hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 31, 2015

Milleniumdoelen



Iedereen heeft in 2015 schoon drinkwater


Voldoende en schoon drinkwater ligt aan de basis van een goede gezondheid. Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen echter niet genoeg schoon drinkwater tot hun beschikking, zo bleek zo'n tien jaar geleden. Dit zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en infecties. Jaarlijks overlijden er ongeveer 5 miljoen mensen aan ziekten die het gevolg zijn van vervuild drinkwater. In het zevende millenniumdoel is daarom vastgelegd dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990. Het lijkt te gaan lukken om het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 te hebben gehalveerd ten opzichte van 1990. Het aantal mensen met toegang tot verbeterde waterbronnen steeg van 71 procent in 1990 tot 80 procent in 2004. Ook het aantal mensen dat gebruik kan maken van sanitaire voorzieningen steeg in deze periode, van 49 naar 59 procent.

Monday, March 30, 2015

De Wakkere dijk



De Wakkere Dijk

Bij het Ruimte voor de Rivierproject Munnikenland wordt gestart met het afgraven van de Deltadijk; een mijlpaal die betekent dat het veiligheidsprofiel van de Wakkere Dijk gereed is. Op donderdagochtend 9 april wordt daar, op de Deltadijk, door betrokken partijen bij stilgestaan. Eind dit jaar wordt de waterveiligheidsdoelstelling van het project (11 centimeter waterstandsdaling) behaald.

De ‘Wakkere Dijk’is op de smalste stukken ongeveer 120 meter breed en op het breedste stuk ongeveer 340 meter.
De Wakkere Dijk komt 8,5 meter boven NAP te liggen.
De Wakkere Dijk dient straks als hoogwatervluchtplaats voor het vee.
Aan de westkant krijgt de Wakkere Dijk een tribunevorm.
De Wakkere Dijk (van de Waalkade naar de Maaskade) wordt ruim 2 kilometer (2.200 meter) lang.


Het project Munnikenland wordt uitgevoerd van 2012 tot en met 2015, de afronding is in 2016. Dit project wordt uitgevoerd door Combinatie Van Oord – GMB, in opdracht van Waterschap Rivierenland. In het kader van dit project wordt ook de Maaskade aangelegd: een nieuwe, verhoogde toegangsroute voor Slot Loevestein. De Maaskade ligt straks 3,5 tot 4 meter boven NAP. Deze kade is oplopend van west naar oost en dient tevens als vluchtroute voor het vee.

De vorderingen in het project zijn goed nieuws, maar hoe zit het eigenlijk met het agrarisch natuurbeheer in het gebied vanaf 2016? Is dit al goed geregeld met de Capreton?




Sunday, March 29, 2015

Water als erfvijand

Bunker 599 langs de Diefdijk nabij de A2

Het tweede onderdeel van de ledenvergadering van CDA Gelderland was een voordracht van Chris Will over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. Speciale aandacht daarin voor de Diefdijk, de dijk die thans door Waterschap Rivierenland wordt verzwaard. Elementen uit de waterlinie die hij toonde waren onder ander het Werk aan het Spoel, het bunkerbeest bij Asperen, Geofort en uiteraard het nieuwe Waterliniemuseum op fort Vechten. Het is straks vanaf mei te bezoeken, maar de officiele opening is gepland in september. Het nieuwe museum gaat nauw samenwerken met slot Loevestein. Chris toonde nog een mooie foto van bunker 599, de doorgezaagde bunker langs de Diefdijk vlakbij de A2. Het doorzagen van de bunker gebeurde in opdracht van de gemeente Culemborg. RAAAF & Atelier de Lyon wonnen met het project the Architectural Review Award 2013. Overigens was Roeland Geertzen destijds als wethouder nauw betrokken bij het project. 

Saturday, March 28, 2015

Abraham Kuyper en Marienwaardt

Portret van Abraham Kuyper in Oudheidkamer te Werkendam


Op het landgoed Marienwaerdt in Beesd werd deze ochtend de ledenvergadering van CDA Gelderland gehouden. Op de agenda uiteraard de verkiezingsuitslagen van provincie en waterschappen. Provinciaal lijsttrekker Jan Jacob van Dijk blikte terug op de verkiezingen en de spannende avond van de verkiezingsuitslagen. Teleurstelling omdat het niet gelukt was een zetel te winnen, maar ook mooi dat de negen zetels behouden bleven. Overigens stipte hij ook het stemmenverlies aan ChristenUnie/SGP aan in bijvoorbeeld gemeenten als Barneveld en Ede.

CDA voorzitter Ruth Peetom memoreerde in haar toespraak aan Abraham Kuyper, grondlegger van de anti-revolutionaire partij en voorloper van het CDA. Deze Kuyper was ooit predikant in Beesd, het was zijn eerste gemeente. En in die tijd, 1863, kwam hij regelmatig in aanvaring met de kasteelheer van Marienwaardt, die kerkvoogd was in Beesd. Overigens is het landgoed al sinds 1734 in handen van de familie Verschuer. De warme banden tussen de familie Verschuer en het CDA bestaan overigens nog steeds. Om die reden was CDA Gelderland juist deze ochtend te gast op landgoed Marienwaerdt.

