hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 30, 2017

Op bezoek in Groesbeek

Met het AB op excursie in Groesbeek

Tijdens de jaarlijkse excursie met het bestuur van Waterschap Rivierenland brachten we een bezoek aan Groesbeek. Midden in het dorp werd een groot opvangbekken aangelegd, dat bij hoosbuien vol kan stromen met water. op andere momenten is het een park dat ook nog eens door bewoners zelf wordt bijbehouden. Ze mochten dan ook mee praten over de inrichting van het park  Ook bij de camping 'bij ons in Groesbeek' namen we een kijkje bij de meanderende Groesbeek, die ook meer ruimte biedt aan waterberging. De excursie werd afgesloten op het 'Balkon van Groesbeek' met een riant uitzicht op de Zevenheuvelen weg en het omliggende bosgebied.

Thursday, June 29, 2017

Riooljournalistiek in ondergronds Nieuwendijk

Matthijs van Oosten en Corne Mudde in het riool in Nieuwendijk

Door een smalle doorgang een kijkje nemen in het riool. Het lijkt doodeng, maar eenmaal in het bergbezinkstation op de hoek van de Singel in Nieuwendijk wordt je overweldigd door de omvang van de rioolbuis van twee meter doorsnede. Waar je dus gewoon rechtop kunt lopen. Met de uitnodiging om een kijkje te nemen in het riool, wilde de gemeente Werkendam laten zien hoeveel geld ze in de grond stopt in de gemeente. Het gaat om een bedrag van twintig miljoen euro; veertien daarvan worden betaald door de gemeente en de resterende zes miljoen door Waterschap Rivierenland. De grootschalige aanpak in het dorp is nodig om te voorkomen dat opnieuw water in de huizen stroomt als Nieuwendijk weer wordt getroffen door een clusterbui, waarbij in enkele uren meer dan 100 mm regen valt.

In 2014 en 2015 werd de regio twee jaar op rij getroffen door die clusterbuien. Twee jaar later wordt keihard gewerkt om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. "Vooral het oudste deel van Nieuwendijk werd getroffen door die wateroverlast, Je hebt hier geen open water en onder de woningen is niet geheid,  daardoor zijn ze deels verzakt. Ook was de riolering niet overal op orde, zodat het water niet snel genoeg weg kon worden gemaald", zo vertelde Corné Mudde, medewerker van de gemeente Werkendam. Het gaat vooral om de straten tussen de Singel en de Kerkweg in het oudste deel van het dorp. Ook de verbinding via het riool naar de Westerhei en de Ippelse weg is verbeterd. Bij het Schansgat werd al eerder een grotere duiker aangelegd door waterschap Rivierenland. Met het werk aan de riolering wordt ook in enkele straten het niveau van de bestrating verlaagd om te voorkomen dat water vanaf de straat de huizen in loopt. Ook het waterpeil in het Oslopark wordt aangepast.

Naast de nieuwe riolering met grotere rioolbuizen wordt tevens een nieuwe hoofddrainage aangelegd met extra straatkolken. Het werk in Nieuwendijk neemt nog wel enkele weken in beslag; in de bouwvakvakantie wordt het werk tijdelijk stilgelegd.

Wednesday, June 28, 2017

Gebiedsvisie Varik Heesselt

Het dijkvak Tiel Waardenburg

In het atelier Varik Heesselt werd vandaag de gebiedsvisie voor de drie kansrijke opties gepresenteerd. Dijkversterking, hoogwatergeul en buitendijks werden alledrie met twee varianten getoond. Zo kan er bij de dijkversterking gekozen worden voor een traditionele versterking, maar ook voor een dikke dijk. Bij zo'n dijk moet je denken aan de Wakkere dijk in Munnikenland. Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld een fruitpromenade op de dijk. 

Bij de Hoogwatergeul zijn de opties agrarisch of natuur. Agrarisch zal eenmaal in de vijftig jaar overstromen, in de geul is dan plaats voor drie boerderijen op terpen. Bij de Hoogwatergeul natuur is de verwachting dat deze eenmaal in de vijftien jaar overstroomt. In de geul worden dan rietmoeras en plas-dras gebieden ingericht; mogelijk biedt dit een impuls aan recreatie en wonen. Voor de geul moet echter wel een nieuwe dijk aangelegd worden. Ook moet de dijk nog altijd verbeterd worden omdat deze is afgekeurd op stabiliteit en piping. Hij zal hooguit minder verhoogd moeten worden bij deze variant. 

