hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 31, 2009

Klimaatdijk naar Kopenhagen

Geen klimaatdijk in Tiel, maar een ontwerp voor een klimaatdijk bij Gorinchem.


Tijdens de bijeenkomst met Cees Veerman in Houten waren ook diverse andere ambtenaren van het ministerie van VWS, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland uitgenodigd. Henk den Hartog van de provincie Gelderland vertelde dat de plannen voor de klimaatdijk bij Tiel straks ook op de milieuconferentie in Kopenhagen worden gepresenteerd. Ik heb het zelf niet terug kunnen vinden, maar vond wel een interessante site.
www.klimaatdijk.nl

Thursday, October 29, 2009

Les van Cees Veerman(2)

Wat is er te vertellen van de les van Cees Veerman? Aan informatie heb ik niet echt veel nieuwe dingen gehoord. Wel vertelde Veerman dat de overheid op een andere manier moet communiceren met haar burgers. Nog altijd heeft overheid de neiging om paternalistisch op te treden. Zo van, wij weten wat goed voor u is. Terwijl als je burgers betrekt bij plannen ze mee willen denken en soms met hele creatieve oplossingen komen. Directeur-generaal water Annemieke Nijhof van het ministerie van Verkeer & Waterstaat ziet voor de overheid vooral de taak om de burgers ervan te laten doordringen dat waterveiligheid niet vanzelfsprekend is. Zoals iedereen vindt dat gewerkt moet worden aan het vergroten van de verkeersveiligheid, zo zou er ook het besef moeten zijn dat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. En dat zonder maatregelen de boel onder water loopt. En dat die maatregelen geld kosten.

Wednesday, October 28, 2009

Les van Cees Veerman


Cees Veerman, hier nog als minister, bij de opening van het Oostwaardpad

Morgen krijg ik les van Cees Veerman. Uiteraard over de Deltacommissie, waar hij voorzitter van is. Vanuit de Rijksoverheid worden journalisten gestimuleerd om te schrijven over de gevolgen van de klimaatveranderingen in ons land. En de maatregelen en de gevolgen daarvan voor de bevolking. Morgen hoop ik meer te vertellen over de les van Veerman.

Tuesday, October 27, 2009

Botsende belangen

Over een bijzonder moeilijk punt worden in de nieuwe waterplannen geen knopen doorgehakt. Dat is het waterpeil in het veenweidegebied. Nu is dat laag om de melkveehouders te behagen. Het is duidelijk dat de huidige praktijk niet vol te houden is. Want die lage waterpeilen leiden tot verdere uitdroging en inklinking van het veen. Met als gevolg dat de peilen nog verder naar beneden zouden moeten. Dat zou weer leiden tot meer schade aan natuur én aan de houten fundering van huizen in het gebied. Toch blijft het uitgangspunt in de waterplannen ‘peil volgt functie’, met als functie de landbouw. Wonen is in deze gebieden geen aparte functie, tot verdriet van de met schade kampende huizenbezitters.

Lees verder in het artikel in het Fries Dagblad

Monday, October 26, 2009

Fietspad moet nog even wachten

De schapen kunnen nog even rustig grazen op de Steurgatdijk

Al jaren leeft in Werkendam de wens om het fietspad over de Steurgatdijk door te trekken naar Hank. Toch moet het fietspad nog even wachten. Eerst moet de dijkverzwaring door Waterschap Rivierenland worden uitgevoerd op dit deel van de dijkring. Zodat het fietspad niet eerder dan 2013-2014 klaar kan zijn. Het traject voor de dijkverzwaring is inmiddels gestart, maar er is nog veel tijd nodig voor vooronderzoeken en planvomring.

Sunday, October 25, 2009

Brabantse Waterschapsbond boos op provincie

De Brabantse waterschapsvrouwen

De provincie Noord-Brabant besteedt 40 miljoen euro minder aan de uitvoering van het Provinciaal Waterplan. En schendt daarmee eerdere afspraken over het PWP. De Brabantse Waterschapsbond is dan ook 'not amused'.

Lees meer!

Saturday, October 24, 2009

Calvijn en het water



Friday, October 23, 2009

Het waterputje van Europa

Bruggetje van Sint-Jan

Lees meer!

Thursday, October 22, 2009

Oefenen met de waterkering











In Zaltbommel werd vandaag geoefend met het aanbrengen van de flexibele waterkering. Gezien de lage waterstanden lijkt het onvoorstelbaar dat het water zo hoog kan komen. Enkele foto's van de oefening.

Wednesday, October 21, 2009

Frituurvet in riool?


Steeds vaker komen waterschappen en gemeenten grote klonten vet in het rioolstelsel tegen. Warm vet is vloeibaar en stolt naarmate de temperatuur daalt. Gestold vet zorgt voor verstoppingen in riolen, pompen en afvalwaterleidingen. Op een rioolwaterzuivering is vet lastig uit het water te halen.