Friday, March 27, 2015

Mijn overgrootmoeder Elizabeth

Zou mijn overgrootmoeder Elizabeth Kieboom-de Vries (1865-1956)  weet gehad hebben van waterschappen? Ze was getrouwd met een schipper, dus lijkt het niet echt vanzelfsprekend. Waterschappen waren immers van oudsher meer iets voor boerenfamilies. Maar waarom begin ik hier nu over mijn overgrootmoeder? Vooral omdat niet alleen ik donderdag 26 maart de eed af mocht leggen in Tiel, maar ook Riet de Graaf-Groeneveld uit Nieuwendijk. En zij heeft dezelfde overgrootmoeder als ik; Elizabeth Kieboom-de Vries. Zou onze overgrootmoeder ooit hebben kunnen bedenken dat twee van haar achterkleindochters dit zou overkomen? Werkendam mocht dan als bijnaam de Vrouwenhemel hebben meegekregen, vrouwen die bestuurlijk actief waren zijn nog niet lang ingeburgerd in het dorp. En zouden Riet en ik nog een eigenschap van haar geërfd hebben?

Mijn eigen moeder heeft Elizabeth nog gekend. Ze vertelde dat het tijdens haar begrafenis ijzig koud was. Die vond plaats op Eerste Kerstdag, op zich al bijzonder. Maar de begrafenisstoet maakte vooral indruk op mijn moeder omdat deze zo groot was. Maar met een gezin van elf kinderen, waarvan er overigens twee jong overleden, moet ze een groot nageslacht hebben gehad. Haar kist werd vanaf de Sasdijk waar ze woonde helemaal naar de begraafplaats aan het Laantje gedragen.

Thursday, March 26, 2015

Beëdiging in Tiel

De nieuwe CDA fractie met Arie Basssa, Roeland Geertzen en Lambert de Wildt


Vanmiddag werd het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland geinstalleerd en mochten we de eed of de belofte afleggen. Altijd een mooi, plechtig moment. Ook een moment om nog even terug te denken aan de eerdere eedaflegging in Tiel voor het werk als burgercommissielid. Die vond plaats op donderdag 19 maart 2009 op de kamer van dijkgraaf Gerrit Kok. Zeven of acht burgercommissieleden hebben daar toen tegelijkertijd de eed afgelegd.


De oude fractie met Henk Gertsen, Richard Matser, Arie Bassa en Lambert de Wildt

Wednesday, March 25, 2015

Afscheid met hensbeker

De hensbeker voor dijkgraaf Roelof Bleker



Mooie, warme woorden bij het afscheid van 13 vertrekkende bestuursleden van Waterschap Rivierenland. Allemaal bijzondere mensen die zich in gezet hebben in de voorbije jaren. Zoals Sander Heutink van de fractie Huiseigenaren. Zijn moeder zei ooit dat de eerste letter van zijn voornaam beter achteraan geplakt kon worden. Maar ook van Ger van Hout, Jan Hak, Cathrijn Haubrich, Arend Fernhout (de ruggegraat van het CDH), Engelina van Steenbrugge, Henk Gertsen, Richard Matser, Ad van Velthoven en Cees de Raadt. Bert van Aalst en Hannie Hania waren verhinderd. Evenals Gerard van Ooijen. Maar Fré Vorselmans bood namens Gerard een mooie hensbeker aan. Ook alweer zo'n mooie traditie uit de waterschapswereld. In het verleden mocht je als bestuur samen uit één zo'n hensbeker drinken, om zo de saamhorigheid te vergroten. Dat bleef vandaag echter achterwege. Jammer, het was wel passend geweest in de historische ambiance van slot Loevestein. 

Scheidende bestuursleden kregen een mooie vaas cadeau



Overigens gaat er met het afscheid van die dertien leden wel een enorme brok van honderden jaren kennis van de waterschapswereld verloren. Zoals van Cees de Raadt die bijna 40 jaar waterschapsbestuurder was. Of Henk Gertsen die twintig jaar geleden in de wondere wereld van het waterschap stapte. 

Tuesday, March 24, 2015

Zes vrouwen in bestuur Waterschap Rivierenland


Na de verkiezingen van 18 maart nemen op 26 maart zes vrouwen zitting in het bestuur van Waterschap Rivierenland. Op 30 zetels is dat een percentage van twintig procent. We gaan vooruit, in 2008 waren het nog vier vrouwen en tijdens de allerlaatste vergadering in februari 2015 werd voor een vergadering nog een vijfde vrouw benoemd, die nu dus alweer afscheid mag nemen. Die twintig procent is overigens nog wel ver verwijderd van de wens van de voorzitter van de Unie van Waterschappen Peter Glas die het liefst de waterschappen zag transformeren tot unbeschreiblich weiblich.