Bij de buitendijkse variant kan gekozen worden uit maximale waterstandsdaling of maximaal haalbare natuur. 

Tuesday, June 27, 2017

Publieksexcursie Partridge

De patrijs is ambassadeur van het Partridge project

Deze week schreef ik al over het Interreg project Partridge om boerenlandvogels er weer bovenop te helpen. Inmiddels heb ik een uitnodiging op zak voor de publieksexcursie op donderdagavond 13 juli. Altijd leuk om het veld in te gaan en te zien wat ze nu daadwerkelijk doen. Via onderstaande link kunnen andere geinteresseerden zich ook aanmelden.


http://www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/publieksexcursie-partridge-brabant/?region=all&area=all

Monday, June 26, 2017

Bevers, Aquafarm en het Groeske

In buurtpark het Groeske is een kindermoestuin aangelegd.


Met het Bestuur van Waterschap Rivierenland brengen we vrijdag 30 juni een bezoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen voor een presentatie van Aquafarm. Een nieuwe manier van waterzuiveren met inzet van flora en fauna. Zo worden gifstoffen verwijderd en hoogwaardige grondstoffen geproduceerd. Voorafgaand aan het bezoek in Nijmegen bezoeken we de Bemmelse waard en krijgen uitleg over de gevolgen van de groeiende beverpopulatie. Na het bezoek aan de Radboud Universiteit bezoeken we Groesbeek voor een praktijkvoorbeeld van klimaatadaptatie in het centrumplan, buurtpark het Groeske en aan het Horst.

Sunday, June 25, 2017

Ander maaibeheer langs EVZ voor meer boerenlandvogels

Door het maaien van de EVZ blijven er geen schuilplekjes meer over voor boerenlandvogels
 
In het poldergebied tussen Almkerk en Sleeuwijk wordt door Brabants Landschap het Europese project Partridge uitgevoerd. Daarmee wil ze de teloorgang van boerenlandvogels, zoals patrijzen, tot staan brengen en liefst nog weer laten groeien. Inmiddels hebben ze op ruim 7% van het agrarisch oppervlak van het projectgebied van bijna 600ha afspraken gemaakt met grondeigenaren over aangepast beheer ten gunste van boerenlandvogels, zo vertelde projectleider Jochem Sloothaak.
.
Maar hij ziet ook dat juist in deze tijd de slootkanten en zelfs de zone langs de EVZ gemaaid zijn door het Waterschap (zie foto), terwijl bij de boeren nog dekking en voedsel beschikbaar is. Dat maaien is erg schadelijk voor de biodiversiteit die zij juist proberen te stimuleren en lastig uit te leggen aan alle betrokkenen. Liefst wil Jochem Sloothaak binnen het projectgebied Oude Doorn afspraken maken met Waterschap Rivierenland. Stukken later maaien en stukken überhaupt niet maaien is erg belangrijk voor schuilplaatsen en voedsel voor jonge boerlandvogels en overwintering van insecten en vlinders. Van meerjarig gras maken bijvoorbeeld patrijzen en roodborsttapuit gebruik om te broeden. De wens van Jochem Sloothaak is dan ook het aanpassen van het maaibeheer: "Het is een ambitieus project, dus we hebben naast de boeren, de vogelaars, de jagers en omwonenden ook het Waterschap nodig".

Saturday, June 24, 2017

Op de rommelmarkt..........

Het krantenartikel uit 1993

De rommelmarkt in Nieuwendijk stuitte ik op een vergeeld krantenartikel uit 1993 over fort Bakkerskil. Over de tijd dat het fort gebruikt werd als opleidingscentrum voor geheim agenten. In de media regelmatig aangeduid met Gladio. Tijdens rondleidingen op Fort Altena wordt het verhaal regelmatig verteld, ook sprak ik weleens met een voormalig medewerker van die organisatie. De tekst van het krantenartikel uit 1993, het werd gepubliceerd in het AD,  kende ik wel, maar het krantenknipsel uiteraard niet. Het zat geplakt in een houten fotolijstje, waarop alleen de foto van het fort zichtbaar was.

