooral de herdenking in 2013, toen zestig jaar geleden in een bijeenkomst in Raamsdonkveer maakte op mij veel indruk. Maar ook verhalen die we destijds optekenden in het Andries Visserhuis van mensen die de ramp hadden meegemaakt in Werkendam. In ons gebied waren toen overigens nog zes doden te betreuren.

Mooi verwoordt in de laatste strofe van het gedicht van Hendrik Marsman 'Denkend aan Holland'.

en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.