Dijkgraaf Roelof Bleker liet in een persbericht weten nog wat teleurgesteld te zijn in de diversiteit van het bestuur. De gemiddelde leeftijd van het nieuwe bestuur is 57,5 jaar. Hoeveel die nu lager is ten opzichte van de vorige peiling van journalist Theo Dersjant kan ik niet nazien, ik had mijn boek uitgeleend aan een andere vrouw. En die wordt straks ook geinstalleerd in het bestuur van Waterschap Rivierenland.

Wereldwaterdag


De Wereldwaterdag was zondag 22 maart. Veel gemeenten vroegen aandacht vragen voor de onbedoelde plastic soep in de oceaan. Anne van der Hof van Stichting Maasdijkbelang had een aantal  kunstobjecten ter beschikking voor een tentoonstelling “hybride kunst (gras)”. Deze waren een paar dagen in Veen te zien zijn aan de Maasdijk 361.
De bedoeling van een andere organisatie was om Aalburg te eren met een welverdiende poedelprijs 'Voetbal boven WereldWater” in de vorm van een grote hybride plastic voetbal, voor het aanleggen van hybride kunstgras in de uiterwaarden in Wijk en Aalburg. Daarbij ook een hybride plastic (rook)gordijn om het gebeuren rond deze aanleg te symboliseren voor de toekomst. Deze activiteit kon rond 22 maart niet door gaan omdat de alom verfoeide velden dan nog net niet klaar zijn.

Monday, March 23, 2015

5648 stemmen


Nog helemaal stil van de definitieve verkiezingsuitslag die we maandagmorgen eindelijk te horen kregen. Maar liefst 5648 mensen hebben op mij gestemd. En soms uit heel onverwachte hoek. Want wie is die ene inwoner van Drimmelen die op mij gestemd heeft. Of wie zijn die 550 mensen uit Nijmegen die mijn vakje rood kleurden? Maar wat een verantwoordelijkheid voor de komende vier jaren om de belangen van al die kiezers te behartigen in Tiel. De voorbije nachten wilde de slaap nog niet echt komen vanwege de spanning om de uitslag. Maar ik vrees dat het de komende nacht niet veel beter wordt? Woensdag is het afscheid van het oude bestuur en donderdag 26 maart wordt het nieuwe bestuur geinstalleerd.

Sunday, March 22, 2015

Ziek van stemmen (3)







Nog een ander punt dat ik bij de Kiesraad heb aangekaart is de berichtgeving van de gemeenten over de waterschapsverkiezingen. Terwijl de ene gemeente gewoon de uitslagen inclusief voorkeurstemmen per kandidaat bekend maakt op haar site, zijn er zelfs gemeenten waar helemaal niets is terug te vinden over de uitslag. Sterker nog, meerdere gemeentelijke sites hebben nog het bericht over de verkiezingen zelf op hun site staan! Daardoor kan ik het aantal stemmen voor mezelf helaas niet achterhalen. Uiteraard heb ik geprobeerd intern te achterhalen hoe het met de stemmen per kandidaat zit. Maar helaas blijkt ook hier weer dat de ambtenaar zich beroept op het protocol en je als bestuurder gewoon niets te zeggen hebt. Om ziek van te worden, toch?
 
Waarom ben ik zo gebrand om het aantal voorkeurstemmen te weten? Nou bij de vorige verkiezingen bleek ik te worden gepasseerd door een kandidaat die lager op de lijst stond. En dat was een enorme domper voor me. In de afgelopen zes jaar heb ik me als burgerlid toch ingezet voor Waterschap Rivierenland, vooral om mijn kiezers niet teleur te stellen. Maar wat als ik nu toch weer niet gekozen ben?

Saturday, March 21, 2015

Ziek van het stemmen (2)


Toen ik dus vorige nacht ineens zo beroerd was, dacht ik echt dat het van de spanning kwam. Want waarom weten we wel dat het CDA haar vier zetels heeft vastgehouden in het bestuur van Waterschap Rivierenland, maar is het aantal stemmen per kandidaat nog niet bekendgemaakt. Ook niet als voorlopige uitslag, zoals gemeenten ook doen. Eigenlijk vind ik dat te gek voor woorden. Terwijl de stembus woensdagavond om 21.00 uur is gesloten, blijven kandidaten tot maandagmorgen 10.00 uur in onzekerheid zitten. En waarom eigenlijk? Alle gemeenten moeten een proces verbaal opmaken met de stemmen die zijn uitgebracht. Dus het aantal stemmen per kandidaat is dan toch alleen een kwestie van de aantallen bij elkaar optellen? Bij de provincies is de definitieve uitslag vrijdagmiddag bekend gemaakt. Wij moeten nog een heel weekend in onzekerheid zitten, terwijl ambtelijk natuurlijk al lang bekend is hoeveel stemmen iedere kandidaat heeft gekregen. Of denkt iemand dat die stemmen maandagmorgen vanaf 07.00 uur nog geteld worden? Reden voor mij om navraag te doen bij de Kiesraad.