Friday, June 23, 2017

Scherp aan de wind zeilen

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland

Tijdens de AB vergadering stond deze keer als enig bespreekstuk de Voorjaarsnota op de agenda. Gezien de uitdagingen waar we als Waterschap Rivierenland voor staan, kunnen we niet anders dan 'scherp aan de wind zeilen' om onze financiën op orde te houden en de tarieven niet meer te laten stijgen dan afgesproken in ons coalitieakkoord. Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2017 in de commissie middelen had het CDA dan ook haar zorgen geuit over mogelijke loonstijgingen (onze minister van financiën de heer Dijsselbloem pleit voor deze loonstijgingen al diverse keren in het openbaar) en de stijgende schuldpositie van het WSRL (van 292% in 2017 naar 313% in 2020). Daarnaast bestaan er bij onze fractie zorgen over de strategische personeelsplanning. Er is binnen WSRL sprake van grote werkdruk en ziekteverzuim, die beiden mogelijkerwijs toenemen bij het aangaan van belangrijke opgaven als waterveiligheid (HWBP, IVAV), klimaatadaptatie, circulaire economie, innovatie, burgerparticipatie, omgevingswet en waterkwaliteit. Dit stelt hoge eisen aan ons personeel. En dat gerelateerd aan mogelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt (krimpend aanbod van beschikbaar personeel op de bouwmarkt), tegenvallende aanbestedingsresultaten (hogere inschrijvingen irt begrote bedragen, of aanbestedingen die mislukken omdat er geen interesse is binnen de bouwsector voor de mogelijke opdracht) en een renteontwikkeling op de buitenlandse markt. Kortom het CDA had zorgen, heeft zorgen.

Ondanks die zorgen heeft het CDA ingestemd met de Voorjaarsnota na de toezegging van ons college van dijkgraaf en heemraden dat zij de ontwikkelingen nauwlettend volgt en indien nodig in overleg treedt met ons AB over welke keuzes nodig zijn om de financiën op orde te houden. Of dat we mogelijk onze ambities bij moeten stellen. Verder wordt bij de begroting in het najaar duidelijk wat bijvoorbeeld extra personeel, extra parkeerruimte en kantoorruimte aan meerkosten betekent. 

Wednesday, June 21, 2017

Mooi eerbetoon aan Huib den Tuinder

Jo den Tuinder leest de tekst over haar man in het Biesboschmuseum, ze staat met haar rug naar een foto van Huib den Tuiner


Huib den Tuinder begon in 1957 met zijn Biesboschverzameling en maakte het tot zijn levenswerk. Tot aan zijn overlijden in 2001 bleef hij verzamelen. In 1984 opende het eerste Biesboschmuseum; in 1994 gevolgd door het museum aan de Hilweg. In 2014/2015 werd het museum verbouwd en uitgebreid. In het nieuw ingerichte museum werd tevens een bibliotheek ingericht met de verzameling van Huib den Tuinder. Vrijdag werd deze officieel gedoopt tot de Huib den Tuinder bibliotheek. In de bibliotheek een mooie foto van Huib den Tuinder en een beschrijving van zijn leven. Langs de wanden enkele uitspraken van Den Tuinder uit interviews over zijn grote wens om een Biesboschmuseum in te richten. Ze vormen samen een mooi eerbetoon voor Huib den Tuinder die met zijn verzameling aan de wieg stond van het Biesboschmuseum.

Tuesday, June 20, 2017

Drugsdumpingen bij Waterschap Rivierenland


Het afval werd met een kraan van Waterschap Rivierenland afgevoerd en zo'n kraan is toch niet gratis?

In de eerste vijf maanden van 2017 heeft Waterschap Rivierenland  negen drugsdumpingen geregistreerd. In 2016 waren dat er over het gehele jaar 13. Dat schrijft zij ter beantwoording van vragen van het CDA van 15 mei jl. naar aanleiding van een drugsdumping op 23 april in Hank.

Door adequaat handelen hebben de dumpingen in het gebied van Waterschap Rivierenland in 2017 nog niet tot ernstige verontreinigingen van het oppervlaktewater geleid. Goed om te lezen dat de buitendienstmedewerkers erg alert zijn op verdachte omstandigheden en deze ook melden aan het bevoegd gezag.

