hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 31, 2014

Geen dijkverlegging voor de Waterman

Jachthaven in Werkendam

Voor de dijkverzwaring langs het Steurgat is voor een klein deel het deelprojectplan Vierlinghstraat opgesteld. Een complex gebied met opstallen van onder andere de watersportvereniging Werkendam, jachthaven de Bruine Kilhaven en restaurant de Waterman. Besloten is om de twee inritten van beiden samen te voegen tot één inrit. Hoewel het plan is opgesteld in overleg met betrokkenen heeft de eigenaar van de Waterman, John de Vries, toch bezwaar gemaakt tegen het plan. Liefst had hij gezien dat Waterschap Rivierenland de primaire waterkering had verlegd, zodat zijn restaurant binnendijks zou komen te liggen. Indien het restaurant binnendijks komt te liggen, zouden de kansen om een verdieping op het pand te bouwen, worden verruimd.

In de overleggen is door het waterschap altijd duidelijk gemaakt dat de aanleg van een nieuwe waterkering voor privaat belang buiten de scope valt van dit Ruimte voor de Rivier  project en ook niet maatschappelijk te verantwoorden is. Het waterschap is ook niet bereid om voor eigen rekening een nieuwe primaire waterkering te realiseren ten bate van een commerciële onderneming.

Een ander deel van de inhoudelijke zienswijze blijft echter gehandhaafd. Dit betreft de mening van John de Vries dat het risico op overstroming van de benedenverdieping van zijn buitendijkse restaurant is vergroot en in vervolg daarop zijn claim dat dit risico gecompenseerd dient te worden in een extra verdieping op het restaurantgebouw. In de Nota van Zienswijzen is ook dit deel van de zienswijze inhoudelijke becommentarieerd. De kern van het commentaar is dat het waterschap als realisator van dit Ruimte voor de Rivier project tot versterking van de bestaande primaire kering niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de waterveiligheid van buitendijkse gelegen eigendommen.

Het voorstel wordt woensdag 2 april besproken in de commissie Waterkeringen van Waterschap Rivierenland. 

Friday, March 28, 2014

Afscheid van Cees Schalken

CDA fractie in 2007

Op het gemeentehuis werd dinsdag 25 maart afscheid genomen van CDA raadslid Cees Schalken. Maar liefst 32 jaar was hij raadslid, eerst in de gemeente Dussen en daarna in de gemeente Werkendam. Zelf ken ik Cees toch zeker al zo'n 15 jaar en mocht ik met hem samen werken als raadslid van begin 2002 tot eind 2007. Cees was een echte volksvertegenwoordiger, mensen konden altijd bij hem terecht met vragen of problemen. Ook wist Cees precies wat er rond verkiezingstijd gaande was. Tijdens zijn afscheid in de raadszaal werden nog foto's getoond van enkele jaren geleden. Zoals een foto uit 2007. En laat ik nu net op die foto een zelfde vestje aanhebben, dat ik ook tijdens het afscheid van Cees op 25 maar aanhad! Toeval? Of hoog tijd om het vestje nu echt een keer weg te doen? Cees hoop ik in elk geval nog vaak te zien, is het niet met de carnaval, dan toch in elk geval op CDA ledenvergaderingen.


CDA fractie in 2005

Thursday, March 20, 2014

Politiek is een aanschakeling van teleurstellingen




Standbeeld van Sicco Mansholt in de Blauwe Stad in Groningen


“Politiek is een aaneenschakeling van teleurstellingen. En je moet dus aan die teleurstellingen de kracht ontlenen om toch door te vechten”, zo zei Sicco Mansholt ooit. Terugkijkend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 voor Werkendam, is deze uitspraak van Mansholt van toepassing op zowel mijn persoonlijke ervaring als op de verkiezingen zelf. 

Campagne voeren is als altijd een hectische tijd, maar wel dynamisch. Maar het resultaat van al die inspanningen van de verkiezingscampagne was een stemmenaantal van 3125 voor het CDA. Een verlies van 489 stemmen. Met als gevolg een verlies van twee zetels. Een grote teleurstelling, met het verlies van een zetel was wel rekening gehouden, mede omdat in 2010 de zevende zetel een restzetel was.

En kunnen we als CDA Werkendam na deze teleurstelling de kracht ontlenen om toch door te vechten, zoals Sicco Mansholt? De tijd zal het leren.

Wednesday, March 19, 2014

Booronderzoek voor berging Lancaster

In opdracht van de gemeente Werkendam voerde het gespecialiseerde bedrijf T & A Survey uit Almelo dinsdag een booronderzoek uit voor de berging van de Lancaster LM508, die in de nacht van 21 op 22 juni 1944 neerstortte in de polder nabij de Grote Waardweg. Bert Lambers van T & A Survey gaf uitleg over het onderzoek dat op locatie werd uitgevoerd. Met een uiterst moderne boormethode (2D Borehole radar), die pas drie maanden geleden in gebruik is genomen, kan een exacte plaatsbepaling van het wrak worden vastgesteld. De methode werd nog niet eerder gebruikt bij onderzoek naar vliegtuigwrakken, wel bij het opsporen van explosieven. Binnenkort wordt de methode door het bedrijf ook in Berlijn ingezet voor een onderzoek naar explosieven.