Friday, March 20, 2015

Ziek van het stemmen


In de nacht van donderdag op vrijdag ineens helemaal beroerd. Lang geleden dat ik me zo ziek voelde. Waren het de spanningen van de verkiezingen die zich zo openbaarde? Was er iemand in mijn omgeving ziek die mij had aangestoken? Had ik iets verkeerd gegeten? Vrijdag aan het eind van de ochtend werd duidelijk waarom ik ziek was. Alle andere leden van het stembureau in Werkendam waren ook ziek geworden. En dat kan maar een ding betekenen, voedselinfectie of voedselvergiftiging? Aan het einde van de woensdagavond tijdens het tellen hadden we nog een paar gehaktballetjes gegeten. En dat zal waarschijnlijk de boosdoener wel zijn geweest.

Thursday, March 19, 2015

2957 stemmen voor Altena


Verkiezingsuitslag in de gemeente Woudrichem

Tja, al vanaf dinsdag niet meer geschreven. Het is al net als al die andere politici die na de verkiezingen in eens hun twitter account verwaarlozen. Maar het was woensdag op het stembureau een hectische dag. Vooral door de twee verkiezingen was het goed opletten of het allemaal correct verliep. En 's avonds duurde het tellen van de stemmen tot diep in de nacht. En zo schoot mijn blog erbij in. Zelf overweldigd door aantal voorkeurstemmen in de gemeente Werkendam van maar liefst 1641. In Woudrichem waren het er 927 en in Aalburg 416. Samen goed voor 2957 stemmen uit Altena.

Tuesday, March 17, 2015

Stemrecht voor iedereen

Waterschap Rivierenland maakte met 'waterwand'  reclame voor de waterschapsverkiezingen

Je kijkt er maanden naar uit en ineens is het bijna zover. Morgen mogen we onze stem uitbrengen. Voor provincie en waterschap. Vooral voor het waterschap blijft stemmen bijzonder. Nog niet eens zo lang geleden was dat alleen weggelegd voor mensen met grondbezit, nu mag iedere Nederlander zijn stem uitbrengen. Dat is maar goed ook, iedereen betaalt tenslotte mee. Pas in 2008 mocht voor de eerste maal iedere Nederlander van 18 jaar en ouder één stem uitbrengen. En niet zoals voorheen, waarbij mensen met een eigen huis en eigen grondbezit nog eens een extra stem mochten uitbrengen. Een 19e eeuws relict, zoals je vroeger ook alleen stemrecht had, als je maar over voldoende geld beschikte, werd daarmee eindelijk vaarwel gezegd. Nu nog duimen voor een hoge opkomst. En nog even een pakkende one liner verzinnen om zelfs journalist Theo Dersjant over te halen toch te gaan stemmen!

Monday, March 16, 2015

Bloemrijke dijk met fietspad

Kamperen langs het Steurgat met op de achtergrond de Steurgatdijk

De Steurgat-Bergsche Maasdijk wordt straks ingezaaid met een mengsel van graszaad en kruidachtige. Vanuit het publiek werd tijdens de voorlichtingsavond over het vervolg traject van de dijkverzwaring gevraagd of daar ook Sint Jacobskruiskruid bij hoort. Waterschap Rivierenland heeft al diverse proefproject opgezet om juist dat kruid uit te bannen omdat vee daar ziek van kan worden. De dijkhellingen worden straks tweemaal per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd om zo de bloemrijke dijk te behouden. Ook lopen er straks geen schapen meer op de dijk. Op de dijk komt straks een fietspad, waarvan de eerste delen al vanaf 31 maart worden geasfalteerd. Ook worden nog enkele bankjes geplaatst. Thera Pruijssen van Pontje Steur liet weten dat ze niet kan wachten tot het fietspad af is. Het beheer van het fietspad wordt straks door de gemeente overgenomen. Het verzoek om brommers te weren van het fietspad, eventueel door sluisjes, werd juist door Thera Pruijssen van Pontje Steur afgeraden. Fietsers met karretjes voor het vervoer van spullen of kinderen, maar ook tandems kunnen die sluisjes juist moeilijk passeren.

De grond voor de dijkverzwaring wordt per schip aangevoerd, via een speciale loswal nabij de Jeppegatweg, deze blijft overigens tot de oplevering tot 1 oktober 2015 afgesloten. Overigens is een partij klei die nu bij de Waterman ligt afgekeurd en wordt straks weer afgevoerd. Het werk bij de Waterman neemt overigens nog wel enkele maanden in beslag. Zo moet daar een damwand worden geslagen en wordt nog een stukje dijk opgelegd. Ook kabels en leidingen moeten hier nog verlegd worden.