Het afval van 23 april in Hank werd afgevoerd op kosten van de gemeente Werkendam.  Het Waterschap heeft voor de dumping in Hank zelf nauwelijks kosten gemaakt, afgezien van de inzet van personeel en een kraan, zo schrijft zij in de beantwoording. Dat antwoord vind ik persoonlijk misleidend, want het personeel is gewoon betaald en voor de inzet van de kraan zijn toch ook kosten gemaakt. Juist door te schrijven dat geen kosten zijn gemaakt, wordt mijns inziens het probleem gebagatelliseerd. Als overheid moeten we juist meer werk maken van de bestrijding van drugscriminaliteit, daarvoor is het inzichtelijk maken van de kosten die gepaard gaan met drugscriminiliteit  noodzakelijk.


Ook CDA Werkendam deed al navraag over de drugsdumpingen. CDA kamerleden Jaco Geurts en Madeleine van Toorenburg stelden in de kamer eerder al vragen over gevolgen voor de waterkwaliteit door drugsdumpingen.

 https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2017Z07196&did=2017D15299


Monday, June 19, 2017

Werkendam miljoen rijker door niet gevonden explosieven



Het baggeren van de Killen in 2013

ln 2013 en 2014 heeft de gemeente Werkendam in opdracht van Waterschap Rivierenland enkele Killen in de gemeenten laten baggeren. Uit vooronderzoek bleek dat er een grote kans was op het aantreffen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Werkendam heeft hiervoor een subsidie ontvangen van het Ministerie van BZK. Deze subsidie is gebaseerd op een schatting van de kosten en is aan de gemeente uitgekeerd via de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Na afloop van de werkzaamheden bleek voor het opsporen en detecteren van conventionele explosieven in de Killen veel minder geld benodigd dan vooraf ingeschat. Van het totale subsidiebedrag is een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro niet uitgegeven

Voorgesteld wordt een bedrag van 150.000 euro te reserveren voor het verrichten van een vooronderzoek naar conventionele explosieven, het vervangen van een brug, opknappen van gemeentelijke wegen en het opstellen van een bommenkaart, waar conventionele explosieven zich bevinden in de bodem. Voorgesteld wordt voor het bedrag van 150.000 euro een nieuwe reserye te vormen.

Sunday, June 18, 2017

Het mooiste dijkje van de Delta

Ferdinand van Hemmen (links) op het mooiste dijkje van de Delta bij het Mansvelder gemaal.

Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, is een rasverteller. Tijdens zijn rondleiding na de opening van het Mansveldergemaal tussen Poederoijen en Brakel wandelde hij met een klein gezelschap door het boeiende rivierenlandschap. Het dijkje tussen de batterijen van Poederoijen en Brakel noemde hij het mooiste dijkje van de Delta; een dijk die werd aangelegd in de 15e eeuw. Ook de eeuw van de Sint Elisabethsvloed en de stormvloeden vanaf zee, die hun sporen achterlieten in het rivierengebied. Tussen de aanleg van het mooiste dijkje en de Wakkere dijk in Munnikenland ligt bijna zes eeuwen. Zo is tijdens de wandeling door het gebied maar liefst zes eeuwen waterstaatsgeschiedenis af te lezen aan het landschap. Boeiend!

Saturday, June 17, 2017

Geen nieuwe bestemming voor Mansvelder gemaal?


Het interieur van het Mansvelder gemaal





De opening van het gerestaureerde Mansvelder gemaal werd omlijst door het duo Anna & Joris. Prachtig zoals ze de geschiedenis van deze plek wisten uit te beelden met muziek en verhalen over de Waterwolf. De geschiedenis van het stoomgemaal gaat terug tot 1855 en werd gebouwd om de westelijke Bommelerwaard droog te malen. Na 1880 werd het ook ingezet voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie; waar immers water kan worden weggepompt, kan ook water worden ingelaten via de Boezem van Brakel door de Mansvelder sluis en de Brakelse sluis. Het gemaal werd in 1975 vervangen door het D.W. van Dam gemaal, een eindje verderop langs de dijk bij Poederoijen. 


Hoewel door de restauratie het behoud van het vervallen gemaal veilig gesteld lijkt, kunnen natuurlijk wel vraagtekens gezet worden bij de bestemming van het pand, dat sinds 2000 eigendom is van de gemeente Zaltbommel. Binnen is het niet gerestaureerd, wethouder Adri van Bragt sprak van authentiek en robuust. Maar waarom blijft het pand na de restauratie in gebruik voor opslag? Is het daarmee wel openbaar toegankelijk? De entree via het dijkje is niet echt uitnodigend, er hangt zelfs een bordje 'privé'.

