hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, February 27, 2020

De veiligheidsrendement filosofie

In de laatste commissievergadering waterkeringen kregen we ter informatie een presentatie over de dijkversterking SAFE. Van dit stukje dijkvak Streefkerk, Ameide, Fort Everdingen van 40 kilometer, moet 11,6 kilometer worden versterkt. 

Het dijktraject SAFE

Het gaat om de meest urgente dijkvakken, volgens de gegevens zou ergens op dit stukje Lekdijk het meest onveilige stukje dijk van Nederland liggen volgens het faalmechanisme piping. Van de 40 kilometer is in totaal 34 kilometer afgekeurd. Toch wordt niet al die 34 kilometer direct versterkt, maar is gekozen om de slechtste stukken van 11,6 kilometer te versterken. Dit partieel versterken gebeurt op basis van de veiligheidsrendement filosofie. Een filosofie die de basis moet worden van toekomstige dijkversterkingen. De veiligheidsrendement-filosofie, waarbij je kijkt op welke manier je het geld voor waterveiligheid het meest effectief kunt besteden, lijkt een realistische keuze. 



Toch is het opmerkelijk dat we als algemeen bestuur hierin niet gekend zijn. Want wanneer is besloten om deze veiligheidsrendement filosofie toe te gaan passen en voorrang te geven bij bijvoorbeeld SAFE? Als je dan kijkt naar het project Waalfront bij Nijmegen, daar was de dijk niet eens afgekeurd en hebben we toch een bijdrage gegeven. En waarom is deze beleidswijziging niet voorgelegd aan het bestuur? Want als je partieel gaat versterken, betekent dit dat je mogelijk al weer korte tijd later toch die andere dijkvakken alsnog moet versterken. Met alle gevolgen van dien voor de bewoners. Is het dan niet slimmer om nog niet afgekeurde dijkvakken voor te financieren? Bij het dijkproject KIS hebben we gezien dat het partieel versterken, alleen de slechtste stukken versterken, juist leidt tot overlast voor bewoners, omdat we in korte tijd opnieuw aan de dijk gaan werken. Of is uiteindelijk geld voor ons leidend en niet de waterveiligheid? 

Wednesday, February 26, 2020

De Energiefabriek in Sleeuwijk

Tijdens onze laatste AB vergadering is besloten een krediet van bijna 6,7 miljoen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van efficiëntere slibverwerking in het westelijk gebied van Rivierenland. 


Een mooie overzichtsfoto van de Energiefabriek in Sleeuwijk 


Het slib wordt straks vervoerd naar de Energiefabriek in Sleeuwijk, waar nog volop gebouwd wordt. De energiefabriek moet overigens nog wel dit jaar klaar zijn. De verwerking van het slib levert straks biogas op, volgens mij is nog geen besluit genomen over de bestemming van dat biogas. Eerder is daarbij een nieuwe woonwijk in Werkendam genoemd als mogelijkheid. Wordt vervolgd..... 

Het ontwerp van de energiefabriek



Tuesday, February 25, 2020

Jan Boelhouwer leidt commissie onderzoek geborgde zetels

Minister Cora Nieuwenhuizen heeft vrijdag in een Kamerbrief laten weten hoe de commissie voor onderzoek naar geborgde zetels aan de slag gaat. 

Jan Boelhouwer is voorzitter van de commissie

Voorzitter van de commissie is Jan Boelhouwer, thans burgemeester van Gilze-Rijen. De overige leden zijn mevrouw mr. I.R. Adema en de heren ir. P.A.E. van Erkelens, prof. mr. dr. S.A.J. Munneke en drs. R. van Zwol. De commissie moet voor 1 juni advies uitbrengen aan de minister, daarna komt het kabinet met een standpunt. Rond de geborgde zetels bestaat al langer discussie, deze gaat over de democratische legitimiteit, maar ook over hun positie in de waterschapsbesturen. Zij hebben ook recht op minimaal één zetel in het college van dijkgraaf en heemraden. 

De fractie ongebouwd namens de boeren

In het bestuur van waterschap Rivierenland zitten acht bestuurders ( van de dertig) namens de geborgde zetels. Zij vertegenwoordigen de belangen van boeren, bedrijven en natuur. Volgens de trits belang, betaling, zeggenschap zouden zij gezien de hoogte van hun financiële bijdrage aan het waterschap ook meer zeggenschap mogen hebben. Ik ben zeer benieuwd naar het advies van deze commissie. 
.