Sunday, March 15, 2015

Schaamrood




Ruim zes jaar hebben de waterschappen de tijd gehad om de lage opkomst voor de verkiezingen in 2008 te verwerken. Nog geen kwart van de kiezers nam toen de moeite zijn stembiljet in te vullen en op te sturen. Ook bleek toen nog eens dat maar liefst tien procent van de uitgebrachte stemmen ongeldig waren. Alle waterschappers schaamden zich diep voor die verkiezingen. Door die lage opkomst ontstond al snel discussie over het bestaansrecht van de waterschappen. En zo duurde het meer dan zes jaar alvorens de kiezer weer zijn stem uit mag brengen voor de waterschapsbestuurders. En deze keer mogen ze echt naar de stembus, de kiezers mogen zelfs twee keer stemmen.  Iedereen hoopt op minimaal een verdubbeling van het opkomstpercentage, liefst nog meer. Alleen zo kunnen de waterschapsbesturen immers hun bestaansrecht legitimeren. En wat lees je dan als commentaar van de Unie van Waterschappen? Dat een hoge opkomst er niet toe doet? Het zorgt opnieuw voor schaamrood op de kaken.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/hoge-opkomst-geen-must-voor-waterschappen.9466779.lynkx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Saturday, March 14, 2015

Het dijkleger


Zaterdagmorgen werd ik door een bezoeker aan ons Andries Visserhuis in Werkendam geattendeerd op het boek 'Dijkleger' van J.W. Ooms. Dat moest ik maar eens lezen om me goed voor te bereiden op mijn mogelijk toekomstige taak in het waterschapsbestuur. Uiteraard nam ik die goede raad ter harte. Nu kan ik heel snel lezen, maar helaas zorgt een overvolle agenda dat ik nog niet verder ben gekomen dan bladzijde 15. Meest opmerkelijke dat ik tot nu toe gelezen heb? Dat één van de leden van het dijkleger de achternaam Bikker draagt. En laat nu één van de meest kundige waterschapsbestuurders van Waterschap Rivierenland nu Jan Bikker zijn. Zou het familie zijn? 

Even googlen naar de inhoud van het boek levert het volgende op: De mannen die bij kruiend ijs en hoog water de dijken moesten versterken vormen het "dijkleger". Van ouds ingesteld door Graaf Floris. Bastiaan Bikker (de hoofdpersoon van deze roman), een arme boerenknecht maakt deel uit van de dijkbewaking (het dijkleger) en heeft maar 1 doel: dijkgraaf worden. 

Zou dat ook de ultieme wens van Jan Bikker zijn? Ik hoop het boek in elk geval voor 18 maart uit te lezen!


Friday, March 13, 2015

Het verkiezingsdebat

Roeland Geertzen
In het kantoor van Waterschap Rivierenland vond donderdagavond het verkiezingsdebat plaats met de twaalf lijsttrekkers. Lijsttrekker Roeland Geertzen mocht in debat met de lijsttrekkers Jan Opschoor (50 plus), Albert Zwarteveen (Partij voor de Dieren) en Harry Drost (ChristenUnie) over de dijken. Een van de stellingen ging over functionele dijken en daarbij noemde Roeland de Diefdijk als een klasse voorbeeld van samenwerking; een dijk ook waarbij naast veiligheid ook aandacht is voor natuur, historie en recreatie.

In de pitch die iedere lijsttrekker mocht maken op het podium sprak Geertzen vooral over Nederland als waterland. Water zorgde voor handel, industrie, banen, inkomens en welvaart. Maar water is kwetsbaar; bij het samenleven met water mogen we niet alleen aan ons zelf denken, maar moeten we vooral voor komende generaties duurzaam omgaan met water. Overigens bood hij ter afsluiting de presentator Inge Diepman een flesje duurzaam water aan, inclusief een kus.


Thursday, March 12, 2015

Ken jij je kiezer?

Hoog water nabij vesting Woudrichem

Politici denken nog weleens dat het belangrijk is dat kiezers hen kennen. Maar volgens mij hoort het andersom te zijn, een soort omdenken. Kennen de politici hun eigen kiezers? Vanmiddag had ik een gesprek met een charmante man uit Oudendijk. Hij had me gewoon op gebeld en wilde weleens weten wie ik was. En zo dronken we vanmiddag een kopje koffie op fort Altena. Het was een boeiend gesprek, de man had meer dan vijftig jaar ervaring in de weg- en waterbouw. En wist haarfijn te vertellen dat de drempel in de nevengeul aan de Gorinchemse kant van de Merwede niet goed was aangelegd. De zinkstukken waren verkeerd omgelegd, bij het eerste het beste hoogwater zou het zinkstuk inclusief stortsteen wegspoelen. 

