hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 31, 2022

Theo Dersjant laat me nadenken over mijn eigen 'ouwe koeien'

Deze week ontving ik het boek 'Ouwe koeien' van journalist Theo Dersjant. Een bundel artikelen die hij schreef tijdens zijn werk als journalist. Naast journalist was hij docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.

Het boek bestellen kan via Theo Dersjant


Hij publiceerde het boek 'Ouwe koeien' bij zijn afscheid als docent in Tilburg. In het boek ontbreekt uiteraard niet het hoofdstuk over 'de club van Freek' uit zijn boek 'Oud Bestuur' dat hij schreef over het reilen en zeilen van het bestuur van Waterschap Rivierenland in 2013-2014. Nog altijd boeiend om te lezen, al hoor ik daar binnen het bestuur soms hele andere geluiden over. Het laatste hoofdstuk in het boek 'Ouwe koeien' gaat over journalistieke moed. De journalistiek kan niet zonder, maar in de opleidingen is er volgens Dersjant te weinig aandacht voor. 

Theo Dersjant aan de perstafel bij Waterschap Rivierenland in Tiel


Hoewel ik lang niet alle artikelen heb gelezen, dacht ik direct aan mijn eigen 'Ouwe koeien'.  Wat voor verhalen zou ik zelf opnemen in een afscheidsbundel? Welke blog is bijvoorbeeld mijn mooiste? Het antwoord heb ik nog niet gevonden, misschien kunnen mijn lezers mij een handje helpen? En welke journalist schrijft weer eens over het waterschap?

Saturday, July 30, 2022

De Wilhelmina Brouns-Van Besouwstraat in Den Bosch

Vandaag een mooi artikel in het Brabants Dagblad over de wens van de gemeenteraad om meer straten in de stad te vernoemen naar vrouwen. Met een oproepje welke vrouwen dan wel een straatnaam verdienen.

Vierde van links is Wilhelmina Brouns-van Bersouw (foto stadsarchief Den Bosch)


Die kans kon ik niet voorbij laten gaan, want Den Bosch heeft nog geen straat vernoemd naar Wilhelmina Brouns-Van Besouw (1879-1937), die maar liefst achttien jaar raadslid was voor de RKVP. In 1919 was zij de eerste vrouw die werd gekozen in de gemeenteraad in 't Hertogenbosch. Het is alweer even geleden dat ik uitgebreid onderzoek deed naar straten die zijn vernoemd naar de eerste vrouwelijke raadsleden. Ik vond dertig gemeenten die al een straat hebben vernoemd naar de eerste vrouwelijke raadsleden. Wat zou het mooi zijn als Den Bosch de 31e gemeente wordt die zich daarbij aansluit. 

In memoriam voor Wilhelmina Brouns-van Bersouw uit de raadsvergadering van 7 januari 1938




Tuesday, July 26, 2022

Kaasexperience centre in Bleskensgraaf moet in september open

Het is alweer drie jaar geleden dat ik een half jaar bij KnowWhy in Bleskensgraaf heb gewerkt, een mooi bedrijf dat werkt aan een welvarend platteland. Een van de bijzondere projecten was het Kaasexperience centre dat zou worden gevestigd in een rijksmonumentele boerderij op de hoek van het kantoor van KnowWhy aan de Abbekesdoel. 


De gerestaureerde boerderij


De boerderij in 2019


Af en toe zocht ik op het worldwideweb nog weleens naar de vorderingen van de ombouw van de boerderij tot het Kaasexperience centre. De boerderij is een rijksmonument en gebouwd rond 1860. Het is een zogenaamde T-boerderij met een rieten zadeldak en een symmetrisch ingedeelde voorgevel met de deur in het midden en houten luiken voor de ramen. De boerderij is opgetrokken in ijsselsteentjes. In 2015 werd de boerderij aangekocht door zuivelcooperatie Graafstroom. Met het doel het om te bouwen tot een Kaasexperience centre, waar bezoekers kunnen zien hoe vroeger kaas gemaakt werd op de boerderij. Ondanks naspeuringen vond ik niet eerder iets terug over de vorderingen.

De vroegere stal van de boerderij



Totdat ik vandaag in Bleskensgraaf was en besloot even te gaan kijken bij het pand. En tot mijn verrassing zag ik dat de tuin werd aangelegd en eenmaal van dichtbij kon ik zien dat het pand was gerestaureerd. Nieuwsgierig keek ik rond en schoot enkele foto's. Totdat ineens Raymond Noordermeer aan kwam lopen, directeur van De Graafstroom. Hij schatte mijn nieuwsgierigheid goed in en vroeg of ik even binnen wilde kijken. Daar kon ik geen nee op zeggen en wat ik heb gezien was prachtig. Het monument is volledig gerestaureerd en aan de inrichting wordt nu de laatste hand gelegd. 