Monday, February 24, 2020

Klimaatbestendig tuinieren, hoe doe je dat?

Tuinclub Altena hield maandagavond een boeiende lezing over toekomstbestendig tuinieren in tijden van klimaatverandering. Jeroen Klerks wist hierover boeiend te vertellen. 

Bert (links) en Jeroen Klerks verloten na afloop planten onder de leden van de tuinclub


Zo leidt wateroverlast tot wortelrot, grondverdichting en verstikking. In tijden van droogte verdrogen knoppen en geraken planten in een verminderde conditie. Bij vorstschade, zeker als de vorst toeslaat na een warmere periode, krijgen bomen en planten last van bladsterfte. Uiteraard had Jeroen Klerks ook tips voor de leden van de tuinclub zoals een waterbuffer van kratten aanleggen. Als je dat onder je terras doet, maak je zo handig gebruik van deze ruimte. Ook zou je in brandgangen dergelijke waterbuffers kunnen aanleggen. Bij extreme hitte kun je planten afdekken, nog beter is het om grond af te dekken met bijvoorbeeld houtsnippers, omdat de meest verdamping via de grond gaat. 

Narcissen in bloei in maart

De spreker waagde zich niet aan plant- en boomsoorten, iedere grondsoort vraagt immers om andere soorten. Naast lezingen geeft Jeroen Klerks ook adviezen voor het inrichten van de openbare ruimte om hittestress tegen te gaan. Zo lanceerde hij mobiele bomen in grote potten, die zeker bij hitte in de stad voor verkoeling zorgen, ze zijn onder andere te zien op het NS plein in Tilburg. Maar ook kruidenmuren bij bankjes in de stad zorgen voor verkoeling. Kortom een boeiende lezing, zijn laatste advies was vooral niet in kaders te denken, maar mee te bewegen met de natuur. 





Friday, February 21, 2020

Thermisch Gereinigde Grond Bunschoten nog niet verwijderd

De vervuilde thermisch gereinigde grond die werd gebruikt in de Westdijk in Bunschoten/Spakenburg is nog altijd niet verwijderd. 

Kaartje met afwijkende meetwaarden oppervlaktewater

Waterschap Vallei en Veluwe maakten wel bekend dat het plan van aanpak wel gereed is, maar dat nog niet gestart kan worden op 1 april. Al in 2017 werd geconstateerd dat de grond vervuild was. Inmiddels mag Thermisch Gereinigde Grond (TGG) niet meer toegepast worden. Ook in de Noordwaard is Thermische Gereinigde Grond gebruikt in kades, meetresultaten van recente elektrisch geleidingsvermogen zijn afwijkende waarden gevonden. Deze geven aanleiding tot nader onderzoek, daarbij is ook gesteld dat deze uitgevoerd gaan worden als het een keer hoog water is geweest in het gebied. Nu de Noordwaard recent is volgestroomd heeft het water inmiddels tegen de kades gestaan. Mogelijk zijn in de komende commissie waterveiligheid van 30 maart de eerste resultaten bekend. 






Thursday, February 20, 2020

Hoe gaan we het klimaat om de tuin leiden?


Tuinclub Altena houdt maandagavond 24 februari een lezing over klimaat bestendige tuinen. Jeroen Klerks een boeiende lezing bij Tuinclub Altena.


Bloeien narcissen steeds eerder door opwarming van de aarde?


De spreker van deze avond is Jeroen Klerks van Greencurve Exterior Design: een klein bureau in Oisterwijk, gespecialiseerd in biodiversiteit en landschappelijke inpassingen van objecten. Behalve tuin- en landschapsarchitect is Jeroen ook ‘urban designer’. Opgegroeid in een groen nest en met ruim 30 jaar ervaring in het ontwerpen van tuinen, parken en openbare ruimtes. Hij vertelt over veranderingen in de tuinen van de laatste 20 jaar en maakt een voorzichtige prognose voor de komende 20 jaar. Tevens geeft hij voorbeelden van de veranderingen en tips voor de toekomst.