Hij vertelde dit alles omdat hij zich zorgen maakt over het winterbed van de rivieren. Bij hoog water moet dat winterbed zoveel mogelijk vrij van obstakels zijn, daarmee wordt immers de doorstroming belemmerd. Dus waarom liet Rijkswaterstaat toch steeds de uiterwaarden zo begroeien. En regelmatig kappen van het opgeschoten groen is prima, maar nog beter zou het zijn indien alles gerooid zou worden. Alleen zo kan voorkomen worden dat door drijfvuil bij hoogwater een muur ontstaat waardoor de waterafvoer wordt belemmerd. Liefst zag hij niet teveel invloed van de natuurorganisaties, omdat juist zij de begroeiing in de uiterwaarden koesteren. Uiteraard wist hij dat dit een taak is van Rijkswaterstaat, maar de waterschappen konden toch wel invloed uitoefenen op Rijkswaterstaat om zo de doorstroming op orde te houden.

Een tweede punt waar hij zich zorgen over maakt zijn de muren bij de vesting Woudrichem. Niet van de vesting, maar de muren tussen de vesting en de dijk. Zijn die eeuwenoude muren wel bestand tegen hoog water? Juist de overgangen tussen het dijklichaam en de muren zijn de zwakke plekken in de waterkering, waardoor de mensen achter de dijk mogelijk gevaar lopen bij hoog water.

Wednesday, March 11, 2015

De dubbele moraal?



Toch een voordeel van file voor de brug op A27 bij Gorinchem, heldere boodschap, uw stem meer dan waard


Een jaar geleden ontstond in de Werkendamse raad nog een hevig debat over de reclamemast bij de Kurenpolder. Mocht daarop nu wel of geen reclame gemaakt worden voor andere bedrijven, buiten de Kurenpolder om? Een van de felste tegenstanders was de SGP. Raadslid Arjan Versluis hield een vlammend betoog over de principiële bezwaren van de SGP tegen reclames, hij sprak zelfs over moreel verwerpelijk. En zijn partij wilde absoluut geen laan van reclamemasten langs de A27. Wie schets mijn verbazing dat de SGP nu nota bene zelf reclame maakt op een reclamemast langs de A27 bij Gorinchem. Is hier nu sprake van een dubbele moraal? SGP raadslid Peter Noordergraaf stuurde er zelfs een tweet over.


Tuesday, March 10, 2015

Steurgatdijk (2)

Natuurpoort Vissershang

Vanwege de dijkverzwaring van de Steurgatdijk is de Jeppegatweg al langere tijd afgesloten. Daarnaast is tevens de toe- en afrit naar het restaurant in haven Vissershang aangepast. En dat is niet in het voordeel van de haven, eerlijk gezegd schrok ik maandag zelf van de 'verkeerschaos'. Via een deel van het fietspad en een deels onverharde weg is de haven en het restaurant wel bereikbaar, maar de weg ernaar toe is verre van ideaal. Als je zo nog een zomerseizoen in het vooruitzicht hebt, wordt je daar niet blij van. Misschien kan heemraad Rene Cruijsen het maandagavond allemaal haarfijn uitleggen? En heeft hij al lang een oplossing voor dit probleem. 

Monday, March 09, 2015

De Steurgatdijk

Het oude gemaaltje

Vanmiddag reed ik even door de polder bij Hank en zag zo dat er alweer volop gewerkt wordt aan de dijkversterking bij de Steurgatdijk. Eerder ging één van de twee bedrijven die het werk uitvoeren failliet en kwam het werk stil te liggen. Tijdens mijn rondrit zag ik dat rondom de griendwerkerskeet zand was aangebracht. De keet zou aanvankelijk verplaatst worden, maar na protesten uit Hank blijft de keet nu op dezelfde plek staan. Zo doet Waterschap Rivierenland eigenlijk meer dan van haar mag worden verwacht, de keet is geen rijksmonument. Volgens mij wel een gemeentelijk monument.
Het huidige gemaal Oostkil


Tijdens de planvorming voor de aanpak van de dijk is overigens ook sprake geweest van het opknappen van een van de vroegere gemaaltjes. Maar of dat nu nog gaat gebeuren is mij niet helemaal duidelijk. Maandag 16 maart wordt een informatiebijeenkomst gehouden over het werk in de komende maanden.

Sunday, March 08, 2015

Kiezen uit 654 vrouwen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft met 69 vrouwelijke kandidaten de meeste vrouwen op de kieslijsten staan, verdeeld over diverse partijen. Waterschap Reest en Wieden heeft de minste vrouwelijke kandidaten, slechts 9 vrouwen, op een totaal van 69 personen op de kieslijst van het gehele waterschap. Als partij heeft Groen,Water&Land het grootste aantal vrouwen op de kieslijst. Met het aantal van 16 vrouwen op de lijst van 47 personen hebben zij de meeste vrouwen van heel Nederland. Totaal aantal vrouwelijke kandidaten bij de waterschappen in heel Nederland: 654