Daarom zoeken Waterschap Vallei & Eem en de gemeenten Amersfoort, Bunschoten en Leusden gezamenlijk een oplossing voor dit probleem. Ze gaan onderzoeken om wat voor vet het gaat en wat de herkomst ervan is. Er worden de komende maanden op ongeveer vijftien plaatsen regelmatig monsters genomen die het waterschap op de aanwezigheid van vet laat onderzoeken. Afhankelijk van de resultaten zal het onderzoek fijnmaziger worden.

In eerste instantie worden vetmonsters genomen in rioolputten en -gemalen waarin zich regelmatig vetten ophopen. Ook wordt er vanaf nu direct een monster genomen als er zich een verstopping in de riolering voordoet. De resultaten kunnen terug te voeren zijn naar een specifiek bedrijf of locatie.

Als duidelijk is dat het vet afkomstig is van bepaalde bedrijven, van horeca of van huishoudens zullen het waterschap en de gemeenten daarop strenger gaan controleren. Vetten mogen namelijk niet in het riool worden geloosd. Bedrijven hebben om te voorkomen dat vetten in het riool terechtkomen veelal een vetscheider bij de afvalwaterafvoer. Meestal is dat verplicht op grond van de milieuregelgeving.

Vetten vanuit huishoudens mogen ook niet in het riool terechtkomen, maar kunnen vaak simpel bij iedere supermarkt wordt ingeleverd in de grote gele ccontainers. Komend najaar start er een landelijke campagne ‘Goed rioolgebruik’ om de burgers bewust te maken dat onder andere vetten niet in het riool thuishoren. In november van dit jaar worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht.

Monday, October 19, 2009

Waterschap oefent met waterkering Zaltbommel


Op donderdag 22 oktober oefent Waterschap Rivierenland de sluiting van de flexibele waterkering aan de Waalkade te Zaltbommel. Het verkeer ondervindt geen hinder van de oefening.

De oefening in Zaltbommel is bijzonder. Het gaat hier om de 450 meter lange muur op de Waalkade in Zaltbommel, die over de gehele lengte een halve meter hoger wordt gemaakt met stalen balken. Dat is nodig om bij extreem hoogwater op de Waal Zaltbommel en omgeving goed te kunnen beschermen tegen het rivierwater.

Deze flexibele kering wordt die dag in zijn geheel opgebouwd én weer afgebroken. De werkzaamheden beginnen om 08.00 uur en zijn aan het begin van de avond klaar. Het verkeer ondervindt geen hinder van de oefening. Voor de bewoners van de Waalkade betekent de oefening die dag wat meer drukte op de Waalkade dan normaal.

Aan de Waalkade in Zaltbommel bevinden zich ook enkele coupures waar verkeer doorheen gaat. Deze coupures worden niet gesloten.

Om goed voorbereid te zijn op hoogwatersituaties oefent het waterschap eens in de vijf jaar de sluiting van de flexibele kering. Tijdens de oefening wordt gekeken of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking met de gemeente en met aannemers verloopt.

Sunday, October 18, 2009

Stenen met historie



In het Biesboschmuseum staan diverse stenen die eigendom zijn van Waterschap Rivierenland. Ze zijn in bruikleen gegeven aan het museum om zo iets te laten zien van het watergerelateerd cultuurhistorisch erfgoed in de streek.

Friday, October 16, 2009

Een ijsvogel



Hoewel de ijsvogel niet meer voorkomt op de rode lijst van bedreigde diersoorten, is de kans de vogel te zien niet zo groot. Ik heb hem nog nooit in het wild gezien. Tijdens mijn kanotocht in de Biesbosch had ik hem graag gespot, maar mijn hoop was te vergeefs. Vandaag was ik opnieuw in de Biesbosch, maar dan in het museum. En laat daar nu een ijsvogeltje zich dood vliegen tegen de ramen. Dus na de dode beverrat van gisteren nu opnieuw een dood beest op mijn blog.

Thursday, October 15, 2009

Muskus- en beverratten














Per 1 januari 2010 wordt de muskus- en beverrattenbestrijding van de provincie Noord-Brabant overgeheveld naar Waterschap Rivierenland. Woensdag werd in de Biesbosch nog een beverrat gevangen met een totale lengte van 1.01 m. De dieren worden gelokt met appels en wortels in vangstkooien.

Wednesday, October 14, 2009

Proeven met piping

  • [Picture]

In Bellingwolde worden thans een aantal grootschalige praktijkproeven gedaan naar piping, een verschijnsel dat dijken kan verzwakken en in het ergste geval zelfs mogelijk kan laten bezwijken. Speciaal voor deze proeven worden er twee dijken aangelegd die zijn voorzien van meetapparatuur. De onderzoeksresultaten moeten het mogelijk maken het faalmechanisme in de toekomst beter te voorspellen en berekenen.