Friday, June 16, 2017

Crossroads Brabant in het Biesbosch Museumeiland

Crossroads Brabant houdt 12 september een bijeenkomst in het Biesbosch Museumeiland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Noord-Brabant een (inter)nationaal toneel waar mensen uit de rest van Nederland, maar ook uit andere landen, terecht kwamen. Dit was de plek waar levenspaden van mensen elkaar kruisten. Crossroads gaat om het vertellen van deze menselijke verhalen over kruis- of keerpunten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant. Daarnaast is Crossroads een samenwerkingsverband tussen erfgoedinstellingen in Noord-Brabant en wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant. De provincie heeft het concept van Crossroads een belangrijke rol gegeven in hun programmering. VisitBrabant ondersteunt een marketingconcept waarmee de canon van WOII in Noord-Brabant tastbaar en met meer samenhang verteld wordt en de verhalen (inter)nationaal kunnen worden uitgedragen. Erfgoed Brabant ondersteunt het inventariseren en samenstellen van de canon Brabantse WOII.  NHTV heeft een werkwijze voor stakeholders uitgewerkt.
 
Het programma krijgt ook een link met onze regio. Op 12 september wordt een avond gehouden in het Biesbosch Museumeiland. Om ook daar de verhalen te vertellen van de oorlog. Want welke verhalen mogen niet vergeten worden uit de jaren 40-45? De Biesboschcrossings, het kapotschieten van de dorpen langs de Bergsche Maas, de strijd om het Kapelse veer, het opblazen van het stadhuis in Heusden. Kortom verhalen genoeg. 

Wednesday, June 14, 2017

De teloorgang van de Japesloot

Foto uit 1991 van de boerderij aan de Japesloot

In de B & W besluitenlijst van de gemeente Werkendam werd melding gemaakt van enkele straatnamen, die in het verleden zijn vastgesteld, maar niet meer worden gebruikt. Het is daarom noodzakelijk dat deze straatnamen worden ingetrokken. Één van die straatnamen is Japesloot, een zijweg van de Bandijk. De straat verdween door de ontpoldering van de Noordwaard. In januari 2012 schreef ik al dat de Japesloot werd onttrokken aan de openbaarheid. Nu weet ik niet goed wat het verschil is tussen beiden besluiten. Bij het googlen naar Japesloot kwam ik een foto tegen van een fraaie boerderij, die was opgenomen in het MIP van Werkendam. Deze boerderij met Hollandse invloed werd gebouwd rond 1880 en wordt als volgt omschreven: 

Bakstenen. Uitzwenkende gevel met geprofileerde kroonlijst. Gepleisterde plint. Raamindeling vernieuwd op begane grond. Half cirkelramen (schuur). Kruispannen. Zadeldak met wolfseinde. Recentere bijgebouwen. Zadeldak met asbest golfplaten. Landschappelijke betekenis door ligging en silhouetwerking. Huis aan voorkant, aangebouwde schuur. Nooit eigendom van Domeinen geweest. 
 
De boerderij vlak voor de sloop, de foto is gemaakt op 24 februari 2012
Niet alleen is er een foto van het pand uit 1990, maar ik maakte zelf ook een foto van het pand vlak voor de sloop, de ramen waren toen al gesneuveld. Toch jammer dat zo'n monumentaal pand is gesloopt in de Noordwaard. Vroeg me ook af wie al die jaren in het pand heeft gewoond. Hoe zou het overigens zijn met al die andere monumentale panden, zijn deze inmiddels wel beschermd tegen sloop? 


http://hanviskie.blogspot.nl/2012/01/de-japesloot-is-niet-meer.html

Tuesday, June 13, 2017

Zomerschouw van de dijken

Waterschap Rivierenland controleert vanaf 19 juni het onderhoud van de dijken in het rivierengebied. Ook de boezemkades en de kanaaldijken in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden gecontroleerd. Met deze ‘zomerschouw’ controleren dijkbeheerders of de particuliere percelen aan de dijk gemaaid zijn. Doel van het maaien is het behoud van een sterke grasmat op de dijk. Die sterke grasmat draagt eraan bij dat de dijk goed bestand is tegen hoge waterstanden op de rivier. Ook is het controleren van de dijk op schades beter mogelijk als deze gemaaid is.