Bijvoorbeeld: welke plantensoorten zijn nu wel winterhard, met welke nieuwe ziekten en plagen moeten we rekening houden, hoe bereiden we onze tuinen voor op extreme weersomstandigheden. Maar ook de regelgeving mbt. het klimaat verandert. Hoe snel ons klimaat verandert is onderdeel van vele discussies. Dit heeft invloed op onze tuinen en de manier van tuinieren. De zomers worden droger, de winters korter en het lijkt alsof de seizoenen langzaam verschuiven. Soorten planten die jaren lang als niet winterhard werden beschouwd gedijen nu prima en andere soorten, geschikt voor ons natte klimaat, ruimen het veld. 

Bloeiende narcissen in mijn voortuintje


Het ‘anders tuinieren’ is iets wat iedereen raakt. Als we langzaam tijdig omschakelen kunnen we met deze veranderingen  meebuigen zonder dat we onze tuinen echt hoeven om te bouwen. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om de aanpassing van plantsoorten, ook bij de waterhuishouding, grondopbouw en nog vele andere aspecten speelt dit een rol. Belangrijk ook: hoe kunnen we met onze tuinen zelf bijdragen aan het afremmen van de klimaatveranderingen.


Zijn hortensia's in de tuin klimaatbestendig?


De lezing wordt gehouden in De Korenschoof, Broeksestraat 7 in Babyloniënbroek. De entree is incl. koffie of thee vooraf 5,00 euro. Voor leden van de tuinclub is de entree gratis. De zaal is open vanaf 19.45 uur, de lezing start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Tuesday, February 18, 2020

Forten in Vrijheid

De jaarlijkse start van het Forten- en Waterlinieseizoen is 18 en 19 april. Het thema is dit jaar ‘Forten in Vrijheid’. 

Een soldaat houdt de wacht bij de fortwachterswoning bij Fort Altena

Hiermee sluit het thema naadloos aan bij de landelijke aandacht voor de viering van 75 jaar vrijheid. Het historisch perspectief van forten, vestingen, linies en bunkers is bij uitstek geschikt om de aandacht voor en het besef van vrijheid uit te dragen. Een belangrijke insteek voor de activiteiten rond het thema Forten in Vrijheid is natuurlijk Vertellen & Zien! 

Soldaten gelegerd bij Fort Altena

Foto’s, films, verhalenvertellers, rondleidingen en openstellingen voor publiek van normaal gesloten ruimtes laten de bezoekers kennismaken met o.a.:
• Inundatie en droge voeten
• Bezetting en verzet

• Schuiladres en gevangenis

Soldaten op Fort Altena


Monday, February 17, 2020

Van Ochten naar veiligheidsrendement 16-4

Het onveiligste stukje dijk van Nederland ligt ergens langs de Lekdijk tussen Streefkerk en Everdingen (SAFE). Het gaat daarbij om het faalmechanisme piping. In het dijktracé van 40 kilometer wordt nu 11,6 kilometer van de meest urgente dijkvakken aangepakt, terwijl in totaal 34 kilometer is afgekeurd. 

De Waal bij Neerijnen


Dijken worden ontworpen voor vijftig jaar, maar tussen Kinderdijk en Schoonhoven (KIS) is nog geen twee jaar geleden een dijkversterking feestelijk afgerond. Tijdens deze dijkversterking is niet de hele dijk, maar alleen de slechte stukken aangepakt. En zo kan het gebeuren dat bewoners binnen vijf jaar opnieuw te maken krijgen met overlast door dijkverzwaring. Streefkerk kreeg dan wel een klimaatdijk, maar die bleek toch niet zo robuust. En in een enkel tussenvak is zelfs sprake van een binnentalud dat afschuift en waar scheuren zijn ontstaan. 

Hoog water bij Woudrichem en slot Loevestein

Na het zien van de NPO documentaire over het hoge water en de scheur bij Ochten van 25 jaar geleden, zijn scheuren in de dijk nog altijd geen verleden tijd. En moeten we nu constateren dat bij KIS goedkoop nu toch vooral duurkoop blijkt? Terwijl destijds besloten werd alleen de afgekeurde dijkvakken te versterken, moeten we die nu alsnog versterken. Of is het partieel herzien van dijken juist wel een goede keuze? 