Aantal vrouwen op de kieslijst per waterschap in Nederland:
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: 69
Amstel, Gooi en Vecht: 54
Rivierenland: 41
Vallei en Veluwe: 39
Fryslan: 37
Den Dommel: 36
De Stichtse Rijnlanden: 36
Brabantse Delta: 34
Scheldestromen: 32
Delfland: 32
Rijnland: 30
Hollandse Delta: 30
Schieland Krimpenerwaard: 25
Rijn en Ijssel: 25
Noorderzijlvest: 25
Aa en Maas: 22
Groot Salland: 17
Zuiderzeeland: 17
Peel en Maas: 17
Roer en Overmaas: 15
Hunze en aa: 12
Reest en Wieden: 9



http://www.waterzoektvrouw.nl/vrouwelijke-kandidaten-verkiezingen-2015/

Saturday, March 07, 2015

Zestien nieuwe gemalen in de Noordwaard



Het oude gemaal Boomgat

Vanwege de ontpoldering van de Noordwaard worden de bestaande gemalen vervangen door zestien nieuwe gemalen. Tijdens een excursie met het bestuur mocht ik al eens binnen kijken in zo'n gemaaltje. Het aantal van zestien gemalen is nodig voor alle omkade polders in het gebied. Enkele van de gemalen zijn zelfs van een trap voorzien zodat je bovenop een mooi uitzicht hebt over het gebied. 

Nieuw gemaal in de Noordwaard, het waterpeil kan stijgen tot de scheidslijn tussen de lichte en donkere stenen

Friday, March 06, 2015

Dubbele moraal bij angstcommunicatie?








Bij de wijze van communiceren van de waterschappen rond de verkiezingen worden kritische kanttekeningen geplaatst bij de angstcommunicatie die wordt gebruikt om mensen naar de stembus te lokken. Zo van als je niet gaat stemmen, volgt de zondvloed. Zoiets als God straft onmiddelijk. Toch wordt in de communicatie van Waterschap Rivierenland rond de veiligheid van de dijken juist de omgekeerde strategie gebruikt. In de veiligheidsrapportage wordt die strategie zelfs toegelicht.  Letterlijk is te lezen dat ze bij de veiligheidsrapportage een toelichting schrijven om 'te voorkomen dat onrust ontstaat onder bewoners over de waterveiligheid van woon- en werkomgeving van bewoners in het Rivierengebied. 



Van de dijken van Waterschap Rivierenland voldoet slechts 65 procent aan de norm. Dat betekent dat maar liefst 35 procent (één derde) momenteel dus niet aan de normen voldoet, een totale lengte van bijna 200 kilometer. Van die 200 kilometer is bijna 75 kilometer in afwachting van een verkennend onderzoek voor het hoogwaterbeschermingsprogramma. Voor deze delen van de dijken geldt een verhoogde alertheid bij hoogwater  zoals bij Kinderdijk-Schoonhhoven-Langerak, Diefdijk fase 2, herinrichting Noordwaard, Dijkverbetering Steurgat-Bergsche Maasdijk, Sleeuwijkse dijk bij Werkendam, Munnikenland, dijkverbetering Hagestein-Opheusden en dijkteruglegging Lent. Bij enkele van de dijkversterkingen is voor het werken in de winter tevens een hoogwaterdraaiboek opgesteld. Aanvullende maatregelen in het calamiteitenplan zijn genomen voor de opdrijflokatie Lekdijk (Kinderdijk-Schoonhhoven), de polder Baanhoek en de Inundatiesluis bij Heukelum.

In totaal 85 kilometer dijk wordt thans versterkt en voor 24 kilometer zijn de plannen in de maak. Voor 3,4 kilometer is eveneens nader onderzoek nodig en voor nog eens 8,6 kilometer worden de plannen voor dijkversterking uitgewerkt. Voor een lengte van 13,6 kilometer dijk is na onderzoek gebleken dat dijkversterking niet nodig is.

Bovenstaande gegevens komen uit de jaarlijkse veiligheidsrapportage die wordt opgesteld voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Thursday, March 05, 2015

Waterberging in den Oude Doorn

Waterberging in de Oude Doorn met op de achtergrond de watertoren van Uppel

Tijdens de bijeenkomst van Waterschap Rivierenland met de agrariers in Dussen liet ze weten dat in de regio in totaal 45 ha. extra waterberging is aangelegd. Daarmee is Altena een van de weinige gebieden in Rivierenland waar ze voldoet aan de opgave in de Nationaal Bestuursakoord Water. Een van de nieuwe waterbergingsgebieden is De Oude Doorn in Uppel. Deze waterberging deed 28 juli tijdens de Altenase zondvloed al direct dienst als extra waterbuffer. Wel moesten daarvoor de Lakenvelders van de Marinushof wijken en tijdelijk op het erf worden ondergebracht omdat de weilanden en de stal onder water stonden.