Eigenaren en gebruikers van dijkpercelen moeten de dijktaluds en de bermen maaien. Het maaisel moet zijn opgeruimd worden en alle distels en brandnetels verwijderd. Onze dijkbeheerder controleert of dit gereed is vanaf 19 juni. Als het onderhoud niet op tijd in orde is, voert het waterschap het alsnog uit, op kosten van de betreffende eigenaar of gebruiker. Op tijd beginnen met het onderhoud van de dijk kan dit voorkomen. Met elkaar kunnen we werken aan een goed dijkbeheer in het rivierengebied.

Monday, June 12, 2017

Zonnevelden in Altena?

Mogelijkheden voor gebruik van zonne-energie

Tijdens de thema-avond van Waterschap Rivierenland was één van de onderwerpen 'energieneutraal'. In het coalitie akkoord is opgenomen dat het waterschap in 2030 energieneutraal wil zijn. Maar hoe doe je dat en wat mag het kosten? Helaas was ik zelf verhinderd voor de thema-avond, maar op een foto van John Bakker is de slide te zien over de mogelijkheden van zonne-energie. Van de 20 ha. die potentieel kan worden ingezet voor zonne-energie is de helft direct beschikbaar. De andere helft komt vrij bij centralisaties van rioolwaterzuivering zoals in het Land van Heusden en Altena. De centrale rioolwaterzuivering wordt gebouwd in Sleeuwijk; daarmee komen de locaties in Dussen, Eethen en Wijk en Aalburg beschikbaar. De aanleg van zonneparken op 22 plekken in Rivierenland kost 30 miljoen euro. Het kan gaan om zonnevelden of zon op het dak; dat zou ook kunnen bij de zuivering in Sleeuwijk. 

Waterschap Rivierenland investeert overigens ook in energie uit water met de EQA-box; een innovatieve alles-in- één waterkrachtcentrale. Deze werd in maart geplaatst bij het gemaal Quarles van Ufford in Alphen aan de Maas. In september 2016 had Waterschap Rivierenland de primeur door het plaatsen van de eerste EQA-stuw in Nederland. De duurzame en innovatieve stuw in Ommeren wekt kleinschalige waterkracht op en kan oppervlaktewater bufferen en lozen. De stuw is zelfs voorzien van een stopcontact, waarmee elektrische fietsen kunnen worden opgeladen.

Saturday, June 10, 2017

Opening van Mansfelder gemaal


Gemaal voor de restauratie en onder enkele van de bijzondere stuwtjes



Het gerestaureerde Mansfelder gemaal wordt zaterdag 17 juni om 13.30 uur officieel geopend. Het gemaal is open voor publiek van 11.00-16.00 uur. Het gemaal is in de afgelopen maanden grondig gerestaureerd, met bijdragen van gemeente en provincie. Het gemaal is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vooral de stuwtjes rondom zijn bijzonder. Paul Berendse van het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie stak ooit een gloedvol betoog af over deze bijzondere elementen tijdens een sluizendag in Tiel. Tijdens de opening vertelt landschaphistoricus Ferdinand van Hemmen over de spannende watergeschiedenis van het gebied bij Munnikenland.


Foto's van de Mansfelder sluis bij het gemaal.


Aan de andere kant van het gemaal ligt de Mansfelder sluis, deze is al in 2010 gerestaureerd door Waterschap Rivierenland. De restauratie van het gemaal is bekostigd door de gemeente Zaltbommel en provincie Gelderland. Naast bezichtiging van het gemaal kan ook een kijkje genomen worden in de batterijen van Poederoijen en Brakel.



Friday, June 09, 2017

Dijkgraaf slaat de laatste paal

Dijkgraaf Roelof Bleker (midden) slaat de laatste paal van het wandelnetwerk

Nabij Camping Zennewijnen is de laatste paal geslagen van het voorlopig afronden van het Wandelnetwerk Rivierenland door dijkgraaf Roelof Bleker samen met wethouder H. Driessen van de gemeente Tiel in het bijzijn van Alex Kwakernaak, directeur Uit®waarde.