Sunday, February 16, 2020

Kerken verwoest in de oorlog (12)

In deze twaalfde blog over kerken die in de oorlog werden beschadigd opnieuw een bijdrage over een kerk die niet verwoest werd. Het gaat om de 'Benejekerk', een bijnaam voor de Gereformeerde Gemeente in Werkendam. 
De Benejekerk op de Hoogstraat, het hek is nog intact
 
De kerk kreeg die naam omdat ze op het laagste eind van de Hoogstraat is gebouwd. Anno 2020 gaat het om de Bethelkerk aan de Sigmondstraat, maar in de oorlogsjaren stond de kerk aan de Hoogstraat, ze werd gebouwd in 1891. Toen in de laatste oorlogsweken in 1945 de Duitse bezetter alle hoge gebouwen wilde opblazen, werd ook gevreesd voor de 'Benejekerk'. 

Tekening van de Benejekerk met het torentje


In het pas verschenen boek 'Bethel in Werkendam', dat is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de gemeente, is opgetekend dat op last van de NSB het torentje van de kerk gesloopt wordt. Dat lijkt wat tegenstrijdig met een latere passage waarin staat dat gemeenteleden het torentje hebben verwijderd. Na de bevrijding zit de kerk wel met oorlogsschade. Besloten wordt het gehele torentje te slopen. Omdat de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk wel werden vernietigd verleend de 'Benejekerk' na de oorlog tijdelijk onderdak aan haar zustergemeenten. 
Het haantje dat woensdag werd geschonken aan de 100 jarige Bethel gemeente


Woensdag 12 februari vierde de Bethelkerk haar 100 jarig bestaan en is het boek over de Werkendamse kerkhistorie gepresenteerd. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst kreeg de kerk tevens een haan cadeau. Niet zomaar een haan, maar de haan die tot 1945 het torentje van de Beneje kerk op de Hoogstraat sierde. De haan was ooit in Rotterdam terecht gekomen, maar is nu weer teruggekeerd naar Werkendam.  

Het boek omvat vijf eeuwen kerkgeschiedenis


Saturday, February 15, 2020

Het water komt......

Historicus Rutger Bregman (1988) schreef een brief aan alle Nederlanders over de zeespiegelstijging. In 'Het water komt'  haalt hij aan dat bijna niemand Johan van Veen kent, volgens Bregman een van de grootste Nederlanders. 

De brief aan alle Nederlanders


Nu schreef ik zelf al in 2012 over Johan van Veen, er zijn dus wel degelijke Nederlanders die Johan van Veen wel kennen. Hij schreef dus 'Eens komt de tijd van we dit land met een zucht van verlichting weer prijs zullen geven aan de zee'.  En eigenlijk schrijft Rutger Bregman nu hetzelfde. Van Veen waarschuwde jarenlang tegen de zwakke dijken in Zeeland en maakte plannen voor het afsluiten van de zeearmen. Maar niemand geloofde hem, totdat op 1 februari 1953 de dijken braken en meer dan 1800 mensen verdronken. 

Hoog water in 2011 bij de vesting Woerkum


De brief aan alle Nederlanders van Rutger Bregman is vooral een waarschuwing om alert te zijn op de zeespiegelstijging en beter te luisteren naar wetenschappers. Maar kennen we anno 2020 ook een Johan van Veen, waar niet naar geluisterd wordt? Om de zeespiegelstijging op te vangen wordt thans volop gewerkt aan het versterken van onze dijken. Of dat voldoende is voor de voorspelde zeespiegelstijging? Bregman geeft in elk geval tips over wat je zelf kunt doen




Friday, February 14, 2020

Mogen politici meer op social media dan ambtenaren?

Woensdag was ik in Leusden bij een masterclass Integriteit van Binnenlands Bestuur. In de masterclass over social media onder leiding van Olger van Dijk spraken we over wat je wel en niet kan posten. 

Kwartetspel over integriteit


Daar werd de stelling geponeerd dat politici overal mee wegkomen, maar dat ambtenaren veel voorzichtiger moeten zijn, omdat ze mogelijk ontslagen kunnen worden. Ook wordt vaak verwacht dat ze ook buiten werktijd terughoudend omgaan met social media, omdat ze immers vertegenwoordigers zijn van het openbaar bestuur. Zeger van der Wal (hoogleraar Bestuurskunde Ien Dales leerstoel) haalde daarbij enkele voorbeelden aan van niet integere uitingen op social media van politici.  Maar klopt het wel, dat politici overal mee wegkomen?  Ik geloof het niet, bovendien vind ik persoonlijk dat ambtenaren zich neutraal moeten uiten op social media en in elk geval geen politieke kleur zouden moeten bekennen. Wat vind jij, kan dat wel of niet? 

