Redde Koningin Juliana de molens van Kinderdijk?
In de boeiende publicatie 'Het Verhaal van Kinderdijk' van het SWEK lezen we over de historie van dit bijzondere Werelderfgoed, dat we kennen als een sterk staaltje Hollands watermanagement. De publicatie omvat de 750 jarige geschiedenis van het complex, maar werpt ook een blik in de toekomst.
Koningin Juliana schonk tijdens haar bezoek een hensbeker |
In de publicatie wordt verteld dat Koningin Juliana de molens van de sloophamer heeft gered. Voor mij is dat nieuw, al wist ik aan de hand van foto's wel dat zij een bezoek had gebracht aan het Waardhuis in Kinderdijk, waar ze werd ontvangen door het bestuur van waterschap De Overwaard. In 1951 stonden de acht molens van de Overwaard op de lijst om gesloopt te worden. Juliana was op dat moment naast Koningin ook beschermvrouwe van de vereniging De Hollandse Molen.
Koningin Juliana in het Waardhuis in 1951 |
"Wat er precies besproken wordt die dag is en blijft geheim, maar het resultaat is tot vandaag de dag zichtbaar; de acht molens van de Overwaard, de acht molens van de Nederwaard, twee van de polder Nieuw Lekkerland en de Blokken, vormen gezamenlijk de 19 molens van UneSCO Werelderfgoed Kinderdijk-Elshout", zo is te lezen in de publicatie. Mooi dat dit verhaal is opgetekend, ik kende het in elk geval nog niet. Overigens schonk Koningin Juliana ook een hensbeker aan waterschap De Overwaard. Alle reden dus om haar postuum alsnog te bedanken voor het redden van de molens; juist dit werelderfgoed draagt in hoge mate bij aan de identiteit van ons waterschap.
De hensbeker die Juliana schonk aan de Overwaard |