Wednesday, March 04, 2015

Voetpad op dijk rond fort Steurgat




Wat heeft Waterschap Rivierenland in de afgelopen jaren eigenlijk gedaan in onze regio? In het rivierengebied wordt altijd wel ergens een dijkverzwaring uitgevoerd. Zo ook in onze regio. Momenteel wordt op meerdere plekken in de gemeente Werkendam gewerkt aan dijken. Meest bijzondere en innovatieve dijkversterking is die rondom fort Steurgat. Om vanuit het bewoonde fort toch nog enigszins zicht te houden op de omgeving is daar gekozen voor een hele brede, maar minder hoge dijken. Door de aanplant van wilgen aan de teen van de waterkering wordt de golfslag van het water gebroken en hoeft de dijk minder hoog te worden. De contouren van die dijk zijn al goed zichtbaar, maar wanneer de wilgen worden ingeplant is nog niet duidelijk. Het voetpad op de dijk langs het fort wordt momenteel aangebracht. Dit voetpad bestaat uit puinverharding met daarover een laag grond, tevens wordt het inspectiepad voor het Waterschap aangebracht, dat bestaat uit grasbetontegels.Zo een mooi voorbeeld van recreatief medegebruik van voorzieningen van het waterschap.

Tuesday, March 03, 2015

Landbouw is geen wietteelt

Elco Brinkman in Noordeloos

Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Noordeloos op vrijdagavond was ook Eerste Kamer lijsttrekker Elco Brinkman te gast. Ik had hem nog nooit eerder ontmoet, maar hij is een bevlogen spreker. Tot voor kort leek Nederland af; we hadden gas genoeg, de dijken waren op orde, onze kinderen hadden werk en de pensioenen werden geindexeerd, zo hield Brinkman ons voor. Maar de tijden zijn veranderd, de wereld is groter geworden, al hechten we steeds meer aan de plek waar we zijn geboren. "Hoe deden we het in het verleden en hoe doen we het in de toekomst?". Wat heb jij van je leven gemaakt met alle talenten die je hebt ontvangen? Gelukkig ziet ook Brinkman dat de meeste mensen nog altijd betrokken zijn bij de maatschappij.

Verder inzoomend op het groene hart, kwam Brinkman vanzelf bij de agrarische sector uit. "Maar landbouw is absoluut geen wietteelt, wat een bizar voorstel van D66. Laten we vooral graan verbouwen in ons gebied. Duurzaamheid en voedselvoorziening zijn pas echt van waarde. Juist ook de waarden van deze streek. En zijn wij als CDA'ers nog bereid om onze waarden uit te dragen? Om ons eigen verhaal huis aan huis te vertellen?"

Monday, March 02, 2015

De weidsheid van het landschap

Een mooi plekje langs het Liniepad met op de achtergrond de Uitwijkse poldermolen, die van 1700 tot ver in de twintigste eeuw het gebied droog maalde

Nog achttien dagen te gaan alvorens we naar de stembus mogen. Daarom nog maar eens een terugblik op wat Waterschap Rivierenland in al die zes jaren heeft gedaan in het Land van Heusden en Altena. Een van mijn favorieten is de aanleg van de ecologische verbindingszone Nieuwe Hollandse Waterlinie inclusief de aanleg van het Liniepad. De Nieuwe Hollandse Waterlinie had al een warm plekje in mijn hart vanwege mijn liefde voor historie. Maar op het Liniepad komen cultuur, natuur en erfgoed samen. Die mooie plek inspireerde mij drie jaar geleden om het Liniepadfestival op te zetten. Dat festival wil bezoekers laten genieten van de weidsheid van het landschap langs het Liniepad.

Beleving van natuur, cultuur en erfgoed vormen de verbindende schakels tijdens het festival. Muziek, theater en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Met schuilen in een donkere bunker, verhalen van Jan Soldaat of muziek maken met een waterorgel van rivierwater. Een jasje breien voor een bunker, klei en hout omvormen tot waterdruppels of op safari door de natuur. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap. 

Sunday, March 01, 2015

Nederland plat bij dijkdoorbraak Alblasserwaard

Arie Bassa en Gerdien Bikker, kandidaat voor de provincie

Heemraad Arie Bassa mocht vrijdagavond in Noordeloos campagne voeren op een verkiezingsbijeenkomst van de Waarden. Over het belang van veiligheid was hij helder. Bij een dijkdoorbraak in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden ligt heel Nederland plat. Door het gebied ligt de A15, A27, A2 en de Betuwelijn. Daarnaast wijdde hij uit over de betrokkenheid van de achterban bij zijn werk in het waterschap. "Je zit er voor de belangen van de mensen en niet voor jezelf, maar voor het CDA". Zo hecht hij aan rentmeesterschap, maar ook aan deskundigheid. Bovendien moet het CDA meer in zetten op samenwerken. Met andere overheden, maar ook met belangengroeperingen en inwoners. Bij een vraag vanuit de zaal over het polderpeil rondom Sliedrecht nodigde hij de boeren uit een brief te schrijven. "Ik zal zorgen dat u gehoord wordt".