Wat mogen ambtenaren op social media posten?

De tweede masterclass ging over een cultuur van integriteit in de organisatie. Volgens de inleider Sander Schaepman moet integriteit in de haarvaten van een organisatie zitten, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Overigens waren die middag toch vooral ambtenaren aanwezig en trof ik niet veel bestuurders. In een inleidende panel discussie met Zeger van der Wal, Gerd Leers en Michiel de Vries draaide het vooral om de vraag of ook niet te veel doorslaan in integriteit. Al met al was het een boeiende middag. 


Wednesday, February 12, 2020

Wilgen weren water in de Noordwaard


Met het volstromen van de Noordwaard door het hoge water en de storm Ciara stond ook voor de eerste maal de griend aan de rand van Fort Steurgat in het water. De wilgen zijn aangeplant als extra buffer om het hoge water te weren. 


Het onderhoudspad op de dijk rond Fort Steurgat kreeg de toepasselijke naam Inundatiepad


Het Projectbureau Ontpoldering Noordwaard legde zich niet neer bij het standaard dijkontwerp rondom het Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ze wilde eerst kijken naar mogelijkheden het dijkontwerp zodanig aan te passen, dat kon worden volstaan met een dijk van 4,5 meter + NAP. Deltares kreeg daartoe opdracht om een verkennende studie uit te voeren naar een groene, doorbraakvrije dijk voor Fort Steurgat, deze methode wordt ‘building with nature’ genoemd. 

De wilgen kregen vanwege het hoge water ook natte voeten


Onderzoekers moesten een dijk ontwerpen die onderhoudsarm is, landschappelijke meerwaarde heeft, cultuurhistorisch verantwoord is en een lagere kruinhoogte mogelijk maakte om zo tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners van Fort Steurgat. De doelstelling van het nieuw ontwerp was om door de golfremmende werking van begroeiing de kruinhoogte met een meter te verlagen. 

Op de achtergrond is Fort Steurgat te zien

Onderzoekers kozen voor de aanplant van een griend van wilgen, passend bij de griendcultuur in de Biesbosch. De griend is in banen aangelegd, die loodrecht op de golfrichting staan. Door de aanleg van enkele maaipaden in de griend werden zichtlijnen gevormd vanuit het Fort naar onder andere de Bandijkbrug en de boerderij aan de Beverstaart. De boerenschuur van deze boerderij is geheel opgetrokken uit hout, omdat deze binnen het schootsveld van het Fort ligt. Om de golfremmende werking van de griend te behouden moet deze om het jaar in maart voor de helft worden gekapt. In het voorjaar en de zomer kunnen de wilgen dan weer uitlopen alvorens in het najaar het hoogwaterseizoen weer begint om zo de golfremmende functie van de griend te behouden. 

De boerderij aan de Bevertstaart met de houten schuur ligt midden in het doorstroomgebied

De griend levert zo ca. 70 tot 90 procent golfremmende werking bij een breedte van zo’n 100 meter. In het definitieve ontwerp is de dijk 70 cm. lager dan bij het standaard ontwerp. Het ontwerp van de golfremmende dijk werd in deNoordwaard voor het eerst toegepast. Door de aanleg van de grienden sluit de dijk rondom het fort mooi aan bij het omliggende landschap. Het deel van de dijk aan de rivierzijde aan de andere kant van de Bandijk is hoger uitgevoerd en krijgt wel een stenen bekleding.

Tuesday, February 11, 2020

Vier vrijheid op Internationale Vrouwendag



Monday, February 10, 2020

Een borrel op de meestromende Noordwaard

Minister Melanie Schultz van Haegen kwam 12 oktober 2015 hoogstpersoonlijk naar de Noordwaard om de ontpoldering op te leveren. Drie jaar eerder werd gestart met de ontpoldering

Werkendam aan zee

Vandaag deed de Noordwaard waar ze voor gemaakt is, het rivierwater vanaf de Nieuwe Merwede dwars door het gebied later afstromen richting zee. Door een combinatie van hoog water en de zuidwesterstorm Ciara stroomde het water voor het eerst sinds de oplevering in 2015 dwars door het gebied. 
Het water stroomt over de drempel de Noordwaard in


Op 3 januari 2018 was het al eens spannend geweest, maar bleef het water net voor de drempel staan. Een spannend moment, veel filmploegen en fotografen hadden zich naar het gebied gerept om beelden te schieten en de overstorming met eigen ogen te aanschouwen. 