Voor het zomerseizoen is het overgrote deel van het wandelnet klaar. Het plaatsen van de palen op de Waaldijk heeft vertraging opgelopen maar woensdag 7 juni is de laatste paal op de Waaldijk geplaatst. In opdracht van de Regio Rivierenland heeft Uit®waarde een wandelkeuzenetwerk van ruim 1.000 kilometer gerealiseerd. 500 Km aan merkenpaden zoals de struinroutes, klompenpaden, LAW’s en Streekpaden en 500 km aan ommetjes tussen de 5 en 8 km. Wandelen wordt steeds populairder. Het aantal wandelaars dat overgezet wordt door de fiets- en voetveren stijgt eveneens aanzienlijk.

Thursday, June 08, 2017

Al Gore en Leonardo di Caprio

Vandaag heb ik in Tiel de film 'Before the Flood' gezien met Leonardo Di Caprio. Een film waarin aandacht wordt gevraagd voor de klimaatverandering als gevolg van onze omgang met moeder aarde. Smeltende ijskappen, massale bomenkap in het oerwoud, het eten van vlees. Ook het klimaatakkoord van Parijs komt aan bod in de film. Leonardo di Caprio vertelt over hoe hij als kind keek naar het schilderij 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch. En hoe hij vreest dat als we onze levensstijl niet veranderen, onze aarde straks misschien wel heel veel lijkt op het schilderij van Jeroen van Bosch dat de hel voorstelt (foto links). De film maakte diepe indruk, maar ook ik ben hardleers. Op 28 februari 2007 maakte namelijk een andere film ook diepe indruk op mij; de film 'the inconvenient Truth' van Al Gore. En vertelde een leraar op mijn middelbare school al niet dat we door het eten van vlees heel veel voedsel verspillen?





Wednesday, February 28, 2007

Dag 59: Een ongemakkelijke waarheid



Vanavond in Hollywoud de film van Al Gore gezien. Allereerst viel het me tegen dat de zaal niet uitverkocht was. Ook heb ik geen collega raadsleden uit de regio gezien. En dan de film. Heel veel grafieken en als kritisch mens weet ik, dat niets zo goed te manipuleren is als cijfers. En als je dan leest dat Al Gore zich misschien toch kandidaat stelt voor het presidentsschap, is de film dan vooral geen goedkope reclame geweest?

Hoewel ik wel schrok van de filmbeelden waarbij Nederland onder water liep. Zoiets als we ook gezien hebben bij berekeningen in de Noordwaard. Ook het smelten van de ijskappen gebeurt thans in een moordend tempo. Na de film blijf je dan toch met vragen zitten. Zou het echt helpen als ik de verwarming lager zet? Of moeten we als politici veel verder gaan dan tot nu. Bijvoorbeeld gewoon autorijden verbieden. Of toch maar de hele regio vol bouwen met windmolens?

Wednesday, June 07, 2017

Tien jaar later.........

Marjolein Hak, Cees Schalken en ikzelf zijn geen raadslid meer, de rest wel!

Soms laat de inspiratie me in de steek en wil ik toch iets schrijven op mijn blog. Dan biedt mijn eigen archief uitkomst. Zo ontdekte ik deze foto van tien jaar geleden, toen ik nog raadslid was in Werkendam. Inmiddels ben ik iets grijzer geworden, maar ook zes kleinkinderen rijker. Van de mensen op de foto zijn er nog altijd vier raadslid.

Monday, June 05, 2017

Het Altena molentje

Op de achtergrond staat een Altena molentje in de polder bij de Papsluis


In het bos van Jan en Jenny van Mersbergen tussen Dussen en Almkerk was een kleine expositie ingericht over het Altena molentje. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar dat is een houten molentje dat tot de Tweede Wereldoorlog her en der in Altena stond. De molentjes werden gebouwd door aannemer Luuk de Later uit Nieuwendijk. Na de oorlog zijn vrijwel alle molentjes verdwenen en vervangen door Bosman molentjes. Sander Baks vertelde in een artikel in de Leeuwarder Courant van 4 juli 1979 over het molentje dat hij in zijn achtertuin had staan. Hij had het meegenomen van de tuinderij van zijn ouders nabij Rijswijk. Ook bij de Noordeveldse molen en de Zuid-Hollandse molen stonden Altena molentjes. Bij de Westermolen in Langerak staat anno 2017 nog een houten molentje dat een combinatie is van het Altenamolentje en het Noord-Hollands weidemolentje. Jan van Mersbergen wil de Altena molentjes graag terugzien in het landschap, een mooi plan!

Sunday, June 04, 2017

Bevers in het Boomgat


Op de bovenste foto is nog net de staart te zien, op de onderste foto heeft de bever zich omgedraaid om weer het water in de glijden.