Het booronderzoek in de polder nabij de Grote Waardweg

Na het booronderzoek kan zo een 3D tekening worden gemaakt, waarmee zowel de diepte als de ligging is vastgesteld. Tevens voerde het bedrijf een milieukundig onderzoek uit. Het gehele onderzoek nam op lokatie een dag in beslag. Daarna worden alle gegevens op kantoor verwerkt en geanalyseerd. Zo wordt binnen twee tot drie weken een compleet rapport opgesteld. "Hoe beter de boorgegevens worden verwerkt, hoe gerichter straks de aannemer aan de slag kan. Daarmee worden vooral  uitvoeringskosten aan de voorkant bespaard. Met de berging is een bedrag van 584.000 euro gemoeid.

Tuesday, March 18, 2014

Tweede natuurpoort in gemeente Werkendam




Bij Jachthaven Visserhang in Hank, midden in Nationaal Park De Biesbosch, is de tweede Natuurpoort in de gemeente Werkendam geopend. Natuurpoort de Biesbosch - Vissershang maakt zo onderdeel uit van een Brabantbreed netwerk van 11 locaties. Het netwerk groeit naar 30 locaties in 2015.

Voor de ontwikkeling van de Natuurpoort de Biesbosch - Vissershang hebben Vrijetijdshuis Brabant, de familie Weterings van café-restaurant Vissershang en de gemeente Werkendam de krachten gebundeld. Samen met Staatsbosbeheer en het Parkschap NP De Biesbosch heeft de locatie een kwaliteitsimpuls gekregen en zijn de voorzieningen voor bezoeker verbeterd. “De afgelopen maanden is onze locatie volledig gerenoveerd. Er is onder meer een wandelboulevard met zichtbanken, een verbeterde parkeervoorziening en nieuwe informatievoorziening geplaatst,” aldus een trotse Franska Weterings namens de ondernemersfamilie.

Natuurpoort de Biesbosch-Vissershang is na Fort Altena de tweede Brabantse Natuurpoort in de gemeente Werkendam. Vanuit Vissershang starten diverse fiets-, wandel- en vaarroutes en kan de bezoeker direct recreëren in Nationaal Park De Biesbosch.

De sleutel tot de Brabantse natuur
Brabantse Natuurpoorten zijn hét startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen of lekker actief buiten te zijn. De bezoeker vindt op iedere locatie een natuurgebied, ruime parkeergelegenheid, een horecavoorziening en informatie over de natuur en routes. Alle Brabantse Natuurpoorten zijn onderdeel van het fiets- en wandelroutenetwerk. 


Sunday, March 16, 2014

Segment groepsschuilplaats WOI gevonden


Bij graafwerkzaamheden vlakbij de brug over het afwateringskanaal in de Poortweg tussen Uitwijk en Almkerk, is door een graafmachine vlak langs de rand van de kanaal een segment (een ring ) van een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog naar boven gehaald. Arie schouten, correspondent van de Stichting Menno van Coehoorn, werd hiervan door het Waterschap, alle lof hiervoor, op de hoogte gesteld. Hij constateerde dat de ring authentiek was met als de datum 8 december 1916. Op elke ring van een ‘Mootschuilplaats’, zoals deze schuilplaatsen genoemd worden, staat altijd een datum vermeld. 

De rest van de schuilplaats ligt ongetwijfeld nog in de grond. De ringen van mootschuilplaats werden met stangen bij elkaar gehouden. Langs de loopgravenlinie Fort Vuren – Fort Steurgat die tijdens WO I en die dwars door het Land van Altena liep, staan nog een aantal complete groepsschuilplaatsen. Zo staat in Almkerk een complete Mootschuilplaats op de Motteheuvel bij Arie van Breugel aan het Altenalaantje. In totaal zijn tot nu langs de Linie 19 schuilplaatsen gevonden soms in particuliere tuinen of achter boerenschuren. 

Volgens Kees van Maastrigt die een boek schrijft over het land van Heusden en Altena tijdens de Eerste Wereldoorlog, liggen er nog tenminste 15 exemplaren in de grond verborgen. Vlak bij de vondst van de ring zijn Landweersoldaten aan het begin van de Mobilisatie bij de Koppelhoeve, maandenlang bezig geweest met het aanleggen van een brede loopgraaf. Jan van Leeuwen, voormalig boer op de Hodenpijlswaard aan de Poortweg, weet nog dat er jarenlang, tegenover de boerderij in de buurt van de gevonden ring, een luisterpost langs de Poortweg stond.

Saturday, March 15, 2014

Het rode potlood blijft onmisbaar


Het rode potlood blijft onmisbaar bij het stemmen

Volgens mij heb ik nu mijn record verbroken, een maand lang niets geschreven op mijn blog. Geen tijd, geen zin, geen inspiratie? Het blijft tobben. Maar deze keer maar eens herinneringen ophalen aan het stembureau. Volgens mij heb ik voor de eerste maal op een stembureau gezeten in de jaren negentig. Met Evert Begemann en Jo van Elzelingen. Het was nog in de Nutszaal. Vervolgens heb ik ook meerdere malen in Goezate en d'Altenaer gezeten. En komende woensdag mag ik op het gemeentehuis zitten. Het wordt een lange dag, vooral omdat de stemmen handmatig geteld moeten worden. En dat was met de stemmachine toch heel wat simpeler.