De boerderij aan de Bevertstaart omringt door het hoge water


Ook bewoners zoals Vic Gremmen, Wiggele de Haas, Joke de Vlieger en de bewoners van de boerderij aan de Beverstaart spoedden zich naar het Nieuwe Merwedepad om het met eigen ogen te zien. Toen het water eenmaal de polder inliep, schonk Joke de Vlieger een borrel in om te proosten op deze mijlpaal. 
Joke de Vlieger schonk een borrel

Overigens vertelden bewoners al dat ze in de ochtend een mail hadden ontvangen van de gemeente over de verwachte hoge waterstanden. In de avond was er nog (crisis) beraad op het gemeentehuis van de hulpdiensten. Het commentaar in het filmpje van RTV Altena bevreemdde me overigens wel. Evacuatie is niet verplicht, maar geheel vrijwillig zo is vastgelegd in het evacuatieplan. 


Sunday, February 09, 2020

Kerken verwoest in oorlogstijd (11)

Alle dorpen langs de Bergsche Maas werden in de laatste oorlogswinter zwaar getroffen door beschietingen vanuit het bevrijde Zuiden. Zo ook het dorp Hank, dat in januari 1945 moet evacueren vanwege de beschietingen. 

Het koor van de kerk is nog wel deels in tact



Ook de Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk wordt zwaar getroffen door de beschietingen. De toren werd rond de jaarwisseling door de Britten en Amerikanen beschoten uit vrees dat de kerktoren als mogelijke uitkijkpost kon dienen. De kerk die werd gebouwd in 1915 was ontworpen door architect J. van Groenendael en verving een oudere kerk die in 1864-1865 werd gebouwd. Ondanks de verwoestingen is de kerk toch weer opgebouwd en kon in 1948 weer in gebruik worden genomen. De toren zelf is pas jaren later herbouwd. Sporen van het oorlogsgeweld zijn niet helemaal verdwenen. In het gewelf in het binnenste van het pand is te zien dat de opbouw uit een oud en een nieuw gedeelte bestaat. Op de begraafplaats naast de kerk ligt het oorlogsgraf van Hendricus J. van Velthoven, hij stierf op 29 maart 1945 in Werkendam. 

Het interieur van de kerk is zwaar beschadigd


500 gulden evacuatieschade

Voor al die bewoners die moesten evacueren vanwege het hoge water in 1995 werd een bedrag van 500 gulden toegekend als schade. Maar dat bedrag werd niet zomaar uitgekeerd.

Hoog water in 1995 met rechts de vestingWoudrichem en daarachter slot Loevestein


Zo stuurde de gemeente Kerkwijk alle bewoners een brief over de schadevergoeding, maar al die bewoners moesten wel kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk vertrokken waren. En dat gold zeker niet voor iedereen Om te 'bewijzen' dat ze waren geëvacueerd moesten ze laten weten op welk adres ze hadden gelogeerd of dat ze een bewijs van de burgemeester hadden gekregen dat ze 24 uur per etmaal in Kerkwijk waren gebleven. "Aanvragen van huishoudens waarvan één  of meerdere personen in Kerkwijk zijn gebleven en geen gevolg hebben gegeven aan h et evacuatie-advies (?) of - gebod worden afgewezen. Er is een lijst met namen van personen waarvan zeker is dat zij zich niet aan het evacuatie-advies(?) of - gebod hebben gehouden. Dergelijke aanvragen kunnen leiden tot een aangifte bij de politie wegens valsheid in geschrifte als bedoeld in artikel 215 Wetboek der Strafrecht

Friday, February 07, 2020

Richard van der Koppelmaakt monument Merwedegijzelaars


Richard van der Koppel mag het monument voor de Merwedegijzelaars maken. Donderdag 6 februari presenteerden drie  kunstenaars hun ontwerp aan de commissie. De commissie, bestaande uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités, waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën.  ’Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp.’ aldus de commissie.