 

Een rondje door de Noordwaard zorgt altijd voor verrassingen. Terwijl ik eigenlijk op zoek was naar vogelaars die zich vergaapten aan het nest (zee-vis) arenden, vond ik 'beveraars'.  Wat bleek, bij de brug over het Boomgat had zich een beverpaar genesteld. En fotografen en natuurliefhebbers met verrekijkers vergaapten zich aan het paar. Onder hen zelfs een aantal Vlamingen, waarschijnlijk van de camping aan de Witboomkil.  Hoewel ik vaker met een bevertocht ben meegevaren en bevers heb gezien, was dit nog meer speciaal. Gewoon vanaf de brug in spanning wachten tot de bevers weer opduiken. Een maal lukte het een bever vast te leggen. Op het moment dat twee bevers tegelijkertijd langs de oever zwommen, was het al te donker om een goede foto te maken.

Saturday, June 03, 2017

Puzzelen met de Werkendamse historie

Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a.

Vanmorgen vond in 'd Altenaer de boekpresentatie plaats van 'Werkendam en haar bewoners rond 1940'. Een prachtige uitgave, mooi formaat, met leeslint! De samenstellers hebben enorm veel werk gehad aan de samenstelling. Aanleiding was de pasfoto collectie van 1941, die de vereniging ooit kreeg van Cor van de Maas, gemeentebode in Werkendam. De namen van alle mensen waren al eens eerder opgetekend. Maar waar woonden zij? En wie hoorde bij wie? Vragen die allemaal beantwoord werden door de samenstellers van het boek. Er zijn in het boek zo'n 900 gezinnen uit 1941 terug te vinden compleet met huisadres en vaak nog met gegevens over het beroep. Ook mijn voorgeslacht is terug te vinden in het boek; zoals mijn grootouders Huib de Kooter en Johanna de Jong. Mijn overgrootmoeder Elisabeth Kieboom-de Vries en oma Doortje, de tweede vrouw met van mijn opa Kieboom.

Friday, June 02, 2017

Waterliniefietsrouteapp



De drie waterschappen (Stichtse Rijnlanden; Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Rivierenland) in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Waterliniemuseum en de Fietsersbond lanceren vrijdag 7 juli de Waterliniefietsrouteapp in Fort bij Vechten in Bunnik. Zelf heb ik vorige zomer een keer met twee mensen van Waterschap Rivierenland bijzondere plekjes op de kaart gezocht voor de routes in de waterlinie app. Dus ben heel benieuwd wat het geworden is.

De Waterliniefietsrouteapp voert langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijgen fietsers een beeld van de werking van het watersysteem, dat zorgde voor het onder water zetten (inunderen) van land. Fietsend langs dijken, sluizen, wielen en waterbergingen beleef je de geschiedenis én krijg je een beeld van het hedendaagse waterbeheer.  Want veel van de historische waterobjecten van de linie zijn nog steeds in gebruik bij de waterschappen. Niet meer voor de verdediging van land tegen de vijand, maar voor het aan- en afvoeren of tegenhouden van water.

Met de Fietsrouteapp van de Fietsersbond kunnen fietsers zelf een route uitstippelen langs (water)objecten van de linie. Daarnaast heeft elk waterschap al een route ‘voorgeprogrammeerd’ .

Thursday, June 01, 2017

Brabantse Kerkendag


De Brabantse Hoeders hebben het iniatitief genomen op zondag 26 november in heel Brabant een open kerkendag te houden. Daarmee willen ze aandacht vragen voor de vele kerken die leeg staan of binnen afziendbare tijd worden verlaten. In onze regio staan inmiddels ook al wat kerken leeg. Zoals de Hervormde kerk in Hank; Gereformeerde kerk Meeuwen (inmiddels verkocht!), de Hervormde kerk in Drongelen, het oude kerkje aan de Maasdijk in Aalburg, het Sleeuwijks kerkje. Reden om als Erfgoed Altena te kijken wat in onze regio mogelijk is om aandacht te vragen voor de leegstand van kerken. Een volgende kerk zou mogelijk de rk kerk in Dussen kunnen zijn. We werken nu aan een programma in het Sleeuwijks kerkje met poezie. Iets in de trant van 'ode aan dichter Abraham Boxman' omlijst met muziek.