Bij een hoge waterstand kan het voorkomen dat er, ten gevolge van de hoge druk, aan de voet van een dijk water (kwel) doorsijpelt. Wanneer dit water zandkorrels meevoert, ontstaat er een buisvormige doorgang (pipe) onder de dijk die steeds verder groeit en zo de stabiliteit van de waterkering in gevaar brengt. De dijk kan hierdoor verzwakken en in het ergste geval mogelijk bezwijken. Het onderzoek Veiligheid Nederland in Kaart (VNK) bestempelde piping enkele jaren geleden als een potentieel gevaarlijk faalmechanisme en adviseerde om dit verschijnsel verder te onderzoeken. De praktijkproef in Bellingwolde komt aan deze aanbeveling tegemoet.


http://gaming.rielee.com/extern/pipingproef03.wmv

Monday, October 12, 2009

Heesseltsche Uiterwaarden


Bruggetje van Jannezand

De gemeente Neerijnen en Rijkswaterstaat leggen tot en met 12 november de startnotitie herinrichting Heesseltsche Uiterwaarden ter inzage. In de startnotitie staat welke varianten voor de herinrichting meegenomen worden en hoe de effecten daarvan worden onderzocht. De startnotitie is de eerste stap van een procedure, die uiteindelijk moet leiden tot de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. De herinrichting is nodig om de omgeving op lange termijn te beschermen tegen overstromingen en voor het ontwikkelen van nieuwe natuur in de uiterwaarden.

Inwoners van de gemeente Neerijnen en andere belangstellenden kunnen woensdag 14 oktober informatie krijgen over het project Heesseltsche Uiterwaarden. Ook kunnen ze hun reactie geven op de startnotitie. In dorpshuis Toevershof in Varik houden de gemeente en Rijkswaterstaat een inloopavond van 19.00 tot 21.30 uur.

.

Sunday, October 11, 2009

Een brief aan Tineke


Staatssecretaris Tineke Huizinga in gesprek met Noordwaard bewoners tijdens een bezoek aan het gebied in juni 2007

Waterschap Rivierenland heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Tineke Huizinga over de bekostiging van de aanleg van robuuste dijken. Om te voorkomen dat dijken soms na 20 of 30 jaar alweer moeten worden opgehoogd vanwege aangescherpte normen, wil Waterschap Rivierenland robuuste dijken aanleggen. Deze moeten voor de komende 50 jaar voldoen. Daarmee wordt ook voorkomen dat mensen binnen afzienbare tijd opnieuw met een dijkverzwaring te maken krijgen. Het is echter de vraag of de rijksoverheid bereidt is de eventuele extra kosten van die robuuste dijken voor haar rekening wil nemen. Het antwoord van de staatssecretaris laat dan ook nog op zich wachten.

Friday, October 09, 2009

Dijkbewaking?


Woensdagmorgen werd in de commissie Waterkeringen het Rijksinpassingsplan Noordwaard gepresenteerd. Het gebied dat nu nog in dijkring 23 ligt, wordt straks buitendijks. En wat betekent dat voor het beheer van het gebied. Waterschappen hebben normaliter geen buitendijkse gebieden in beheer. Die horen bij Rijkswaterstaat. Zo ook met de Noordwaard, als straks de plannen zijn uitgevoerd. Toch zijn er gesprekken gaande tussen Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat om het beheer van het gebied straks over te nemen. Maar wat betekent dat voor het doorstroomgebied met zijn hoge polderkades? Is er straks sprake van dijkbewaking op de hoge polderkades? Vooralsnog zal dat niet het geval zijn. Maar hoe zit het dan met de veiligheid van de bewoners? Bij de presentatie bleek wel dat veel nog onduidelijk is.

Thursday, October 08, 2009

Kleinschalig?


Op de foto de hoogwaterstand in Zaltbommel van 1993 en 1995


Is kleinschalig beter? Of is de regio beter af sinds de samenvoeging van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch met Waterschap Rivierenland? Woensdagmiddag in de Waterman in Werkendam rezen daar twijfels over. Om 15.00 uur zouden daar de archeologische, historische en ecologische onderzoeken over de dijkverbetering van de dijk langs het Steurgat worden gepresenteerd. Om 15.00 uur echter niemand van Waterschap Rivierenland. Wegens een ongeluk om 13.30 uur bij de Merwedebrug stond er ook een file op de A27 richting Breda. En vanuit Tiel moet je toch echt de rivier over om in Werkendam te komen. Pas over vieren arriveerden de medewerkers van Waterschap Rivierenland. Met uiteraard de verontschuldigingen wegens de vertraging. Is kleinschalig dan toch beter? Met ons kleine Hoogheemraadschap zou het in elk geval niet gebeurt zijn.