Het ontwerp van Richard van der Koppel van zijn beeld bij Wijkestein


Het was een spannende race om tot het winnende ontwerp te komen In januari werden uit veertien inzendingen drie kunstenaars gekozen die een ontwerp hebben gemaakt voor het monument. De kunstenaars van deze ontwerpen kregen donderdag 6 februari de kans om hun ontwerp te presenteren. Het monument wordt bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in 3 delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is. De drie monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht. De drie ontwerpen waren ieder voor zich bijzonder, waardoor het voor de jury een lastige keuze was. Het was spannend, maar de herkenning van de nabestaanden in het ontwerp, gaf de doorslag. 



Monumentje van de Merwedegijzelaars in Boven-Hardinxveld

Nagedachtenis Merwedegijzelaars Het monument is een nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. In 1944 werden honderden overwegend jonge mannen aan weerszijden van de Merwede opgepakt en weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort en veel van hen later naar Duitsland. Zo’n 25 van deze mannen keerden na de oorlog niet terug. De onthulling van het monument vindt plaats in mei, op verschillende plekken in de drie gemeenten. Richard van der Koppel maakte al eerder beelden in de regio, zoals het beeld bij zorgcentrum Wijkestein in Wijk en Aalburg


Thursday, February 06, 2020

Het briefje van Louis van der Kallen

Louis van der Kallen, AB lid van Brabantse Delta heeft een brief geschreven aan de Deltacommisaris Peter Glas. Hij is bezorgd over twee trends in 'waterland'. 

Louis van der Kallen

De eerste trend die hij benoemd is het steeds maar benoemen van alle ontwikkelingen als innovatie. Hij ziet in veel innovaties echter geen echte verbeteringen. "Maar als we onze watergemeenschap in slaap wiegen met ons ‘geweldig’ voelen, ontnemen we ons een deel van de toekomst, zo schrijft hij aan de Deltacommissaris. De borstklopperij die Van der Kallen hier benoemt, herken ik wel een beetje. We vinden onszelf soms wel erg goed. Louis van der Kallen maakte ooit nog deel uit van het bestuur van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch. 

Een oude kaart van ons gebied

Het tweede thema dat hij benoemt is het gemis aan technische kennis bij huidige bestuurders van de waterschappen. "Ik zie dat AB’s steeds minder de inspiratiebron zijn voor veranderingen en steeds minder een echt klankbord zijn voor onze ambtenaren. Het meedenken is aan het verdwijnen en als de geborgde zetels worden geschrapt is het einde van de waterschappen, als zelfstandige door burgers bestuurde organisaties, nabij. Voor mijn gevoel maken we vandaag de dag de ‘nadagen’ van het Romeinse Rijk mee. Onze inwoners zijn geen burgers meer maar consumenten en onze ‘bestuurders’ lijken zich tot ontwikkelen tot decadente zelfgenoegzame zelfbevredigers". Persoonlijk stoor ik me aan deze aanduiding van bestuurders en zijn in mijn ogen echt niet alleen de geborgde zetels de meedenkers. Wat vind jij, zijn AB leden decadent en zelfgenoegzaam?



Wednesday, February 05, 2020

Presentator bij de enige, echte lokale omroep!

'Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan'.  Deze uitspraak van Pippi Langkous wordt te pas ten te onpas gebruikt. Toch vind ik hem wel toepasselijk voor mijn debuut als radio presentator bij Radio AFM. 

In de studio van de lokale omroep met als gast Louis de Bot


En dat op de dag dat ze te horen kregen dat ze door het commissariaat van de media aangewezen zijn als dè lokale omroep van de gemeente Altena. Als dat geen goed voorteken is! En vanwege dat heuglijke feit was er ook direct een feestje in 't Uivernest. Daar werd getoast op deze mooie mijlpijl. Wil je mijn eerste uitzending met studiogast Louis de Bot van Archiefkring Hank terugluisteren, dat kan via Uitzending gemist. (let niet op het hoesten!). En wil je een keer mijn gast zijn, laat het weten via hanviskie@gmail.com


Tuesday, February 04, 2020

Wordt de Noordwaard meestromend tijdens hoogwatergolf?

Hoog water in de Noordwaard en een knipperend bord op de Bandijk met als waarschuwing water op de weg. Alle reden dus voor een rondje Noordwaard vanmiddag om het met eigen ogen te zien. 