De oude boerderij, jaartal onbekend



De gerestaureerde boerderij, zie de verschillen onder andere bij de bovenste raampjes

Foto's binnen maken moest ik helaas achterwege laten, maar volgens planning moet het Kaasexperience Centre in september open. Ik ga dan zeker weer een kijkje nemen. Op de begane grond wordt een kaaswinkel ingericht en daarnaast wordt een van de opkamers ingericht zoals een boerengezin vroeger woonde, ook de bedstee was nog intact. Op de verdieping is een grote vergaderruimte beschikbaar voor tachtig mensen. Rondom de boerderij wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating en de tuin. In een deel van de tuin is een moestuin aangelegd. De oude varkensschuur is nog niet gerestaureerd, mogelijk gebeurt dat op een later tijdstip alsnog. 


De tuin bij de boerderij is nog in aanleg, ook de varkensschuur is nog niet gerestaureerd





Monday, July 25, 2022

Heimwee naar Matty

Hoe beschrijf je een gevoel van eeuwige heimwee? Van het missen van je zus, die al een jaar niet meer onder ons is. Vandaag was ze jarig, ze zou 63 jaar worden. Piepjong nog eigenlijk.

.

Matty als kind

De laatste verjaardag die we vierden was op 25 juli 2019, toen de warmste dag van het jaar. Ze vierden feest met familie en vrienden omdat ze veertig jaar getrouwd was. Een vrolijk feest waar ik warme herinneringen aan heb. Een feest waar ze ook die mooie foto's voor liet maken van haar gezin. Matty in een mooie roze zomerjurk met een stralende glimlach. Niet lang daarna moet ze al ziek zijn geworden, maar het duurde nog tot maart 2020 alvorens ze de diagnose alvleesklierkanker kreeg. Haar ziekte viel samen met de eerste coronagolf, op bezoek of even knuffelen bracht teveel risico's met zich mee. Haar laatste verjaardag - al wisten we dat toen nog niet - konden we niet vieren, omdat ze die dag geopereerd werd. Ze werd die dag 61 jaar. Bijna een jaar later, op 2 juli 2021, moesten we voorgoed afscheid nemen. 

Tijdens de Bloesemtoch op onze laatste zussendag op 14 april 2019


Ik herinner me een verjaardag dat ze vijftien of zestien jaar werd. Ze had een wit pak gekocht, model spijkerbroek en spijkerjasje met daarbij een groene bloes. Ik weet nog hoe trots ze toen was. Ook aan haar vijftigste verjaardag bewaar ik warme herinneringen, we gingen die dag met familie en vrienden een dagje varen in de Biesbosch. Uit mijn jeugd herinner ik me ook hoe we samen bij mijn oma woonden, we via een spleet in de zoldering lange gesprekken voerden terwijl we al in bed lagen. Onze poppen waar we samen mee speelden; Ingrid en Yvonne. Hoe we samen kinderen kregen en we vlak na de geboorte van Colinda samen naar het huwelijk van Charles en Diane keken. Zo heb ik eindeloze herinneringen aan mijn zus. Herinneringen die ik niet meer kan delen met haar, zij was één van die mensen die mij het langste kenden.

Nooit meer samen op de foto


Deze week ga ik met mijn twee andere zussen weer op stap; onze zussendag. De laatste zussendag met Matty was op 14 april 2019. We liepen mee in de bloesemtocht, we bakten taart bij Janneke's Bakkerij en gingen 's avonds uit eten. Scrollend in onze zussenapp groep vond ik ineens weer foto's van die dag. Samen met mijn zus, met dat beschermende handje op mijn schouder. Ze was als oudste in het gezin toch vooral mijn grote zus. Zelfs toen was ze nog zorgzaam. Matty, ik mis je. 

.

Sunday, July 24, 2022

Writersblock? Of op naar de 4.000e blog?

Een schrijver heeft altijd iets te schrijven. Lange tijd was ik daar ook van overtuigd, toch lukt het de laatste maanden maar met moeite om met enige regelmaat een blog te schrijven.





Is hier sprake van een writersblock? Schrijf ik teveel andere verhalen en interviews, zodat de inspiratie inderdaad is opgedroogd? Surf ik teveel over Twitter, Facebook en Instagram? Ik vrees dat het combinatie van alles bijeen is. Terwijl ik toch echt zeker weet dat ik dit jaar mijn 4000e blog ga schrijven. Ik zit nu op 3914, dus nog 86 blogs te gaan. Gaat dat dit jaar nog lukken? Morgen begin ik opnieuw!

Wednesday, July 13, 2022

CDA is bezorgd over veiligheid door explosieve groei van populatie bevers

De CDA fractie Waterschap Rivierenland maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de dijken door de groeiende populatie bevers. Dat geldt ook voor de oplopende kosten voor het tegen gaan van het graven in dijken, zoals recent in Hedel. Daar is gaas aangebracht met het DikeProtection System om zo de schade aan de dijk te beperken; de kosten voor deze maatregel zijn 60.000 euro.


 

Bevergangen

Fractievoorzitter Gerard van den Anker heeft schriftelijkevragen gesteld aan Waterschap Rivierenland over de hoogte van de faunaschades en wil weten of de provincies bijdragen aan de kosten. In een eerder memo op verzoek van het CDA werd al een overzicht geschetst van het toenemend aantal schades, die in de laatste AB vergadering van 1 juli al aan de orde kwam.