Tuesday, October 06, 2009

Vrienden?


Raadsleden die zich in het openbaar laatdunkend uitlaten over een mede-overheid. Het getuigt niet alleen van weinig respect, maar ondermijnt ook nog eens het vertrouwen in de overheid. Dat is anno 2009 toch al niet sterk. De manier waarop raadslid Ad de Graaff spreekt over het Waterschap is een aanfluiting. "Ze mogen het direct opheffen, volkomen nutteloos". Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Misschien moet hij ook eens andere onderzoeken lezen, waarin duidelijk naar voren komt dat de kennis van water en watersystemen het beste af is bij de Waterschappen. Ook wat betreft efficiency. Waterschap Rivierenland heeft een overhead van 20 procent, 80 procent van haar mensen is bezig met uitvoerende taken. Bij een gemeentelijke overheid is de overhead gemiddeld 33 procent, zodat slecht 67 procent zich wijdt aan uitvoerende taken.

Monday, October 05, 2009

Waterschap wil IBA's beheren

Trap bij haventje Keizersguldenwaard in de Noordwaard




In de vergadering van de commissie Waterketen op donderdag 8 oktober wordt aan het bestuur gevraagd om in te stemmen met het verzorgen van het beheer en onderhoud van IBA's voor gemeenten onder de in het voorstel genoemde voorwaarden, en hiertoe de bestaande samenwerkingsovereenkomsten beheer en onderhoud IBA's aan te passen. In het gehele gebied van Waterschap Rivierenland gaat het in totaal om ca. 1000 IBA's verdeeld over 14 gemeenten. Ook Werkendam kent nog een aantal IBA's, o.a. in de Noordwaard, maar bijvoorbeeld ook aan de Kooikamp in Sleeuwijk.
Lees het voorstel

Sunday, October 04, 2009

Visstandbeheercommissie


De Federatie van hengelsportvereniging Alm en Biesbosch is één van de 65 insprekers op het ontwerp Waterbeheerplan van Waterschap Rivierenland. Één van de opmerkingen van de Federatie die gehonoreerd is in het definitieve Waterbeheerplan is de sportvisserij als extensieve gebruiker van watergangen, waterkeringen en waterschapseigendommen. Ze worden nu nadrukkelijk genoemd bij recreatief medegebruik. Een andere opmerking van de Federatie betreft de visstandbeheercommissie. De Federatie wil daar nadrukkelijk bij betrokken worden. Momenteel bereidt WSRL een nota 'Visstand en visserijbeheer' voor. De Visstandbeheercommissie moet uiterlijk 1 januari 2013 haar visplannen presenteren.

Friday, October 02, 2009

Gemaal


Hij staat er pront; vertelt een oude verhaal
Over techniek en strijd tegen het water.
Als monument geconserveerd voor later:
Het fraaie Appelternse stoomgemaal.

Van veraf zichtbaar – baken in het landschap –
Verheft zijn schoorsteenpijp zich in de lucht,
Omgeven door gevogelte in vlucht.
Ik voel zowaar een zekere verwantschap

Met dit uitzonderlijke bouwwerk hier:
Ook ik heb ’t aan De Tuut goed naar mijn zin;
Ook ik blaas soms mijn stoom de wereld in;
Ook ik ben een gemaal, op mijn manier…

En hij…heeft door veel aanloop wel vertier,
Maar mist, anders dan ik, een gemalin!

Jan Jaap Sorber

Thursday, October 01, 2009

Het kassendebat


in Huis Brakel werd woensdagavond het grote kassendebat van de Bommelerwaard gehouden door het Brabants Dagblad. Dit vanwege een herstructureringsplan in het gebied om tot concentratielokaties te komen aan de A2 en bij Zuilichem. Ook Waterschap Rivierenland is betrokken bij die planvorming en neemt deel in de gemeenschappelijke regeling van Zaltbommel, Maasdriel en de provincie Gelderland. Het lijkt een vreemde combinatie maar het Waterschap heeft wel degelijk belangen bij de herstructurering. Allereerst vanwege het belang van de terugdringen van emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die de waterkwaliteit aantasten. Ook komt door de herstructurering mogelijk grond vrij voor de inrichting van natuurvriendelijke oevers in het kader van Kaderrichtlijn Water en Nationaal Bestuursakkoord Water maatregelen.

Waterschap Rivierenland voert in elk geval een onderzoek uit tussen juni 2010 tot medio 2011 naar de mogelijke relatie tussen de emissie van probleemstoffen uit de grondgebonden glastuinbouw en de lokale kwelsituatie bij Zuilichem-Oost. Kosten voor het onderzoek worden geraamd op 234.000 euro, de provincie betaalt de helft. Voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers wordt 230.000 euro begroot. Het voorstel komt in de commissievergadering Waterketen van 6 oktober in Tiel aan de orde.