Hoog water in de Noordwaard

De achterste weg in de Noordwaard stond inderdaad onder water en ook elders veel water in het gebied. De waterbuffels stonden op een kluiten, maar hadden zich wel genesteld in het hooi dat ze aangeleverd was. 

Bewoners hebben hun bootje al klaar liggen in de Noordwaard



Donderdag wordt de hoogste waterstand verwacht in de Waal, maar het blijft altijd de vraag of een Noord-westen wind het water vanuit zee opstuwt.. Op 3 januari 2018 is de hoogste stand ooit gemeten, maar liep de drempel nog niet over. Die week werden in de het gebied stroomsnelheidsmeters geplaatst door Rijkswaterstaat, maar het water kwam na 3 januari niet meer zo hoog. 

Water op de weg achterin de Noordwaard

Monday, February 03, 2020

Participatie verplicht onderdeel omgevingswet

Binnen het waterschap staat de invoering van de omgevingswet al enige tijd op de agenda. Het wordt binnen het ruimtelijk domein zeker zo'n grote omslag als binnen het sociaal domein de decentralisatie. 

Heusden, een stadje net buiten het gebied van Waterschap Rivierenland
 
Doel van de wet is het samenvoegen van vele bestaande regelgeving, maar bovenal ademt de geest van de omgevingswet dat we de samenleving meer ruimte geven. Zo is participatie een belangrijk onderdeel van de omgevingswet. Zeker als morgen in de Eerste Kamer de motie Nooren wordt aangenomen, waarin overheden verplicht worden om een participatie verordening op te nemen. Vanavond spraken we over de gevolgen voor ons waterschap. De komende maanden werken we als bestuur verder aan de nieuwe Watervisie, projectbesluit (al dan niet mandateren aan het college van dijkgraaf en heemraden), over de waterschapsverordening (inclusief participatie), onteigening en herijking van ons participatiebeleid. 

Werk aan de Kromme Nol waterkering

Tijdens de thema-avond bespraken we nog een casus met elkaar. Stel je moet een dijk verzwaren en gaat met een kant en klaar plan voor een stevige, rechtgetrokken dijk naar de bewoners? Terwijl onder de bewoners een natuurclub vooral een kronkelende groene dijk wil, die ook nog eens duurder is. De provincie is wel gecharmeerd van zo'n alternatieve dijk, maar gemeente ziet gesprekken met die natuurclub niet zo zitten, vanwege ervaringen uit het verleden. Wat zou jij doen? 

Sunday, February 02, 2020

Kerken verwoest in de oorlog (10)

In deze tiende aflevering gaat het om een kerk die juist niet werd verwoest in de oorlog. De Martinuskerk in de vesting Woerkum is gespaard van vernielingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Martinuskerk in Woudrichem


Terwijl in het vestingstadje wel de korenmolen 'Nooit Gedagt' werd volgestopt met munitie en opgeblazen werd  op 21 april 1945. Hoe de kerk in Woudrichem ontsnapte aan die vernieling is opgetekend door onder andere Teus van Tilborg. Hij schrijft in het boekje 'Korenmolen Nooit Gedagt Herrezen' ook over de kerk, de toren wordt in de laatste dagen van de oorlog gevuld met 1350 kilo dynamiet. Later zou er 450 kg zijn weggehaald en vervangen door zandzakken. "De ondergang van deze eeuwenoude kolos zal de Martinuskerk en een groot gedeelte van het stadje in zijn val meesleuren".  

Het bijzondere orgel in de Mattinuskerk


Op 21 april 1945 verstrijken zo de uren. De Duitse Ortskommandant Spangenberg staat organist Van den Heetcamp per gratie toe, het orgel n de kerk te redden. Enkele bekwame mensen halen het uit elkaar, om het in veiligheid te brengen. De korenmolen Nooit Gedagt, hoog boven het stadje uitrijzend is ook ondermijnd. Het onheil voor Woudrichem lijkt niet meer te keren. Door het volhardend  optreden van Willem Wijnbelt en IJsbrand Kentie tegenover de Duitse commando, waarbij zij Ortskommandat Spangenberg indringend op de catastrofale gevolgen wijzen en het moedige gedrag van Pieter Kodde blijven de toren en de Martinuskerk gespaard.  De Woerkumse korenmolen wordt wel totaal vernield, maar kreeg een tweede leven door de herbouw in 1992.

Teus van Tilborg schreef een boekje over de herbouw van de korenmolen